A NYERÉS PSZICHOLÓGIÁJA 2/2

Az ‘A nyerés pszichológiája’ c. könyv összefoglalásának első részét itt találod:
Tovább az első részhez!

5. Elvárás

Az elvárás itt nem, mint követelmény, hanem elvárás, mint mit vársz el az élettől?

A szinonimája lehetne a remény.

Amit elvársz, azt a legtöbb esetben bizony meg is kapod. Éppen ezért nagyon figyelj oda, hogy milyen elvárásokat állítasz fel az életeddel kapcsolatban.

A nyertesek elvárják, hogy nyerjenek, és hogy sikeresek legyenek az élet legtöbb és legfontosabb területein. Egyszerűen hangzik, pedig sokunknak ez nehezebb, mint azt valaha is gondoltuk volna, igaz?

Az igaz nyertesek elvárják, hogy nyerjenek és éppen ezért a legtöbb esetben nyernek is.

Itt van három hozzávaló, ami még támogatja a nyertes hozzáállást:

  1. Vágy – nyerni akarnak
  2. Önuralom – tudják, hogy rajtuk és csakis rajtuk áll, vagy bukik a siker
  3. Felkészülés – felkészültek a győzelemre

Önfejlesztéssel, hittel és a nyerő szokások kialakításával „A kételkedők sose nyernek. A nyertesek sose kételkednek.” Mit vársz el magadtól? Mit vársz el az életedtől? Az ön-beteljesítő jóslatról valószínűleg már a legtöbbünk hallott ezt és azt. Az emberi természet egyik legfantasztikusabb jelensége.

jóslat, a nyerés pszichológiája

Az ön-beteljesítő jóslat: Történt egyszer, hogy egy fiatal bennszülött vendégségben volt a szomszédos törzsnél és barátja vadon élő libát készített vacsorára. Egy étel, amely szigorúan tilos volt fogyasztania a fiatal bennszülöttnek a hagyományok szerint.

Meg is kérdezte körültekintően, hogy vadon élő liba van-e a tányérján és barátja „nem”-el felelt. Évekkel később ismét vendégségben volt a barátjánál. Barátja megkérdezte tőle: „Eszel-e most vadon élő libát?” A bennszülött erőszakosan tiltakozott, hisz nem volt neki szabad semmilyen körülmények között sem ezt az ételt fogyasztania. A barátja elnevette magát és közölte vele, hogy legutóbb megviccelte és azt szolgálta fel neki. A fiatal bennszülött 24 órán belül meghalt.

Gyakorlatilag ekkora ereje van az elvárásaidnak!

Nagyon körültekintően válogasd meg az elvárásaidat, mert bizony azt fogod kapni az élettől.

Megjegyezném, hogy ne csak magadtól várj el csupa jó dolgokat és az élettől, hanem ugyan úgy az embertársaidtól is mindig a legjobbat várd el és meg fogsz lepődni.

6. Önkép

Lehet, hogy hallottál már arról a tanulmányról, amikor azt mondták gyermekeknek az iskolában, hogy a kék szeműek intelligensebbek, mint a barna szeműek? Nyilvánvalóan egy idő után ez kimutatható volt a gyerekek teszteredményeiben is, mert a kék szeműek látványosan jobban teljesítettek.

Aztán hirtelen bejelentették, hogy nagyot tévedtek és mégis a barna szeműek intelligensebbek, mint a kékszeműek. Egy idő után a teszteredmények a visszájukra fordultak és a barn szeműek elkezdtek kiemelkedően jobban teljesíteni, mint a kékszemű diákok.

Ezt hívjuk szuggesztiónak!

Babráltak a gyermeket önképével, hisz a tanár óriási autoritással rendelkezik, így a gyermek hisz neki, bízik benne.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Más szavakkal: A személy tudatának, viselkedésének befolyásolása valamely pszichikai ráhatással. Rengeteg ilyen és ehhez hasonló tanulmányt folytattak le és eddig mind egytől egyig megerősítette a szuggesztió hatalmát az emberi elme felett. Ezért szinte nincs is fontosabb egy egészséges, siker önkép kialakításánál.

Most belemegyünk picit a tudat/tudatalatti kapcsolatába, ami egy óriási nagy téma, de itt van egy bámulatos példa: Az elménk tudatos szintje a bíró. Az elménk tudatalatti szintje pedig a robot. Rendben? A bíró nem hozhat döntést anélkül, hogy letisztázta volna előbb a robottal. A robot átnézi az összes információt, amit eddig elraktározott és visszajelent a bírónak. Így a valóságban a robot irányítja a bírót.

Ennek köszönhetően, mivel te vagy a bíró, ezért életed teljes mértékben a számodra ismeretlen robottól, azaz a tudatalattidtól függ, ha tetszik, ha nem. Emiatt, hogyha valamit meg akarnál változtatni a tudatos agyaddal az életedben, a változás csak átmeneti lesz, mivel a tudatalattid folyamatosan felülírja azokat a nehezen, legfőképp az úgynevezett akaraterőddel meghozott kínkeservesen döntéseket.

Ezért nem tud a legtöbb túlsúlyos nő hosszabb ideig lefogyni. Az akaraterejükkel akarnak dolgozni, amikor az bizonyítottan esélytelen hosszú távon. A tudatalattival kell dolgozni és akkor és csakis akkor érhetünk el maradandó változásokat. Ha túlsúlyos vagy, akkor az önképed is egy túlsúlyos embert ábrázol. Az önképed a tudatalattidba van beleégetve. Sajnos nem tudod kitörölni.

De felül tudod írni, tudsz rajt javítani agyprogramozással.

Vagy ez, vagy pedig egy élethosszig tartó rabszolgája leszel saját tudatalattidnak. Választhatsz. Ennélfogva nincs más dolgunk csak úgy formálni az önképünket, hogy az minket támogasson és azzá az emberré tudjunk válni, akivé mi válni szeretnénk.

Te hogyan látod magad? Kicsoda vagy ma? És ki leszel holnap?

Ha a saját önképedben nem tudod elképzelni, hogy valamit megvalósítasz, valakivé válsz, valamilyenné válsz, akkor több, mint valószínű, hogy az életben sem leszel rá képes. Ne nézz TV-t, mert szörnyűséges dolgokra programozza be a robotodat. Inkább naponta 30 percet vizualizáld azt az embert, akivé válni akarsz. Érezd milyen lenne olyannak lenni.

vizualizáció a siker eszköze

A vizualizálás érzelmekkel a leghatásosabb.

Olvasd sikeres emberek életútját, műveit és gondolatait. Én itt rögtön megjegyezném, hogy tanuljunk picit az agyprogramozásról és a tudatalattinkról is, hisz ez a kapu nyitja.

Hozzátenném, hogy komoly kutatások kimutatták: az agyunk képekben tud csak gondolkodni.

Ha azt mondom neked, hogy piros elefánt, akkor egy kép jelenik meg az agyadban egy piros elefántról. Éppen ezért az önkép egyik jó formázási és átprogramozási eszköze a képek használata.

Ha ismeritek „A titok” című filmet, ahol a vonzás törvényéről beszélnek, ott is ezt a technikát használják és vízió táblácskának nevezték el. Ennél jobban jómagam sem tudnám elnevezni. Sok a tévhit amúgy ezzel a filmmel kapcsolatban.

A vonzás törvénye, a víziós táblácska egyedül még nem fogja megoldani az életed legnagyobb problémáit. Az univerzumban még több tucat törvény van, amit figyelembe kell venni és persze a jó öreg dolgozd szét az agyadat következetesen, hosszútávon és kitartóan sem maradhat ki a siker egyenletéből.

De ha eddig velem maradtál a könyvben, akkor valószínűleg ezt neked már nem kell elmagyarázni. A víziós táblácskával, mint eszközzel, csupán segítséget nyújtasz a tudatalattid átprogramozásában.

7. Céltudatosság

A nyertesek célorientáltak… na most ez aztán megint nem új. Viszont ez nem csak egy mítosz.

A céljaidat nem rakd nagyon távolra az időben, mert akkor elveszíted a célt a szemed elől. A céljaid ne legyenek irracionálisak, mert akkor biztos sikertelenségre vagy ítélve.

Például, hogyha most keresel havonta fél millió forintot és a célod, hogy 3 hónapon belül keressél havonta 10 millió forintot– ez viszonylag irracionális cél. Viszont most nem fogunk belemenni a célkitűzés mesteresébe, mert ez egy egyedülálló tudományág magában. A hajók, mint emberek A hajók 95%-a kinn az óceánon kormány nélkül közlekednek.

Se iránytű, se evező.

Így iránytalanok.

A hullámok kegyeire vannak bízva. Engedik, hogy sodorja őket az áramlat és a fedélzeten lévők csak panaszkodnak, hogyha észak felé fújja őket a hideg szél. Titokban abban bíznak, hogy egynap egy gazdag, boldog és sikeresen partra fújja őket a szél, de az esetek legnagyobb részében sajnos roncshalmazként kötnek ki valamelyik sziklán az óceán közepén darabokra törve.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

A maradék 5%, akik vették az időt és fáradtságot, hogy fegyelmezetten egy kiválasztott útirány felé tartsanak, beszereztek evezőket, iránytűt és mindent, amire szükségük van az utazás alatt. Ők egyik kikötőt érik el a másik után. Elérve mindent pár röpke év alatt, amihez másnak egy egész emberélet is kevés.

A maradék 5% általában mindig csak a következő kikötőt látja csak. Nem látják a végállomást.

„Mivel a legtöbb ember kudarcot vall a tervezésben, ezért megtervezi a saját kudarcát.” – és a legtöbb esetben sajnos nem is tud róla.

Itt a szomorú igazság: A legtöbb ember több időt tölt el karácsonyi bevásárlások, partik és nyaralások tervezésével, mint a saját életük tervezésével és a teljes élethez szükséges eszközök beszerzésével.

  • Mik az ÉLETcéljaid?
  • Milyen céljaid vannak a következő 1 évre?
  • Mik a céljaid a következő 5 évben?
  • Mik a céljaid a következő 10 évben?

Megjegyzés: Figyelj a prioritásaidra, magyarul melyik a legfontosabb?

Tipp: Ha éget a vágy, hogy a céljaidat elmeséld embertársaidnak, akkor itt van egy életbevágó tipp neked: CSAK ÉS CSAKIS nyerteseknek mutasd meg a céljaidat. A vesztesek ugyanis ki fognak nevetni, próbálnak megszégyeníteni téged, lekicsinyíteni és rá fognak mutatni mind arra az általában NEM LÉTEZŐ apró hibára, amit a céljaid, terveid tartalmaznak.

Meg fogják magyarázni, miért hülyeség és miért nem fog működni.

Ha nem ismersz nyerteseket, másnéven sikeres embereket, akikre felnézel, akkor egyelőre tartsd meg a céljaid és a terveid magadnak.

MENJ, CSINÁLD ÉS NE MONDD EL SENKINEK SE!

8. Önfegyelem

Véleményem szerint az önfegyelem is csak egy következmény.

A pszichológiád következménye.

Viszont a könyvben eddig felsorolt pontok abszolút haszontalanok az önfegyelem nélkül. Érezheted úgy, hogy te irányítasz, hogy elsajátítottad a célkitűzés tudományát, hogy az önképedet helyre raktad, de ha nincs önfegyelmed, akkor mind megette a fene. Eddig ugyanis minden olyan egyszerűnek tűnt.

Betanítod a robotodat, kapsz egy új önképet és pik pak sikeres vagy az élet minden területén…

Nos azért ennél többre van szükség.

Miért?

Már egy ideje létezel és a minden napi tetteid folyamatosan erősítették az önképed, szokásaidat. Minden nap, minden percben egyfajta módon beszélsz magadhoz már egy jó ideje, igazolva ezzel, hogy te ki is vagy valójában. És ez már évtizedek óta így van.

A szokások irányítják az életedet és az önfegyelem, egyedül az önfejegyelem ereje által leszel képes megtörni, illetve átalakítani, megformálni ezeket a réges-rég beidegződött szokásokat.

Az önfegyelem alatt a itt most azt képességet értjük, hogy belül gyakoroljunk. Másnéven az agyunkban gyakoroljunk, az elménkben gyakoroljunk.

A varázsszó: Mentális stimuláció

A mentális stimuláció rettentő jó módja annak, hogy kudarc nélkül folyamatosan el tudd képzelni a győzelmet, edzve ezzel az agyadat arra a pillanatra, amikor az a való életben is bekövetkezik. Az összes híres atléta használja ezt a módszert.

Ez a vizualizáció módszere.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Ez a módszer nagyon hasznos a kezdőknek is, akik még egyszer sem élték át a győzelem élményét. A legjobb az egészben, hogy a mentális stimulációd során egyszer sem fogsz kudarcot vallani, így az önbecsülésed is erősödik közben.

Röviden: A sikeres emberek vizualizálják a sikert, azaz a sikeres pillanatokat, eseményeket, a győzelmeket a mentális stimuláció egyszerű eszközével.

Továbbá az agy bizonyítottan nem tudja a különbséget a valóság és a vizualizált események között megállapítani és mindkettőt valóságnak fogja fel, így a magabiztosságod is megugrik. A legnagyobb sport sztárok használják ezt a technikát. A meccs előtt elképzelik 1000-szer, 2000-szer, ahogy belemegy a kis golf labda a lyukba. Saját bevallása szerint ez volt a híres Tiger Woods, a golfkirály, taktikája is.

9. Dimenzió

A sikeres emberek magunkon mindig túltekintenek az élet értelmére. Erről szól a dimenzió. Segítenek másokon, másoknak gondját viselik és nagyon odafigyelnek az egyensúlyra. A pénz-idő mérlegre. Hiszen hiába van pénzed, ha nincs egészséged. Hiába van egészséged és pénzed, ha nem töltesz időt a családoddal, barátaiddal. Hiába vannak barátaid, ha ki se tudsz kelni az ágyból, mert olyan beteg vagy.

Egyensúly.

A nyertesek nem vásárolnak méreg drága csincsilla kabátokat, mert túl nagy szeretet van a szívükben az gyönyörű és ártatlan állatok irányába.

A nyerteseknek ugyanis nincs szüksége nevetségesen drága holmikra, hogy felvágjanak vele és mutogassák a külvilágnak. Ők ugyanis a karizmájukkal érzékeltetik az emberekkel, hogy ők nyertesek.

A nyertesek megértik, hogy gondját kell viselniük lelkük templomának, a testüknek. A győztesek nem a múltban élik az életüket, hisz tudják a múlt nem egyenlő a jövővel.

A nyertesek nem a jövőben élik le az életüket, hisz tudják, hogy a jövő sose jön el.

A győztesek a jelenben élnek és kiélvezik minden pillanatát, hisz tudják, hogy csak a MOST létezik és semmi más.

10. Önkivetítés

Az utolsó pontunkhoz érkeztünk.

Azonnal megismered a nyertes, amikor belép a szobába.

a nyerés pszichológiája

Egy fajta jelenlét van körülötte. Aurának is hívhatjuk. Valahol olvastam, hogy a régi tanítók olyan hatalmas aurával rendelkeztek, hogy kilométerekről lehetett érezni közelségüket. Az önkivetítés az erő, amit kisugároznak. Szimpátia, barátságos érzés, természetesen nyitottak és sokat mosolyognak, hisz a mosoly egy univerzális nyelv, amely ajtókat nyit meg és védőgátakat rombol le. Másrészről az is fontos, hogy te hogyan érzed magad a bőrödben és mi a véleményed az egyéniségedről.

Egy Harvard tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik úgy vélik magukról, hogy ők csúnyák hajlamosabbak a depresszióra, elszigetelődére és magányosságra. Először is senki, se senki a világon nem választhatja meg a génjeit és az arcszerkezetét.

Ezeket mindannyian ajándékba kapjuk az anyatermészettől, igaz?

Viszont azt már mi határozhatjuk meg, hogy hogyan bánunk mindazzal, amit ajándékba kaptunk. Mennyire ápoljuk külsönket, egészségünket és megjelenésünket. Fontos gondolat következik:

„Annak megfelelően viselkedünk, ahogy MI gondoljuk, hogy hogyan nézünk ki mások előtt és nem pedig annak megfelelően, ahogy VALÓJÁBAN kinézünk.”

Rettentő fontos gondolat!

Biztos te is találkoztál már abszolút csúnya, viszont lehengerlő stílusú, sikeres, karizmatikus vezetőkkel.

Valójában erre szokták azt mondani, hogy a szépség belülről fakad. Mert bizony onnan fakad, hacsak nem vagy egy felületes vesztes típus. És valószínűleg találkoztál egészében vonzó, gyönyörűszép emberekkel, akik a vesztesek táborát gyarapítják. Én minden bizonnyal, nem is eggyel. Sőt. Így magunk között nemigen találkoztam túl sok gyönyörűszép emberrel, aki egyidejűleg sikeres is volt.

A legtöbb sikeres ember, akire felnézek és inspirálnak engem nap mint nap viszonylag csúnyácskák. Nagy fejű, nagy fogú, szörnyű arcszerkezetű emberek, túl magas, túl vékony, köpcös, kopasz, beesett állú stb. Nem a külső teszi őket sikeressé és boldoggá.

Sokan ismeritek a nemrég elhunyt Stephen Hawkins, aki ALS betegségénél fogva tolószékben, teljes mértékben lebénulva élte le az egész életét, miközben egy számítógép segítségével kommunikált a külvilággal. Stephen-be se a mosolya miatt szeretett bele második felesége.

Richard Branson sose volt egy jóképű manus, sőt, fiatalkori képeivel ijesztgetni lehetne a gyerekeket.

Mégis a világunk egyik legnagyobb vezetője lett.

Ez így van Ghandival, Nelson Mandelával, a híres Quantin Tarrantinoval és a legtöbb nagy névvel még Magyarországon is.

Röviden: A nyertes és sikeres ember magabiztosságot, jó szándékot és szeretet sugároz ki azzal, ahogy megy, ahogy beszél, ahogy hordozza a testét és ahogy reagál a történésekre maga körül.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru