A célkövetés mestersége röviden

Ma a célkitűzés és a célkövetés lesz a téma.

Hogyan érjük el a kitűzött céljainkat?

Az önfejlesztésben a cél, a célkitűzés és célkövetés rettentő fontos szerepet foglalnak el.

Először is mi az a cél? A cél az valójában egy eredmény. A célkövetés pedig az út, amit az A pontból B pontig megteszel. Tehát amíg onnan, ahol most vagy, elérsz a célodig, megkapod az eredményt, az pedig a célkövetés.

A legtöbb online tréninggel és könyvvel az a probléma, hogy megtanulod, hogyan tűzzél ki célokat, majd itt abbahagyják. A célkitűzés az utazásodnak csupán az 5 % -a.

A célkövetés az, ami igazából nehéz és ahol a legtöbb embernek igazából szüksége van segítségre, mivel az a 95 %.

És pont ezért ma mindegyikről szó lesz.

Először is a célkitűzésnél már biztos, hogy hallottál a S.M.A.R.T. célokról.

smart célok, célkövetés

A S. az specific, azt jelenti, hogy meghatározott cél legyen, az M. az a meansurable, tehát, hogy mérhető legyen, és erre mindjárt majd mondok is egy példát. Az A. az achievable, hogy elérhető legyen, például, hogyha mondjuk, most keresel, vegyük példának okáért a pénzt, rendben van, hogyha most keresel havonta félmillió forintot, akkor az egy nem elérhető cél lenne, hogy oké én három hónap múlva már tíz millió forintot szeretnék keresni havonta. Az R. az a relevance, hogy fontos legyen számodra a cél, ne egy olyan cél legyen, mint mondjuk, amit a szüleid állítottak neked, de te abszolút nem is érdekel téged az a dolog. A T. pedig a time, az pedig azt jelenti, hogy időbeli legyen, időhöz legyen kötve.

Ezzel nem értek egyet teljesen, de ez a smart célkitűzés egy híres és a legtöbb helyen oktatott célkitűzési stratégia.

Tehát ha pl. a célod az, hogy lefogyj öt kilót 3 hónap alatt, akkor az smart cél. Ez egy specifikus cél, az egy mérhető cél, az egy elérhető cél, az egy olyan cél, amit a legtöbben általában szeretnénk is elérni egy bizonyos időpontig, vagy időponton belül.

Tehát ez maga a célkitűzés, körülbelül ennyi is volt. Ki is végeztük.

Természetesen ez megint nem egy olyan dolog, amit az ember egy óra alatt EGYSZER letud. Az embernek élete végéig folyamatosan új célokat kell maga elé állítani, de ez már a célkitűzésnek a pszichológiája. Ebbe most egyáltalán nem fogunk belemenni.

A célkövetés az, ami úgy igazából nehéz és a legtöbb ember számára kihívó.

Miért?

Az agyunk az rövidtávon szeret gondolkozni. A hosszú távú gondolkodás pedig maga a célkövetés, és pont ezért esik nagyon nehezünkre.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Például, ha le akarunk adni öt kilót, akkor a célkövetés alapján megállapítjuk, hogy ahhoz, hogy mi ezt elérjük, minden reggel vagy kétnaponta reggel fél órával előbb fel kell kelni. Fel kell húzni a cipőnket, ki kell menni futni a parkba. Esténként hat után már nem szabad ennünk, vagy ki kell vágnunk a cukrokat az életünkből vagy egy héten csak egy pizzát eszünk nem öt pizzát eszünk, vagy ami éppenséggel rád vonatkozna, igaz? Ezek a célt alátámasztó szükséges tevékenységek, amit akár nevezhetsz tervnek is.

Az első két hétben ez működik is. Majd két hét után az emberke ráhuppan a mérlegre és látja, hogy egy kilót hízott, mivel ez is előfordul, főleg az elején. Mert a változás az általában így működik. Egyértelműen feladja és abbahagyja, mert az agya nem kapta meg az azonnali visszajelzést, hogy:

“Hé, jó irányba haladsz, csak így tovább!”

Itt kezdődik a hosszú távú gondolkodás és a célkövetés fontossága.

Itt van pár tipp, hogyan érhetjük el a céljainkat:

Tony Robbins szokta mondogatni, hogy a legtöbb ember nincsen tisztában azzal, hogy mik a céljaik az életben. Ezért bolyonganak csak az életben, céltalanul, boldogtalanul, mert ha nincsen célod, akkor nem tudod, hogy merre menj és nem találod az utadat. Majd csodálkozol, hogy miért vagy frusztrált és miért nem jön össze semmi.
Mit akarsz életed anyagi területén? A legtöbben rávágják, hogy:

“Ó, én több pénzt akarok!”

“Oké nesze itt van egy dollár, na, húzz el innen.”

Tehát Tony szerint az élet azt adja neked, amit kérsz tőle.

Magyarul, ha nem tudod, hogy mit akarsz, akkor, hogy is várhatnád el, hogy az élet majd megadja neked?!

De ez így van az életed minden területén, nemcsak a pénzzel, igaz?

Amikor megkérdezzük például, hogy milyen párkapcsolatot akar az illető hölgy és elkezdi sorolni, hogy ne igyon, ne dohányozzon, ne járjon el a haverjaival bulizni, ne csaljon meg, ne beszéljen velem rondán, ne lógjon el a munkából, ne csinálja ezt, meg ne csinálja azt, ne csinálja azt. NE, NE, NE…

Várj, állj! Nem az volt a kérdés, hogy mit nem akarsz, hanem az volt a kérdés, hogy mit akarsz.

Ez is ékes példája annak, hogy a legtöbbünk nem tudja mit akar és célkitűzés nélkül lehetetlen a célkövetés.

Mi az, amit pontosan akarsz? Ne félj álmodozni, itt a varázskérdés az az, hogy mi az, hogyan alakítanám az életemet, hogyha tudnám, hogy számomra minden lehetséges?

Hogyan alakítanám az életemet, hogyha nem lennének korlátok, hogyha nem lennének határok?

És az ember tényleg engedje el a fantáziáját és merjünk nagyot álmodni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Na de miért is fontos az, hogy nagyokat álmodjunk? Hogyha ambiciózus célokat tűzöl ki, akkor két dolog fog történni:

  • Az egyik dolog, hogyha elmondod a haverjaidnak, az ismerőseidnek, esetleg a családtagjaidnak, akkor valószínűleg ki fognak röhögni, ki fognak gúnyolni, és elkezdik sorolni, hogy az miért hülyeség és miért nem fog összejönni. Hogyha te azt választod, hogy megosztod a céljaidat az ismerőseiddel, a barátaiddal, ha csak nem a kivételes barátokhoz tartoznak, akik téged felfele nyomnak, ami olyan ritka, mint a fehér holló, akkor a célkövetéseden azonnal rá is nyomja a bélyegét és milliószor nehezebb lesz neked a céljaidat követni.
  • A másik dolog, ami pedig fog történi, az az, hogy sokkal több energiát fogsz belefektetni, mivel ambiciózusabb, nagyobb célról van szó. És erre szoktam mindig azt mondani, hogy a csillagokat kell megcélozni, mivel hogyha csak a háztetőt célzod meg az nem ambiciózus cél, akkor fel se fogsz tudni állni a kanapéból. Nem fog téged megmozgatni, nem fog téged lelkesíteni, nem fog téged vággyal elönteni. De hogyha a csillagokat tűzök ki célnak, akkor aztán sokkal nagyobb motivációd lesz.

Az utolsó része pedig ennek a tippnek, hogy nagy ambiciózus célokat merj kitűzni és bízz magadban! A célkövetés egyik legnagyobb része, hogy mennyire hiszünk magunkban, hogy mennyire bízunk magunkban.

Ki kell alakítani magadban egy egészséges önbizalmat, egy hitet, azt, hogy bízol magadban, önbizalom, és ez az, ami úgy igazából a célodnak az eléréséhez fontos.

Tehát te tűzhetsz ki célokat, járhatsz el célkitűző táborokba, meg csinálhatsz otthon S.M.A.R.T. célokat, és csinálj is mert fontosak ezek a dolgok is. Viszont ugyanúgy tisztában kell lenned, csak azért, mert te eldöntötted, hogy ezt meg ezt a célt akarod elérni az még messze nem jelenti azt, hogy neked lesz arra belső motivációd, hogy felemeld a seggedet a kanapéról, kimenj és nekiálljál csinálni, mivel nem egyszerű.

A célkövetés nem egyszerű.

Hogyha egyszerű lenne, akkor mindenki boldog lenne, elégedett lenne és megkapná azt, amit ő valójában akar, igaz?

A célkitűzés, a célkövetés, a céljaid eléréséhez a legfontosabb dolog a világon az az, hogy bízzál és higgyél magadban.

És ezt a kishitűséget igenis, hogy meg lehet fordítani. 14 évesen nem csak hitem nem volt, önbizalmam nem volt, emberek előtt nem mertem megszólalni, mert azt hittem, hogy én sokkal kevesebb vagyok. Egy komoly kisebbségi komplexusban szenvedtem, és most már érzem magamon, hogy csak és csakis az önfejlesztés segítségével mennyit változtam és mennyit tudtam dolgozni magamon és biztos vagyok benne, hogy az önfejlesztés nélkül ez nem sikerült volna.

Bónusz pont
A bónusz pontnak meg szeretném említeni a miértedet.

Amikor célokat tűzöl ki, akkor elengedhetetlen része annak, hogy meghatározod azt, hogy miért akarod azt a célt elérni.

Miért? tudástár

2 fajta miért lehet:

Az egyik fajta miért az a logikus miért, a másik fajta miért pedig az érzelmi miért. És tippelj, hogy melyik a fontosabb!? Így van, az érzelmi miért.

Mi emberek érzelmi lények vagyunk, és pont ezért mi logikázhatunk, hogy mondjuk, miért akarunk lefogyni tíz kilót, hogy mit tudom én, beleférjünk a fürdőruhánkba, hogy jobb legyen a koleszterinszintünk, hogy szebb legyen a csípönk, hogy eltűnjön a narancsbőrünk, hogy jobban verjen a szívünk, hogy fittebbek, energetikusabbak legyünk, hogy egészségesebbek legyünk. Persze, hogyha az ember egészségesebb, akkor több energiája van, jobban néz ki, vonzóbb, és így tovább, és így tovább.

De amikor a miértünket meghatározzuk, akkor nagyon fontos, hogy igyekezzünk az érzelmi miértünkre gondolni, és az érzelmi miértünkre fókuszálni, és ez az igazából nehéz a legtöbb embernek, mert itt igazán mélyre kell tekinteni, és elő kell hozni azt a dolgot, ami téged igazából megmozgat.

Miért akarsz jól kinézni, miért akarsz több pénzt?

Amikor én általában meg szoktam kérdezni miért akarsz több pénzt, azt szokták mondani, hogy nem akarok többet a pénz miatt aggódni, mert jobb kocsit akarok, mert a gyerekeket az iskolába akarom küldeni, mert a több pénz az könnyebb élethez vezet. De ezek mind logikus miértek. Persze, hogy a pénz az egy jobb életet fog neked biztosítani, persze, hogy a pénz az egy eszköz és több cuccot tudsz rajta venni és jobb egészségügyi ellátást tudsz rajta venni és több szabadidőt tudsz rajta venni, ezek mind logikus részek.

Mit ad neked az, hogyha van több pénzed, mit ad neked lelkileg?

Ezek a te személyes miértjeid. Szabadságot ad, a fájdalom lecsökkentését, hogy nem lesz még egyszer egy ember, aki rajtad uralkodhat, mert azt csinálsz, amit akarsz, és hogyha akarod, akkor azt mondom, hogy lesz@rom, mivel az igazság az, hogy ezt adja maga a pénz, az érzést, a miértedet.

Azt kérdezd meg magadtól, hogy mi az, amit ez ad nekem, miért akarom én annyira ezt a célt. És akkor rögtön majd meg fogod figyelni, elkezded felsorolni ezeket a logikus miérteket, és ez is jó, írd le magadnak, és akkor kérdezd meg, hogy de valóban ez mit ad nekem, milyen érzéssel fog ez engem eltölteni.

És ott lesz majd a te valódi miérted.

Tehát a mondanivaló az mindig ugyanaz, ne add fel, higgy magadban.

Ha elesel, felállsz, mész tovább, és tudd azt, hogy miért akarod azt, amit akarsz.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru