Fix avagy fejlődő gondolkodásmód? Nálad melyik érvényesül?

A mai nap témája egy oda-vissza megbeszélt, agyonrágott téma, mégis az egyik legfontosabb, hogyha sikereket akarunk elérni az életünkben. Ez pedig a gondolkodásmódbeli különbségek. Hogyan segíthetnek a gondolataid csupán a siker elérésében? Fix avagy fejlődő gondolkodásmód érvényesül nálad?

Mivel gondolataink határozzák meg az életünk, nem árt odafigyelni, hogy mikor mit gondolunk. Illetve megszabadulni azoktól a korlátozó gondolatoktól, amik végül is nincsenek hasznunkra, hanem éppen ellenkezőleg csak gátolnak minket abban, hogy elérjük azt, amit szeretnénk.

Most pár tippet szeretnék veletek megosztani, hogy mik azok a dolgok, amikkel elősegítheted a sikeredet csupán a gondolkodásmódoddal kapcsolatosan. Rendben?

Itt van rögtön az első: A fejlődő gondolkodásmódnak a kialakítása. Több kutató is kijelentette, hogy az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy olyan életet élhessünk, amilyet szeretnénk, egy fejlődő gondolkodásmódnak a kialakítása.

Egy ilyen gondolkodásmóddal lehetővé tesszük azt, hogy nagyobbat tudjunk álmodni. Így többet is megtegyünk az életünkbe a célunk elérése érdekébe és így persze nagyobb sikereket is tudjunk elérni.

Tehát ahelyett, hogy másokat bírálnánk és okolnánk, meg kritizálnánk és ahelyett, hogy állandóan mások életével foglalkoznánk, forduljunk magunkhoz és nézzük meg, hogy nekünk milyen gondolkodásmódunk van?

Először bíráljuk meg magunkat. Először kritizáljuk meg magunkat. Mivel a legtöbb ember nem rendelkezik ilyen fejlődő gondolkodásmóddal és pont ezért nem is mernek nagyban gondolkodni, illetve nem is tudnak nagyban gondolkodni és így nem mernek nagyobb lépéseket megtenni és így csak egy helyben totyognak, frusztráltak és stagnálnak.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

De mit jelent ez a fejlődő gondolkodásmód?

Mert ez szépen hangzik, de igazából, ha nem tudjuk elképzelni, hogy mit jelent, akkor azt a következőképpen lehetne leírni.

Carol Dweck szerint, aki egy nagyon híres író, vannak azok az emberek, akik fejlődő gondolkodásmódot tudhatnak magukénak, és vannak azok az emberek, akinek egy fix gondolkodásmódjuk van.

A fix gondolkodásmód nagyon veszélyes és ezek az emberek általában nem érik el azt, amit szeretnének, ők hisznek egy bizonyos dologban, hogy az úgy vagy, csőlátásuk van, mindig úgy gondolják, hogy nekik van igazuk és ezek az emberek, akik általában kijelentik, hogy én már tanultam eleget, engem már hagyjanak békén. Ilyenkor ugye megállnak a fejlődésbe és ott pedig ugye az élet vége van.

A fejlődő gondolkodásmódú emberek viszont majdnem, hogy az ellenkező. Ők hisznek abba, hogy a tehetség, a képesség fejleszthető, és hogy életük végéig fejleszteni kell.

Hisznek abban, hogy tapasztalatszerzés által nőnek és jobbá válnak, és ugye pont ezért szoktam mondani, hogy ehhez hozzá tartozik a személyi fejlődés, és ehhez hozzá tartozik az önfejlesztés, mivel hogyha fejlődő gondolkodásmódú vagy, illetve fejlődő gondolkodásmódot akarsz kialakítani, akkor ahhoz a tanulás hozzá tartozik, mint a borsó a héjához.

A második pontunk azaz, hogy fogadd be a hibáidat és tanulj belőlük. Ezek itt megint nagyon-nagyon fontos gondolkodásmódbeli különbségek. Vannak azok az emberek, akik hogyha hibáznak, vagy más hibázik, akkor őket lenézik, úgy gondolják, hogy ők kevesebbet érnek, nem annyira intelligensek, ugye pont azért hibáztak.

Pont ezek az emberek azok, akik a legjobban rettegnek a hibázástól, mivel ugye mindenki magából indul ki és az életükbe úgy igazából nem tesznek semmit, nem csinálnak semmit, mert félnek, rettegnek és ugye ezért nem is jutnak előre.

ne add fel, ha csődbe mentél sem

De hogyha egy olyan gondolkodásmódot tudsz magadnak kialakítani, ahol a hibázás nem más, mint egy stepping stone, tehát egy mérföldkő, ami által csak nősz és fejlődsz, akkor egy ilyen gondolkodásmódból alapban már egy teljesen más életstílust fogsz tudni magadnak kialakítani, ez szerintem egyértelmű. Nem igaz?

A következő, a harmadik pont az én egyik kedvencem, ez pedig a kíváncsiságnak a kifejlesztése. Egy olyan gondolkodásmód, egy olyan gondolati környezetnek a kialakítása, amikor az ember kíváncsi, kíváncsi mindennel kapcsolatban.

Mindegy, hogy mi a végzettséged, mindegy hogy 8 általánosod van, gimnázium, egyetemi végzettség, 3 doktorátus, a kíváncsiságnak mindig ott kell lennie, mert a tanulásnak soha sincsen vége. A kíváncsiság maga a kulcs, hogy fel tudd fedezni azt, hogy valójában milyen a világ és te jómagad mire vagy képes.

Ha nem vagy kíváncsi, hogyha nem érdekel téged semmi, akkor úgy mégis hogyan várhatnád el, hogy akármit is tanuljál, hiszen te már tudsz mindent. Nem igaz? És ugye van egy ilyen szép mondás is, hogy a tudás megmutatja az ember tudatlanságát. Minél kíváncsibb vagy annál többet tudsz, annál jobban fog érdekelni úgy igazából, hogy mi van odaki.

A negyedik pont ez egy nagyon-nagyon kellemes pont, méghozzá a hálaadás, a hálának az érzése. Erről talán már volt is szó, hogy az összes sikeres ember, az összes jólétű, gazdag ember, híres ember stb. mind azt hangsúlyozza, hogy a hálaadás, a hálának a mindennapi érzése teljesen megváltoztatta az életüket, persze jobb irányba.

Aztán a következő pont pedig az energiaszintről szól, méghozzá az, hogy az egészséges gondolkodásmódhoz, a siker gondolkodásmódhoz, vagy hívjuk tényleg a jómódú gondolkodásmódhoz hozzátartozik az, hogy tápláljuk az agyunkat. Adjuk neki meg a megfelelő energiát, a megfelelő tápanyagokat, hogy jól és hatékonyan tudjon dolgozni. És ugye ez az elme és a testnek az egyensúlyából is adódik.

Hogyha nem alszunk eleget, hogyha mindenen be stresszeljük magunkat, hogyha nem tudunk relaxálni, hogyha szarokat eszünk, junk food, fast foodokat eszünk éjjel nappal, akkor bizony az agyunk sokkal nehezebben is tud dolgozni. Ugye, hogyha nem végzünk légző gyakorlatokat, hogyha nem látjuk el friss oxigénnel, akkor az agyunk nem tud olyan hatékonyan dolgozni. Ezzel szerintem mindenki egyetért.

Tehát ugyanúgy egy siker gondolkodásmódhoz az is hozzá tartozik, hogy mit teszünk bele a testünkbe. Mivel amit belélegzünk, amit megiszunk, amit megeszünk, az mind igenis, hogy hatással van arra, hogy az agyunk hogy tud funkcionálni, hogy mikor milyen kedvünk van, és persze ami a legfontosabb, hogy milyen magas napközben az energiaszintünk. Mert ugye mi onnan tudunk úgy igazából táplálkozni és ez határozza meg, hogy milyen sikeresen zárunk egy napot.

Ha több energiánk van, akkor sokkal lendületesebbek vagyunk és ezt bizony az embertársaink is ugyanúgy megérzik rajtunk.

Ami aztán persze kihat az önbizalmunkra és végérvényben pedig a teljesítményünkre. De persze itt nemcsak a táplálkozásról van szó, a stressz minimalizálásról, a légző gyakorlatokról, hanem ugyanúgy a sportról is. Igyekezzünk megdolgoztatni a szívünket ugyanúgy, ahogy az ízületeinket is ugyanúgy karba kell tartani és bizony ez is hozzájárul egy egészséges sikergondolkodáshoz.

Következő pontban a negatív beszédet, a negatív önbeszédet szeretném említeni.

Megfigyelted már valaha, hogy hogyan beszélsz magaddal? Kedves vagy magadhoz? Sokat szídod magad? Nagyon elnéző vagy magaddal, talán túlságosan is elnéző? Mindig kifogásokat gyártasz magadnak? Mindig megszabotálod magad? Esetleg összhangba vagy magaddal? Jól ismered magad? Megbecsülöd és tiszteled magad?

Ezekre a kérdésekre mind-mind választ tudsz adni azonnal, mihelyst elkezded hallgatni az önbeszéded. Túl kritikus vagy talán magaddal? Én régen rettentő sokat szoktam magam szidni. Én nem is tudtam, hogy mi azaz önbeszéd. Én nem is tudtam, hogy csinálom.

Azt hiszem még az első coachom jó pár éve hívta fel rá a figyelmemet, hogy én nagyon csúnyán beszélek magammal, nagyon szigorú vagyok magammal, majdnem hogy nem is szeretem magam, nem is tisztelem magam és bizony káromkodó kifejezéseket is szoktam magamra használni, szoktam azzal magamat illetni.

Ekkor kezdett el bennem ez tudatosulni, hogy mennyire fontos az, hogy egy ember hogyan beszél saját magával, mivel onnan lejön, hogy mennyire tiszteli és mennyire szereti saját magát.

Én ekkor kezdtem el ezen dolgozni és habár most már nem illetem magam csúnya szavakkal, napról-napra igyekszem magam sokkal jobban szeretni, még bizony mindig azon kapom magamat, hogy kishitűen beszélek magamról, nem bízok magamba eléggé, lehordom magam, mérges vagyok magamra. De mihelyst ezek a dolgok tudatosulnak az emberbe, sokkal jobban odafigyel és utána tud majd csak ezeken úgy igazából korrigálni.

Tehát mindenkit arra bíztatok kedves hallgatók, kedves sikerközösség büszke tagja, hogy hallgasd azt, hogy hogyan beszélsz magadhoz.
Majd, hogyha az nem elég bíztató nem elég szeret teljes, akkor igyekezd ezt átváltoztatni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Igyekezz magad elfogadni olyannak, amilyen vagy, tisztelni magad, bízni magadba, hiszen a legfontosabb kapcsolatod, akár hiszed akár nem, az azzal az emberrel van, aki reggelente visszanéz a tükörből. Hiszen rajtad múlik minden. Nem igaz? Mindegy ki mit mond, végérvényben az irányítás a te kezedben van. Nem a körülményektől függsz, hanem saját magadtól, hogy te mit gondolsz saját magadról.

Na, de térjünk is rá az utolsó pontra, ami pedig az önismeret. Na, most ez a téma ez hatalmas nagy. Önismeret. Erről a témáról könyveket írnak, kutatásokat csinálnak, tanulmányokat folytatnak, de ez is egy olyan része a gondolkodásmódnak, ami vagy segíti, vagy pedig hátráltatja az életedet.

Minél jobban ismered magad, minél jobban el tudod magad fogadni, minél jobban tudod, hogy mik a gyengeségeid és mik az erősségeid – mert vannak és ez teljesen rendben van úgy – annál fejlettebben tudsz gondolkodni, annál jobban elfogadod magad és annál jobban fogod tudni, hogy mi az, amin dolgoznod kell és annál jobban el fogod fogadni a kudarcaidat, mert ismered saját magadat.

Pont ezért, mindenkit arra bíztatok, hogyha el tudsz menni egy önismereti tréningre, hogyha esetleg meg tudsz venni – hogyha esetleg nincsen lehetőséged tréningekre járni – meg tudsz venni egy-két könyvet, azokat átolvasni, hogy jobban megismerd magadat. Mert ez hihetetlenül felfejleszti az ember gondolkodásmódját, és az élete minden területére ez nagyon-nagy kihatással van. Na, most 5 nagyon rövid kis tippel szeretnék búcsúzni, mert amit elmondtam az szép és jó. Na, de hogy is fejleszthetnénk pontosan a gondolkodásmódunkat?

önismeretTehát itt van 5 kis tipp, amit akár már ma elkezdhetsz és bevethetsz annak érdekébe, hogy fejleszd magadat és egy siker gondolkodásmódot tudjál kialakítani. Illetve, hogyha már siker és fejlődő gondolkodásmóddal rendelkezel, akkor azon tudjál javítani és dolgozni.

Itt van az első pont:

Szerez magadnak inspirációt. Az, hogyha vannak példaképeid, emberek, akikre felnézhetsz, vezetők, akik téged meginspirálnak, megmotiválnak. Nagyon fontos, hogy ezeket hallgasd, olvasd a könyveiket, menj el a tréningjeikre, vagy csak simán nézd meg őket youtube-n, vagy hallgasd akár a podcast-üket, mivel ezáltal te is meg tudsz inspirálódni és sokkal több energiád lesz napi szinten.

A második pont:

…azaz, hogy legyél flexibilis. Legyél egy kicsit rugalmasabb, ne kösd annyira az ebet a karóhoz. Nem kell mindennek úgy lennie, ahogy azt te eltervezted és menjél bele egy kicsit ebbe, hogy egy kicsit rugalmasabb vagy, kicsit á mindegy majd lesz valahogy. És legyél egy kicsit rugalmasabb az élettel és kicsit engedd el magad, nem eszik azt olyan forrón.

A harmadik pont:

… a célkitűzés. Tűzz ki magadnak kisebb célokat, bébi célokat, hogy ma estig mit fogsz csinálni. Ne nagy célokat tűzzél ki, mint pl. hogy holnap lefutom a Maratont, hanem tényleg holnap elmegyek és körbesétálom a háztömböt vagy elmegyek egy félórára sétálni. Tehát kicsi célokat tűzz ki, amiket el tudsz érni. Majd azokat ünnepeld, mert ezáltal is nagyon-nagyon meg tudsz motiválódni és így többre leszel majd képes.

A negyedik pont:

…azaz, hogy igyekezzél tanulni a hibáidból, fogadd el a hibáidat. Nem baj, azok nagyon-nagyon jók, szükséged van a hibáidra, több szükséged van rájuk, mint ahogy te azt elképzelnéd valaha is. Nagyon fontos, hogy miután megtörtént egy hiba tanulj belőle. Ülj le és kritikus szemmel, de elfogadással ugyanúgy saját magad felé és tisztelettel tanuljál a hibáidból.

Az utolsó, ötödik tippem pedig:

…amit már ugye említettem, az a pozitív önbeszéd, a pozitív beszéd. Üljél le, dicsérd magad bátran, akár a külsődet, akár a belső tulajdonságaidat. Vedd észre azt, hogy mik azok a pozitív dolgok, amiért téged szeretni lehet. Vedd észre azokat a dolgokat, amiért te szereted saját magad.

Majd pedig dicsérd magad hangosan, dicsérd magad tükörbe, dicsérd magad csak simán magadban. Vedd észre azt, hogy mibe vagy jó és inkább fókuszáljál a pozitív tulajdonságaidra.

Ez a pozitív önbeszéd, ami nagyon-nagyon fontos, és ha tényleg csinálod az elején nagyon-nagyon fura lesz. Eddig akárki erről beszámolt mindenkinek rettentő fura volt és nagyon-nagyon kényelmetlenül érezte magát.

Minél többet csinálod, hetek, hónapok után ez automatikusan be fog állni és bizony meg fog nőni ezáltal tetemesen az önbizalmad. Ez volt mára a podcast, remélem tetszettek a tippek.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru