A tudás hatalom vagy csak potenciális hatalom?

Az önfejlesztés már évek óta nagy részét teszi ki az életemnek. Mégis néha úgy éreztem, hogy nem elég könyveket kiolvasni, taktikákat betanulni és szemináriumokra járni. Ha a tettek hiányoznak, akkor véleményem szerint az ember annyi könyvet olvashat ki és annyi tudást halmozhat fel magának, amennyit csak bír, de látványos javulás és változás nem fog történni az életében. Ezt mindig is tudtam, viszont a minap épp Jairek Robbins TED beszédét néztem Youtube-on és ő nagyon szépen meg is fogalmazta mindazt, ami eddig csak a felszín alatt lappangott bennem és nem került soha kifejezésre.

A tudás csak potenciális hatalom
“A tudás csak potenciális hatalom. Akkor válik hatalommá, amikor, és amennyiben konkrét cselekvéstervben nyilvánul meg, ami egy meghatározott végcél felé tart.” Napoleon Hill

Manapság rohamosan nő az önfejlesztő iparág, mint motivációs előadók, coachok, személyi trénerek, életvezetési tanácsadók stb. Megfigyeltem régen is, hogy 20 éves tapasztalatlan emberek próbáltak tanítani és motiválni, hogyan legyünk milliomosok… Ezt már akkor is szerfelett szórakoztatónak találtam.

Igaz az, hogy egy elhízott személyi sport edzőt senki se fog alkalmazni? Igaz az, hogy egy pénztelen 20 évesnek nem fizetünk azért, hogy befektetési tanácsokat adjon? És igaz az, hogy egy cseppet sem motivált ember nem tud minket motiválni?

Magyarul hiába tudom elméletben, hogy kell, és mint kell, de ha nem ültetem át tapasztalatban és nem a saját bőrömön próbálom ki az elméleteket, akkor is ha már előttem több ezer embernek bevált, akkor hiába való a tudás. Tehát hölgyeim és uraim, szerény meggyőződésem alapján a tudás NEM hatalom csakis és kizárólagosan potenciális hatalom.

Tudni nagyon jó, viszont ha nem használjuk a tudást, akkor minek tanultuk meg? Ha tettelenek maradunk, akkor miért szántunk időt a tanulásra? Az élet túl rövid ahhoz, hogy elfecséreljük.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

A másik fele a dolognak persze, amikor nem vagyunk hajlandóak elméletben tanulni és csak a tapasztalatból tanulunk. Ez rettentő fájdalmas lehet egy adóellenőrzésnél például. Emlékszem, amkor először nekiálltam a Plus500 nevezetű alkalmazást használni okos telefonomon egyik ismerősöm ajánlása miatt. Gyorsan elúszott mindenem, mert nem vettem a fáradtságot, hogy tanulmányozzam a rendszert vagy használjam az ingyenes demó verziót továbbá nem tudtam, hogy mit jelent a CFD kereskedés sem. Az így elvesztegetett pénzt tanulópénznek hívjuk.

Tehát egy régi szólás szerint „Do not reinvent the wheel”, ami annyit tesz, hogy nem kell mindent nekünk újból kitalálni és a rég bejáratott utakat újból egymagunkban felfedezni és állandóan drága tanuló pénzeket kifizetni, mert nem tudjuk. Azt, amit el akarunk érni, azt előttünk már sokan elérték. Továbbá ezek az egyének olyan jó fejek voltak, hogy leírták könyvekben a folyamatot, hogy hogy érték el.

Minden benn van könyvekben csak meg kell találni a megfelelő könyveket. A sikeres emberek bizony voltak olyan kedvesek és mindent leírtak nekünk könyvekben lépésről lépésre, hogy mikor, mit kell tennünk és miért. Legyen az bármi, amit el akarunk érni. Nem kell rögtön nagy dolgokra gondolni. Mi az, amit te el akarsz érni? Lehet kis dolog, de lehet életváltoztató is. A dolgunk mindössze annyi, hogy megszerezzük a könyveket, elolvassuk, majd a legnehezebb része jön, ami pedig a tettek és ez az a pont, ahol a legtöbbünk elakad és feladja.

tudás

Ne feledjük tehát, hogy a tudást megszerezni a könnyebb része az egyenletnek. Ezt követően rettentő nagy akaraterőre és mindennapi motivációra van szükségünk arra, hogy a tudást átültessük tettekbe, mivel így válik igazán csak hatalommá az, amit megtanultunk.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru