Az 5 legnagyobb tévhit, ami visszatart minket

Részlet a Fejlődj és Gazdagodj c. könyvemből

A tévhitek ténylegesen a legalattomosabb ellenfeleink a sikerért folytatott harcunkban, ugyanis automatikusan és folyamatosan szabotálnak minket céljaink elérésében, anélkül, hogy mi egyáltalán tudnánk róla.

Tévhitek sokféleképpen kialakulhatnak. A legveszélyesebb tévhitek, amit a legnehezebb megváltoztatni, az a saját tapasztalatod által kialakult tévhitek, hiszen ezeket a saját bőrödön tapasztaltad meg. Tudod miről van szó?

Egy coach, Anna, dolgozott az ügyfelével, Péterrel, aki ki akart törni a mókuskerékből és énekes szeretett volna lenni. Kiadta magánkiadásban első albumát és rengeteg pénzt veszített a próbálkozáson. Kialakította magában azt a tévhitet, hogyha pénzt akar keresni a zenéléssel, akkor minimum Lady Gaga-nak kell lennie. Ez lehet, hogy sok ember számára igaz, viszont ezzel párhuzamosan ez egy korlátozó hiedelem, ami visszatartotta Pétert attól, hogy feltegye magának a következő kérdést:

„Mit csinálhatok jobban?”

Hogyha meg akarod változtatni az életed, akkor előbb a gondolataidat, illetve a hitrendszeredet kell átalakítanod. A coach és az ügyfél dolgoztak együtt az ügyfél hiedelmein és átalakították őket támogató hitekké. Péter ma már kiadta a második albumát is, leszerződött egy nagyobb kiadóval és lelkesen készül élete első országos turnéjára.

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

Az igazság az, hogy azt kapjuk az életben, amire fókuszálunk.

Ha folyamatosan arra fókuszálunk, mi nem lehetséges és miért nem az, akkor mindig meg leszünk rekedve és sosem jutunk egyről a kettőre. Éppen ezért összegyűjtöttem neked az 5 leggyakoribb tévhitet.

Miközben olvasol vizsgáld meg őket, hogy jelen vannak-e valamilyen formában az életedben. Ha ezeknek a tévhiteknek a „segítségével” állandóan arra fókuszálsz, hogy miért nem tudod elérni a céljaidat, akkor nem fogsz tudni továbblépni az életben mindegy mennyire akarod, vagy mennyire törekszel elérésükre.

Íme az első, leggyakrabban használt tévhit-kifogás, amit abszolút meglepően ma már néha a 30-as éveiben járó, tejfölös szájú egyének is beépítettek hitrendszerükbe.

Tévhit 01

Nekem már késő, kiszaladtam az időből, mert már túl öreg vagyok hozzá.

Már túl késő nekem és lekéstem az álmaimról. Mindenki hallott már Colonel Sandersről a Kentucky Fried Chicken (KFC) történetéről. Sanders még az általános iskolát sem végezte el, viszont 65 éves volt 1955-ben, amikor körbejárta az Amerikai Egysült Államokat, miközben éttermeket látogatott és próbálta eladni a csirke receptjét. 8 évvel később, 1963-ra több, mint 600 KFC étterem nyílt meg az Államokban, amikor ő éppen a 74. életévét töltötte be. Sanders 2 millió dollárért adta el a céget.

Ma már közel 20.000 KFC étterem létezik szerte a világban és a második legnagyobb gyorsétterem láncolat a McDonald’s után. Jómagam véletlenül sem tenném be a lábamat egy KFC étterembe, mert többek között végtelenül egészségtelen és nagyrészben etikátlan, de a Sanders történet valójában megmutatja nekünk, hogy sohasem késő elkezdeni az álmainkért dolgozni.

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 52

Ellenerősítés: 5 év múlva úgyis 5 évvel később lesz teljesen függetlenül attól, hogy elkezdtem, megpróbáltam, vagy sem. Sosem késő elkezdeni. Én elkezdem most azonnal!

Tévhit 02

Nem vagyok elég jó, mert hiányzik a képzettségem. Buta vagyok.

Ez a legelterjedtebb tévhit és a legtöbb emberben valamilyen mértékig fellelhető. A hitetlenségből fakad, hogy valamilyen szinten hiányos a tudástárunk vagy/és butának, vagy egy bizonyos területen egyszerűen kevésnek érezzük magunkat.

A „Nincs rá…” kifejezéssel is körbe lehetne írni: Nincs rá pénzem, nincs rá időm, nincs rá tehetségem, nincs rá energiám, nincs rá képzettségem, nincs rá bátorságom, nincs rá tudásom, nincs rá partnerem, nincs rá felhajtóerőm… és így tovább.

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

A minap ültem az autóban az egyik ismerősömmel, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire ki akarna lépni a párkapcsolatából. Lehajtva fejét, halkan megszólalt:

„De én sajnos gyenge vagyok, mert nincs rá bátorságom.”

Szerinted ki határozza meg, hogy kedves ismerősöm mennyire bátor? Ki szabhat neki határokat? Így van… csakis önmaga. Éppen ezért ez a mondata villámcsapásként ért engem. Nemcsak abszolút káros megerősítéseket küld ki az univerzumba, hanem egy mindent elsöprő tévhittel van dolga:

„Nem vagyok elég jó. Én kevés vagyok”.

Bárki is legyen az, de teljes mértékben esélytelen a változtatásra egy ilyen romboló és mérgező korlátozó hiedelemmel a tarsolyában.

Ellehetetlenítette saját életét, mert elhitte, hogy ő gyenge és tehetetlen.

Emlékszem, amikor először elkezdtük az üzletépítést és a vevőszerzést a gyermekruha vállalkozásunkkal európai szinten. Annyira bizonytalan voltam magamban, hiszen más és más kultúrából származó embereket kellett meggyőzzek arról, hogy miért próbálják ki a mi ruháinkat az üzleteikben. Hebegtem habogtam, mert úgy gondoltam, hogy nem vagyunk elég jók. Nem vagyunk elég nagyok, újak vagyunk, senki sem

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 53

ismer minket és nem bíznak meg bennünk. Csupa hiánynézettel álltam neki az ügyfélszerzésnek. Nem a legjobb taktika, igaz?

Szerinted mennyire sikeresek voltak ezek a telefonhívásaim? Eltaláltad…

A legtöbben csak leráztak azzal a kifogással, hogy már megvannak a beszállítóik, vagy jelenleg nincs érdeklődés, esetleg, hogy arra az évre már pont mindent bevásároltak. Annyi visszautasítást egész addigi életemben nem kaptam, mint a vállalkozásunk első pár hónapjában.

Valójában mindenki szívből gyűlöli a visszautasításokat, sőt retteg tőlük. Viszont meg kell tanulnunk a visszautasítást nem elkerülni, hanem kezelni és értelmezni. A legtöbb esetben innen ered ez a leghatalmasabb tévhit is a világon – „Nem vagyok elég jó.”

Ez egész életemben jelen volt, nem csak a vállalkozásindításnál.

Fel tudom a mai napig pontosan idézni azt a pillanatot, amikor a kezembe adták a bécsi gazdasági egyetemi diplomámat a híres egyetemi „Festsaal”- ban több száz ember előtt és én egyetlen egy dologra tudtam csak gondolni:

„De hülyén nézek ki.”

Őszintén bevallom, szégyenkeztem, mert szorított rajtam a nadrág és folyamatosan arra tudtam csak gondolni, hogy te úr Isten, milyen hülyén nézhetek ki… elszalasztva ezzel életem egyik legbüszkébb momentumát, amiért hosszú évekig keményen dolgoztam. Micsoda pazarlás, igaz? Az a büszke pillanat ugyanis már sosem fog visszajönni. Elhalasztottam. Elszállt.

Arra is tisztán emlékszem, amikor első munkahelyemen annyira hajtottam, hogy meg tudjak felelni, mert úgy gondoltam, hogy én semmit sem érek és mindenki más jobb nálam, miközben rettegtem, hogy kudarcot vallok és kirúgnak, mert nem vagyok elég jó. Reggeltől estig dolgoztam, mint egy robot, fittyet hányva a tényre, hogy amit csináltam egyáltalán nem érdekelt és csak mély depresszióba kergetett. Nem figyeltem magamra, mert az vonta el a figyelmemet, hogy meg tudjak felelni nem létező feltételeknek. Miért? Mert úgy gondoltam, hogy nem vagyok elég jó.

Te voltál így valaha is munkáddal? Annyira bizonyítani akartál, hogy megfeledkeztél saját magadról, esetleg egészségedet áldoztad azért, hogy úgy hidd, elég vagy?

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 54

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

Aztán persze mélyen beleivódott az is az emlékezetembe, amikor nekiálltunk első vállalkozásunknak és kis félénken próbáltam üzletet kötni. Majd, ha nem sikerült arra fogtam, hogy én nem vagyok elég jó. A mai napig, amikor posztolok egy új önfejlesztő videót Youtube-on és 40 ember ír kedves és hálás megjegyzéseket, hogy mennyire jó lett a videó, milyen sokat segít és megváltoztatja egész életüket, majd egy személy hagy egy kellemetlen, rosszindulatú megjegyzést, akkor azonnal elveszi a kedvemet és arra az egyetlen egy rosszra koncentrálok. Ismerős a helyzet? Talán veled is történnek hasonló dolgok a hét folyamán?

Persze most már nem hagyom, hogy elbátortalanítson, mert megértettem, hogy ez csak egy korlátozó hiedelem.

Ez csak egy tévhit!

Ha nem elég, amit nyújtasz a munkahelyeden, akkor talán rossz munkahelyen vagy? Akkor talán többet kéne magadat fejlesztened? Akkor talán ideje szakirányt váltanod? Mivel az igazság az, hogy általában a gond nem veled van.

Ha azt gondolod, hogy te már túl öreg vagy hozzá, akkor talán előbb meg kéne próbálnod, kudarcot kéne vallanod, hogy ezt valóban kijelenthesd és ne csak „tippelgess”, mint általában legtöbbünk?

Vagy, ha azt gondolod, hogy buta vagy hozzá, akkor talán felül kéne írnod ezt a nevetséges korlátozó hiedelmet és abbahagyni saját magad állandóan alábecsülni… nem igaz?

Egy közgazdaságtani vállalkozói középiskola, Európa egyik legnívósabb gazdasági egyeteme, 3 idegen nyelv és számos más bizonyítás után még mindig azt gondoltam magamról, hogy én ostoba vagyok és nem vagyok elég képzett. Innen jött a megszállottság az önfejlesztés iránt és tudom, hogy ez már életem végéig velem marad, hiszen olyan nagy hasznokat vonzottam be vele az életembe, amik minden képzeletemet túlszárnyalták. Ezekért természetesen napi szinten végtelenül hálás vagyok.

Viszont most már tudom, hogy elég jó vagyok, okos és intelligens. Sikerült elfogadnom ezt a támogató hitet. Egyértelműen most nem magamat fényezem, csak sikerült átalakítanom egy tévhitet, támogató hitté.

Ellenerősítés: Nagyon jó vagyok, elég vagyok és okos, mert folyamatosan képzem magam és így mindig elérem, amit elhatározok magamban.

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 55

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 56

Tévhit 03

Nem érdemlem meg.

A következő, harmadik tévhit, szintén a legtöbb emberben megtalálható és általában gyerekkori programozásunknak köszönhető:

Én nem érdemlem meg.

Tipikus eset, amikor az ember nem képes kapni, nem képes befogadni azt, amit az élet adna neki. Alacsony az önbecsülése, nincs önbizalma és úgy gondolja, hogy ő nem érdemli meg. Pont ezért kényszerítik az emberek bele magukat egy halott párkapcsolatba, mert úgy gondolják, hogy nekik nem jár jobb, nem jár nekik az igazi szerelem, és örömökkel teli boldog élet.

Továbbá annyira bizonytalanok magukban, hogy úgy gondolják, úgysem találnának jobbat. Ez utóbbi a „Nem vagyok elég jó” tévhit miatt is jelenik meg életükben. A tévhiteink ugyanis szépen összejátszanak. Máshogyan kifejezve: Biztosra akarnak menni, hogy téged visszatartanak.

Nem tudom, hogy te tudsz-e ezzel azonosulni, de számomra az egyik legnagyobb tévhit az volt, hogy én nem vagyok rá érdemes, hogy én nem érdemlem meg. Pont ezért rettentő rossz befogadó voltam.

Te milyen befogadó vagy?Itt van egy rövid feladat, hogyan mérheted le
saját magadat:


Ha valaki neked azt mondja, hogy: „De csinos vagy ma, csak ragyogsz!” – akkor hogyan reagálsz?

Általában, ha nem rendelkezel ezzel a tévhittel egy egyszerű és szerény
„Köszönöm”-mel letudod.

Ellenkező esetben is előfordul, hogy megköszönöd, de utána rögtön
próbálod kimagyarázni magad. „Jaj, dehogyis, csak fodrásznál voltam.
Ugyan menj már.” Vagy azonnal visszaadod a bókot? „Jaj, te is nagyon jól
nézel ki, tetszik az új blúzod is.”

Ellenerősítés: Fantasztikus emberi lény vagyok és megérdemlem mindazt a
sok jót, amit ez az élet adhat nekem. Minden nap tárt karokkal várom az
élet ajándékait.

A fennmaradó 2 tévhitet a könyvemben olvashatod el.

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru