Hogyan legyenek fantasztikus emberi kapcsolataid?

A mai téma szuper érdekes, nagyon nem rendhagyó és nem megszokott. A mai téma a párkapcsolatok/emberi kapcsolatok. Azt boncolgatom, hogyan legyenek fantasztikus emberi kapcsolataid.

Habár én nem szeretném csak a párkapcsolatra leszűkíteni, inkább úgy fogalmaznék, hogy emberi kapcsolatok, de mégis középpontban a legnagyobb fókuszt a párkapcsolat fogja kapni ebben a mai blogbejegyzésben.

  • Hogyan éljünk boldog párkapcsolatban?
  • Hogyan legyenek kíváló emberi kapcsolataink?
  • Majd miután megtaláltuk hogyan tartsuk életben a párkapcsolatot, illetve az emberi kapcsolatainkat?
  • Hogyan tartsuk életben a lángot, a tüzet, az érdeklődést, a szórakozást, a vidámságot, a szeretetet, a szerelmet, a tiszteletet, az odaadást?

És még folytathatnám…

Tehát tényleg random tippeket hoztam el nektek, amikről úgy gondolom, hogy egy párkapcsolatban nagyon fontos szerepet játszanak. Ezeken a tippeken, ezeken a dolgokon múlhat az, hogy áll vagy bukik-e egy párkapcsolat, vagy/és, hogy mennyire élvezhető, mennyire boldogok a benne lévő emberek.

De ami még ennél is fontosabb az az, hogy mennyire tudják kihozni a legjobbat magukból a benne lévő emberek. Mennyire érzik magukat motiválva, támogatva, és főleg elfogadva.

Nem is nagyon akarom ezt tovább ragozni, mert rengeteg tippet hoztam el nektek, úgyhogy akkor el is kezdeném.

Még mielőtt elkezdeném, hadd emlékeztesselek, hogy a párkapcsolat áll a fókuszban, de ugyanúgy ezt a jó pár tippet az emberi kapcsolataid terén is lefordíthatsz. Legyen az a munkatársad, legyen az a barátod, a legjobb barátnőd, vagy pedig a rokonok, családtagok.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

1. Mit akarsz?

Az első rögtön itt is van az pedig, közöld, amit akarsz. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, de a legtöbb esetben mégis ez az egyik legnehezebb dolog, amivel mi szembesülhetünk.

Nem fogok csak férfi vagy csak nő specifikus dolgokat említeni, hanem mint emberi lény. Ugyanúgy egy férfinek is közölnie kell azt, amit akar, a gondolatait egyértelműen nyilvánvalóan ki kell mondania ugyanúgy egy nőnek is közölnie kell, mivel néma gyereknek anyja se érti a szavát.

A legjobb technika erre az, hogy visszakérdezel, főleg amikor fontos dolgokról van szó.

Rengeteg olyan párt ismerek, ahol nincsenek egy szinten, nincsenek egy hullámhosszon, elbeszélnek egymás mellet, és még csak nem is tudatos nekik.

Például a férfi mond valamit a nőnek és a férfi úgy gondolja, hogy le van tudva a dolog. Ő közölte a nővel, ő úgy gondolja, hogy a nő azt megértette, felfogta és folytatják az életüket. Történt már veled ilyen? Majd persze később ez vissza fog vágni, mert a nő ezt egyáltalán nem értette meg…

De lehet ugyanúgy ez fordítva is. A hölgy mond valamit a férfinak és úgy gondolja, hogy a férfi azt megértette, azt elfogadta és az emlékezetébe véste. Majd persze később kiderül, hogy ez egyáltalán nem történt meg és itt kezdődnek a félreértések, a veszekedések. Igaz?

kommunikáció az emberi kapcsolataidban
Hogyan legyenek kiváló emberi kapcsolataid?

Az értintett fél még mindig úgy gondolja, hogy ő ezt már egyszer mondta, de a másik pár teljes mértékben ignorálta ezt az információt.

Ez minden nap előfordul, napi szinten többször. Épp ezért kell meggyőződni arról, hogy egy nyelvet beszéltek-e. Legyen az a férjed, a feleséged, a barátod, a munkatársad, mert ő az ő realitásából hallja a dolgokat.

Nem azért érti félre, nem azért nem hallja meg, mert hülye, ütődött, hanem azért, mert nem az ő nyelvén beszélsz. Az egyik NLP mentorom mondta nekem régebben, hogyha a beszélgetőpartnered nem érti meg azt, amit te mondasz neki az nem az ő hibája, hanem az azért van, mert te nem az ő nyelvén beszélsz. Igazából itt kezdődik a felelősségvállalás az emberi kapcsolataidban.

2. Felelősségvállalás

Nem tudom ismersz-e olyan embert, akinek soha nincs hibája, mindig minden a másiknak a hibája, ő tökéletes és ő úgy van jól, ahogy van.

Az ilyen emberektől engem személy szerint kiráz a hideg és igyekszem tőlük nagyon távol maradni, mert az ilyen emberek mérgezőek. Lerombolják az önbizalmadat és rettentően frusztrálttá tesznek. Az igazság az, hogy a legtöbb ilyen emberbe nem is tudatos, hogy ők mit csinálnak. Tehát pont ezért, hogyha emberi kapcsolataidban erre oda tudsz figyelni, hogy bizony te is néha hibázol, felvállalod a felelősséget, akkor már rengeteget tettél életedért.

Hogyha két egyszerű szóval zárod le a szituációt, akkor már valamit tettél annak érdekében, hogy első osztályú emberi kapcsolataid legyenek. Ez a két szó pedig nem más, mint: “Elnézésedet kérem” vagy “Ne haragudj”.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

3. Tisztelet

Tiszteletet adni és kapni nagyon nehéz dolog. Tisztelni kell a másiknak a magánszféráját, tisztelni kell a másiknak a véleményét – mert apropó csak azért, mert neki másik véleménye van egy dologról, még nem azt jelenti, hogy valakinek igaza van, valakinek pedig nincs. Az csak mindössze annyit jelent, hogy ő más szemszögből tekint egy bizonyos dologra és ő arról egy bizonyos módon véleményt formált.

Ide hadd is mondjak rögtön egy személyes példát.

Nem tudom tudjátok-e, vagy mennyire ismeritek a magánéletemet, de az én férjem félig német, félig mexikói, viszont Mexikóban nőtt fel. Ő Mexikóban nőtt fel és ahogy az ottani emberek gondolkodnak, az a mentalitás, az a gondolkodásmód, azaz életstílus mérvadó az ő tettire, cselekedeteire, életére, gondolkodásmódjára és arra, hogy hogyan bánik más emberekkel. Ezzel szemben én 100%-ig európai mentalitásban nőttem fel, félig Magyarországon félig Ausztriában.

Én is egy kis keverék vagyok, de mégis európai vagyok és akár hiszitek akár nem az európai kultúra és a közép-amerikai, mexikói kultúra között óriási különbségek vannak. Éppen ezért ezzel nagyon sokat szoktam viccelni barátaimmal, ismerőseimmel, hogyha érdekes, érdekfeszítő, kihívó házasságot akarsz, akkor mindenképpen egy olyan párt keressél magadnak, aki totál más kultúrából jött, mert ott aztán van mit fejlődni, van mit összecsiszolódni.

És éppen ezért a mi életünkben a tiszteletnek rettentő nagy szerepe van, és bizony nem mindig egyszerű neki se és nekem se megérteni a különbségeket. Megérteni, hogy ki, mit, miért csinál, és miért úgy csinálja, ahogy csinálja. Majd miután a megértés megtörtént, mert az első pont az a megértés, akkor utána jön az elfogadás, amit pedig a tisztelet követ.

Ha nincs tisztelet, akkor nem vagy hajlandó arra, hogy megértsd a második félt, hogy ő mit, miért csinál, és hogyha nem érted meg, akkor pedig lehetetlen elfogadni.

Nem tudom, hogy világosan írtam-e le ezt a logikai folyamatot, de ez teljes mértékben így működik. Azt figyeltem meg, hogy nem kell ahhoz egy másik kultúrából érkező emberrel együtt élned vagy barátságot kötnöd. Simán, hogyha megfigyeled a saját emberi kapcsolataidat, a saját férjedet, feleségedet, hogy ez nálatok hogyan működik, tudod miről van szó.

Fordítasz-e te arra időt, hogy megértsd, hogy ő honnan jött? Megértsd, hogy ő mit, miért csinál? Vagy csak úgy rávágod, hogy ja persze értem…

4 Megváltoztatás, a kritika, a veszekedések

Te mennyire akarod megváltoztatni a saját párodat?

Nem tudom, hogy hallottál-e már róla, vagy olvastad-e már valahol, de én minden bizonnyal nagyon sok helyen találkoztam azzal, hogy ne próbáld meg megváltoztatni a párodat, hanem fogadd el olyannak amilyen.

Szerintem ez nagyon vitatott kijelentés és így én nem merném kijelenteni. Természetesen mindenki ismer olyan párkapcsolatokat, ahol az egyik fél állandóan kifogásokat talál, hibát talál a másikban, meg akarja változtatni, meg akarja neki mondani, hogy mit hogyan csináljon.

Ez az egyik extrém, a másik extrémitás, a másik vége pedig az egyenletnek, amikor egyáltalán nem érdekli, hogy a másik mit csinál, hol van, miért úgy csinálja. Nem bíztatja, nem motiválja, nem próbál meg vele beszélgetni. Úgy igazából nem érdekli semmi se, amit csinál. Erre szoktuk azt mondani, hogy úgy élnek, mint testvérek, hogy egyáltalán nincsen köztük semmi érdeklődés fenntartva.

Valahol meg kell találni a Horatius által nagyon sokat emlegetett arany középutat.

középút
Az emberi kapcsolataid sikerének kulcsa az arany középút.

Igen. Érdekeljen a fejlődése, hogy veled változik, mert változni kell.

Érdekeljen, motiváld, járjatok el együtt önfejlesztő tréningekre is akár, hogyha így tetszik. Olvassatok együtt dolgokat, beszéljetek új dolgokról, fejlődjetek együtt, motiváljátok egymást, nyomjátok egymást előre, hiszen ezért vagytok párkapcsolatban. A párkapcsolat nemcsak arról szól, hogy jól érezzük egymással magunkat, együtt elmegyünk nyaralni, kirándulni, meg együtt neveljük ezt a gyereket, hanem az a fejlődésről szól.

Nem is tudom már ki mondta, vagy hol olvastam, hogy az a párkapcsolat, ahol nincs közös fejlődés az halott párkapcsolat. És egy idő után már csak úgy fogtok egymással élni majd, mint testvérek.

Egy igazi kapcsolatba nem akarod behatárolni az embert, nem akarod neki megmondani, hogy A vagy B, vagy megváltozol, vagy húzol el innen úgymond, hanem együtt fejlődtök. És igenis akarod, hogy a másik is változzon, a másik is fejlődjön, mivel az egész élet egy nagy változás egy nagy fejlődés.

5. Kompromisszumkötés

Atya úr Isten! Még a csapból is ez folyik. Kompromisszumkötés. Annyira egyértelmű. Ott van a szemed előtt. Rakd ki az asztalra: kompromisszumkötés. Szerintem erről nem is kell nagyon többet beszélni. Egy egészséges párkapcsolathoz 100%-ig hozzátartozik egy egészséges kompromisszumkötési hajlandóság.

És persze vannak még ilyen kisebb tippek is, amiket most itt szeretnék óvatosan becsúsztatni.

Ilyenek például, hogy töltsetek több időt egymással.

Semmiképp NEM a tv-nézés, vagy mozi-nézést értek ezalatt, hanem együtt, egy szobában, egymás szemébe nézve beszélgetni, elmenni kirándulni, együtt sportolni, együtt ismerkedni, elmenni barátokkal jobbra-balra.

Hallgassátok meg egymást, érdeklődjetek egymás iránt, néha csak hallgassátok meg egymást nyugalomban. Figyeljetek a másik érzelmeire. Legyetek egymásra tekintettel, legyetek támogatóak. Bízzatok egymásban, bátorítsátok, motiváljátok egymást. Legyetek figyelmesek, továbbá élvezzétek egymás társaságát.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Használjátok ki a lehetőségeket együtt. Járjatok el együtt egy kurzusra, csináljatok valamit együtt, kreáljatok valamit együtt.

Ha párkapcsolatról van szó, tartsátok életbe az intim életeteket, akár borsozzátok fel, hogyha arról van szó.

Majd utolsó tippként azt mondanám még, hogy használjátok a “köszönöm, kérem, bocsánat” szavakat, minden nap és éreztessétek a másikkal, hogy ő fontos, hogy ő értékes és pont erre hallottam egy nagyon jó szólást:

“Kezeld a párodat úgy, mint egy királyt, mivel a királynak szüksége van egy királynőre.

Kezeld a párodat úgy, mint egy királynőt, mivel a királynőnek szüksége van egy királyra.”

Lezárásul pedig egy személyes tippet szeretnék mondani, ahogyan mi csináljuk, a mi saját kapcsolatunkba méghozzá a félreértések kezelése.

6. Félreértések kezelése

Általában, ha nálunk félreértés van, vagy valamiben nem értünk egyet, valamin összeveszünk, akkor sok esetben utána visszapörgetjük egy kicsit a felvételt és megnézzük, hogy hol ment vakvágányra a dolog. Ehhez a tipphez állandó fókuszra van szükség. Megkérdezzük: Mi váltotta ki a veszekedést? Mi váltotta ki a félreértést? Ezáltal hétről-hétre, hónapról-hónapra sokkal jobban megértjük egymást.

Egy idő után az alapveszekedések már el is tűnnek, mivel már megérted, hogy honnan ered, hogy mi a forrása a veszekedésnek. És ez szerintem egy nagyon jó párkapcsolat-fejlesztő tipp. Önismeret, önfejlesztő, de leginkább párkapcsolat-fejlesztő tipp.

Nos, remélem tetszett nektek ez a bejegyzés. Tudom, hogy ez nem volt feltétlenül vállalkozással kapcsolatos, de véleményem szerint a vállalkozónak ugyanúgy szüksége van egy nyugodt, kiegyensúlyozott, tápláló és támogató párkapcsolatra, nem beszélve az emberi kapcsolatokról, mint mindenki másnak. Legyenek neked is fantasztikus emberi kapcsolataid!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru