Egy pofonegyszerű stratégia céljaid eléréséhez

Ma egy különleges, rendkívüli stratégia kerül górcső alá.

Mérget vennék rá, hogy közületek nagyon sokan ismerik, Tim Ferris, a négyórás munkahét című remekművét.

Valójában a könyvben rengeteg, nagyon hasznos tanács van leírva. Én mégis összefoglaltam a sűrűjét és a lényeget szeretném visszaadni, méghozzá azt a négy pontot, azt a négy stratégiai pontot, amelyre szükséged van arra, hogy eljuss A pontból a B pontba.

És ez a négy pont pedig nem más, mint a meghatározás, a kiküszöbölés, az automatizálás, és a felszabadítás. A nullától a felszabadításig, amikor már anyagilag függetlenné tudsz válni. Igen, jól hallottad, anyagilag függetlenné.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

1. MEGHATÁROZÁS

A CÉL

A stratégia legeslegelső pontja a meghatározás, mivel mindenkinek nagyon fontos, legyél alkalmazott, legyél vállalkozó, hogy első körben határozzuk meg azt, amit mi el szeretnénk érni.

Itt messze nem arra gondolok, hogy én anyagilag független akarok lenni, én három autót akarok, én ilyen nagy családi házat akarok, én férjhez akarok menni stb. Itt inkább arról van szó, hogy hogyan akarod megvalósítani a céljaidat? Mi a céleszköz? Továbbá mit kell megtenned ahhoz, hogy céljaidat megvalósítsad?

Például, ha te az építőiparban dolgozol, akkor valószínűleg nem fodrászattal akarod megvalósítani ezt az álmodat.

AZ ESZKÖZÖK

Miután meghatároztad a céljaidat, utána jöhet az eszközmeghatározás. Milyen eszközzel akarod te elérni a célodat?

És ezt nagyon, nagyon fontos meghatározni, mert hogyha már tudjuk, akkor onnan elkezdhetjük a kutatást, elkezdhetjük az önfejlesztést és létrehozhatunk egy ütős tervet, aminek a segítségével évek kitartó és folyamatos munkája mellett el tudjuk érni azt a célt.

A TERV

Tehát ugyanúgy az első ponthoz tartozik, nem csak a cél meghatározás, eszközmeghatározás, hanem egy tervet is írni, hogy azt hogyan fogjuk majd mi megvalósítani. CSUPÁN egy átlagos tervről van szó, hogy végre induljál már el és amikor elindulsz, úgyis fogsz majd változtatni. Sőt szinte minden meg fog változni… de a tervnek a lényege a tisztánlátás és hogy végre induljunk már. El kell indulni ahhoz, hogy meg tudjuk, hogy jó irányba megyünk-e vagy sem.

Tehát meghatározás a szükséges lépések meghatározása a cél elérésének az érdekében.

2. KIKÜSZÖBÖLÉS

A stratégia második pontja a kiküszöbölés.

Összeírtam nektek pár kérdést, hogy hogyan tudjátok meghatározni az életetekben, a vállalkozásotokban azokat a tevékenységeket, amik teljesen időpocséklást jelentenek számotokra és ki kell őket küszöbölni.

  • A könnyű dolgokat csinálod a feladatok helyett, amik garantáltan sikert hoznának?
  • Tényleg fontos dolgokat csinálsz, vagy csak menekülsz a fontos tettek elől?
  • Fontos eredményeket termelsz, vagy csak lefoglalod magad valamivel?

A mosogatás, takarítás, főzés, pakolás, boltba járkálás számomra ilyen figyelemelterelő időpocséklások. Ételt tudsz rendelni, takarítónőt találsz, boltba pedig elég egy héten egyszer menni.

Most épp csak eltereled a figyelmedet, ahelyett, hogy a fontos dolgokra fókuszálnál?

Határozd meg az életedben azokat a dolgokat, amik teljesen időpocséklás, amik nem adnak semmifajta hasznot a célod eléréséhez.

És itt megjegyezném mindenképpen a Pareto elvet…

pareto elv

…a nyolcvan-húsz százalék, ugyanis a tetteidnek a húsz százaléka, adja az eredményeidnek a nyolcvan százalékát. És erre a húsz százalékra kell fókuszálni. A nyolcvan százalék között pedig meg kell keresni, hogy mi az, ami időpocsékolás és ki kell őket vágni.

2 lehetőséged van a kivágásra:

abszolút abbahagyod őket, mint például amit én tettem az ostoba sorozatok nézésével, a céltalan Facebookozgatással.
ledelegálod őket, amivel például én így tettem, főzés, mosás és a takarítást is… rajtad áll neked mi a fontos az életben.

3. AUTOMATIZÁLÁS

Majd pedig elérkeztünk a stratégia harmadik pontjához, ami pedig az automatizálás.

Le kell automatizálni a folyamatokat.

Gyakran kérdően néznek rám, amikor erről beszélek:

“Hogyan gondolod, hogy én leautomatizálom a vállalkozásomat?!”

Hogyha te egy coach vagy, akkor te ugyanúgy be tudsz tanítani másokat is, akik azzal a coach technikával tudnak dolgozni, amivel te. Máshogy kifejezve leadhatod nekik a te ügyfeleidet. Így csinálja például Robert Kiyosaki csinálja például Tony Robbins. Nekik például több száz coachjuk van az egész világban, mert egyszerűen nincs idejük arra, hogy mindenkit személyesen coacholjanak.

Tehát hogyan automatizálhatunk?

Alkalmazottakat beállítasz, akiket nagyon jól betanítasz az egyes folyamatokra és/vagy szoftvereket állítasz be a vállalkozásodba, amik ugyanúgy segítenek neked az automatizálásban. Ez legyen egy e-mail szoftver, egy vevőszolgálati szoftver, egy bevásárló kosár, de itt még lehet gondolni sokkal bonyolultabb szoftverekre is.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

4. FELSZABADÍTÁS

A stratégia utolsó pontja pedig a felszabadítás, ami pedig már maga a Kánaán, amikor már megvan a termék, a rendszer, az online vagy offline automatizációs rendszer, és neked már nincsen más dolgod, mint hogy csak hátra dőlni és élezni a munkád gyümölcsét.

Legalábbis ezt ígéri ez az üzleti modell. Persze a vevőreklamációt is ledelegálhatod és a karbantartást is. Valójában tőled függ, hogy mit és mennyi mindent delegálsz és automatizálsz.

Ennyi volt a négy pont kedves olvasó, meghatározás, határozd meg, hogyan akarod elérni például az anyagi függetlenséget, és ahhoz készíts te egy nagyon kifinomult tervezetet, persze ne úgy, hogy a hasadra csapsz, hanem a sikeres emberektől gyűjts be dolgokat, tanulj, folyamatosan fejleszd magad, mint ahogy azt a nagyok is csinálják.

A második pontba dobálj ki minden felesleges tevékenységet, amik vagy nem járulnak hozzá ahhoz, hogy te elérd azt a célt, vagy pedig totál, teljes ostoba időpazarlások, mint például a Való világnak a tévé nézése vagy akármi, ilyen hasonló kis butaság.

A harmadik lépésben pedig automatizáld le, mivel ugye a harmadik lépésben már egy oltári nagy rálátásod van, hogyan működik a cég, hogy ugyan működik a szerkezet, hogyan működik az egész vállalkozás, így darabjaira tudod szedni, le tudod delegálni a kisebb darabokat, vagy pedig tudsz venni egy nagyon szofisztikált szoftvert, ami helyetted mindezt megcsinálja.

És hogyha ezeket mind szépen összehangoltad, akkor összeállítottad, akkor élvezheted a negyedik pontban azt a gyönyörűséges felszabadulást, amikor ugye legtöbben azt szokták mondani, hogy hátra dőlve a tengerparton kortyolgatva a kis koktélodat élvezed a munkádat.

Persze ezt tapasztalatok is bizonyították, hogy ez körülbelül pár hónapig van így, mert annyi koktél van összesen, amennyit te meg tudsz inni, annyi tévé filmsorozat van, a mennyit meg tudsz nézni.

Az igazán sikeres emberek nem hagyják abba az első projekt lezárásával, hanem azonnal belekezdenek egy újabb, egy újabb, egy újabb projektbe, mert igazából erről szól az egész élet, nem igaz, a fejlődésről.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru