Hogyan kell jól delegálni?

Ha sikeres életet akarunk magunknak kialakítani, akkor az bizony nem csak áldozatokkal jár, hanem ugyanúgy okos és megfontolt lépésekkel. Nem beszélve a különböző sikerszokásokról vagy akár nevezhetnénk is őket siker képességekről. Ugyanúgy ahogy nekem is, neked is nagy szükséged van ezekre a már bizonyítottan működő sikerképességekre ahhoz, hogy elérd, amit akarsz az életben. Ma megmutatom neked, hogyan lehet sikeresen delegálni.

És egy ilyen siker képesség a delegáció.

A delegáció az egy tudományág. A delegációt tanulni kell, és még ehhez hozzáfűzném, hogy a delegáció az a legtöbb embernek rettentően nehezére esik.

Ez általában nem egy velünk született képesség, nem egy velünk született csoda. Ezt ki kell tapasztalni, hibák sorozatával, mint általában mindent az életben és pont ezért, a delegáció egy tanulható képesség, és ma erről lesz szó.

Hallottál már az alacsony jövedelemmel járó tevékenységekről?

Én emlékszem még, mikor jó pár éve olvastam Jack Canfield egyik könyvét, én ott találkoztam ezzel a fogalommal életemben először. S, azóta, ahogy az évek teltek, rengeteg mentoromtól és tanítómtól hallottam ugyanezt a kifejezést, egy picit máshogy megfogalmazva. De nézzük csak meg, hogy ez mit is jelent és mi köze van ennek a delegációhoz.

Alapjában véve, ha pl. ügyvéd vagy, akkor délután négytől-ötig, hogyha adsz egy ügyvédi konzultációt, körülbelül ötvenezer forintot keresel. Ugyanezen a napon, ugyanebben az évben, körülbelül négy és öt óra között, ha például irodai asszisztens vagy, akkor ez az összeg kettőezer forint.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Az egyik ötvenezer forintot hoz a konyhára, a másik kettőezer forintot hoz a konyhára. Amíg én például általában egy coaching órát húszezer forintért tartok, mert addig a szomszéd kisfiú lenyírja a füvemet ezer forintért. Az ételt szolgáltatom, megfőz nekem, és kiszállítja egész hétre a finom főtt ételt, körülbelül tizenötezer forintért. Nos, mindenki nyert az előbb említett két szituációban igaz.

Nekem nem kell lenyírni a füvet, mivel úgy igazából nem is szeretem, és helyette mást tudok csinálni. A kisfiú pedig keresett magának ezer forintot és még élvezte is. Nekem nem kell naponta két-három órát a konyhában állnom. Főznöm, bevásárolnom, gondolkodnom, döntenem, mit főzzek, mikor főzzek, hogyan főzzek, elmosogatnom, összepakolnom, mert valaki ezt megtette helyettem.

Ha heti óraszámban gondolkodunk, akkor rettentő sok pénzt és időt takarítottam meg magamnak azzal, hogy ledelegáltam valamit, amit én nemcsak utálok csinálni, de nem is vagyok jó benne. Ahelyett magas jövedelemmel járó tevékenységeket tudtam csinálni.

Nem feltétlenül muszáj az így felszabadult idődet munkába belefecsérelned. Ha már ott tartasz az életedben, hogy ezt megengedheted magadnak, akkor a munka helyett ezt a felszabadult időt töltheted a gyemekeiddel, unokáiddal, családoddal, pároddal. Elmehetsz kirándulni, vagy egyszerűen csak átaludhatod az egész délutánt, relaxálhatsz, olvashatsz, tanulhatsz, fejlődhetsz, foglalkozhatsz saját magaddal. Ezt adja a pénz – szabadságot.

Fontos az önfejlesztésben, ezt mi is tanuljuk, hogy ahhoz, hogy te sikereket érjél el, saját magaddal rettentő sokat kell foglalkoznod.

De itt van egy másik példa. Nem tudom, hogy mennyire szerettek takarítani, mosni, vasalni, hajtogatni, teregetni, és így tovább, és így tovább. Számomra ez nem tartozik a magas jövedelemmel járó tevékenységeim közé, hanem ez éppen inkább ellenkezőleg, plusz még nem is élvezem. Úgyhogy ezeket a dolgokat kötelességünk ledelegálni. Hetente nyolc órát szoktam beleölni a takarításba, ami egy teljes munkanap. Ezzel a munkanappal rettentő más, jó dolgot is tudnék csinálni.

delegálni a takarítást

Ha kiszámoljuk a coaching órabéremre, általában százhatvanezer forintról beszélünk hetente, amit így, tizenötezer forintért csupán meg tudtam vásárolni. Tehát igen, a delegáció hatalom. A delegációval időt tudsz magadnak vásárolni arra, ami számodra igazán fontos, amivel több bevételt tudsz keresni. Minek csinálnád egy kétezer forint per órás munkát, hogyha tudnál húszezer forint per órás munkát is csinálni?

Nem nyilvánvaló akkor, hogy csinálom azt a húszezer forint per órás munkát és abból a pénzből majd kifizetem azt a kétezer forintos munkát? Erre épül a delegáció alapja. Persze aztán innen folytathatnánk felfele, mert ennek nincsen vége. Amint említettem, nem muszáj ezt neked pénzbe visszafordítanod, sokan tényleg inkább kiveszik szabadságnak vagy pihennek helyette. Mi most a leges, leges legalapvetőbb dolgokról indulunk, mivel ugye mindig, mindent az alapoktól kell felépíteni és megtanulni.

A delegáció nyilvánvalóan hatékony. Ha megnézel akármilyen sikeres embert, egyetlen egy delegáció olyan sikeres embert sem ismert, aki ne delegálna rengeteg mindent az életében.

Szerinted Bill Gates saját maga csinálja meg a vacsoráját minden este? Warren Buffet saját maga javítja meg az autóját? Szerinted Richard Branson saját maga takarítja ki otthon a hálószobáját?

Természetesen mondtam, hogy mindig az alapoktól indulunk. Ez az alap, ha vállalkozó vagy, akkor a vállalkozással járó dolgokat is ugyanúgy kötelességed ledelegálni, amik nem hoznak neked annyi bevételt. Most nagyon figyelj, vagy vannak olyan emberek, akik nálad ugyanazt a tevékenységet sokkal jobban csinálják, akkor kutya kötelességed azt ledelegálni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ilyen volt például az én esetemben, és ez egy nagyon személyes téma, a photoshop használata.

Imádok ebook borítókat csinálni, egyszerűen órákig tervezgetem a színeket és perceknek tűnnek az órák, mert annyira benne vagyok ebben a folyamatban, annyira elveszek benne, annyira imádom csinálni, de az igazság az, hogy csapnivalóan rossz vagyok benne, és ezt már mások is megerősítették. Úgyhogy pont ezért akármennyire is imádom csinálni, és leköt és élvezettel csinálnám akár minden nap, még is ki kellett adnom a termék designek a feladatát a kezeim közül mivel én nem vagyok benne jó.

Ezért most ezeket a dolgokat már egy tehetséges designer csinálja nekem, aki nálam sokkal jobb ebben. És amúgy itt rögtön el is szeretnék kergetni egy tévhitet, ami odakint van, méghozzá az önfejlesztéssel kapcsolatban.a pénz boldogít?

Nem tudom, hogy ti hallottátok-e már, hogy és biztos, hogy hallottátok és olvastátok már rengeteg helyen, hogy csak csináld azt, amit imádsz és akkor a pénz majd elkezd befolyni mindenhonnan, mert végül is a pénz az csak egy melléktermék, hogyha te azt csinálod, amit igazán szeretsz, akkor aztán a pénz az nem probléma.

Szerintem remek példa volt arra ez a photoshop-os designer téma, hogy ez a feltevés egy nagy badarság, és legtöbben félre értelmezik. Steve Jobs szokta mondani, hogy ha vállalkozást akarsz nyitni, akkor nagyon fontos, hogy a vállalkozás azzal foglalkozzon, ami téged érdekel. Mivel egy vállalkozást kiépíteni iszonyat nehéz dolog, és ha téged a vállalkozásnak a témája vagy a termék nem érdekel, akkor az első pár kudarcnál, a pár nehézségnél fel fogod adni.

Úgyhogy igen, ez valóban igaz, hogy valóban kell, hogy érdekeljen, kell, hogy szeressed azt, amivel a vállalkozásod foglalkozik. De ez messze nem elég ahhoz, hogy te egy sikeres vállalkozást tudjál kialakítani. Ez csak a felszínt kapargatja a dolgoknak. Mi pedig a felszín alá megyünk, és tényleg mélyen megnézzük, hogy miből épül fel a siker, és hogy hogyan gondolkodnak a sikeres emberek.

Delegálni, delegálni, delegálni, ami alacsony jövedelemmel jár, delegálni, amiben nem vagy annyira jó egyértelműen, delegálni és itt kezdődik el úgy igazából a vállalkozás építés egy olyan életnek a kialakítása, amelyet te is szívesen élnél. Delegáljunk a sikerünkért, mert, ahogy a nóta is mondja, egyedül nem megy.

önfejlesztésel a boldogságért
Egyedül nem megy!

Összeírtam nektek pár delegálható feladatot és ezt a listát most fel szeretném olvasni. Most egybevettem az életstílus és a vállalkozással járó delegációkat. Ilyenek például az unalmas feladatok, amik nem járulnak hozzá se a te növekedésedhez, se pedig a fejlődésedhez, és nem hoznak pénzt a konyhára.

Ilyen például a takarítás, a ház karbantartása, a ház körüli munkálatok, az autó karbantartása, a bevásárlás, a főzés, utazásoknak a megtervezés, buli, party-k megtervezése, karácsonyi ajándékoknak a kiválasztása, becsomagolása, utánajárása, rendezvény szervezés, és itt most kicsit belefolyunk már a vállalkozói dolgokba is, piackutatás, videó szerkesztés, hangszerkesztés, photo shop, design, akkor persze lehet közösségi média marketing, reklám, e-mail marketing, eladási csatornák létrehozása és karbantartása, eBook design, weboldal létrehozás, SEO és valójában minden, ugye ami online marketinggel kapcsolatos, könyvelés vagy például vállalkozáson belül különböző operatív tevékenységnek az összessége, mint például csomagolás, postára futkorászás, irodai eszközök utánrendelése, banki átutalások, és így tovább, és így tovább.

tennivalók listája - delegálni

Írd össze a saját életedre levonatkoztatva, hogy pontosan mik azok a dolgok, amiket le tudnál delegálni, hogy az neked mennyibe kerülne és azzal az idővel te mit tudnál kezdeni és mennyi lenne a felszabadult idő, ami a rendelkezésedre állna, mivel ez a delegáció is ugyanúgy, emlékeztek a kis házikóra, az önfejlesztés és a sikerhez vezető útnak az egyik alappillére, és ez egy muszáj. Hogyha mindent egyedül akarsz csinálni, akkor garantálom neked, hogy nem fog sikerülni, úgyhogy kezdjél el delegálni, mert a delegáció az nem egy olyan dolog, hogy elkezdesz delegálni és te már egy delegációs királlyá váltál.

Hanem az általában, és azt a saját bőrömön is ugye megtapasztaltam, elkezdesz delegálni és rájössz, hogy fogalmad sincsen arról, hogy hogyan delegáld, kinek delegáld, mint delegálj, és bele fogsz nyúlni és hibákat fogsz csinálni, és néha bizony évek kellenek ahhoz, hogy te beletanuljál a delegációnak a mesterségébe és ebbe a tudományágba.

Mindenképpen arra biztatnálak, hogy csináld meg ezt a gyakorlatot, és a leges, legkisebb dologgal kezdjél, amit le tudsz delegálni, ilyen volt ugye, mint ahogy említettem számomra a takarítás, és apropó, ne essünk hibába, rettentő kényelmetlen dolog ez, rettentő sok embernek a delegálás, ugyanúgy, ahogy számomra is az volt.

Nagyon kényelmetlenül és kellemetlenül éreztem magamat, amikor bejött egy idegen nő az én lakásomba, és elkezdte válogatni a szennyeseimet, elkezdte takarítani a konyhámat, ez hónapok kellettek hozzá.

Hogyha már próbáltad, biztos vagyok benne, hogy tudod, hogy miről beszélek. Hónapok kellettek hozzá, hogy egy picit kényelmesebben, lazábban érezzem magamat otthon. MIvel otthonról dolgoztam, hát akkor otthon voltam mikor a takarítónő ott dolgozott. Hónapokba tellett, hogy kicsit elengedjem magam és azt mondjam, hogy oké, ez így rendben van. Ezzel az idővel ezt, meg ezt, meg ezt el tudom intézni.

A sikeres mentoraim is megmondták, hogy Anitám ezt így kell csinálni… és én pedig hittem nekik. Mennyire jó, hogy hittem nekik, mert most már évekkel később, sokkal nagyobb fogalmam van arról, hogyan delegáljak. Most már nem csak a takarítást delegálom, hanem rengeteg más dolgot, nem csak a magánéletemben, hanem ugyanúgy az üzleti életemben is és a vállalkozásomon belül.

Anélkül, hogy én rosszul, vagy kényelmetlenül érezném magamat, mert már eleget gyakoroltam. És mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru