Hogyan érheted el céljaid?

Ma az élet legfontosabb részelemeiről lesz szó. Ezek pedig a célkitűzés és célkövetés, amik összetartoznak, mint a borsó meg a héja. Viszont előbb jön a célkitűzés és utána tudjunk csak követni. Megnézzük most mind a kettőt és a mögöttük rejlő motivációs csodákat is, hogy megtudhasd, hogyan érd el a céljaid.

Először is mi az a cél?

A cél egy kívánt eredmény, a célkövetés az pedig a kívánt eredményhez vezető úton maradás.

Mindenkinek vannak céljaik az életben, de valójában ez nem mindig van így. Sokan céloknak nevezik a következőket:

  • Gazdag akarok lenni
  • Több pénzt akarok
  • Jobb beosztást akarok
  • Le akarok fogyni
  • Meg akarom találni az álompáromat
  • Jó kapcsolatot akarok kiépítenicsaládtagjaimmal

Ezek rettentő pontatlan célok lennének, továbbá nem áll mögöttük semmi és pont ezért nem nevezhetjük őket céloknak.

Biztos hallottatok már a S.M.A.R.T. célokról. Specifikus, mérhető, reális, időbeli és fontos.

Tehát is pontosan meg kell tudnunk mondani, hogy mi az, amit akarunk az életben. Példának okáért vegyünk egy mindannyiunk számára fontos, de mégis általános célt – PÉNZ és anyagi biztonság.

Nehéz célokat tűzz ki

Bízz magadban. Ha tényleg nagyobb, nehezebb célokat tudsz kitűzni, sokkal több lendülettel állsz neki megvalósításának is. És ez tény. De ne essünk abba a hibába, hogy irreális, magyarul nem megvalósítható célokat tűzünk ki. Például jövő hónaptól ötször ennyit akarok keresni, míg tudod, hogy a jelenlegi beosztásodból kiindulva ez nem megvalósítható.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Nincs célkövetés motiváció nélkül – másik tény

A legfontosabb része a célkövetésnek a folyamatos felhajtó erő, azaz motiváció fenntartása. Hajtóerő nélkül sajnos hamar feladod céljaid követését és kivitelezését.

A motivációdnak érzelmi alapokra kell épülnie.

Kutatások szerint az ember a döntéseit csak 10%-ban racionálisan és 90%-ban emocionális, azaz érzelmi alapokon hozza. Az emberi agy olyan, mint egy számítógép. Elraktároz mindent, és amikor döntéshozatallal kerülünk szemben, akkor bizony az érzelmi részéhez nyúl először és rendszerint ott is marad.

Tehát például ha céljaid logikai, racionális alapon hozod létre, akkor nagyon kevés az esélye hogy véghez viszed. Itt a megoldás az, hogy érzelmi alapokra fektesd a céljaid. Mindig kérdezd meg ezeket a varázskérdéseket:

Mit ad ez nekem? MIÉRT akarom én ezt elérni?

Például, miért akarok lefogyni 10 kilót? Mit ad ez nekem és miért akarom én ezt elérni?

Logikus motiváció: „Hogy lecsökkenjen a koleszterin szintem, hogy segítsek a szívemnek a nagy munkában, hogy jobb legyen a vérképem, hogy az orvosom meg legyen velem elégedve, mert nem egészséges…”– ezek a válaszok nem vezetnek sehova. Ez a logikus magyarázat. Látod, ha a logikus feléről akarják megközelíteni a dolgokat, semmire sem mennek.

Érzelmi motiváció: Hogy szexibbnek érezzem magam, hogy megfeleljek páromnak, több szeretet kapjak, jobban érezzem magam bőrömben, felvághassak barátaim előtt, magabiztosabb legyek, szabadabb legyek, a férfiak kívánjanak, a nők felnézzenek rám stb.”

higgy a céljaidban

Hit

Hinned kell magadban. Hit nélkül nehezen megy. A cél eléréséhez néha nehéz út vezet. Lesznek majd példák, amikor nem sikerül valami, amikor elesel. Lesz majd, amikor a legjobb barátod vagy párod próbál visszatartani. De maradj fokuszált, ne veszítsed el a célt a szemed elől és BIZZ, higgy magadban.

Az emberek szeretik a visszajelzést és minél előbb annál jobb. Például, ha eszel. Mennyire gyors visszajelzést kapsz, hogy jobban érzed magad tőle? Rögtön, igaz? Ezért egyes emberek nagyon sokat esznek, mert enni élvezet és ez egyike azoknak az élvezeteknek, amik rögtöni visszajelzéssel szolgálnak. Az emberek nem szeretik a késleltetett visszajelzést. Kimentem ma reggel 5 km-t futni, utána ráálltam a mérlegre és meg se moccant, a fene!

Amúgy egy fontos pont itt, hogy sok ember azért nem vág egy vállalkozásba, egy üzletbe, mert ott mindig késleltetett a visszajelzés és mivel nem bíznak magunkban eléggé, nem akarnak sérülni és nem akarják az idejüket úgy befektetni, hogy nem látnak rögtön valami megerősítést, hogy jó úton haladnak… De ha bízol magadban, ha van hited, akkor semmi sem tágíthat el téged a célod elérésétől. Történjen akármi. Egy szuper jó könyv az „Alchemist”. Sok jó könyv van a célkövetés témában, de talán ez az egyik leghíresebb.

A mondani való mindig ugyan az: ne add fel, higgy magadban, ha elesel, felállsz és mész tovább.


Extra tipp:
Ünnepeld a részcélokat!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru