A modern időgazdálkodás titkai – amit az iskolában nem tanítanak.

A mai modern, felgyorsult világban az időgazdálkodás egy kiemelt fontosságú tényező. Mindenki rengeteg területen szeretne vagy kényszerül egy nap jól teljesíteni. Szinte mindenkit ellepnek a napi teendők. Mit tehetünk, hogy ne merüljünk ki teljesen, de az igazán fontos dolgokat el tudjuk végezni?

Rengeteg tevékenységet nyugodtan lehet halasztani illetve teljesen elkerülni. Ezek azok a dolgok, melyek alig adnak értéket napjaidhoz, mégis a legtöbb ember ezekkel tölti ideje nagy részét. Nem beszélve arról, hogy koncentrálóképességed legnagyobb ellenségei. Ilyenek például a következők:

  • E-mail
  • Telefon
  • SMS
  • TV
  • Pletykázás a szomszédokkal
  • Céltalan internetböngészés
  • Facebook vagy más közösségi hálók
  • Barátokkal csevegni munkaidőben
  • Online játékok vagy videó játékok
  • Triviák, amik a jelentéktelen apróságok.

Első időgazdálkodás tipp: Ha dolgozol, dolgozz!

Csak azért, mert a telefonod jelezett, hogy üzeneted érkezett, még nem kell rögtön nyúlni érte. Nyugodtan várhat az az üzenet, míg szünetre mész. Ha egyszer elveszíted a koncentrációd, utána nagyon nehéz visszazökkenni, ha egyáltalán sikerül. Gyakran előfordul, hogy egy nagyon fontos gondolatmenetet zavart meg az a bizonyos SMS, vagy E-mail, és már soha többet nem fog visszajönni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Bevallom nem egyszerű ezt a szokást felvenni. Számomra nagy kihívás volt az elején. Az E-maileket a mai napig túl gyakran ellenőrzöm. TV-m soha nem volt, tehát ez nem esett nehezemre megoldani. A telefonommal kis trükköt használtam. Először a másik szobába hagytam, majd később egy tőlem távolabb eső asztalon. Most már mellettem lehet a telefon anélkül, hogy akármit is megzavarna, mivel mindig némára van állítva. Természetesen, aki telefonos vevőszolgálatban dolgozik, ezt nem teheti meg. A lényeg, hogy ha koncentrálsz, koncentrálj, és ne hagyd, hogy akárki vagy akármi megzavarjon a saját érdekedben!

„Nem azért vagy ezen a Földön, hogy átvészeld. Azért vagy itt, hogy megváltoztasd a világot.” /Anita Andrade

Második időgazdálkodás tipp: Post-it

A második tipp: Post-it. Vegyél színesebbnél-színesebb „fecniket”. Mielőtt elkezdnénk a napunkat, tervezzük meg! Írjunk egy listát, mit akarunk aznap elvégezni. Fontos, hogy minden egyes feladatot külön Post-it-ra írjunk. Rögtön elmondom, miért. Játszadozhatunk is vele. Színek szerint kategorizálhatjuk fontossága és sürgősségé szerint.

időgazdálkodás

Ami fontos és sürgős azt például pink színű papírra írjuk. Ami nem sürgős, de fontos azt kék színűre és így tovább. Amikor elvégeztünk egy feladatot, fogjuk meg a hozzá tartozó Post-it-ot és dobjuk el. Élvezzük a tudatot, hogy egyre kevesebb fecni van az asztalunkon. Ez egyfajta motiváció. Ezáltal folyamatos visszajelzést kapsz a munkád során, hogy haladsz, eléred a céljaid és eredményes vagy. Hisz minden ember eredmény orientált.

De ami a legfontosabb maga az érzés, amikor eldobod a Post-it-ot. Egy próbát megér!

Megjegyzés: Sokan ajánlják, hogy már előző este végezd el ezt a gyakorlatot, mivel a tudatalattid már rögtön munkához áll, miközben alszol. Így másnap minden sokkal könnyebben fog menni.

Harmadik időspóroló tipp: Szórd ki a felesleges szokásaid

A harmadik és utolsó trükk, mellyel időt spórolhatsz meg pedig a következő:

Régi magyar és viszonylag sértő kijelentés szerint: „Disznók közt disznóvá válsz.” Sajnos milyen igaz. Ha jobb körökben mozogsz, többet látsz, többet hallasz, tapasztalsz, és többet tudsz tanulni. El tudod lesni a nálad okosabb, fókuszáltabb egyének taktikáit és szokásait. Ezzel szemben, ha nagyon alacsonyan határozod meg a mércét, akkor a többiek úgymond „lehúznak” magunkkal miközben azon kapod magad, hogy minden nap órákat töltesz közösségi oldalakon, mint Facebook vagy Pinterest illetve, hogy a kedvenc témád a barátaiddal a tegnap esti szappanopera legérdekesebb mozzanata.

Ne feledd! Amire koncentrálsz, az megnövekszik.

Attól még senkinek sem lett jobb az élete, mert tudta, hogy ki nyerte a 2016-os X-Faktort. Sokan még ugyanis a mai napig úgy gondolják, hogy a TV nézés kikapcsolódás…

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru