Negyedik hét

Mindfulness + önreflexió

Üdvözöllek a negyedik héten!

Ezen a héten az önismeret szívével fogunk megismerkedni: Önreflexió, tudatos jelenlét, öntudatra ébredés, elcsendesedés, avagy trendy szóval élve: Mindfulness.

Figyelmeztetés: Ez bizony lehet száraz anyag lesz számodra, de hidd el, hogy ennek lesz a legnagyobb hatása az életedre!

Nem szeretem a mindfulness szót használni, mert a legtöbben értetlenül néznek rám. Nem csoda, hiszen nemcsak angol szóról van szó, hanem valami teljesen újkeletű.

Itt van egy rövid, de tömör megfogalmazás:

A mindfulness, más néven tudatos jelenlét, egy olyan gyakorlat és állapot, amelyben a figyelmet szándékosan a jelen pillanatra irányítjuk, elfogadva és megfigyelve az aktuális élményeket, gondolatokat és érzéseket anélkül, hogy azokra ítélkeznénk vagy megpróbálnánk megváltoztatni őket. A mindfulness eredetileg a keleti meditációs technikák részeként jelent meg, de a nyugati orvoslás és pszichológia területén is egyre nagyobb elismertségre tett szert.

Viszont én inkább így írnám le: A kritikamentes, elfogadó és kedves szerető állapot, ahol a félelem nincs jelen szívünkben.

Egyértelműen ezt az állapotot nem 24 órán keresztül kell fenntartani, hanem inkább a gyakorlásához napi pár pillanat is elég az elején.

KÉRLEK NE AGGÓDJ, HA NEM ÉRTED AZONNAL. Jómagam már évek óta gyakorlom és néha azt érzem, hogy még én sem értem teljesen.

Ehelyett inkább foglalkozzunk az előnyeivel pár szó ereéig:

Stresszcsökkentés: A mindfulness gyakorlása segít csökkenteni a stressz szintjét és növeli a stresszel való megküzdés képességét.

Koncentráció javítása: A mindfulness segít fejleszteni a koncentrációt és a figyelmet, amely pozitív hatással van a munkavégzésre és az élet más területeire is.

Mentális egészség: A mindfulness hozzájárulhat a mentális egészség javításához, segítve az szorongás, depresszió és negatív gondolatok kezelését.

Önismeret és elfogadás: A mindfulness gyakorlása segíti az önismeret mélyítését és az elfogadóbb hozzáállás kialakítását önmagunk és mások felé.

Jobb életminőség: A mindfulness segít megtalálni az örömöt és az értelmet a mindennapi életben, és elősegítheti az általános életminőség javítását.

Empátia és kapcsolatok: A mindfulness fejleszti az empátiát és segíti az egészséges kapcsolatok kialakítását más emberekkel.

Fizikai egészség: A mindfulness pozitív hatással lehet a fizikai egészségre is, például segíthet csökkenteni a vérnyomást és erősítheti az immunrendszert.

 

 

4. hét FŐ rész

Bónusz rész

A mindfulness is az elején "csak" egy apró szokás első rész:

A mindfulness is az elején "csak" egy apró szokás második rész:

A mindfulness is az elején "csak" egy apró szokás harmadik rész:

További könyvajánlások:

1. John Teasdale, Mark Williams, Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

2.Dr. Shefali Tsabary: Radikális felébredés (Anita kedvenc könyve a témában)

© Copyright  2023   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru