A NYERÉS PSZICHOLÓGIÁJA 1/2

A kedvenc sikerkönyvem – Dr. Denis Waitley: A NYERÉS PSZICHOLÓGIÁJA – rövid összefoglalását olvashatod most, amely garantáltan felvet benned is jó pár kérdést.

Gondolataidnak vagy a fogja, vagy pedig a kapitánya.

Earl Nightingale a legfurcsább titokról lett nagyon híres és már biztos te is hallottad tőle azt a kijelentést, hogy mi szó szerint azzá vállunk, amire a legtöbbet gondolunk. Ezt jobban meg fogjuk vizsgálni és felfedjük, hogy valójában hogyan is működik csodálatos és utánozhatatlan agyunk. Mindannyian ugyanis azzá vállunk, amiről a legtöbbet fantáziálunk, és amit a legtöbbszőr elképzelünk.

Valójában nem az számít, hogy mi az, ami körülöttünk történik, hanem az, hogy mi hogyan reagáljuk le.

Az embereket három csoportba lehet sorolni:

1. A megfigyelők


A megfigyelők az emberiség többségét képezik. Ők csak szemlélők és megfigyelik, hogy az élet történik. Nagyban kerülik a visszautasítás, megszégyenülés és nevetségessé válás lehetőségét. Ők inkább a háttérben figyelnek, nem kavarnak nagy hullámokat, nem akarnak túl nagy felelősséget sem vállalni. Ők inkább TV-t néznek, ami amúgy a halogatás egyik legnyilvánvalóbb tünete. A halogatás pedig nem más, mint önbizalomhiány és a halálos félelem az ismeretlentől, a mentális fájdalomtól. Viszont valójában a megfigyelők nem a veszteségtől félnek. Éppen ellenkezőleg.

Ők a nyereségtől félnek.

Miért?

Mert, ha nyernek és sikerül, akkor bizony megnő a felelősség a vállukon és az bizony kényelmetlen lehet. A legtöbben nem hajlandóak ezt vállalni. Nem akarják magunkat megerőltetni és ezért másokat figyelnek, ahogy a csúcsra törnek. Másnéven a „kevesebb ellenállású, nem változó utat” választják.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

A kevesebb ellenállású, nem változó út: A tudósok tanulmányoztak egy délamerikai törzset, melynek tagjai idő előtt meghaltak egy furcsa betegségben. Kiderült, hogy a betegséget egy bogár harapása okozta, amely az otthonaik falában élt.

Az őslakosoknak több lehetőségük volt: Kiirtani a bogarakat, lerombolni a házakat és újraépíteni, elköltözni egy olyan területre, ahol nincsenek ilyen bogarak, vagy folytatják, ahogy eddig és fiatalon meghalnak, mint ahogy az előző generációk ezt tették. Ők úgy döntöttek, hogy maradnak, ahol vannak és fiatalon meghalnak. A kevesebb ellenállású, nem változó utat választották.

Lehet, hogy a te életedben nem a halál lesz a következmény, ne tudod mit: A tartós boldogtalanság és elégedetlenség saját magunkkal sokszor ezerszer kínzóbb tud lenni, mint maga a halál.

2. A vesztesek

utál, vesztes

Aztán a következő legnagyobb csoport a vesztesek csoportja. Könnyű őket felismerni, mert állandóan másokat kritizálnak, vagy irigyelnek, folyamatosan másokat beszélnek ki. Végérvényben ezzel próbálják meg kompenzálni a szerencsétlen kínlódásukat.

3. A nyertesek

Az utolsó csoport a nyertesek csoportja. Úgy tűnik, a nyertes majdnem mindig megkapja, amit akar és a legtöbbször utat talál.

Egy nyertes ember az, aki megfogja az élettől kapott adottságait és körülményeit, folyamatosan fejlődik és beveti ezeket arra a célra, hogy elérje a kitűzött céljait, amelyek őt boldoggá teszik. A nyertes jól bánik az állatokkal. A nyertes odafigyel az egészségére, mert tudatában van, hogy nem cserélheti le egy újabb modellre.

Tudja, hogy csak egészséges testtel élvezhető az élet.

A nyertes örül, hogy ő saját maga és nem cserélne senkivel se. A nyertes sikerei alapjában véve a hozzáállásában rejtőznek. Minden abszolút a hozzáállás kérdése. Az élethez való hozzáállásod határozza meg magát az életedet. Amint ezt elfogadod, minden megváltozik a számodra. Nem születünk egyenlőnek, de mindenkinek egyenlő joga van azzá válni, akivé akar.

Most 10 hozzáállásbeli tulajdonsággal fogunk megismerkedni, amelyet minden sikeres és boldog embernél megfigyeltek függetlenül a nemtől, színtől, vallási hovatartozástól, körülményektől és földrajzi helyétől.

10 jellemvonás, amely megkülönbözteti a sikerest a sikertelentől.

Ez a 10 hozzáállásbeli jellem, amit nekünk is fel kell vennünk annak érdekében, hogy nyertesek, vagy ha úgy tetszik, sikeresek legyünk. A siker alatt mindenki azt ért, amit akar, de máshogyan megfogalmazva: A siker úgy élni, ahogyan te akarsz miközben a hét, a hónap és az év túlnyomó többségében boldog és elégedett vagy magaddal és az életeddel.

Ha benne vagytok ebben a csodálatos kalandban velem, akkor vágjunk is bele és kezdjük el az első pontunkkal:

1. Önmegfigyelés (törődni másokkal)

„Oh Istenem, add, hogy mások cipőjébe bele tudjam magamat képzelni.”

Ha egy hölgy vagy, akkor kérdezd meg magadtól: Hogyan szeretném, ha a feleségem olyan lenne, mint én, ha én lennék a feleségem? Vagy: Hogyan tetszene egy olyan anya, mint én hogyha én lennék a gyermekem?

Légy együtt érző és fejlessz ki magas szintű empátiát embertársaid iránt. Tanulj meg velük együtt érezni, értsd meg honnan jöttek és ne rögtön kritizáld és bíráld őket. Kihívások nélkül nem megy.

A Nagy-korallzátony 2000 km hosszan húzódik Ausztrália partjaitól.

szépség, bőség a természetben

A csendesebb, védettebb részein a zátony silány és élettelen, míg ahol óriási hullámok „büntetik” a zátonyt, ott élénk, színes és teli élettel.

Miért?

Egyszerű.

Az élet csak a kihívások által túl létezni és fejlődni. Ez minden élettel így van ezen a Földön. Ha nem állítod magad folyamatosan kihívások elé és nem fejlődsz, akkor meghalsz.

2. Önbizalom

Örülök, hogy én vagyok én és senkivel se cserélnék. A nyertesek vagy sikeres emberek egy nagyon erőteljes önképet és önbecsülést fejlesztettek ki. Figyeljetek a használt szóra. Kifejlesztették. Ugyanis senki se született tomboló önbecsüléssel, vagy ha igen, akkor azt a környezete hatékonyan és gyorsan már kicsi korában lerombolta.

Éppen ezért neked, mint szülőnek az egyik legfontosabb feladatod magas önbizalommal rendelkező gyerekeket nevelni és nem pedig letörni a szarvukat már nagyon korán. Persze ez nem a fegyelem teljes hiányát jelenti kedves szülő. Egy gyermekkel meg kell értetni, hogy az, hogy szabályok szerint kell játszania egyáltalán nem azt jelenti, hogy ő semmit se ér. Éppen ellenkezőleg. Ha megtanuljuk és betartjuk a szabályokat, akkor lehetünk biztosak magunkban és fejleszthetünk ki magas önbizalmat.

Hogyha megfigyeljük a veszteseket, akkor a legtöbb esetben nagyon alacsony önbizalmat és önbecsülést állapíthatunk meg. Itt azonnal megjegyezném a jó hírt: Az önfejlesztéssel az önbizalmunk és az önbecsülésünk lényegesen javítható. Éppen ezért a sikeresek tudják, hogy az önfejlesztés egy élethosszig tart és nemcsak egy hétvégi progi.

Honnan ismerjük meg alacsony önbizalommal rendelkező embertársainkat? Az egy jól ismert pszichológiai tény, hogy az emberek, akiket a legkönnyebb megsérteni a legalacsonyabb az önbizalmuk.

Egy másik ismérve az alacsony önbizalommal rendelkező személyeknek a méregdrága „dolgok” mutogatása.

Biztosan te is ismersz ilyen embereket. A státuszra való koncentrálás helyett talán az önbizalmukon kéne dolgozniuk és nem éreznék olyan cefetül magukat a bőrükben, továbbá nem lenne fontos annyi sok felesleges márkás kacatot összevásárolniuk, miközben anyagi hátterük romokban.

Egy könyv mégis csak 3000 Forintba kerül.

Kis kitérő: Elgondolkodtatok-e már valaha, hogy mi pontosan a különbség az önbizalom és a magabiztosság között? Voltaképpen a magabiztosság a siker tapasztalatok alapján alakul ki egy emberben szépen, lassan.

Gondolj csak a kisbabára. Amikor elkezd járni nagyon bizonytalan. Hetekig csetlik-botlik, majd hónapokig kapaszkodnia kell, hogy el ne essen. Majd egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy magabiztosan jár kel a világban. Siker tapasztalatok által, más néven gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás által magabiztosságot szerzett a sétálásban, majd a futásban is, igaz?

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Nos ez így van az égvilágon MINDENNEL! Biciklizés, korcsolyázás, vállalkozásépítés, alkalmazottjaid vezetése, vagy éppen szülőnek lenni. Aki tartotta már az első szülött csecsemőjét a karjaiban nagyon i s jól tudja, miről van szó. Én legalábbis az első pár hétben sokszor nem tudtam mihez kezdjek ezzel az új jövevénnyel. Idő és tapasztalatszerzés kellett ahhoz, hogy a magabiztosságom kialakuljon. Természetesen az önfejlesztés itt is, mint általában az élet minden területén abszolút óriási segítséget nyújthat.

„A magabiztosság az a képesség, amely a sikeres tapasztalatok alapján alakul ki. Az önbizalom pedig az a hit magunkban, hogy gyakorlással magabiztosságot alakíthatunk ki a számunkra fontos képességekben.”

Szerinted melyik a fontosabb?

Az önbizalom, másnéven hit kialakítása vagy a magabiztoság kialakítása? Egy elengedhetetlen eszköz az önbizalmad növelésére az úgy nevezett önbeszélés. Hogyan beszélsz magadhoz? Emlékszem én régebben nagyon csúnyán szoktam magammal beszélni. Ha valami nem jött össze, vagy hibáztam, össze vissza szidtam magam, hogy hogy lehet ekkora idióta és hülye.

Ezt a szokásomat már egy ideje sikerült leraknom. Fontos tudni ugyanis, hogy a szavaknak óriási kihatása van az önbizalmadra, még akkor is, ha azok ki nem mondott, csak gondolt szavak. Éppen ezért nagyon figyelj oda, hogy biztatóan, megértően és főleg kedvesen beszélj magadhoz.

Figyeld meg, hogyan reagálsz a bókokra:

„Szeretnék neked gratulálni ehhez a projekthez. Nagyon jó munkát végeztél.”

„Áh ugyan, csak szerencsém volt.”

Ez már egy intő jel, hogy valószínűleg az önbeszédet sem éppen támogatja az önbizalmad folyamatos építését. Ehelyett próbálj meg a világon a két legszebb szóval válaszolni:

„Köszönöm szépen!”

Önbizalom harcos: Miután Obama megnyerte a választásokat és az ellenfelei gratuláltak neki, akkor nem azt felelte, hogy „Aztaa, nem hittem volna, hogy megválasztotok engem, tök nagy szerencsém volt.”…

Tudta, hogy megérdemli. Tudta, hogy megdolgozott érte és valószínűleg az önbizalmával sincsenek nagyobb gondok.

Sokan azt gondolhatják, hogy ez nagyképűen fog lejönni mások előtt. Erre tévhitre itt van egy csúcsszuper idézet az ‘A Nyerés pszichológiája’ c. könyvből:

„Azok az emberek, akik számítanak nem bánják… azok, akik bánják nem számítanak.”

Tehát még hogyan tudunk ezeken kívül folyamatosan dolgozni a magunkba vetett hitünkön, magyarul az önbizalmunkon? Itt van pár villámtipp: Öltözz igényesen. A ruha teszi az embert. Te is máshogy állsz hozzá egy ápolt külsejű, jól öltözött egyénhez, mint egy szakadt megjelenésű ürgéhez.

Ha bókolnak neked legközelebb válaszolj egy egyszerű és elegáns: „Köszönöm szépen!”-el. Gyakorold a határozott járást. Húzd ki magad társaságban, töltsd tele tüdődet oxigénnel és meglátod, máshogy fogod magad ettől érezni. Fejlessz ki magadnak egy folyamatos önfejlesztő tervet. Erről később többet.

3. Önuralom

Az ok-okozat filozófiája nem arról szól, hogy minden okkal történik, és ezzel nyugtassuk meg magunk, ha angolosan kifejezve, a szar eltalálja a ventilátort.

Ezt már réges rég félreértelmezték. Tegyük ezt most helyre! Rendben?

Az ok-okozat filozófiája valóban annyit jelent, hogy minden okozathoz, azaz eredményhez tartozik egy ok is, amely az okozatot kiváltotta.

Hadd magyarázzam meg nagyon egyszerűen:

Ha pofán váglak fájni fog az arcod. Az ok a pofánvágás. Az okozat, azaz az eredmény pedig hogy fáj az arcod.

Okozat lesz az is, hogy valószínűleg utána soha többet nem állsz velem szóba. Okozat lehet az is, hogy visszaütsz. Én idéztem elő azt, hogyha kiütöd a fogamat. Ok-okozat gyönyörűséges törvénye. Ahogy látod, egy okhoz tartozhat több okozat is. Ugyanígy egy okozatot általában több ok összejátszása hozza létre.

A betegség egy okozat. Az oka lehet genetikai. De összejátszhat több ok, amely a betegséghez vezet: az étkezés, az alváshiány, a káros szenvedélyek, a stressz, a tudatalatti szabotálás stb.

Az anyagi gazdagság egy okozat, azaz eredmény, aminek szintén rengeteg oka van. Egy ember nem alakíthat ki egy anyagilag bőséges életet egyetlen egy okból kifolyólag. Sok-sok dolog együttműködése hoz létre egy ember életében anyagi gazdagságot.

Most ezeket az okokat tanuljuk kedves olvasó.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Megtanuljuk az okokat, bevetjük a tanultakat és okozatként egy bőséges életet tudunk magunknak kialakítani. Abszolút önuralommal rendelkezel, hogyha megérted, hogy az okokért te és csakis te vagy felelős ezen a világon, és mint olyan az okozatért is. Így felvállalod a felelősséget a saját életedért minden tekintetben.

Itt kezdődik a siker.

“Az IKEA bútorvállalat valóban az életre tanít minket, mert az élet is amolyan csináld magad vállalkozás.” /Andrade G. Anita

Hihetetlen, hányan vannak odakinn, akik úgy gondolják, hogy az életüket a végzet, a szerencse, vagy súlyosabb esetekben a horoszkóp határozza meg. Ezek azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy életüket a körülmények befolyásolják. Az eleve elrendelés, amikor jó helyen vagy a jó időben.

Persze, hogyha gazdag családba születtél, akkor könnyebb lehet anyagi szempontból az életed. ALAP!

És mi van akkor, hogyha szegény családba születtél?

Beletörődsz és feladod, mert hát a körülményeim?

Ezt hívom áldozatszerepnek.

Áldozat vagy ragadozó vagy?

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár. Az egyik egy sikeres ügyvéddé vált, gyönyörűszép családdal, házzal, két egészséges gyermekkel egy idilli életet éltek. A testvére élete viszont más fordulatot vett. Lecsúszott alak lett, a híd alatt lakott és alkoholista volt.

Egy fiatal, ambiciózus újságíró úgy döntött lefedi a különlegesen érdekes sztorit és mindkettőjükkel készített külön-külön egy interjút. Feltette az ügyvédnek a kérdést:

„Mit gondol ügyvéd úr, minek köszönheti a jelenlegi életét?”

„Tudja kedves uram, kiskoromban édesanyám eldobott minket, apám pedig alkoholista volt és minden nap szíjjal vert minket. Ki csodálkozna azon, hogy azzá váltam, aki vagyok.”

Feltette a megzuhant testvérnek is ugyanezt a kérdést:

„Mit gondol, minek köszönheti a jelenlegi életét?”

„Tudja kedves uram, kiskoromban édesanyám eldobott minket, apám pedig alkoholista volt és minden nap szíjjal vert minket. Ki csodálkozna azon, hogy azzá váltam, aki vagyok.”

A sikeres emberek harmadik ismérve az önuralom.

Bátran felvállalják a felelősséget a saját életük alakulásáért és nem pedig újjal mutogatnak, hogy ilyen az életem miatta, miatta és miatta. Ha egy városban élsz, ahol élnek sikeres emberek, akkor nem a város a hibás. Amennyiben egy országban élsz, ahol élnek sikeres emberek, akkor nem a kormány a hibás. Ha egy szegény családba születtél, mint rengeteg más sikeres ember, akkor nem a szegény családod a hibás, hanem te. Te vagy a felelős saját életedért senki más.

Még akkor is, hogyha másokat hibáztatni a kényelmesebb megoldás lenne. Felelősségvállalás a sikeres emberek legjobb barátja. „A vesztesek engedik, hogy az élet történjen velük.

A nyertesek úgy alakítják életüket, hogy megtörténjen velük az az élet, amilyen ők szeretnének.” / Dr. Denis Waitley

Te azt az életet éled, amit szeretnél?

Horoszkóp olvasás helyett ülj le és sorold fel azokat az okokat, amikre szükséges lesz a kívánt okozat eléréséhez. Másnéven sorold fel azokat a siker szokásokat, amiket fel kell venned a kívánt életed kialakításához. Például, ha be akarod vonzani a megfelelő életpartnert, de eddig nem sikerült, annak oka van. És nem az a misztikus, „ki tudja, mi a fene lehet a baj” ok, hanem tények. Ahhoz, hogy egy bizonyos típusú partnert be tudj vonzani 2 dologra van szükséged:

  1. meg kell határoznod, hogy pontosan milyen partnert szeretnél magad mellé és minél részletesebben határozod meg, annál könnyebb lesz a második pont.
  2. lépésként pedig neked is egy olyan típusú egyénné kell válnod, akit ő szeretne maga mellé, igaz?

A párkapcsolat kétirányú utca.

Ezt a technikát bátran alkalmazhatod az életed bármely területére, ahol elégedetlen vagy.

4. Önmotiváció

A nyertesek az idejük legnagyobb részében a vágyaikra gondolnak, a vesztesek pedig a korlátjaikra.

Azért önmotiváció, mert a motiváció kívülről nem jöhet.

Annak mindig belülről kell kisugároznia.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Sokáig úgy gondolták, hogy a motiváció kívülről is jöhet buzdító beszédek formájában. Ma már tudjuk, hogy ez valójában nem így van. A motiváció, azaz erő, amely cselekvésre késztet minket. Felhajtó erő, ha így tetszik. Motiváció nélkül nem sok mindent csinálnánk valójában az életben… ez tény.

Mert minek?

Ha nincs miért, igaz?

A motiváció tehát nem más, mint egy belső érzelmi állapot, amely folyamatos fenntartásához egy erős belső érzelmi állapotot kell kifejlesztenünk. Figyeljünk a szóhasználatra. Kifejleszteni. Itt vannak a belső motivátorok: Éhség, szomjúság, öröm, fájdalom, szeretet, túlélés, bosszú. Ezek egytől egyig érzelmekkel dúsított belső késztetések.

Mi a te legnagyobb motivátorod, illetve felhajtó erőd?

Alapjában véve 2 fő érzelem motivál minket ugyanolyan hatékonysággal, de ellenkező irányokban: VÁGY – FÉLELEM

A félelem a legerőteljesebb, leghatalmasabb negatív motivátorunk.

A vágy pedig roppant mód hatékony pozitív motivátorunk. A félelem a múltba néz. A vágy a jövőbe néz. Félelem A félelem élénken visszajátsza neked a múltbeli sérüléseidet, fájdalmaidat és kudarcaidat rövid mentális videó formájában.

Az én egyik személyes belső félelemem és egyben a legnagyobb motivátorom az életem feletti irányítás elveszítése. A mentális videóm pedig, amikor 2011-ben kiszolgáltatottan pénz, partner és önbizalom nélkül ott ültem az irodában és engedtem, hogy nap mint nap lábtörlőnek használjon elmebeteg felettesem. Nem láttam kiutat és szó szerint abszolút tehetetlennek éreztem magam. Elveszítettem az életem felett az irányítást.

Jómagam ezért harcolok nap mint nap.

Sosem engedhetem meg, hogy ez ismét megtörténjen. Futok a fájdalom elől és higgyétek el, nem nehéz minden nap reggel 5-kor felkelni és 16 órát dolgozni, ha távol tart ettől a fájdalomtól, miközben a magam ura lehetek és nap, mint nap azt csinálhatom, amit imádok. Ez az én egyik legnagyobb jutalmam az életben.

Ezért vagyok vállalkozó.

Vágy

vágyom a sikert

A vágy pedig egy érzelmi állapot.

A vágy a különbség aközött, ahol most vagy és ahol lenni szeretnél. Ehhez is tartozik egy vágy videó, vagy akár több is. A saját vágyam a folyamatos önfejlesztés, az anyagi függetlenség, a boldog család. Az én videómban gyakran elképzelem, ahogy a tengerparton önfeledten játszanak az egészséges gyermekeim a homokban és én a hintaszékemből írom az önfejlesztő anyagjaimat, boldogan és anyagilag függetlenül, egészségben, szeretetben fantasztikus barátokkal körülvéve a boldog párommal. Ez az egyik személyes vágy videóm.

Ha erre gondolok, akkor melegség önti el a szívemet és erről az érzelmi állapotról beszél az író is a könyvben. Neked mi a vágyad? Mit játszik neked a vágy videód? Most, hogy megvan mind a két érzelmi állapot, mind a két videó, itt jön az elhallgatott titok: Szükségszerű inkább a vágyainkra fókuszálni és azáltal kialakítani a motivációt, ahelyett, hogy a félelmeinkre fókuszálnánk és engednénk, hogy a félelmeink bekövetkezésének az elkerülése hajtson minket előre az életben.

Valójában mind a két motivátort intelligensen kell használni. Én évek alatt tudtam kialakítani azt a szokást, hogy most már legtöbbször a vágy videómat pörgetem napi szinten az agyamban, miközben elégedett vagyok a mindennapi fejlődésünkkel. Ettől függetlenül néha jó lejátszani a félelem videót is, hogy jobban tudjuk értékelni mostani életünket.

Lényegében a siker nem az IQ függvénye, sem is a családi háttér, sem a képességeid. A siker szinte kizárólag a belső motivációdtól, azaz a felhajtó erődtől, a kitartásodtól és a fókuszodtól függ.

ITT MENJ TOVÁBB AZ A NYERÉS PSZICHOLÓGIÁJA C. KÖNYV ÖSSZEFOGLALÁSÁNAK MÁSODIK RÉSZÉHEZ:
Klikk ide a folytatásért…

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru