Rober Kiyosaki – Gazdag Papa Szegény Papa sikerkönyv összefoglalás

„Amikor fiatal vagy, azért dolgozz, hogy tanulhass és ne pedig azért, hogy pénzt keress.” – Robert Kiyosaki

Gazdag Papa Szegény Papa

Sikerkönyv Összefoglalás

Robert Kiyosaki egy amerikai üzletember, író, befektető és motivációs előadó. A „Rich dad” (gazdag papa) cég alapítója. Az értékét 80 millió dollára becsülik. Ez a könyv az egyik legtöbbször vásárolt a 26 könyvből, amit eddig írt.

Nem ad konkrét befektetési tanácsokat, de felnyitja az ember szemét a lehetőségekre és tágítja a látókörét. A könyvet én motivációs könyvnek rangsorolom. A könyv rövid, tele jó tartalommal. Megéri elolvasni, mert nagyon jó olvasmány.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Soha nem fogom elfelejteni, amikor olvastam ezt a könyvet. Akkoriban egy műbeleket gyártó cégnek dolgoztam. Kényelmes, irodai munka volt. Egyik hétvégén eldöntötték, hogy kifestetik az egész irodát, így „megkértek”, hogy maradjak benn szombat, vasárnap, hogy valaki felügyelni tudja a festőket.

Egy októberi nap volt és ennek megfelelően hideg és az ablakokat nyitva kellett végig tartani technikai okok miatt. Ezen a bizonyos hétvégén nemcsak nagyon megfáztam és lebetegedtem, de kiolvastam ezt a könyvet és teljesen megváltoztatta az életem. A könyv nagyban hozzásegített ahhoz a döntésemhez, hogy 2-3 hónap múlva felmondtam.

Fontos megjegyzés: a sikerkönyv összefoglalás elvétve akár saját gondolataimat is tartalmazhatja. Azokat a részeket válogattam össze, melyek számomra a legtöbbet nyújtották a könyv olvasása közben.

Mit jelent az, hogy anyagi függetlenség?

Mi az ami a legtöbb embert visszatartja attól, hogy valaha is anyagilag függetleníteni tudja magát?

Hogyan legyünk anyagilag függetlenek?

Mi az a pénzügyi intelligencia és miért jó, ha van?

Miért kell építeni az eszközeid?

Miért kell befektetni és hova érdemes?

Miért nem fogsz soha meggazdagodni, ha alkalmazott maradsz?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre ad precíz választ a könyv. Számomra rettentő érdekes volt. Nézzük mik a legfontosabb gondolatok egyszerűen, röviden összefoglalva.

Mi az az anyagi függetlenség?


Anyagi függetlenség az, amikor életed végéig nem kell dolgoznod ahhoz, hogy megélj.

Anyagi függetlenséget következőképp is meg lehet fogalmazni: Azt csinálod, amit szeretnél, ott ahol szeretnéd, amikor szeretnéd, ameddig szeretnéd és akivel szeretnéd. Neked melyik megfogalmazás tetszik jobban? Összességében mindkettő ugyanazt jelenti.

Amikor lábujjhegyen mész végig az életeden, amikor félsz kockáztatni, amikor a vereség félelme nagyobb, mint a nyereség izgalma… akkor életed legjobb éveiben dolgozni fogsz a pénzért anélkül, hogy valaha is megértetted volna, mi is az, amiért dolgozol…

A szegény és közép réteg dolgozik a pénzért, de a gazdag réteg a pénzt dolgoztatja.

Kyiosaki könyvében fel szeretné hívni a figyelmet, hogy van választásunk. Ha akarjuk, az anyagi függetlenség nem csak egy déli báb. Kemény munkával és megfelelő tudással ma már mindenki számára elérhető. De nézzük meg pontosabban mit is értünk ezalatt.

Fontos tudni, hogy szabad világban élünk! Szabadon dolgozhatunk magunkon, ha úgy döntünk. Szabadon tanulhatunk és bölcsebbé válhatunk, ha akarjuk. A könyvtárak nyitva vannak mindenki számára.

Ha a pénzről van szó, akkor a legtöbb ember óvatosan játszik. Óvatosan játszanak, hogy „biztonságban” érezzék magukat. Nem a szenvedély irányítja őket, hanem a félelem. A félelem miatt dolgoznak legtöbben egy munkahelyen: a félelem, hogy nem tudják befizetni a számlájukat, a félelem, hogy kirúgják őket, a félelem, hogy nem lesz elég pénzük, a félelem, hogy mindent elölről kell kezdeniük. Gyerekként mindig csodálkoztam, hogy a felnőttek miért rohannak a munkába. A félelem hajtotta őket.

Sok ember mondja:

„Oh, engem nem érdekel a pénz.”


Mégis felkelnek minden reggel és dolgoznak 8 órát egy munkahelyen, amit valószínűleg nem is szeretnek annyira. Félelem, hogy megszégyenülsz, félelem, hogy kinevetnek, félelem, hogy megkritizálnak, félelem, hogy kitaszítanak, félelem, hogy te különböző vagy. Pont ez a félelem az, ami a legtöbb embert belekényszeríti egy 8-5-ig tartó munkába, amit nem is szeretnek. A félelem irányítja őket nem pedig a szenvedély.

Ne engedd, hogy érzelmeid irányítsanak téged és a gondolkodásmódod. Meg kell tanulni félelem ellenére cselekedni.

Amikor a félelem elhatalmasodik rajtunk, akkor rögtön munkakeresésbe kezdünk. Ha attól félünk, hogy nem lesz elég pénzünk, akkor ne keressünk munkát azonnal. Álljunk meg egy pillanatra és kérdezzük meg magunktól:

„Tényleg egy munkahely lenne a megoldás erre a félelemre?”

Szerintem nem. A munka csak egy rövid távú megoldás egy hosszú távú problémára. Akármennyi pénzt kereshetsz, az még nem fogja megoldani azt a problémát, hogy félsz. A félelem a mókuskerékben fog téged tartani és sose fogsz tudni kitörni belőle. Csak egy nagyon jól megfizetett rabszolga maradsz.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ne essünk tehát soha abba a hibába, hogy azt gondoljuk, az anyagi függetlenség kulcsa a magasabb jövedelem. Az esetek túlnyomó részében egy magasabb jövedelemmel magasabb kiadások párosulnak. Ha 300.000 forintot keresel havonta akkor 300.000 forintot adsz ki. Ha 1 millió forintot keresel havonta, akkor 1 millió forintot adsz ki. Miért?

Például azért, mert akkor nem VW-t vezetsz, hanem Mercedes-t. Nem 100 m2-en laksz, hanem 300 m2-en. Ez vitathatatlan. Így végeredményben ugyan ott vagy, csak az életszínvonalad emelkedett. Ettől függetlenül még akkor is dolgoznod kell a pénzért. Ezen van a hangsúly. Ez az út nem visz soha anyagi függetlenség felé. A kulcs nem ez.

A kulcs az az eszközeid felhalmozása, melyek passzív jövedelemmel látnak el.

A másik fontos dolog az, hogy tanulni kell pénzügyi ismereteket. Tudnunk kell, hogy a pénz csak egy illúzió. A számvitel az egyik legfontosabb tantárgy, ha nem a legfontosabb. A pénz megfelelő pénzügyi ismeretek illetve pénzügyi intelligencia nélkül hamar elfolyik a kezeidből. Ez nem kérdés. T. Harv Eker is sokat beszél arról, hogy meg kell tanulnunk mi az a pénz először. Hogy működik, hogy jön létre stb. Minden a tanulásnál és fejlődésnél kezdődik. Ehhez nem fér kétség.

A számvitelben eszközről és kötelezettségről beszélünk. Eszköz, ami a pénzt hozza. Kötelezettség, ami a pénzt viszi. Robert Kyiosaki mindig gyönyörű szépen le tud egyszerűsíteni mindent. Eszköz például egy ingatlan, amit kiadsz és hozza a pénzt.

Amire buzdít, hogy építsd az eszközeid és tartsad egy minimumon a kötelezettségeid. Egy idő után az eszközök annyi passzív jövedelmet fognak neked hozni, hogy eléred az anyagi függetlenséget.

Ilyenek például az ingatlanok, részvények, kötvények, váltók, jövedelemtermelő jogdíjak, szellemi tulajdon, mint zene, könyv vagy akár egy szabadalom. Üzlet, melyet én birtoklok, de nem én vezetek. Mivel ha már én vezetem, akkor az nem eszköz, hanem a munkahelyem.

Továbbá minden, ami értékes, jövedelmet termel vagy idővel felértékelődik az eszköz. Arany, ezüst, nemesfémek, árucikkek, foci kártyák stb. Fektessük pénzünk abba a termékbe, amit szeretünk és népszerű. Szereted az Apple számítógépeket? Vegyél Apple részvényt. Szereted a Starbucks kávét? Lásd a grafikonon:

Befektetsz 200 Eurot a válság alatt 2008-ban, amikor 4 Euro körül volt egy részvény, majd eladod 2015-ben, amikor 60 Euro körül mozog és adók és jutalék (online bróker cégednek, bankodnak vagy saját személyes brókerednek) után több mint 2000 Euro profitod marad.

Természetesen ez szerencsejáték. De ha tetszik a termék és szereted, akkor valószínűleg mások is vonzónak találják és a cég értéke nőni fog többen fognak befektetés mellett dönteni illetve sikeresen átvészel egy gazdaság válságot, mint például az említett Starbucks.

A befektetések jönnek, mennek úgy ahogy a gazdaság megy fel és le. Egy másik befektetés, az az OTC – over the counter – magyarul tőzsdén kívüli részvények vásárlása. Amint megjelenik a tőzsdén az a bizonyos részvény, értéke többszörösére nő.

„Mindenki a mennyországba akar menni, de senki sem akar meghalni.”

1. Higgy magadban

Pedig valamit valamiért. Igaz? A legtöbb ember azért nem teljesít jól anyagilag, mert a félelem visszatartja. A félelem attól, hogy pénzt, időt és energiát veszítenek jóval nagyobb, mint a meggazdagodás öröme. Én „langyos víz szindrómának” hívom. Kiyosaki azt tanácsolja, hogy merjük cselekedni és higgyük a jövőnkben, de legfontosabb az, hogy higgyünk magunkban.

2. Merj hibázni

„A kudarc inspirálja a győzteseket és padlóra küldi a veszteseket.”

Az idézet csodálatosan leír mindent. Minél többet hibázol, annál közelebb kerülsz az anyagi függetlenséghez.

A nyertesek nem félnek a kudarctól. A nyertesek tanulnak a hibákból hogy legközelebb jobban csinálják. A veszteségeket tanuló pénznek hívjuk és mindenkinek meg kell fizetni. Nincs kivétel. Ha az anyagi függetlenség ingyen lenne, akkor mindenki anyagilag függetlenítené magát.

Tedd a kudarcot barátoddá.

3. Tanulj!

Azzá válsz, amit tanulmányozol. Cselekedj most és cselekedj okosan! Gondolkodj nagyban és válj magabiztosabbá a tudásod által. A tudás hatalom. A tudás az anyagi függetlenség egyik legfontosabb pillére. TV helyett vásárolj üzleti könyveket és folyamatosan képezd magad.

4. Fizess magadnak előbb

pénz

300.000 forintot keresel havonta, tegyél félre 100.000-t későbbi befektetésekre. Vagy ha annyit nem tudsz, akkor csak 50.000-t. A lényeg, hogy magadnak fizess előbb.

5. Találd meg a „Miért”-ed

„Annyira ki akartam szállni az alkalmazottak világából, hogy még keményebben kezdtem el dolgozni, hogy többet be tudjak fektetni.”

Találj egy nyomos érvet, egy nagyon jó okot, hogy miért legyél anyagilag független. Amíg nincs elég erős okod, addig a félelem fog győzni, mert nincs semmi ami motiválna.

Erre én személy szerint a „Miért” szóval szoktam utalni. De hívhatjuk inspirációnak, víziónak, jövőképnek, hajtőerőnek vagy akár motivációnak is. Mindegy. De ha ez nincs, akkor soha nem fogod elérni az anyagi függetlenséget és soha nem hozol létre jólétet magadnak és családodnak.

6. Keress segítséget

Válassz mentorokat, akik már elérték azt, amit te akarsz, majd másold le őket. Ok okozati világban élünk. Ha nekik sikerült, akkor neked is fog, ha azt teszed, amit ők.

7. Taníts

A legjobban úgy tudod magadat tanítani, ha tanítod a megszerzett új tudást. Ha például a pénzről akarsz többet tanulni, akkor taníts másokat. Ha például a pénzről akarsz többet tanulni, akkor tanítsd másokat.

8. Válogasd meg a barátaid

Vajon milyen hatással van ránk pénzügyi környezetünk, barátaink? Ha pénzügyileg intelligens, jómódú emberekkel vesszük magunk körbe, akkor többet tudunk tanulni is. Nézzük körbe. Nevezzük meg az 5 személyt, akivel napi/heti szinten a legtöbbet érintkezünk. A bevételed megegyezik ennek az 5 embernek az átlag bevételével. Igazam van vagy igazam van? Jól válogasd meg barátaid, mert a legközelebbi barátaid tükörképe vagy minden tekintetben s így anyagilag is.

taníts és légy sikeresebb

9. Adj

Az adakozásnak hatalmas nagy ereje van. Ez már időközben bizonyított tény. Ahhoz, hogy kapj először adni kell.

10. Az akadályok leküzdése

Szó volt a félelemről, ami a legnagyobb akadályt jelenti számunkra. Emellett oda kell figyelni a lustaságra is. Szorgalmasnak kell lennünk az anyagi függetlenség elérése érdekében.

Kemény munka. Igen. Az anyagi függetlenség nem ingyen van, hanem kemény munka által megszerezhető. Így, aki anyagilag függetlenné akar válni, annak az életében nincs helye kifogásoknak, se a lustálkodásnak, se a halogatásnak.

11. Szokások

Jó, támogató szokásokkal sokkal könnyebb az életed.

12. Minőségi kérdések

Végezetül fontos megértenünk, hogy minden a fejben dől el. Épp ezért ne azt mondjuk, hogy „Ez drága!” vagy „Ezt nem engedhetem meg magamnak”. Inkább ezt kérdezzük: „Hogy engedhetem meg magamnak?”

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru