Mi az a storytelling és hogyan lendítheti fel vállalkozásod?

Hogyan ismertem meg a storytelling tudományát? 7 éve nagy bajban voltunk. A számlák jöttek be, de a megrendelések viszont nem. Éppen ezért felfogadtunk egy angol, tapasztalt üzletembert mentorunknak, akinek az első kérdése kapásból az volt, hogy:

“Tell me your narrative kids!”

Magyarul:

“Mondjátok el a cégtörténeteket gyerekek!”

Mi persze csak pislogtunk, mert azt sem tudtuk mi az…

Vállalkozóként az egyik legfontosabb dolog, az értékesítés, ami bizony a mai világban egyre nehezebb. A piac nem átlátható és a jövő bizonytalan. A munkaerőhiány, az anyag-beszerzés. De ami a legfontosabb: A vevőszerzés. Erre hoztam el nektek egy varázs technikát: Storytelling.

Na de mi is az a storytelling és miért segíti nagyban a vállalkozásod?

A storytelling az egyik legjobb módszer arra, hogy felkeltsd a potenciális vásárlóid érdeklődését, és több ember ismerjen meg téged, a vállalatod és az értékrendszered. Ha jó és hiteles a történet, akkor bizony az emberek követni foglak téged, eladási számaid hihetetlenül megugranak és népszerűséged az egekbe szökik.

Tekints úgy a storytellingre, mint a varázsbabra. A lehetőségek kincstára. Kétség nélkül nyugaton már évtizedek óta sikeresen használják értékesítési célokra.

A jó hír az, hogy ez a fantasztikus tudományág tanulható!

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

Ezzel, és csakis ezzel az egyetlen egy technikával érik el a cégek, hogy ne csak kiemelkedjenek a versenytársak közül és különlegesek legyenek, hanem hogy emlékezetesek is! Ez az, amit akarsz, ha vállalkozó vagy, igaz?

Megtanulhatod, hogy hogyan tudod alkalmazni a te életedben, hogy milyen fajtái vannak, milyen hosszú legyen? Hogyan tartsd fenn az érdeklődést, hogy végig olvassák és ne legyen unalmas? Hogyan fogalmazz? Milyen szavakat használj és miért? Hogyan maradj teljesen hiteles? Milyen részletes legyen a sztorid? És persze az egyik legfontosabb, hogy hogyan kell felépíteni magát a sztori vonatalt és honnan induljon?

Több könyv, szeminárium, történetmesélő mentor és online tanfolyamok után mondhatom, hogy összeállt a kép és készítettem is egy összefoglalást, amiben minden gyönyörű szépen, magyarul ki van dolgozva. De ehhez később visszatérek. Hadd beszéljek picit a történetek fajtáiról.

Többfajta sztori létezik, ezért rengeteg mindenre felhasználhatod ezt a tudományt. Lehet inspiráló, vagy alkalmazottakat motiváló sztori. Van alapító sztori, márkasztori, marketing sztori, szponzorokat szerző vagy a te személyes sikersztorid, hogy jobban megismerjenek, megbízzanak benned stb.

A célodtól függően kiválaszthatod a megfelelőt és megszerkesztheted saját, lehengerlő történeted, mellyel bizonyítottan nagy sikereket lehet elérni az élet minden területén. A storytelling technikáival gondolataid, álláspontodat is gyönyörűen tudod közölni, miáltal sokkal jobb befolyásolóvá és üzletemberré, üzletasszonnyá válsz.

De ez csakis akkor fog működni, mint általában mindennel az életben, hogy ha tudod, mit csinálsz.

storytelling vállalkozóknak

Mire van szükséged?

Kell egy cél – például a bevételed megduplázása a vevőkőr megkétszerezésével

Kell egy saját sztori – ép apropó saját sztori – ha azt gondolod, hogy márpedig neked semmi sincs a tarsolyodban, akkor gondolkozz el egy picit – mikor oldottál meg egy számodra lehet, hogy semmiségnek tűnő problémát? De erről majd többet kicsit később.

Kell még egy sztoriszerkezet minta és kellenek a storytelling eszközök.

Sokan azt gondolják, hogy történetet írj írói vénával és emberfeletti kreativitással kell rendelkezned. Szerencsére, ez nem igaz. Hogyha tudod hogyan kell összerakni egy értelmes mondatot, akkor több mint képes vagy egy lenyűgöző, inspiráló történetet is összerakni, csak a megfelelő eszközökre van szükséged.

Sokan mondtátok, hogy nektek nincs jó sztoritok. Ha ember vagy, megszülettél és éltél már pár évet, akkor ez a lehetőség teljesen ki van zárva. Mindenkiben van több tucat, több száz történet, ami csak arra vár, hogy napvilágot lásson. És ezt be is fogom bizonyítani.

Mégis az egyik legfontosabb kérdés, ha vállalati storytellingről van szó, hogy hogyan vigyünk bele érzelmeket? Ez amúgy az egyik legfontosabb eleme egy igazi érdekfeszítő sztorinak, amivel tudunk azonosulni és elnyeri a szimpátiánkat.

Még mielőtt belemennénk ebbe a részbe is, a sztoriszerkezet, azaz a sztorivonal is abszolút nagy fontossággal bír.

SZTORIVONAL / SZTORISZERKEZET

Hogyan kell pontosan összerakni egy történetet, hogy az hatásos legyen?

storytelling, sztorivonal
A storytelling gerince a sztorivonal

Jómagam évek óta tanulmányozom a storytellinget. Éppen ezért fontos tudni, hogy amit itt olvasol, az sziklaszilárd tudásra, tapasztalatokra és bizonyítékra épül és nem csak találgatások. Könyvek, tanfolyamok és a legjobb storytelling specialisták tudásának segítségével létrehoztam egy verhetetlen összefoglalást, amit azóta egy saját könyvbe sűrítettem bele. Kezdjük is el, ahogy megígértem és ismerkedjünk meg a sztorivonallal.

Tehát a sztorit három részre osztjuk. Eleje, közepe, vége.

01 ELEJE

Az elején megismerjük főhőst, vágyit és célját. A főhős általában te vagy, illetve egyik vevőd. Itt alakítasz ki egy érzelmi kötést, mert így jobban tudnak a főhőssel azonosulni, ami pedig a célod a figyelem felkeltése érdekében. Hogy hogyan alakíthatsz ki érzelmi kötést, abba most nem megyünk bele. De a videó végén ezzel kapcsolatban jó hírekkel fogok szolgálni.

14 éves lehettem, amikor elolvastam életem első önfejlesztő könyvét Dale Carnegie-től. Ekkor döntöttem el, hogy nemcsak milliomos leszek, hanem boldog és egészséges is. Ez volt a vágyam. Ez hajtott előre nap, mint nap. Majd 13 évvel később ott találtam magam egy egyszobás kis bécsi lakásban, magányosan, részegen, zokogva. Soha nem éreztem magam ilyen messze álmaimtól. Pedig minden olyan egyszerűnek tűnt. Tanulj rendesen, végezd el az egyetemet, szerezz egy biztos munkahelyet, és célba értél.

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

Majd bevezetjük a konfliktust – Mik voltak a felmerülő problémák az útján? Minden jó történetben van legalább egy konfliktus. Eköré épül az egész sztorivonal.

4 fajta konfliktus létezik:

  1. Ember ember ellen (Batman vs. Joker)
  2. Az Ember a természeti erők ellen (ember vs. cunami)
  3. Ember társadalmi dogmák ellen (Rómeó és Júlia)
  4. Ember saját maga ellen (Will Smith: A boldogság nyomában)

A trükk itt a következő: minél jobban szenved és harcol a főhősöd, annál jobban tudnak vele azonosulni. Figyelem! Ezek aranyat érő tippek!

A dolgok rossz irányt vettek. Nem jöttek be a számításaim. Minden reggel egy gombóccal a gyomromban léptem be az irodába. „Vajon ma mit talált ki megint?” Előfordult valaha is veled, hogy úgy mentél be dolgozni, mint akinek a hátát verik? Minden egyes percben úgy éreztem, hogy valami erős kéz belülről szorongatja a szívemet. Naponta többször a sírás küszöbén álltam. 10 hónap, 12 kiló után barátaim megkérdezték, hogy minden rendben van-e.

A folyamatos problémák miatt a főhős frusztrált, mert nem tudja vágyait beteljesíteni. Majd rájön, hogy csapdában van és nem tudja hogyan másszon ki belőle, fogalma sincs, hogy mihez kezdjen. Itt tesszük még kíváncsibbá az olvasót. Érdekli, hogy mi történik a főhőssel. Hogyan oldotta meg ezt a kilátástalannak tűnő szituációt? Erre is természetesen különböző technikák sora áll rendelkezésünkre.

Persze, hogyha beszélni szerettem volna akárkivel, azonnal megkaptam: „Nehéz munkát találni. Különben is te csak egy külföldi vagy. Kell a munkaengedély, bírd ki!” Párom sem volt, akivel ezt megbeszélhettem volna. Még a szüleim is azt szajkózták, hogy majd idővel jobb lesz, meglátom. De nem lett. Tudtam, hogy valami nagyon nagy gond van, de nem tudtam, hogy mi az. Csapdában éreztem magam. Voltál már valaha is így? Amikor nem látsz egyszerűen kiutat? Anno azt gondoltam, hogy ez a természetes. Azt gondoltam, hogy ilyen az élet. Minden nap áldozatot játszva sodródtam az árral, nem láttam más lehetőséget.

Majd az első részt a frusztrált reménytelenséggel zárjuk. Válaszút elé állítjuk a főhőst és bevezetjük a fordulópontot.

02 KÖZEPE

A középső, illetve második részben a főhős dönt. A vágy visszatér és arra kényszeríti a főhőst, hogy döntsön. Élete gyökeresen meg fog változni a fordulópont hatására, amit maga az utazás a végén egy áttörés követ.

Mígnem egy nap megismerkedtem Alex-szal, aki egy sikeres üzletember volt. Élvezte, amit csinált, és senki se parancsolt neki. Ez volt az új lehetőség. Vállalkozás. Visszatért az életkedvem. Soha életemben nem felejtem el azt a pillanatot a munkahelyemen, amikor döntöttem. Ekkor telt be a pohár, mert nem bírtam tovább. Egy esős őszi délután volt.

Felnéztem a papírhalmazok közül, és megkérdeztem magamtól: „Ennyi? Ezért tanultam annyit?! Hát teljesen feladtam a vágyaim?” Elkapott a méreg, a düh, haragudtam mindenre és mindenkire! Úgy éreztem, mintha a düh által új erőre kaptam volna. Eldöntöttem, hogy visszakövetelem a vágyaim, és teszek értük, különben az életem semmit sem ér. Emiatt még aznap felmondtam, és elhatároztam, hogy vállalkozásba kezdek.

Apropó megjegyezném, hogyha értékesítési sztorit írsz, akkor ezen a ponton hall először a főhős a termékedről. Ez az az elem, ahol valami történt, és új lehetőséget fedezett fel.

Itt több tucat storytelling eszköz áll rendelkezésünkre. Egyike ezeknek az eszközöknek a sebezhetőség megmutatása. Az olvasód nemcsak jobban fog azonosulni a főhőssel, hanem elnyeri szimpátiáját, bizalmát.

A döntés után tehát következik a nagy utazás, ami akár heteket, hónapokat, de évtizedeket is felölelhet. Itt leírod a tanulási folyamatot, miken ment át a főhős érzelmileg és miket tapasztalt még mielőtt elérkeznénk a végéhez. Itt alakítod ki 100%-ig a hitelességet!

Már aznap, amikor hazaértem kinyomtattam Dale Carnegie-től a számomra legfontosabb mondatokat, hogy újra erőre kapjak, és hogy emlékezetembe hívjam ismét a rég elfelejtett vágyat. Pénz, boldogság, egészség. Az elején nagyon féltem az ismeretlentől. Voltál már úgy, hogy recept nélkül nekiálltál egy bonyolultabb ételt elkészíteni, amit még azelőtt sose főztél? Pont így éreztem magam én is.

Egy ismeretlen városban térkép nélkül akartam eljutni az adott címre. Elindult a vállalkozásunk. 3 hónap, több millió forint után csődöt mondtunk. Megijedtem és visszamentem dolgozni. Okosabban elszántabban. A munkahelyem mellett elkezdtük kiépíteni második vállalkozásunk. Coala gyermekdivat.

Eleinte kocsival körbejártuk Ausztriát és Németországot, és találomra bementünk boltokba üzletet kötni. Egy idő után viszont észrevettünk, hogy így nem lesz jó. Ekkor hívtam a régi jó barátomat segítségül, az önfejlesztést. Kellett ugyanis egy weboldal, de nem volt rá pénzünk, ezért pár hét alatt kitanultam a hogyan-t, és felhúztam egy kis weboldalt. Szükségünk volt egy katalógus profi termékfotókkal, de nem volt rá pénzünk, ezért azt is nagy nehézségek árán megtanultam és elkészítettem.

Kellett nyitni egy vállalkozást, de gazdasági egyetemi végzettségem ellenére nem tudtam, hogyan csináljam. Hetek alatt utánajártunk és megtanultuk. Adózni kellett, de nem volt pénzünk se adótanácsadóra, se könyvelőre, ezért rá voltam kényszerülve, hogy az elején ezt is jómagam csináljam. Majd következett a vevőszerzés. Emlékszem az első Trachten vásárunkra, amire 3 hónapon keresztül készültem. Ott kaptuk meg első nagyobb megrendeléseinket.

Mégis az első év végén egy jó nagy veszteséggel zártunk. Teljesen pánikba estem, de folytattuk tovább, mert nem volt más választásom. A munkahelyemen már rettentően szenvedtem, de felmondani még nem mertem. Éjt nappallá téve dolgoztam saját vállalkozásomon a teljes idős munkám mellett. Másfél év kemény harc után sikerült felmondanom a munkahelyemen, és minden időmet a vállalkozásunkra szenteltem.

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

03 VÉGE

A sztori végéhez tartozik az eredmény és az átalakulás

Fontos beszámolni az eredményekről. Mit szerzett a főhős? Mi a végkifejlet? Miben változott meg a személyisége? Miben változott meg az élete? Mit nyert általa? Hogyha értékesítési sztorit írsz, akkor itt lehet mesélni a termék csodálatos hatásairól és eredményeiről.

Immáron 9 különböző országba szállítunk, beállítottuk első alkalmazottjainkat, nyílt egy boltunk, egy webshop-unk (online bolt), és folyamatosan bővül, nő a vállalkozás. De, ami a legfontosabb, hogy a magam ura vagyok, ahogy arra az utam elején vágytam. Én határozom meg, hogy mikor mit csinálok, és én határozom meg, hogy mennyi a bevételem. Persze, ez csak az én sztorim, az én tapasztalataim. Viszont több százan, ezren vannak odakinn a nagyvilágban, akik saját történetükkel tudnák alátámasztani és bizonyítani: hogyan változtatta át az önfejlesztés szokásaikat és egész életüket? De ami a legfontosabb, hogy hogyan tudták elérni vágyaikat, és nagy bátorsággal megvalósítani saját magukat.

Majd az átalakulással zárunk. Erre a pontra az olvasó nemcsak bizalmat és szimpátiát alakított ki veled, hanem úgy érzi ismer, de ami a legfontosabb hitelesnek tart. Itt beszélsz arról, hogy kivé vált a főhős az utazás során. Itt oldod fel a belső szenvedéseit, meghal a régi személyisége, és újjászületik egy új hitrendszerrel. Ismét megjegyezném, hogyha értékesítési sztorit írsz, akkor itt történik meg maga az eladás. Visszautalsz a termékedre, mint a megoldásra. A terméked jelentette a megoldást arra, hogy a főhősöd végre valahára véget vethessen szenvedéseinek. Nincs más dolgod, mint ezt a fantasztikus – hullámvasúthoz hasonlító – kalandot összekötni a termékeddel tudatosan is az olvasóid fejében.

Önfejlesztés és coaching nélkül sose jutottam volna el ide, ahol most tartok. Az első könyv Dale Carnegie-től, ami felnyitotta a szemem, Robert Kiyosaki könyve, ami új reményt és lendületet adott, és az a rengeteg könyv és szeminárium, amely mélyen megváltoztatott. A pénz, boldogság és egészség még mindig az álmaim. A háromból kettőt már elértem. Rájöttem, hogy habár a pénz jó, ha van, de ha azt csinálod érte, ami boldogtalanná tesz, akkor megette a fene, és semmit sem ér. Végül, nem értem el az anyagi függetlenséget. De valami sokkal jobbat értem el, mert rádöbbentem a „most” számít. A harc és a küzdelem számít. A folyamatos fejlődés az, ami igazán boldoggá tesz minket ezen a világon.

Ez egy nagy erőteljes sztorivonal minta és megkérnék mindenkit, hogy ne éljen vissza vele. Az őszinteség mezején maradjunk és ne írjunk bele valótlan állításokat a történetünkbe, mert azzal bizony könnyen félrevezethetjük vásárlóink.

Ezzel a sztorivonal mintával akárki akárhol könnyen megírhatja a saját történetét vagy cégtörténetét. Nem kell hozzá írói véna, se óriási kreativitás. Nincs szükséged nagyobb időbefektetésre se. Mint láthatod azonnal történetmesélő zsenivé válhatsz.

Szerintem egyet értesz velem, hogyha azt mondom, hogy a bizalom és a hitelesség kialakítása az egyik legfontosabb kompetencia a vállalkozói világban. Az elején beszéltünk az érzelmi kötés kialakításának fontosságáról, ami pont ezeket teszi lehetővé, méghozzá azonnali hatással. Az utolsó részben arra foglak megtanítani, hogy hogyan alakítasz ki egyszerűen érzelmi kötést, hogy könnyen tudjanak a főhősöddel azonosulni az olvasók/hallgatók.

ÉRZELMI KÖTÉS, ILLETVE A RAPPORT KIALAKÍTÁSA

rapport
A storytelling egyik nagyon fontos eszköze.

Ez egy óriási eszköz, amit nem csak a storytelling közben hasznosíthattok, hanem az életetek bármelyik területén csodálatos és abszolút hatásos eszköz. A rapport kialakítása az egyetlen egy, egyedüli abszolút fontos dolog, amit, mint vállalkozó, állandó jelleggel szem előtt kell tartanod. Ebben a videóban most megtanulhatjátok, hogy mi az a rapport, azaz érzelmi kötés. Hogyan alakítsatok ki azonnal és egyszerűen a hallgatósággal, illetve az olvasóval és miért elengedhetetlen ezt minden egyes alkalommal megtenni a bizalom kialakításához. Kétség nélkül ez az egyik legfontosabb kompetencia a vállalkozói világban.

az egyik legfontosabb kérdésre ad választ ez az eszköz: Miért törődjek a főhősöddel?

Ahogy Abraham Lincoln is megmondta:

„Ahhoz, hogy valakit meggyőzz, előbb a szívéhez kell utat találnod.”

Biztos te is tudod, hogy az emberi elme nem tényekre és logikára, hanem érzelmekre reagál. Mindannyian érzelmi lények vagyunk, ezért érzelmi alapokra épülő döntéseket hozunk az esetek többségében. Még mielőtt belemennénk mélyebben a rapportépítésbe, először határozzuk meg gyorsan, hogy mi is az a rapport, azaz az érzelmi kötés?

Mi az a rapport?
Találkoztál már valaha is olyan emberekkel, akik mindegy, hogy hol, vagy milyen körülmények között, de általában azonnal elnyerik vadidegen emberek szimpátiáját és bizalmát? Ők a rapport építés mesterei.

A kíváncsiság felkeltése mellet a rapport kialakítása, de nevezhetjük akár szimpátiának is, a történet legelején egyszerűen elengedhetetlen része az egyenletnek, és szükséges egy sikeres sztori létrehozásához. A legfőbb feladatai közé tartozik, hogy az olvasó rokonszenvét elnyerd a történeted legeslegelején és bizalmat építs ki.

Szerencsére vannak jól bevált módszerek, amelyekkel a rapport építés nekünk is akármikor gyerekjáték. Itt megjegyezném, hogy sajnos sokan visszaélnek ezzel a tudással. Én arra bíztatnálak, kedves hallgató, hogy mindig az igazat a színtiszta igazat és csakis az igazat közvetítsed hiszen a hazug embert hamarabb utolérik, mint a … sánta kutyát.

A „Storytelling vállalkozóknak” című könyvben 5 azonnali rapport építési technikát soroltam fel. Engedd meg, hogy ebből most bemutassak neked hármat:

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

01 HIBA RAVASZ

Az első, amit akármikor használhatsz az a hiba ravasz.

Ismersz valakit, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a hibáit elrejtse? Tudsz olyan emberről, aki a hibáit állandóan megindokolja, megmagyarázza? Ismersz valakit, akinek mindig igaza van, mert sosem hibázik? Emberek vagyunk, és az egyik legfőbb tulajdonságunk, hogy szeretjük elrejteni a hibáinkat mások elől.

Mindenkinek nehezére esik a hibáit beismerni. Ez tény. Pont ez teszi olyan erőteljessé ezt a technikát. Nem könnyű és éppen ezért nem mindenki képes rá. Felkeltettem az érdeklődésed? A rapport építés egyik leghatékonyabb eszköze a hibáid őszinte beismerése és elfogadása, mert a valóságban ez az, ami igazán erőssé és hatalmassá tesz téged.

Itt jössz Te a képbe az ellenállhatatlan történeteddel, ahol beismered a hibáid, ami által ezrek fognak téged követni, mert elég bátor vagy ahhoz, hogy felvállald és folytasd tovább az utad. Felismerik benned saját hibájukat, amikről lehet, hogy eddig még nem is elmélkedtek el, majd látják, hogy Te ennek ellenére folytattad tovább az utad. Ez az inspirációs sztorik egyik alapötlete.

Való igaz, hogy az emberek 99%-a valamilyen szintű önbizalommal kapcsolatos problémával küszködik. Ha látják, hogy mások sem tökéletesek, akkor egyszerűen akarva akaratlanul is jobban érzik magukat a bőrükben. Ilyenek vagyunk, és ez teljesen rendben van. Hallani akarják a Te igaz történetedet a hibáiddal és gyengeségeiddel együtt.

Amire ügyeljünk, hogy ne csak a hibáinkat hangoztassuk, hanem írjuk le világosan azt is, hogy mit tanultunk belőle, és mit csináltunk volna másképp.

„Scott Harrison 28 évesen döbbent rá, hogy egy “önző szemétláda”, miközben Uruguay-ban nyaralt. Azt hitte, mindene megvan, modell barátnő, Rolex, BMW. Mégsem volt elégedett. Kereste az élet értelmét. Hogyan tudjuk jobbá tenni a világunkat? Miben segíthetek én? Nem tetszett neki, hogy egy egyszerű fogkrémnek jobb marketing kampányokat csinálnak, mint életmentő dolgoknak. Ezért, mire 30 éves lett, Harrison megalapította a „Víz” nevű jótékonysági szervezetet, amely tiszta ivóvízzel látja el a fejlődő országok rászorult lakosságát. A mai napig a szervezet 4231 projektben vett részt, 2.120.123 ember számára biztosított ivóvizet, 19 országban. Az új cél? 100 millió ember a következő 10 évben.”

02 ÁLDOZAT RAVASZ

A második az áldozat ravasz.

Ezt a ravaszt akkor húzod meg, amikor a történeted főhősét áldozatnak állítod be, aminek a hatására a hallgatók együtt tudnak vele érezni. Bele tudnak bújni a bőrébe és úgy nevezett empátiát ébresztesz bennük, ami pedig ismét a bizalmi szálat erősíti. Ilyenkor beleérzi magát a hallgató főhős helyzetébe. Az egyszerű empátia, az egyik legjobb módja a rapport építésnek.

„Mindenki ismeri Walt Disney-t, igaz? A XX. század egyik legzseniálisabb elméje. Tudtad, hogy kirúgták az újságírói munkahelyéről azzal az indokkal, hogy hiányzik belőle a kreativitás? Kitartásának köszönhetően Walt mégis megalapította első animációs vállalkozását, melyet Lauch-O-Gram filmeknek nevezett el. Sajnos ez a próbálkozása is csődöt mondott. Kétségbeesetten, pénz és munka nélkül Hollywoodba vette az irányt, ahol még több kritikával, nélkülözéssel és nehézséggel találta szembe magát. Mígnem végre az első pár klasszikus kisfilmjének elkezdett nőni a népszerűsége. Innen kezdett el karrierje felfelé ívelni.”

03 HUMOR RAVASZ

Az utolsó, harmadik pedig: humor ravasz.

A humor egy erőteljes fegyver és egy univerzális nyelvezet, amit a világon mindenki megért.

A történetmesélésben is megvan a helye és a szerepe. Nemcsak segít egy hullámhosszra kerülni az olvasóval, de segít abban, hogy azt gondolhassa, „Jaj, de vicces! Szeretem!”. Nem beszélve arról, hogy a nevetés képes teljesen lerombolni az emberek természetes védőfalát, és így megnyílva jobban fognak rád figyelni. Sokan azt mondják, hogy a humor az egyik legjobb kompetencia, amivel valaha is rendelkezhetsz. És ez nem vicc. A legtöbben azonnal beléd szeretnek.

Most, hogy már tudod, hogyan néz ki egy sztoriszerkezet azaz sztorivonal, milyen részei vannak, és hogyan varázsolhatod a történeted azonnal szimpatikussá, nincs más dolgod, mint tollat ragadni és összeállítani ellenállhatatlan sztoridat.

A „storytelling vállalkozóknak” című könyvben még több tucat hasznosabbnál hasznosabb eszközzel szerelkezhetsz fel. Teleraktam inspiráló és tanító történetekkel és persze sikersztorikban is rendesen bővelkedik a könyv. Hogyha még nem írtad volna meg céges történeted, akkor azt tanácsolnám, hogy egy percet se várj.

Természetesen azt utána megfelelően kommunikálni is kell, amire szintén rengeteg utalás, tipp és tanács található a könyvben.

Valójában másra nem lesz szükséged csak azokra az információkra, amiket a könyvben megtalálsz. Majd dőlj hátra és figyeld, ahogy elkezd átalakulni a vállalkozásod és az egész életed. Hogyha készen állsz erre a lépésre, akkor most tudd meg, hol kapsz még több információt és hogyan alakíthatod át te is azonnal a vállalkozásod arculatát és hogyan válhat a vevőszerzés gyerekjátékká.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru