Hogyan éljünk boldog életet?

Az emberek legnagyobb százalékának a legfontosabb dolog a világon a boldogság. Ha megkérdezel 100 embert, hogy miért van itt a világon, akkor abból 80% azt fogja mondani, hogy én boldog akarok lenni.

Rettentő sokan kutatják, elemzik, tanulmányozzák a boldogságot nap, mint nap, hogy mitől függ. Mi az, ami kiváltja belőlünk, de leginkább, hogy hogyan tudjuk elérni.

Sokan azt mondják, hogy a boldogság csak egy pillanat. Mások azt mondják, hogy a boldogság az lehet egy állapot, amely egész nap kitart. Neked mi a véleményed erről?

Valaki egyszer azt mondta, hogy ha sikeres akarsz lenni, akkor tanulmányozd a sikert. Ismerd meg a sikert, és akkor meg fogod tudni, hogyan lehetsz sikeres. Akkor meg fogod tudni, hogy miket kell ahhoz tenned, hogy sikeressé váljál.

Nos, szerintem ez a boldogsággal is így van, hiszen miért lenne másképp? Tehát, ha most az életben egy olyan helyen vagy, ahol nem vagy felhőtlenül boldog, ahol egy kicsit esetleg frusztrált vagy, akkor alapjában véve nem is lenne más dolgod, csak egy kicsit tanulmányozni a boldogság témáját és rájönni, hogy hogyan teheted az életedet sokkal boldogabbá. Igaz?

A Harvard-on rengeteg ilyen tanulmányt folytattak és volt egy bizonyos tanulmány ezzel kapcsolatban, amit 75 éven keresztül folytattak. Ez a tanulmány kimutatta, hogy valójában egyetlen egy dolog van az egész világon, ami minket boldoggá tesz és az nem a pénz.

De még mielőtt belemennénk, hadd soroljak fel néhány érdekes dolgot, mert ezt már én is elég régóta kutatom. Elég sokat gondolkodom rajta, sokat olvasok róla és összeírtam pár dolgot, hogy általában a köztudatban mik azok a dolgok, amikről azt hisszük, hogy boldoggá tesznek minket.

Hiszen a hitnek nagy ereje van és általában az életünk olyan, amit hiszünk. Hogyha azt hisszük, hogy okosak, magabiztosak vagyunk, akkor általában sokkal magabiztosabban is viselkedünk és a külvilág is minket úgy fog észlelni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Na, de itt is van a lista, tehát az első helyen a párkapcsolat és a szex áll.

Második helyen színház, koncertek, táncolás aztán jönnek a kiállítások, múzeumok, sport, kertészkedés, éneklés, beszélgetés más emberekkel, sétálás, alkoholfogyasztás, meditálás, zenehallgatás különböző játékok és a legvégén következnek ezek a – én már csak úgy hívom őket, hogy agyatlan tevékenységek – mint pl. tévénézés, online játékok, evés és cigarettázás.

Nem tudom, ti ezzel mennyire értetek egyet, de kanyarodjunk vissza a Harvard tanulmányhoz, mivel ők azt mondják, hogy ezek mind szép és jó dolgok, de ezek nem fognak minket boldoggá tenni, ha nincs meg az az egyetlen egy dolog, amit a tanulmány felfedezett.

Ha visszaemlékeztek erre a pár dologra, amit most csak felsoroltam, akkor mi a közös bennük?

Mikor nem tudod őket csinálni és mikor jobb őket csinálni? Mi kell ahhoz, hogy szerelmeskedj? Mikor jobb elmenni egy koncertre? Mikor hatékonyabb a sport? Mikor jó alkoholt inni?

Az egyetlen egy dolog, ami ugyanaz ezekben a tevékenységekben az az, hogy valakivel jobb csinálni, ezt valakivel sokkal élvezhetőbb csinálni és pontosan, hogy ezt mutatja ki ez a tanulmány is. Az egyetlen egy dolog, ami minket igazán boldoggá tud tenni ezen a világon az az emberi kapcsolatok.

hogyan motiváljuk az alkalmazottakat

Ezt már annyi helyen olvastam, annyi helyen hallottam róla és a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy én ennek 100%-ig igazat adok.

Az igazság az, hogy lehet akármennyi pénzetek, akármilyen egészségesek lehettek, akármennyit alszotok naponta – és amúgy erre mindjárt rátérek, hogy mik azok a kis dolgok, amik egy picit boldogabbá tehetnek téged, mint pl. a rendes alvás – de ezek egyáltalán nem adnak garanciát a boldogságodhoz.

Ezek inkább jobban LEHETŐVÉ TESZIK azt, hogy boldog légy. Adnak egy keretet. Angolul to facilitate. Olyan, mint az építkezésnél a ház alapja. Minél jobb annál stabilabb lesz a házad, igaz?

És igen sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk, és sokkal boldogabbak leszünk, és nagyon sok pozitív hatása van. De hogyha az emberi kapcsolatok, mint faktor hiányzik az életünkből, vagy csak kis szerepet játszanak, akkor általában boldogtalanok vagyunk.

A boldogságunk az emberi kapcsolatainktól függ.
A minőségétől.

Nem tudom láttátok-e az Avatar című filmet?

Én azt a filmet párszor megnéztem és annyira magával ragadó volt, hogy abban a világban, amit létrehoztak minden összefüggésben volt mindennel, mindenki odafigyelt mindenkire és az egy gyönyörűszép kapcsolatra épült. Ezt teljesen magával ragadónak gondoltam.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Tehát pont ezért végül is ez a Harvard tanulmány azt vonta le ebből, hogy ha teheted, akkor tévénézés helyett azt a pár órát emberekkel töltsd el, csak próbáld ki és meg fogod látni, hogy nagyon rövid időn belül sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb ember leszel.

Na, de térjünk rá erre a pár tippre, amit megemlítettem, hogy mégis mi az, amivel még jobban helyre hozhatod az egyensúlyt az életedben. Mi az, amivel még boldogabb lehetsz? Már említettem egyet – ez pedig az alvás.

Mivel hormonokkal dolgozik a testünk, mint az endorfin, a dopamin stb. ezért nagyon fontos az, hogy a testünknek megadjuk azt, amire szüksége van: regenerálódás.

Az egyik az a táplálkozás, természetesen a vitaminok, a tápanyagok, a folyadék bevitele rettentő fontos arra, hogy magas energiaszinten tudjunk létezni a nap folyamán, de a másik pedig az alvás. Általában 7 és 9 óra között szokták mondani, hogy egészséges.

Én sajnos mostanában csak 5-7 órákat alszom, kisgyerekkel ezt nehéz is megoldani, szerintem. Tudom, hogy szüksége van a testemnek a normális működéshez ahhoz, hogy sok oxigént kapjon, jól táplálkozzon, sportoljon és az alvás is ugyanúgy egy rettentő nagy helyet foglal el ebben.

Akkor a következő kicsi tipp, hogy töltsünk több időt kinn.

a hit hatalma, boldogság

Tudom, hogy néha sokkal egyszerűbb mondani, mint megvalósítani, de ha az ember este 6-kor le tudja magát dobni a tévé elé és kapcsolgatni a kis fekete dobozt, mint egy félőrült, akkor valószínűleg fel tudja venni a nadrágját és ki tud menni egy félórára sétálni, vagy át tud ugrani egy kávéra az egyik haverjához, vagy ki tud menni egyszerűen összesöprögetni az udvaron, vagy télen havat lapátolni, vagy ősszel a leveleket összeszedni, vagy egyszerűen csak átmenni a szomszédhoz és megkérdezni: “Hé, hogy vagy? Mi történik veled mostanában?”

Következő tipp az, hogy segítsünk másokon.

Itt gondolhatunk jótékonysági estekre, jótékonysági dolgokra, vagy csak simán önzetlen segítségre, hogy teszünk valamit anélkül, hogy a másik tudna minket akármilyen szinten kompenzálni. A legjobb ajándék a világon abszolút kétség nélkül az időnk ajándéka, amit be tudunk fektetni mások segítségére.

Ilyen volt például, amikor az egyik ismerősömmel beszélgettünk és mondta, hogy új életrajzot fog készíteni és kell neki majd egy jó fénykép. Én pedig, mivel nekem van egy kis egyszerű fotó stúdióm, felajánlottam neki, hogy miért nem ugrik át hozzám munka után és fél óra alatt nyomunk pár tök jó képet, amit aztán majd fel tud használni az életrajzában.

És ez így is történt. Átjött, megcsináltuk a fényképeket, utána ittunk egy kávét, elröhögtünk, majd pedig hazament.

Tehát ezt a sztorit most csak azért mondtam el, hogy nem kell nagy dolgokra gondolni, hanem ilyen kicsi dolgok, amiket másokért teszünk. Amúgy tanulmányok kimutatták, hogy ezek a kicsi dolgok, amiket másokért teszünk, megváltoztatják a hormonháztartásunkat és oxitocin nevű hormont bocsátanak ki, ami pedig képzeld el, mit csinál? Így van! Boldogabbá tesz minket. Hát nem csodálatos?

A következő tipp, hogy gyakoroljuk a mosolygást.

Mosolyogjunk többet. Mondjuk, magyar létemre én éjjel-nappal mosolygok. Azt mondják a magyarokról, hogy mi barátságosabbak vagyunk, mi nagyon vendégszeretők vagyunk, mi rettenő sokat mosolygunk és szerintem ez teljesen igaz.

Akárkit ismerek mosolygós, még akkor is, hogyha problémái vannak a külvilágnak általában azt mutatja, hogy minden rendben van. De hogyha te esetleg nem ebbe a kategóriába tartozol, akkor most itt van a lehetőséged arra, hogy többet mosolyogj és ezáltal úgymond egy kicsit becsapd az agyadat és jobban érezd magad, boldogabb legyél.

És persze itt vannak a kirándulások, elmenni jobbra-balra, elmenni egyet kirándulni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Nem kell most rögtön Rómára, vagy Sri Lankára gondolni, hanem csak simán a közeli parkra… A közeli tóparthoz, leugrani egyet a Balcsira, elmenni egyet sétálni a hegyekbe. Ugye már volt szó arról, hogy több időt töltsünk kinn. Egy hétvégi kis vakáció megtervezése rettentően jól hat, nemcsak az egészségünkre, de a lelkiállapotunkra is és sokkal boldogabbá is tesz minket.

A következő pontunk az a meditáció.

A meditációról már olyan sokat hallottam, mindenki erről beszél, hogy milyen jó a meditáció. Magyar irodalomban is rettentő sokat lehet róla hallani. Különböző orvosi tanulmányok is kimutatták, hogy megváltoztatja az agy szerkezetét és hogy nagyon jó hatással van az egészségre.

Legfőképp pedig javítja a boldogsági szintünket és boldogabbá válunk általa. Azt mondják, hogy ne 1 órás meditációra gondoljál rögtön az elején. Napi pár perc elcsendesedés az elején bőven elég ahhoz, hogy érezd a változást.

Az utolsó tipp pedig a hálaadás, a hála érzésének a gyakorlása, amely bizony nem móka. Ez egy nagyon-nagyon komoly dolog ez most már lassan egy tudománnyá válik.

Nem tudom, hogy mennyire figyeled meg magadat, hogy mikor mit gondolsz, de én régebben rettentően ideges voltam. Sokszor mérges voltam és igazán nem tudtam semmit se értékelni, nem tudtam semminek se örülni. Így, amikor elkezdtem az önfejlesztést és először találkoztam a hálaadással fogalmam se volt róla, hogy mi az. Azt gondoltam, hogy ez egy abszolút vicc.

Most minek adjak én hálát, micsoda baromság, micsoda hülyeség…

Minél többet hallottam, olvastam róla, annál inkább arrafele hajlottam, hogy oké kipróbálom. És amikor kipróbáltam rettentően furcsa volt, nagyon kellemetlen érzés volt. Teljes mértékben kiléptem a komfortzónámból.

Minél többet gyakoroltam, minél többet tanultam, évek alatt szépen kifejlődött bennem egy érzés. A hálaadás jó, a hála érzése sokkal boldogabbá tesz. Mostanra már annyira sikerült beleprogramoznom ezt a mindennapi életembe, hogy valószínűleg már tudat alatt is naponta többször hálát adok.

hála, köszönet

Ez boldogabbá tesz, jobb kedvre derít, plusz jó arra emlékezni, hogy az ember milyen szerencsés.

Akármiért adhatsz hálát.

Nem kell nagy dolgokra gondolni. Számomra pl. a legnagyobb dolog, amiért a legtöbbször hálád adok az a kislányomnak az egészsége. Akármikor szomorú vagyok, vagy mondjuk a kislányom hisztizik, mert ugye most van abban a korszakban… ő aztán most akar mindent, de azonnal!!! Akkor mennek azok a földre vágom magam, elkezdek visítani a bolt kellős közepén.

Bizony nagyon jó megtartani az embernek a türelmét, példát mutatni, megnevelni azt a gyermeket. Az ilyen időszakokban ezek a hálaadási rituálék nagyon jól átsegítenek és tényleg kiegyensúlyozva tartanak. Rettentő nagy türelemmel ruháznak fel, mivel mindig arra gondolok, hogy az én dolgom ezt a kisgyermeket megnevelni. Ő pedig nem azért hisztizik, mert engem idegesíteni akar, hanem mert egyszerűen most abban a korban van.

Ekkor hálát adok, hogy de mégis milyen egészséges, mégis milyen szép, mégis milyen jól fejlődik és egyszerűen boldog vagyok.

Így tudom elérni azt, hogy amikor egy zsúfolt bolt közepén visít a gyermekem, nem akadok ki, hanem egyszerűen mosolygok. Boldog vagyok, átölelem, megpróbálom kicsit megnyugtatni, mivel ez az egyetlen egy dolog, amit ilyen helyzetben egy édesanya tehet. És biztos, hogy te is találkoztál már ilyennel és biztos, hogy ha van gyermeked, akkor tudsz ezzel azonosulni… de honnan van ennek ennyi türelme?

…innen ezekből az icipici tanult, előre beprogramozott dolgokból, mint pl. a folyamatos hálaadás.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru