Hogyan alakítsunk ki gazdag gondolkodásmódot egyszerűen?

Bizony a legtöbb ember öntudatlan állapotban él, nincs magánál. Mint amikor elbólintunk a volán mögött. Élünk, dolgozunk és felületesen gondolkodunk. Azt hisszük csak el, amit látunk és ezért egy vizuális világban élünk. Ebben a vizuális világban, ha valaki sok dolgot birtokol, már azt gondoljuk róla, hogy gazdag. De vajon így van-e?

Mit csinálunk, ha a fa gyümölcse kukacos, ehetetlen, rossz? Ha a fa rossz gyümölcsöt ad, akkor a gyökerét kell kezelni, a láthatatlant. Ha meg akarjuk változtatni a láthatót, akkor a láthatatlannal kell kezdeni. Ok-okozati világban élünk. A pénz egy következmény. A jólét egy következmény. A betegség egy következmény. Az alakod egy következmény. Igaz? Az egyetlen egy módja annak, hogy megváltoztassuk a külső világunk az, ha előbb megváltoztatjuk a belső világunk. Ezt hívjuk programozásnak.

T. Harv Eker, egy amerikai üzletember, milliomos, író és motivációs előadó, megerősítéseket használ az átprogramozásra. Itt viszont meg kell jegyeznem, hogy igen, a megerősítés nagyon erőteljes eszköz, de korántsem elég. Egy gyökeres változáshoz tettekre és cselekedetre is van igazán szükség, de még több tucat más dologra is. Mint például, ami nekem nehezemre esett az az, hogy el kell fogadni, hogy nem mindig sikerül és hogy csalódni fogunk. Az egyetlen egy ember, aki soha sem csalódik, az az ember, aki soha nem csinál semmit. A csalódás kellemetlen, a csalódás fáj, de nincs nélküle változás.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Azt gondoljuk, hogy a gyermek már egy pénzzel kapcsolatos hitrendszerrel bújik ki az anyaméhből? Természetesen nem. Viszont legtöbbször az ellenkezőjére sem gondol a legtöbb ember. A gyermek olyan, mint egy üres, fehér papír. Úgy töltöd ki, azt írsz rá, amit akarsz. Az újszülött egy üres edény.

„Gondolataink formálják az érzelmeink.

Érzelmeink formálják a cselekedeteink.

Cselekedeteink formálják az eredményeink.

Eredményeink pedig egész életünk és sorsunk.”

Minden a gondolatokból ered. Joggal kérdezhetjük tehát a következőket: Honnan származnak a gondolataink? Hogy kerülnek a fejünkbe? Vele születünk vagy valaki feltelepíti őket? Ha valaki feltelepíti őket, akkor ki az a valaki? Ha későbbiekben nem tetszik egy feltelepített gondolat, akkor felülírhatjuk-e egy számunkra szimpatikusabb és hasznosabb gondolattal?

A válasz: IGEN!

1. Verbális programozás

Mit hallottál gyerekkorodban a pénzről? Hallottad ezeket:

„A pénz nem boldogít. A gazdag emberek gonoszak és fukarok. A pénz nem a fán terem. Nem vagyok aranyból. Nem sza**m a pénzt. Gyűjtögess, mert sose lehet tudni. A pénzért keményen meg kell dolgozni stb.”

Minden, amit gyerekkorunkban a pénzről hallottunk, beleépült a tudatalattinkba és a programozásunk részévé vált. Erről a programról „futunk” egész nap. Minden, amit gondolunk, a tudatalattinkból ered. Nem tudjuk azt gondolni, amiről nem tudunk, amit nem tanultunk. Azt tudjuk csak elővenni ebből a programból, amit előtte úgymond feltelepítettünk rá. Ami nincs rajt, amiről nem tudunk, azt nem is tudjuk elővenni. Ami a fejünkben van, a program, az alapján cselekszünk, és mint tudjunk a cselekedet határozza meg sorsunk és egész életünk.

Neked mi van a fejedben? Milyen gondolatokat gondolsz naponta? Elégedett vagy az életeddel? Gondolsz arra, hogy gazdag vagy? Elégedett vagy a gondolataiddal? T. Harv Eker azt mondja, hogy nem tudunk megváltoztatni egy olyan korlátozó gondolatot, amiről nem is tudjuk, hogy létezik. Épp ezért az első pont a tudatosság – tudomásul kell vennünk, hogy mindennapi tetteink gondolatainkból erednek és egyenként fel kell fedni a korlátozó hiedelmeink, korlátozó gondolataink, amiket meg szeretnénk változtatni. Következő pontként a megértést hozza. Meg kell értenünk, hogy honnan erednek ezeket a korlátozó gondolatok és el kell fogadnunk. A programozásunk nagy részét a szüleink alkották.

Soha ne okoljuk szüleinket egy-egy korlátozó hiedelem feltelepítése miatt. A szüleink a legjobb és legtisztább szándékkal neveltek fel minket és szeretnek bennünket. A saját életünkért most már mi vagyunk a felelősek. Miért hívom erre fel a figyelmet? Mert bizony sok ember csak magában pöfékelve szidja a szülei a saját nyomorúsága miatt és ez teljesen visszatartja őt attól, hogy valaha is akármit változtasson magán és a gondolkodásmódján. Végezetül pedig újrahuzalozzuk a tudatalattinkat átprogramozással. Pont ezért az első megerősítés, ami a gazdag gondolkodásmódhoz vezet, a következő:

„Amit a pénzről hallottam, az nem feltétlen igaz. Ezentúl én határozom meg gondolataim a pénzről, amik segítenek boldogabbá válnom.”

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

2. Modellezés – leutánozás

Mit láttál a pénzzel kapcsoltban, amikor gyerek voltál?

Majom látja, majom csinálja, nem igaz? Az alma okkal nem esik messze a fájától. A szüleink tükörképei vagyunk, mivel ők programoztak minket. Ha tetszik, ha nem. A legtöbb szegény családból származó gyermek ugyanúgy szegény életet fog élni. A legtöbb gazdag családból származó gyermek pedig ugyanúgy gazdag életet fog élni.

Te mit láttál? Hogy bántak a szüleid a pénzzel? Fontos ezt tudatosítanunk magunkban, mivel nagy valószínűséggel mi is ugyanúgy bánunk a mi pénzünkkel. Mivel ok-okozati világban élünk – ugyanazok a tettek ugyanahhoz az eredményhez vezetnek. Hacsak nem akarunk magunknak ugyanolyan életet, mint amilyen életet a szüleink vezettek, ezeket a szokásokat is meg kell változtatni. Megerősítés:

„A szüleimtől tanultam a pénzzel való bánásmódot, ami nem feltétlen helyes. Ezentúl én magam határozom meg, hogy hogyan bánok a pénzzel.”

3. Tapasztalati programozás

Mit tapasztaltál gyerekkorodban a pénzzel kapcsolatban?

Menj, kérj pénzt apádtól. Neki van pénze…

Gondoljuk át, milyen gyerekkori élményünk volt a pénzzel kapcsolatban. Ezek hogyan befolyásolják a pénzhez való hozzáállásunkat? Arra lettünk beprogramozva, hogy spóroljunk vagy költekezzünk? Arra lettünk beprogramozva, hogy ügyesen kezeljük a pénzünk vagy hogy félrekezeljük azt? És apropó programozás: Mi az az összeg, amit szerinted havonta keresned kell? Hol van beállítva a belső termosztátod? 200.000 forint? 2 millió forint? 20 millió forint? Figyelj! Minden ettől függ. Ha a lakásban a termosztát 26 fokra van beállítva és lecsökken a hőmérséklet 24-ra, akkor bekapcsol a fűtés és felfűti ismét a lakást 26 fokra. Ugyan így van a pénzzel is. Ha a belső pénzügyi termosztátunk csak 200.000 forintra van beállítva, akkor az életben nem fogunk ennél többet keresni, ugyanúgy, mint a lakásban sem fog 26-foknál melegebb lenni. Megoldás? Helyre kell tennünk a belső termosztátunk annak átprogramozásával és beállítanunk egy olyan összegre, amit el szeretnénk érni.

T. Harv Eker szerint fejleszthetjük magunkat. Tanulhatunk üzleti vezetést, marketinget, pénzügyet, management-et, és amit akarunk. A bevételünk mégis csak addig nő, ameddig a termosztátunk engedi. Neked hol van a termosztátod? Ha nem tudjuk, akkor figyeljük meg magunkat. Figyeljük a gondolatainkat. Váljunk éberré, hogy mit hogyan és mit miért csinálunk. Tanulmányozzuk magunkat.

De ami a legfontosabb, ne higgyünk el mindent, amit gondolunk! Megerősítés:

Megfigyelem a gondolataim és megtartom azokat, amik engem erősebbé tesznek.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru