A nyilvános beszéd titkai, azaz hogyan legyél magabiztos előadó?

Tudtátok, hogy a világon mi áll az első helyen, hogyha arról van szó, amitől az emberek a legjobban félnek és rettegnek? Nem! Nem a halál. Hanem a nyilvános beszéd.

És ennek rettentő sok logikus és megmagyarázható pszichológiai háttere van, amibe most nem fogunk belemenni. A lényeg az, hogyha egyfejű, kétlábú ember vagy és hirtelen most egy előadást kéne tartanod akármilyen témában, vagy beszélned kéne 10-20-30-40-50 ember előtt, akkor bizony lehetséges, nagy a valószínűsége annak, hogy elkezdene izzadni a tenyered, megfájdulna a gyomrod, vagy esetleg elkezdene remegni a kezed.

A nyilvános beszéd ugyanis egy tudomány, és mint tudomány meg lehet tanulni, és mivel meg lehet tanulni, ezért meg lehet tanítani. De logikus.

Te mennyire félsz a nyilvános beszédtől? Mikor tartottál utoljára nyilvános beszédet?

Ne csak hivatalos dolgokra gondolj, hanem amikor barátok előtt felállsz és beszélsz perceken keresztül. De gondolhatsz a munkahelyedre is. Gondolhatsz a vállalkozásodra is, amikor az ügyfelek előtt kell prezentálnod, vagy gondolhatsz akár egy hivatalos eseményre, ahol neked kellett előadást tartanod.

Elhoztam neked jó szokásomhoz híven pár tippet, amivel nemcsak megkönnyítheted azokat a pillanatokat, amikor a nyilvános beszédet kell tartanod, hanem élvezhetővé varázsolhatod. Hiszen miért élünk ezen a Földön? Azért, hogy féljünk, rettegjünk és frusztráltak legyünk nap, mint nap?

Ha van egy varázsformula arra, hogy te hogyan válhatsz jó előadóvá, közben élvezed azt, akkor miért is ne szereznéd meg magadnak?

Miért is ne használnád? Igaz?

Nemrég megjelent a könyvem, Storytelling vállalkozóknak címmel, aminek a végére beraktam egy fejezetet, ami csak a nyilvános beszédről szól. Nem tudom, mennyire ismered a storytellinget, a történetmesélést, mint marketingstratégiát a vállalkozóknak, de bizony, ha van saját cégtörténeted, akkor azt nemcsak írásban kell kommunikálni, hanem ugyanúgy szóban is.

S, hogy azt te hogyan adod elő, milyen technikákat használsz, miközben előadod. Ezek mérvadóak a sikeredre nézve. És pont ezért egy egész fejezetet szenteltem a könyvben arra, hogy hogyan kell hatékonyan nyilvános beszédet tartani, hogyan kell jól előadni, magyarul. Most pár tippet meg szeretnék neked említeni.

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

1. Készülj fel!

Tony Robbins szokta mondani mindig, hogy a felkészülés és az eredmény egyenes arányosságban áll egymással. Minél jobban felkészülsz valamire, minél több energiát belefektetsz valamibe, annál komolyabban veszed magadat és annál jobb is lesz az eredmény. Ez törvény. Higgyétek el, tudom, hogy miről beszélek.

Középiskolás koromban rengeteg előadást kellett tartanom, volt is olyan óránk, hogy prezentációs technika. A beszédhibámból kiindulva nem hiszem, hogy akárki is jobban rettegett volna az egész osztályban a nyilvános beszédtől, mint én.

Az egyik nagyon rossz technikám arra, hogy csökkentsem ezt a stresszt, ezt a frusztrációt, – mely néha olyan komoly volt, hogy már napokkal az előadás előtt nem tudtam aludni – tehát, hogy ezt egy kicsit tudjam enyhíteni az az volt, hogy egyszerűen nem készültem fel megfelelően. Nem tanultam meg az anyagot, csak párszor mondtam fel, mert akkor tudtam arra fogni, hogy azért nyökögök összevissza, azért olvasom fel az egész előadást, mert nem tudom az anyagot és nem készültem fel.

Ezzel nemcsak saját magamnak ártottam, az előadás teljesen élvezhetetlenné vált, hanem még csak nem is fejlődtem közben. Mindemellett ez sokkal több stresszt és frusztrációt váltott ki belőlem, mintha rendesen felkészültem volna.

Amint ezt az egyetlen egy tippet megértettem minden megváltozott, sokkal jobban felkészültem, sokkal folyékonyabban és magabiztosabban tudtam beszélni, mert bíztam magamban és tudtam, hogy amit mondok, azt tudom, értem, átlátom. Tehát, készülj fel barátom és a nyilvános beszéd nem lesz már olyan félelmetes!

2. A kevesebb több

Nagyon fontos, amikor megírod a beszédedet, mikor összeállítod ne törekedjél arra, hogy hosszú legyen, nehéz, összetett mondatok legyenek benne. Olyan szavakat használj, ami nehezen megemészthető. Inkább arra törekedjél, hogy könnyű, egyszerű tőmondatokban beszélj, mert úgy nemcsak te is sokkal könnyebben beszélsz, hanem ami még fontosabb, a hallgatóságod is jobban megtudja emészteni a mondanivalódat.

Ami itt egy nagy hiba és nagyon sokan elkövetik, hogy okosnak akarnak tűnni.

Itt jön elő az egonk.

Beleraknak olyan szakszavakat, amikről néha még saját maguk se tudják, hogy mit jelentenek, csak azért, hogy “na majd én ezt mondom és akkor a többiek majd felnéznek rám és akkor én leszek a király”.

Ezzel nemcsak saját magának árt, hanem ahogy elmondtam az előadás érthetőségét is alaposan romokba dönti. Úgyhogy ne használj szakszavakat, idegen kifejezéseket, azokat azonnal töröld ki és helyettesítsd őket olyan szavakkal, amiket még egy hároméves gyerek is megért.

3. Vedd fel magad!

nyilvános beszéd felvétel

Ez egy nagyon fájdalmas tipp.

Nem tudom, hogy te már próbáltad-e, de felvenni saját magadat előadás közben, majd azt visszanézni. Mi ezt nagyon sokat csináltuk középiskolában és a mai napig emlékszem arra az érzésre, mikor megláttam magam a képernyőn, a gyomrom összeszorult és hibák után kutakodtam. Szégyellem magam, ahogy beszélek és rosszul érzem magam. Ez egy nagyon stresszes szituáció és a legtöbb embert ez rettentő kellemetlenül érinti.

Mégis egy muszáj, ha fejleszteni akarod magad, jobb előadóvá akarsz válni, magabiztosabb előadóvá akarsz válni.

Ugyanis hogyha felveszed magad, akkor megfigyelheted, hogy milyen hibákat követsz el, mint pl. valamit bütykölsz a kezedben, ide-oda billegsz, túl sokat mozogsz, túl keveset mozogsz… tipikus dolgok, ami közben beszélsz azok neked nem tudatosak.

Esetleg bizonyos szavakat, amiket túl gyakran használsz és zavaróan hatnak, túl sokat hümmögsz, töltelékszavak stb.

Tehát, ez egy nagyon hasznos tipp és mindezek által különösen nehéz. De attól még senkise vált sikeressé, mert a könnyű dolgot csinálta. Igaz? Csináld a nehéz dolgot! Az viszi úgy igazán előre az életedet, mert a könnyű dolgot, azt mindenki meg tudja csinálni.

4. Arról beszélj, amit megértesz, és arról beszélj, amit tudsz!

Hidd el, sokkal magabiztosabb előadó vagy, hogyha olyan dolgokról mesélsz, olyan dolgokat adsz elő, amik téged úgy igazán érdekelnek, továbbá amit meg is értesz. Hogyha nekem most az atomfizikáról kéne egy előadást tartanom valószínűleg senki se élvezné, mert nem érdekel, továbbá nem is értek hozzá.

Úgyhogy ez nagyon fontos, hogy főleg az elején, amikor gyakorlod amíg még bele nem jössz olyan témákat válasszál, amik téged nemcsak igazán érdekelnek, hanem érted is őket és jó vagy bennük. Ekkor tud csak úgy igazából átjönni a hitelességed, és ekkor fogja a közönséged élvezni az előadást, ami persze vissza fog rád is pattanni azonnal.

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

5. A vizualizáció és a nyilvános beszéd

A vizualizáció manapság Magyarországon is már egy nagyon trendi szó, de azt tudni kell róla, hogy működik és hatásos.

Én először a vizualizációval akkor találkoztam, amikor egy atléta arról mesélt, hogy ő hogyan készül fel a versenyekre. Ő egy nagyon híres világ győztes atléta volt és ő mesélt a vizualizációról.

Azt mondta, hogy minden este az ágyában elképzeli, hogy ő az első, aki győz. Neki sikerül először célba érnie, minden egyes alkalommal, amikor érzelmekkel és képekkel vizualizálja maga előtt, hogy ő győzött, ő ért célba először. De persze ezt az életed akármelyik területén lehet alkalmazni, ugyanúgy a nyilvános beszéd területén is.

vizualizáció - nyilvános beszéd

Tehát nincs más dolgod, mint pár nappal az előadásod előtt leülni, elcsendesedni és vizualizálni, ahogy kinn állsz, magabiztosan, érdekfeszítően beszélsz és a többiek pedig odaadással és érdeklődéssel, tisztelettel figyelnek és hallgatnak téged.

Még mielőtt elérkeznénk az utolsó tippünkhöz mondanék pár aprócska tippet, amire nem árt odafigyelni és habár nem is olyan nagyon nagy tippek mégis kicsit a pozitív irányba tudják befolyásolni nemcsak a magabiztosságodat, hanem az előadás technikádat is.

  • Ilyen pl. a ruha teszi az előadót is. Jobban öltözködsz, jobban érzed magad a bőrödben, jobban fogsz előadni, mivel magasabb lesz az önbizalmad is, ez ok okozat törvénye. Logikus. Nem igaz?
  • Ilyenek továbbá a töltelékszavak. Azokat igyekezzél elhagyni. “őőő, hmmm, izé, szóval, hát, nos, tehát… “ és ehhez hasonló szavak. Tudom nagyon jól, hogy ezt könnyebb mondani, mint csinálni, de gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Hiszen a gyakorlat teszi a mestert.
  • Szünet. Tarts szünetet. Nem eszik ezt olyan forrón, nem kell magadat olyan komolyan venni. Nem kell folyamatosan beszélni, ha elakadtál kortyolj egy kis vizet, nyugodtan hagyj szünetet.
  • A hallgatóság nem fog elmenni sehova. A szünet nem azt jelenti, hogy elakadtál, vagy csődöt mondtál, hanem éppen ellenkezőleg. A szünet autoritást is jelenthet a teremben. Sokkal komolyabban fognak venni téged is és a mondanivalódat is. Szünetet tartani nagyon nehéz dolog amúgy, de megéri az áldozatot.
  • Nézz a szemükbe. Van ez az M és a W stratégia, hogy hogyan alakítsd ki a szemkontaktust a teremben. Fontos azt tudni, hogy próbálj meg a terem különböző részén ülő emberekkel pár másodpercet szemkontaktust fenntartani. Így sokkal jobban tudod arra ösztönözni a hallgatóságodat is, hogy figyeljenek.
  • Vond be a közönséget. Minél többet vonod be a hallgatóságot, annál jobban lefoglalod őket, és annál jobban fogják élvezni a prezentációdat. Hogyha azt érzik, hogy részei az előadásodnak, akkor számukra is sokkal élvezetesebb lesz, így neked is könnyebb dolgod lesz. Könnyebb egy jókedvű társaságnak előadást tartani, mert te is nyugodtabb vagy. Igaz?
  • Ne kérj elnézést! Ha hibázol, ne kérj mindenáron elnézést. A közönséged 50%-a észre se veszi, hogyha hibázol és a bocsánatkéréssel csak megzavarod az előadásod menetét.
  • Végezetül pedig mosolyogj! Mindenki sokkal nyitottabb és kedvesebb egy olyan emberhez, aki állandóan mosolyog. Ezt tapasztalatból is tudod. Mindenki sokkal jobban vonzódik egy olyan személyiséghez, aki pozitív érzelmeket áraszt. A mosolygás annak a jele, hogy a mosolygó nem veszélyes. Könnyű és nem jelent veszélyt a számodra, ezért jobban elengeded magad a társaságában. A mosolynak hatalmas nagy ereje van, amit sajnos sokan alábecsülnek. A mosoly nem a gyengeség jele. Félreértés ne essék, ez csak egy tévhit. Attól, mert még valaki mosolyog, lehet kemény személyiség is. A kedvesség nem a gyenge jellem tulajdonsága. Éppen ellenkezőleg!

6. Idegesség

Természetes dolog és nem kell rejtegetni.

Te is ember vagy, én is ember vagyok. Nem kell magunkat megjátszani, mert felesleges. A teremben ülő emberek úgy átlátnak rajtunk, mint a szitán. Tudják, hogy izgulunk. Ők is izgulnak.

A nyilvános beszéd még a legtapasztaltabb rókáknak is néha nehéz és idegességgel tölti el őket. Még aki több száz nyilvános beszédet megtartott néha arról számol be, hogy ettől függetlenül a beszédek előtt, az előadások előtt kicsit felgyorsul a szívritmusa, izzad a tenyere.

Nincs ebben semmi rossz!

Pont ezért arra tudnálak téged biztatni, ha ideges vagy, remegsz, akkor ezt ne próbáld meg eltitkolni. Mindenki fogja látni, hogy ideges vagy és ez nem rossz. Éppen ellenkezőleg, pont hogy együtt fognak veled érezni, mert tudják, hogy min mész keresztül, tudják, hogy nem egyszerű ott állni és beszélni. Felkelted az érdeklődésüket, szimpátiát fogsz bennük ébreszteni, ami amúgy az egyik fő célodnak kell, hogy legyen, hogyha előadást tartasz.

De ami a legfontosabb, hogy nem fogsz azon görcsölni, hogy szánalmasan, kétségbeesetten próbálod eltitkolni azt, hogy ideges vagy. Nyugodtan nyithatsz azzal, kicsit ideges vagyok, de lelkes is.

És próbáld meg ezt az idegességedet átirányítani, mind ezt a feszült energiát lelkesedéssé és ezt az ideges energiát lelkesedésbe átkonvertálni.

Én nem azért ugrálok, mert tiszta ideg vagyok, hanem azért, mert annyira érdekes dolgot vagyok itt nektek elmesélni.

Ezt nagyon-nagyon sok tapasztalt és híres előadó adja nekünk tanácsba, olyan emberek, akik fél óráért elkérnek 5 millió forint értékű gázsit. Több ilyen embertől is már hallottam ezt az egy tippet tanácsnak.

Ne titkold el azt, hogy ideges vagy, hanem irányítsd át ezt az energiát, ezt a tenyérizzadós, remegős energiát lelkesedésbe, szenvedélybe, hogy azt érezze a közönség, hogy te ott vagy, te hiteles vagy, te ember vagy. Kétség nem fog hozzá férni, hogy te is sokkal jobban fogod élvezni az előadást és imádni fog ezért téged a közönség, már majdnem, hogy mindegy lesz, hogy mit mondasz, annak már nem is lesz jelentősége csak annak, hogy hogyan adod elő.

Használd ezeket a tippeket, gyakorold ezeket a technikákat és a nyilvános beszéd nem lesz többé a mumusod.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru