A helyes fókusz: Hogyan nyerhetsz vele?

Törvény: Ha minden nap valamire koncentrálsz, és közben megkérdezed magadtól, hogy hogyan javíthatnék rajta, akkor meg fogod hódítani ezt a dolgot és sikerre viszed. Ilyen a helyes fókusz.
Bármit is csinálj az életben, mindössze 2 dolog miatt csinálhatod: elkerülni a fájdalmat illetve örömöt szerezni magadnak.

Sokak szerint csak 2 fajta fájdalom van az életben: Az a fájdalom, amit akkor szenvedünk el, amikor fegyelmezettségre szorítjuk magunkat és az a fájdalom, amikor megbánunk valamit. A második fájdalom ezerszer nehezebb és komolyabb, mint az első. A második fájdalomba bele lehet halni.

Meg kell tanulnod, milyen a helyes fókusz: hogyan irányítsd az érzelmeid, tested, kapcsolataid, anyagi helyzeted és az időd. Ez az 5 legfontosabb dolog az életben. Ha ezeket kordában tudod tartani, akkor minden rendben lesz.

Fontos tudni, hogy az életben minden 80% pszichológia és csak 20% tettek és cselekvés. Ugyanez az arány a következő képletben is: Az életben 80% a „miért” és csak 20% a „hogy”.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Mi az a kondicionált boldogság?


Valamikor a jövőben boldog leszek, ha ez és ez megtörténik velem. Igaz?. Kivéve, hogy az érzelmeid semmi külső történéstől nem függnek, de ezt kevesen tudják. Miért? Hallottuk-e már a következőket:

„Majd, ha elvégzem az érettségit, boldog leszek…” – elvégezte, de nem lett boldog így továbbment:

„Majd, ha megtalálom az igazit, boldog leszek… ” – megtalálta, de nem lett boldog így továbbment:

„Majd, ha kikerülök a szülői házból, boldog leszek…” – kikerült, de nem lett boldog így továbbment:

„Majd, ha elvégzem végre az egyetemet, boldog leszek…” – elvégezte, de nem lett boldog így továbbment:

„Ooo, majd ha elhelyezkedem az első munkahelyemen, boldog leszek…” – elhelyezkedett, de nem lett boldog így továbbment:

„Majd, ha megházasodom, majd ha megszületik első gyermekem… stb.

Világos? Ezek mind külső tényezők. Ez nem a helyes fókusz! Ha most nem vagy boldog, akkor semmi külső tényező nem fogja ezt megváltoztatni. Se pénz, se párkapcsolat, se nagyobb kocsi, jobb állás, szebb ház, előléptetés vagy egy szép cipő. Semmi. Ha valaki erre vár állandóan, akkor az élet elsuhan mellette.

Mennyiben befolyásolja az állapotom az életem?


Milyen állapotban vagy, teljes mértékben meghatározza az életed.

állapotod = érzelmeid = viselkedésed = következmény = életed

Ha egy frusztrált, ideges állapotban vagy, akkor máshogy viselkedsz és máshogy kezeled a dolgokat, mintha egy boldog és elégedett állapotban lennél. Igaz?

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

De nézzük most meg, mitől is függ az állapotod:

1. fiziológiádtól
2. fókuszodtól


Fiziológia, azaz a mozgás bizony megváltoztatja, hogy érezel és ezáltal az állapotodat is. Figyeld meg hogy érzed magad egy kis kocogás előtt és után. A sport, a mozgás jó hatással van állapotunkra. A fiziológiád pedig te saját magad akármikor képes vagy megváltoztatni és ezzel együtt az állapotod is.

A fókuszod pedig szintén irányítsa, hogy érezel és ezáltal az állapotod is. A fókuszodat kérdésekkel gyönyörűen lehet irányítani. Végezd el ezt a rövid gyakorlatot:

Hunyd be a szemed és válaszold meg ezt a kérdést 2 perc alatt. Annyi lehetséges választ adj, amennyit csak tudsz:

„Miért vagyok hálás az életben?”

Ha a válasz: „Semmiért!”, akkor próbáld meg a következő kérdést:

„Miért lehetnék hálás az életben?”

Ha komolyan megválaszoltad ezt a kérdést és kiaknáztál minden lehetséges választ a fejedben, akkor miután kinyitod a szemed, sokkal lendületesebb, boldogabb és elégedettebb állapotban kell találd magad.

Ezt a technikát akármikor, akárhol lehet alkalmazni, ha szuper állapotba akarod magad hozni. Hálaadás technikának nevezik. Jómagam naponta végzem ezt a módszert, mert az évek alatt nagyon megkedveltem és szívemhez nőtt. Viszont, ami a legfontosabb, hogy sokkal jobban érzem magam utána. J

„Ha folytatod, amit eddig csináltál, akkor azt kapod, amit eddig kaptál.” /Tony Robbins

Mik azok a támogató és korlátozó kérdések?
Ez egyszerű. Korlátozó kérdés az a kérdés, melyet, ha felteszel magadnak, nem jutsz előbbre. Támogató kérdések pedig épp az ellenkezőjét jelentik: a helyes fókusz felé terelnek. Példának vegyük a túlsúlyt, amely egy nagyon elterjedt probléma a fejlett országokban.

Korlátozó kérdések: Miért vagyok én ilyen dagadt? Miért nem tudok lefogyni? Miért vagyok túlsúlyos? Nekem miért nem sikerül soha hosszabb ideig lefogyni? Mit csinálok rosszul?

Támogató kérdések: Hogyan jöhetek szuper formába, hogy közben élvezem a folyamatot? Hogyan élhetek egészségesebben, hogy tápláljam a testem?

Nagyon figyelj oda, hogy milyen kérdéseket fogalmazol meg magadnak a fejedben, mert arra megy a fókuszod és olyan lesz az életed.

Mennyi időt adnál egy átlagos babának, hogy megtanuljon járni?

a helyes fókusz

A modellezés az NLP-ben egy jól ismert fogalom. Nézd meg, hogy más hogyan csinálja és másold le. 3 évnek kellett eltelnie, amíg ez az egyszerű gondolat elért az agyamig. Most mondhatod, hogy lassú vagyok.

Én 3 éven keresztül azt hittem, hogy nekem kell majd feltalálni ismét a spanyolviaszt. Majd megértettem, hogy vannak cégek, akik már rég feltalálták és nekem csak le kell őket másolnom.

Amikor nekiálltunk az üzletet kiépíteni, fogalmunk sem volt arról, hogy merre induljunk el és mit, hogyan csináljunk. Épp ezért hibát hibára halmoztunk. Ez alapjában véve jó, mert hibáiból tanul az ember. Amikor egy ilyen hiba perre vitt minket és egy óriási összeget vesztettünk, nagyon rosszul éreztük magunk és habár tanuló pénznek hívtuk, valahol a szívünk mélyén már tudtuk, hogy ennek nem szabadott volna bekövetkeznie.

Nem másoltunk. Nem figyeltük meg, hogy a fejlettebb konkurencia hogyan csinálja. Nem modelleztünk senkit és semmit. Pedig van már egy kiépített üzleti lépcsőház, melyen minden egyes lépcsőnek megvannak a feladatai, akadályai és a stratégiái. Mi ezt nem tudtuk. Nekünk ezt senki sem mondta.

Hiába olvastam róla évekig, nem igazán értettem miről van szó. Ketten akartuk kitalálni, hogyan működik a textil ipar, a vevőszerzés, a legális dolgok és az adminisztrációs feladatok. Majd mi kitaláljuk, hogyan lehet a legkönnyebben maradandó vevőket toborozni.

Mondanom sem kell, mikor megvilágosodtunk nagyon boldogok voltunk. Rájöttünk, hogy léteznek jól bejáratott üzleti stratégiák és majdnem mindenki (az összes jól menő versenytársunk) már egy-egy ilyen stratégiát használt évek óta.

Tehát nincs más dolgunk, csak tanulmányozni az egyes stratégiákat és alkalmazni a legmegfelelőbbet saját vállalkozásunkra. Így is tettünk. Gyerekek. Mennyivel megkönnyítette ez az üzletépítést. 100%-al megdobta a vállalkozást. Ekkor vált párom számára is világossá, mennyire fontos a fejlődés és a folyamatos tanulás az ember életében.

De vajon rögtön bejön minden és a stratégiák tanulmányozása és a „megfelelő” kiválasztása után rögtön sinen van minden és minden szuper? Hát persze, hogy nem. Gyerekcipőben sem jártunk. Kicsi babák voltunk, akik akkor tanultak járni.

A legtöbb vállalkozó ezen a ponton adja fel. Elesik, feláll. Elesik, feláll talán másodszor is. De, amikor harmadszorra esik el, akkor ülve marad. Feladja. Nem mozdul tovább. Nem próbálkozik még egyszer.

Ennél szomorúbb dolgot én személy szerint el sem tudnék képzelni. Amikor van egy hivatásod, egy szenvedélyed és tudod, hogy jó vagy benne, de az átmeneti akadályok és kudarcok visszatartanak. Ilyenkor kell elgondolkodni, mi a helyes fókusz.

Tehát ha az elején nem megy, ne lepődj meg, elvégre nem vagy szuperhős, vagy nincsenek földönkívüli képességeid. Igaz? Ha mégis, akkor privátban írj rám Facebook-on légyszíves.

Tehát ezt egy egyszerű kérdéssel szeretem szemléltetni:

Te mennyi időt adnál egy átlagos babának, hogy megtanuljon járni?

Igaz? Elesik, feláll. Elesik, feláll. Hányadik esés után mondanád „Áh, hagyjuk a fenébe, ez már sose fog járni…”

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru