Az eredményes vállalkozó 4 elengedhetetlen képessége

A mai nap ismét egy vállalkozói témát hoztam el neked, méghozzá megnézzük azt a négy dolgot, ami szükséges ahhoz, hogy eredményes vállalkozó legyél és fel tudj építeni egy sikeres vállalkozást

Természetesen ahhoz, hogy sikeres vállalkozást tudj kiépíteni, több mindenre van szükség. Nem csak beállítottság, hanem pénz, idő, tudástár és nem csak a kapcsolatok és még sok más dolog.

De most mégis négy olyat szeretnék kiemelni, ami nélkül szerintem nem lehet sikeres a vállalkozásod.

1. SALES / ELADÁS TUDOMÁNYA

Az első rögtön az, hogy tudunk eladni. Ezt closing-nak nevezik angolul azt a dolgot, amikor nyélbe ütjük az üzletet.

Rengeteg olyan emberrel találkozom és jómagam is a csapatukat gyarapítottam sokáig, akik félnek eladni. Van egy fantasztikus termékük, de nem merik megszólítani a potenciális vevőket. Nem merik magukat úgy igazán felrakni az internetre, mert például nem mernek videókat csinálni, nem merik a képüket felvállalni. Ezek az emberek első körben nem tudnak eladni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Neked extrém jó, kiváló eladóvá kell válnod.

Jó hír: Az eladás tanulható. Az eladás egy képesség. Arra biztatnálak, hogy menj el eladási tanfolyamokra, kezdjél el sales könyveket olvasni.

Tehát, hogy őszinte legyek, ez az én esetemben is így volt, amikor először vállalkozásba kezdtünk. Az eladás rettentő sok visszautasítással jár, ami pedig fáj. Először azt kell megérteni, hogy miért nem vagyunk jó eladók? Ha megértettük azt, hogy hogyan működünk, és mi az, ami hátráltat minket, akkor lesöpörhetjük ezeket az asztalról, és nekiállhatunk eladni. Tehát az, hogy te egy kiváló eladó legyél, nagyon fontos ismérve egy eredményes vállalkozónak.

2. NYILVÁNOS BESZÉD

A második pont, amit meg szeretnék említeni, az a nyilvános beszéd. Ahhoz, hogy te eredményes vállalkozó legyél, meg kell tanulni nyilvánosan beszélni.

Miért?

Miért fél a legtöbb ember a nyilvános beszédtől?

Általában azért félünk, mert megkritizálhatnak minket. Láthatóvá válunk, és a kritika nagyon tud fájni. De, ha körbenézel, akkor láthatod, hogy a legsikeresebb vállalkozók a mai világban mind jól tudnak nyilvánosan beszélni.

Warren Buffet például, aki nagyon híres befektető mágnes, dollár billiárdos pasi, is megerősítette, hogy amikor ő elkezdte a vállalkozását, akkor nagyon nagy problémái voltak a nyilvános beszéddel. Izzadt, kiverte a víz, de ő is szépen belejött, és most már, hogy ha felmész a YouTube-ra, akkor nagyon sok beszédet tudsz tőle végignézni.

Tehát ahhoz, hogy te embereket tudjál vezetni, hogy emberekkel tudjál beszélgetni, hogy sokkal magabiztosabb legyél, meg kell tanulnod nyilvánosan beszélni. Erre az egyik nagyon jó tipp, amit esetleg tudnék neked adni, az a Toastmasters nevezetű klub. Én ott kezdtem el a nyilvános beszéddel foglalkozni, amikor még Bécsben éltünk. Továbbá nekem mindig is problémám volt a beszéddel, mert én nagyon sokat dadogtam kicsi koromban. Gondoltam, nekem a Toastmasters, kiállni harminc-negyven ember elé, egy jó kihívás, így azonnal bele is vetettem magamat, Segített nekem átlendülni a félelmemen, és azóta sokkal magabiztosabb vagyok, nemcsak ki merek állni az emberek elé, és beszélni, hanem még élvezem is azt!

És amúgy nem kell tökéletesnek lenned. Ez is egy csapda, amibe sokan beleesnek.

Várnak arra, hogy majd akkor fognak lecsapni, meg akkor fognak tényleg belevágni, vagy akár elkezdeni, ha már ők tökéletesek. És ez olyan nagy badarság, mert ez rettentően visszafog minket. Sosem leszel tökéletes. Továbbá, amíg nem kezdjük el, addig nem is lehetünk jobbak, mivel ez egy fejlődési folyamat, ami fáj általában.

A komfortzónánkon kívül cselekszünk, és ezen végig kell menni mindenkinek.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ha már néztél videót Elon Mask-tól, akkor lehet feltűnt, hogy abszolút, de beszédhibás a pasi.
Akkor ott van még Richard Branson, ahogy ő beszél. Habog, hebeg, dadog össze-vissza, mégis több millió ember követője, több millió ember tud belőle inspirálódni.

Tehát nem.

Ahhoz, hogy te egy jó vezető legyél, nem kell tökéletesnek lenni, de meg kell tanulni azt, hogy az ember hogyan beszéljen más, többi ember előtt anélkül, hogy összeszarná magát.

És ahogy már említettem, hogy a nyilvános beszéd egyfajta magabiztosságot is fog neked kölcsönözni, amire nagyon szükséged van ahhoz, hogy a te alkalmazottaidat majd jól tudjad vezetni és egy karizmatikus egyéniséggé tudd magad kinőni, akire nem csak felnéznek, hanem jó vezetővé tud válni.

3. Meggyőzés

A harmadik pontunk az pedig a meggyőzésnek a mestersége, vagy más néven kommunikáció.

Miért fontos, hogy jó meggyőzők legyünk, hogy jól tudjunk kommunikálni?

Maga az üzlet az általában 90%-ban kommunikáció. Most ne csak a verbális kommunikációt értsük azalatt, hanem hogy mit raksz ki a közösségi média profiljaidba, hogy mit raksz fel a weboldaladra. Ahogyan te kommunikálsz a célcsoportoddal, az meghatározza a vállalkozásodnak a sikerét.

Sokszor csak egy bemutatkozás, egy történetmesélés, egy sztori, egy marketingfogás, amit kiraksz a weboldaladra, több száz, több ezer, több tízezer, sokszor több százezer ember fogja olvasni. Tehát fontos, hogy meggyőzően tudjál kommunikálni.

4. Az eredményes vállalkozó és az időgazdálkodás

időgazdálkodás

Aztán az utolsó pontnak pedig az időmenedzsment, tehát az időbeosztást szeretném megemlíteni. Azért tettem idézőjelbe, mert én nem hiszek az időbeosztásban, mivel minden embernek 24 órája van, ezért hogy ha azzal gazdálkodsz, igazából nem juthatsz se előbbre, meg se hátra.

Én általában mindig prioritásokban szoktam gondolkodni, és energiagazdálkodásban. Tehát te hiába gazdálkodsz az időddel tök jól, hogy este még maradt három szabad órád a vállalkozásodnak a kiépítésére, ha hullafáradt vagy, meg abszolút elfogyott az akaraterőd, meg nincsen hozzá kedved… akkor tök mindegy, hogy hogyan gazdálkodtál az időddel.

Pont ezért én mindig energiagazdálkodásról szoktam beszélni.

Nézd meg, hogy egy nap mikor vagy az energia, olyan energiaszinten, ami tényleg toppon van, amikor csak pörögsz, és ott ütemezd be azokat a dolgokat, amik igazából fontosak ahhoz, hogy ki tudd építeni mondjuk a vállalkozásodat.

Itt jön azonnal képbe a prioritás.

Mivel, hogy ha nincs, ha nem vagy tisztába azzal, hogy milyen prioritásaid vannak a vállalkozásodon belül, akkor elcseszheted az idődet olyan dolgokkal, amik abszolút, de nem is fontosak.

Itt említeném meg mindenképpen ugye a Pareto-elvet, hogy a tevékenységeidnek a 20%-a adja az eredményeidnek a 80%-át.

Ülj le, írd össze, hogy pontosan milyen dolgokat kell csinálnod a vállalkozásodon belül, vagy az életeden belül, és prioritás szempontjából szépen állítsad össze, hogy mi az a 20% amire fókuszálnod kell, majd fogd meg ezt a 20%-ot, és csináld azt abban az időben, ahol az energiád a csúcson van. Majd, ami nem fontos, ami nem prioritás, azt pedig csinálod abban az időben, amikor már alapban hulla fáradt vagy.

time management, időgazdálkodás, eredményes vállalkozó
Az eredményes vállalkozó delegál!

Pont ezért delegál az eredményes vállalkozó. Mivel azokat a tevékenységeket, amik nem tartoznak a prioritások közé, mi alacsony jövedelmű tevékenységeknek nevezünk.

Az egyik kedvenc példám a takarítás.2000 Ft óránként, de te megkeresed a te cégeddel a 20 000 Ft-ot óránként, akkor mi a fenének takarítanál, kivéve, hogy ha nem élvezed?!

Pont ezért van, hogy az eredményes vállalkozók delegálnak. Azokat a dolgokat delegálják le, amiknek nem nagy a prioritásuk. Ami nem fontos, és abba a 80%-ba tartoznak, ami igazából nem hoz eredményt.

Jobban belegondolva, tényleg ezt önmenedzselésnek is hívnám. Továbbá azonnal el is mondom akkor azt a kis történetet, amikor egy hölgy elment egy coach-hoz, és beszámolt neki, hogy egyszerűen nem tudom az üzletemet kiépíteni, már két éve próbálkozom, de nem jönnek a vevők, nem tudok márkát építeni, mert egyszerűen nincs rá időm és nincs rá energiám.

Majd a coach megkérte, hogy akkor azonnal sorolja fel azt, hogy ő neki hogyan áll össze egy átlagos napja.

A hölgy elkezdte sorolni, hogy amikor reggel ő felkel, ugye elkészíti a gyerekeket az iskolába, utána pedig megcsinálja a konyhát, berakja a mosogatógépbe a mosást, felporszívózik, mert ugye ő nem tud koszos lakásban napot kezdeni. Utána pedig megfőz, aztán pedig esznek, aztán elmosogat, összepakol, meg még mindent csinál, és akkor délután kettő körül tudna nekiállni a vállalkozásának dolgozni.

Akkor meg már elég fáradt, akkor meg már nem tud úgy fókuszálni. Négykor meg már ugye otthon vannak a gyerekek. A coach tanácsára megfordította ezt az egészet. Ha neki tényleg a vállalkozásépítés a fontos, akkor annak kell elsőbbséget élvezni. Akkor kell csinálni, amikor az ember tényleg még tele van energiával, és nem fáradt. Ami pedig általában reggel és a délelőtti órákra esik. Így mindig reggel felkelt a hölgy, elvitte a gyerekeket az iskolába, hazament és elkezdett dolgozni a vállalkozásán. És minden mást, takarítás, házimunka pedig a délutánra maradt.

Visszament három hét múlva a coach-hoz, és tényleg örömmel számolt be, hogy elkezdett fejlődni a vállalkozása. Megértette ezt az alapdolgot, hogy energia-háztartás és prioritás, és abszolút, de átalakult az egész élete. Elmondása szerint még a mai napig van olyan, amikor nem tudja ehhez tartani magát, amikor reggel csak nekiáll takarítani, csak nekiáll porszívózni. De nem ostorozza magát ez miatt, hogy néha visszaesik, néha a rossz mintát követi, hanem elfogadja magát olyannak, amilyen, és tudja magáról, hogy a legjobbat próbálja tenni. Téged is erre biztatnálak, hogy mindenképpen állítsd fel a prioritásodat, hogy mi az, ami fontos, mi az, ami eredményt hoz. Azt próbáld meg akkor csinálni, amikor az energia-háztartásod nagyon magas. Csak ez az egy tipp teljesen át fogja alakítani az egész életedet, ezt garantálom.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru