A vállalkozók 4 fő problémája a storytellinggel és hogyan hidalják át?

Részlet az ‘A Storytelling tudománya’ című könyvemből

A történetmesélés felfed egy hézagot aközött, ahol a célcsoportod, illetve a potenciális vevőid élnek, és ahol élni szeretnének. Mit is jelent ez valójában? Képzeld el, hogy a terméked a híd, amely a hézag felett átível. A vevőnek egyszerűen csak át kell rajta gyalogolni. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A mai kor vállalkozója ezzel szemben több problémával is szembe találja magát, hogyha a storytellingről van szó. Nézzük meg a legfőbb problémákat!

1. Hol is kezdjem?

Nem tudják pontosan, hogy hogyan kell egy hatásos sztorit összerakni, ami mindössze annyit jelent, hogy nincs egy tiszta, szerkezeti struktúra előttük, hogy hova mi tartozik. A könyv ezt a problémát igyekszik orvosolni. A tagsági oldalon egy puskát is rendelkezésedre állítottunk az átláthatóság érdekében. Így nem kell minden egyes alkalommal kiolvasnod a 160 oldalas könyvet, hanem egy pillantást vetsz a puskádra, és ezzel az azonnali mankóval könnyen neki is állhatsz az írásnak, akármikor, akárhol.

2. Nekem nincs jó sztorim

Nem hiszik el, hogy nekik van hatásos történetük. Sokan úgy gondolják, hogy „unalmas” életüket biztos nem lehet elmesélni egy érdekes sztoriba bújtatva. Nos, ez nem igaz, és a könyvben erre is rengeteg példát fogsz találni.

3. A vállalkozás komoly dolog

Sokan megakadnak, amikor párhuzamot kell húzni saját történetük és a vállalkozásuk között. Régen én is megpróbáltam a magánéletemet és a vállalkozásomat külön kezelni, mígnem rájöttem, hogy ez lehetetlen, hiszen ez az én életem, ezek az én érzelmeim, nehézségeim és sikereim. Legyen az privát vagy üzleti. Az életünk az életünk – az élet minden percében.

4. A történetmesélés büdös?

Hogyha nem akarsz oktatni, mesélj el egy történetet! Sokan esnek abba a tévhitbe, hogy van egy szuper termékük, olcsó, szép és majd eladja magát. Ez azért is van, mert sokunkat arra tanítottak kiskorában, hogy magunkat fényezni nem jó dolog, igaz? Sőt, még van is egy magyar közmondás, mely ezt alátámasztja és így hangzik: „Az öndicséret büdös”. Ismered?

Ebből kiindulva beleivódott a mentalitásunkba, hogy magunkról, vállalkozásunkról és termékünkről magasztosan beszélni rossz, hát még reklámozni… Jézusom! Inkább ne! Hiszen mi jó emberek akarunk lenni, igaz? Mit szólsz ahhoz, hogyha azt mondom, hogy ez csak egy nagyon régi tévhit, és már semmi helye nincs a mai társadalomban? Miért? Ha van egy jó terméked, amiről tudod, hogy a vevők hasznára válik, amiről tudod, hogy szolgálná a társadalmat, akkor kutyakötelességed azt reklámozni is. Beszélni róla és dicsérni.

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

MIÉRT ELENGEDHETETLEN A STORYTELLING?

„Az embereket nem érdekli a történeted, hacsak nem tudnak vele azonosulni.”

Andrade G. Anita

Az emberek attól vásárolnak, akivel biztonságban érzik magukat, akiket barátjuknak tekintenek. A barátok nem eladnak, hanem csak sztorikat mesélnek el egymásnak. Az inspiráló vezetők mind történeteket mesélnek el saját életükről, más sikereket elért emberek életéről. Kiöntik szívüket, és ez teszi a történetet varázslatossá. Érezni benne az érzelmeket és ezáltal válik a történet szenvedélyessé. A szenvedély pedig maga a tiszta energia. Mivel az energia ragályos, az olvasót is megfertőzi és feltüzeli.

Egy történet legyen őszinte, vicces, lelkes, szenvedélyes, legyenek benne tények, statisztikák, social proof (társadalmi bizonyíték), érzelmek, kérdések, dicséret, metaforák, ígéretek, legyen hiteles, élvezhető, egyszerű és értelmes.

Túlterhelve érzed magad? Ne aggódj! A könyv végére ennek a mondatnak minden része nemcsak hogy érthető lesz, hanem készen lesz a Te saját nyerő történeted. Legyen az céges történet vagy csak egy partiképes, tekintélyes, kalap-emelgető sztori is.

Egyszerűen nem tudsz valakit befolyásolni anélkül, hogy előbb ne hatnál az érzelmeire. Ez a befolyásolás és a meggyőzés technikájának alapköve. Sokan ott siklanak vakvágányra, hogy előbb az elmére próbálnak hatni logikával. Ez a megközelítés nem is állhatna messzebb a hatékony kommunikációtól és a meggyőzés tudományától.

Ha már elsajátítottad a történetmesélés csínját-bínját, és hogy miért, de legfőképp hogyan működnek az egyes technikák, akkor utána fel tudod használni ezt az újonnan szerzett tudást az élet akármelyik területén. Legyen az egy nyilvános beszéd a cégedben, PowerPoint-prezentáció a vevőidnek, blogírás, email, reklámszöveg írása vagy egyszerűen egy meeting során egy kávé mellett a Starbucksban. Mégis mi, vállalkozók, a legnagyobb hasznát a storytelling technikáknak természetesen az eladás területén élvezhetjük. Éppen ezért, most megmutatom neked az összes technikát, ami egy jó sztori megírásához szükségeltetik. Ily módon nemcsak magával fogod ragadni hallgatóságod és szimpátiát alakítasz ki bennük, hanem elkezdenek benned megbízni, ami a biztos eladás alapját képezi.

Kinek ajánlom a könyvet?

A könyv nem mindenki számára ideális, de neked lehet, hogy a világot fogja jelenteni egy sikeres és egy sikertelen vállalkozás között.

„Ha 10.000 ember próbálja ugyanazt a dolgot csinálni, miért akarsz 10.001-ik lenni?”

Mark Cuban


A saját cégtörténet, illetve a saját személyes történeted alapos kidolgozása egyszerűen nélkülözhetetlen egy sikeres vállalkozás kiépítéséhez. Hiszen a vállalkozók történetmesélők, akik inspirálnak, lázba hoznak, miközben szórakoztatnak. Ha fel akarod tunningolni a céges előadásod, létre akarod hozni a saját márkasztoridat, vagy csak egyszerűen egy társaság közkedvelt tagja szeretnél lenni, akkor a megfelelő könyvet tartod a kezedben. Megmutatom, hogyan válhatsz a történetmesélés mesterévé.

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

Légy egy már sikeres, bejáratott vállalkozó, vagy valaki, akinek van egy online üzlete, de lehet, hogy éppen most kezdted a magánpraxisodat valahol a belvárosban, esetleg pályaváltoztatáson töröd a fejed, művészi vénával rendelkezel, vagy most akarsz belevágni életed első vállalkozásába, a tény az, hogy szükséged van a történetmesélés eszközeire. Tudnod kell, hogyan befolyásold történetmeséléssel jó irányba meglévő, illetve potenciális vevőid, és ezeket mind megtalálod ebben a könyvben.

Hol tudod kommunikálni a történeted?

Lényegében akárhol tudod és kell is. Blogbejegyzéseidben, podcastodban, közösségi médián keresztül, Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Youtube. Lehet írásos, hang vagy videóformátumban is. Előadhatod egy webinárium keretein belül vagy egy élő szemináriumon. Belevonhatod online tanfolyamokba. Ne felejtsük el a networking estéken való részvételeket se, hisz ott is emberekkel van dolgod! Beleírhatod könyveidbe, eBook-jaidba, vagy akármely digitális termékedbe. A reklámodban egyértelműen ott a helye.

Felszólítás

Most közvetlen leszek, és ezért előre is elnézésedet kérem. De azt akarom, hogy figyelmesen olvasd végig a könyvet. Azt akarom, hogy gyakorold az itt megtanultakat. Nem tudok neked segíteni egy hatékony történetmesélővé válni, hogyha nem gyakorlod. Ahhoz, hogy megtaláld magad, megtaláld a hangod és a színes történeteid, gyakorolnod kell, rendben?

Kezdd el magad felvenni – a legjobb videóra. Amikor visszanézed, akkor bizony lesznek alkalmak, amikor azt fogod gondolni, hogy a lehető legrémesebb dolgot nézted végig az egész életedben. Máskor pedig azt mondod majd, hogy „Hm, ez egész jó volt”. Kezdd el a gyakorlást, és ahogyan fejlődsz, észre fogod venni, hogyan válsz nagyszerű eladóvá és történetmesélővé.

Egyet meg tudok ígérni: ha elsajátítod a storytelling tudományát, akkor nemcsak jobban meg fogod érteni az embereket, hanem profi befolyásolóvá válhatsz.

Mostanra már biztos nagyon kíváncsi vagy mi az abszolút nagy felhajtás a történetmesélés körül, ezért kezdjük is el a történetszerkezettel. Hogyan épül fel egy történet? Milyen részekre oszlik? Melyik részhez mi tartozik, és mire kell feltétlen figyelni egyes részeken belül? Tippek, tanácsok és fantasztikus sztorik várnak rád a következő fejezetben. Jól hangzik? Készen állsz, hogy belevágjunk?

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru