Hogyan oldjuk fel korlátozó hiedelmeinket

Mindenki hallott a korlátozó hiedelmekről, a korlátozó hitekről, de vajon tudjuk e, hogy mit jelent ez? Vajon tudjuk-e, hogyan alakult ki a hitrendszerünk és pontosan mi az, ami befolyásolja. Ami mégis a legfontosabb, hogy meg lehet-e változtatni, a hitrendszerünket. Átforgatható-e egy korlátozó hitrendszer, egy korlátozó hiedelem egy támogató hitté. És ha igen, akkor hogyan?

Erre fogunk ma választ kapni. Erről fogok egy picit beszélni, példákat felhozni. Hiszen a hitrendszerre már egy teljes tudományág alapul. Annyit lehet róla olvasni, annyit lehet róla hallani minden felől és gondoltam nem hagyhatom ki, erről kell, egy epizódot készítsek.

Na, de nézzük meg pontosan, mi is az a hitrendszer, és hogy egy lapon legyünk definiáljuk. Mint nálam megszokhattátok, rögtön bedobok az elején egy személye sztorit, ami általában nagyon szégyenletes és engem zavarba hoz, tehát vágjunk bele.

A sztori a fodrászomnál történt gyerekkoromban. 18 éves voltam és elmentem fodrászhoz mondván, hogy hosszú a hajam és le kell vágni. Abból indulok ki, hogy tudod mi az az „aha-momentum”, amikor megvilágosodsz, amikor sikerül áttörnöd egy korlátozó hiedelmet úgymond. Ez egy megvilágosodás, hogy amit addig igaznak hittünk, az valójában nem igaz, hamis és helytelen.

Vissza tudtok emlékezni egy ilyen esetre? Na, mindegy! Az én sztorim, hogy sok embernek van a fején hátul úgymond anyajegyek. Nekem is vannak és a szüleim valamilyen okból kifolyólag elnevezték őket szőlőnek. Ezt én egész kicsi koromban elfogadtam igazságomnak, ez volt az én valóságom, hogy nekem szőlőim vannak.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

18 évesen a fodrász székben ültem, nézegettem magam a tükörből, ahogy a fodrász csaj vágja a hajamat, majd pont hátul fésülgetett és megkérdeztem tőle, hogy látod a szőlőimet? Fura képet vágott és hirtelen nem tudta, hogy most hova tegye ezt a kérdést, illedelmesen megkérdezte, hogy midet látok? Mondtam, hogy hát a szőlőimet.

Miután szívbajt hoztam rá sikerült közös nevezőre jutnunk, világosság vált, hogy valójában azt nem szőlőnek hívják, hanem sima anyajegynek.

Rengeteg ilyen van az életünkben gyerekek, amit valóságnak hiszünk és nem az. Amióta önfejlesztéssel foglalkozom volt egy olyan időszak, hogy naponta voltak ilyen áttöréseim, naponta voltak ilyen megvilágosodásaim. Rettentő jó érzés így fejlődni. Természetesen ez egy ártatlan kis hiedelem volt, ez egy tévhit volt, de mégis mi történik akkor, ha a tévhit nem annyira ártatlan?

Mi történik akkor, ha a tévhit nem kicsi, hanem óriási és hatalmas károkat tud okozni? Mi van akkor, ha ez a tévhit teljesen befolyásolja az életünket, a boldogságunkat, az egészségünket, az anyagi helyzetünket. Amikor egy tévhit lebénít minket, a és nem tudunk miatta teljes életet élni, akkor ott tennünk kell valamit. Igaz?

Még mielőtt belemennénk pár tévhitbe, mert összeírtam pár olyan tévhitet nektek, ami univerzális, tehát valószínűleg neked is van, ami az emberek 90%-ára igaz. Még mielőtt ebbe belemennénk, röviden nézzük meg, hogy pontosan mi az a tévhit, és hogy hogyan alakul ki. 3 fajta képen alakulhat ki, vizuálisan, amit látunk, vagy amit hallunk, és amit tapasztalunk.

szüleink

Amit látunk, hogy pl. a szüleink hogyan bánnak egymással, ha sokat veszekednek, sokat kiabálnak akkor nekünk az a természetes és bizony, amikor felnövünk és belemegyünk egy kapcsolatba akkor mi is ugyanúgy fogjuk kezelni a férjünket, vagy a feleségünket, ahogy a szüleink tették.

Feltéve, ha azt elfogadjuk valóságunknak és felnőtt korunkban nem kérdőjelezzük meg, hogy ez jó e vagy nem és úgy éljük le az életünket. Amit hallunk példának okáért, hogy a pénz nem boldogít, a gazdag emberek fukarok.

Na, most ezt mindenki hallotta, én is hallottam, te is hallottad biztos vagyok benne, és hogyha azt hallod folyamatosan, hogy a gazdag emberek fukarok, fukarok, fukarok… akkor szerinted mennyi az esélye, hogy valaha is lesz pénzed? Szerintem semennyi! Mert senki sem akar fukar lenni, senki se akar gonosz lenni, úgyhogy inkább meg sem gazdagodik.

Tehát vannak nagyon veszélyes tévhitek is. Majd pedig amit tapasztalunk, én ezt szeretem a legjobban, mivel a tapasztalás az az igazi, mert akkor az ember úgy igazán meg tudja tapasztalni, hogy mi igaz és mi nem és ez az ületi életben is így van, rettentő sokan csak feltételeznek, hogy ú én nem kezdek vállalkozásba, mert akkor nem lesz elég időm a családomra, de erre a példára később vissza fogok térni. A tapasztalást én imádom, pl. ha tűzbe rakom a kezem, akkor megégetem magam.

Továbbá, persze programoztak belénk hitrendszert, a hiteket belénk programozták, már nagyon kicsi korunkban a szüleink, a tanáraink, a barátaink a környezeteink, amit mondtam, amit látunk, hallunk és tapasztalunk.

Így alakul ki mire felnövünk egy szép nagy hitrendszer, amit hogyha nem kérdőjelezünk meg és elfogadjuk úgy, ahogy van a valóságunknak, akkor aszerint fogjuk leélni az egész életünket. Ami a legizgalmasabb ebben az egész hitrendszer, hogy meg lehet változtatni.

Példának okáért, hogyha mi gazdagok akarunk lenni, akkor megnézzük, hogy mi az, ami visszatart minket, ami mindig a hitrendszer és akkor átprogramozzuk ezt az egy mondatot, pl. hogy a gazdagok nem fukarok, hanem a gazdagok adományoznak, jólelkűek és kedves emberek.

Persze ez most csak egy példa volt. Tehát egy ilyen dolog, az átprogramozáshoz sokkal több mindenre van szükség. Az igazság az, hogy én már nagyon régóta foglalkozom tévhitekkel, és hogy hogyan jönnek létre, hogyan hatnak az életünkre, hogyan lehet őket meghatározni, felfedni, majd gyökerestől kitépni őket az életünkből, és támogató hitekkel helyettesíteni őket.

Amit még nagyon fontos megjegyezni, az a programozási nyelv.

Szülők figyelem! Nagyon fontos, hogy hogyan beszéltek a kisgyerekekhez. Miért is? Pl. hogyha a gyereknek azt mondod, hogy te kis taknyos ne ugráljál, mit tudsz te az életről, hülye vagy te ehhez, és ő ezt elfogadja igazságának és így fog felnőni, majd egy alacsony önbizalommal rendelkező fiatal, elhiszi, és majd nem ugrál tovább, aztán feladja álmait és egy boldogtalan felnőtt lesz.

Nagyon fontos, hogy hogyan beszélünk a gyermekeinkhez. Ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Mint említettem ezt hívjuk, pl. programozási nyelvnek.

De vágjunk bele a kedvenc részembe, elhoztam nektek 5 legnagyobb tévhitet az emberiség történetében. Ne olyanokra gondoljál, pl. hogy a Föld lapos, meg kerek. Nézzük is meg, pontosan, hogy mire gondoltam. Egy csomó van amúgy, hallgasd kedves hallgató. És nézzed meg, hogy vajon magadra-e ismersz.

Ezek a tévhitek rád is vonatkoznak-e. Pl. hogyha vállalkozást akarsz nyitni, akkor mi az, ami visszatart? Mivel ami visszatart az tévhit, vagy tévhiteknek a sokasága. Ha valami más projektbe akarsz kezdeni, és mégsem teszed, akkor miért nem teszed? Itt is a válasz, tévhit. Illetve tévhitek csoportja az, ami visszatart téged.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ha le akarsz fogyni, vagy formába akarsz jönni, esetleg izmot akarsz kiépíteni és nem megy, akkor ez mögött is bizony tévhitek vannak. Nem a motiváció hiánya, meg az inspiráció blablabla… tévhitek. Van rengeteg pénzzel kapcsolatos tévhit, pl. hogyha szegény vagy és gazdag akarsz lenni, megoldás tévhitek.

Én ezekkel amúgy keményen tele voltam régebben, és még most is rengeteg van. A legkisebbektől tényleg a legóriásibb. Itt van az az 5 tévhit, amiről már meséltem.

1. Nem vagyok jó

Az első az az, hogy nem vagyok elég jó, ez általában a legtöbb emberben benne van, és ez mindig máshogy nyilvánul meg. Nem vagyok elég szép, nem vagyok elég vonzó, nem vagyok elég nőies, nem vagyok elég fitt. Nem vagyok elég okos, nem vagyok elég öreg, nem vagyok elég fiatal, nem vagyok elég tapasztalt.

2. Nincs rá pénzem

A második ilyen tévhit az, hogy nincs rá pénzem, nincs rá időm, nincs rá tehetségem, nincs rá energiám. Ezt kifogásként is szoktuk használni, hogyha jobban belegondolunk. Igaz?

3. Minden elúszhat

A harmadik nagy tévhit, az az, hogy mindent elveszíthetek. Ez pedig a félelemnek a tévhite. Nem vágunk bele, nem merünk hozzákezdeni, mivel nagyon-nagyon félünk és rettegünk attól, hogy elveszíthetünk minden, és akkor aztán az a halál.

4. Nekem úgyse sikerül

A negyedik tévhit az az, hogy nem fog majd sikerülni, mindenki kinevet és én megszégyenülök. Ez is végül is a félelemmel van összekapcsolva úgymond, de itt a csalódástól, a megszégyenüléstől, a nevetségessé válástól való félelem. Ezért a tévhit maga, hogy áh, nekem úgysem fog sikerülni, és akkor bele sem vágok. Ez is egy hatalmas nagy tévhit, de nagyon-nagyon sokan ezt előszeretettel használják kifogásokra, hogy miért nem csinálják azt, amit ők igazán akarnak, amiben ők igazán jók.

5. Nem érdemlem meg

A következő az az ötödik, nem érdemlem meg. Tipikus eset, amikor az ember nem képes kapni, nem képes befogadni azt, amit az élet adna neki ez miatt a tévhit miatt, mert nem tartja magát sokra, alacsony az önbecsülése, nincs önbizalma és úgy gondolja, hogy ő nem érdemli meg. Azt hiszi, hogy nem érdemes jobbra.

Ezért kényszerítik az emberek bele magukat halott kapcsolatokba, mert úgy gondolják, hogy nekik nem jár jobb, nem jár nekik az igazi szerelemmel, és örömökkel teli boldog élet.

mi motivál

Nem tudom, hogy te tudsz e ezzel az utolsó ponttal azonosulni, de nekem ez volt a legnagyobb problémám és a mai napig ezt programozom megerősítésekkel, rettentő sok más technikával, mert ez volt nekem is az egyik legnagyobb tévhitem, hogy én nem vagyok rá érdemes, hogy én nem érdemlem meg és pont ezért rettentő rossz befogadó voltam.

Erre egy tök jó példát most mondok, pl. te is le tudod ellenőrizni, hogy te milyen befogadó vagy, méghozzá a következő képen.

Figyelj! Ha valaki neked azt mondja, hogy ú de jól nézel ki, vagy fú de jó a hajad, vagy jaj de csini ez a fölsőd, vagy wow de jó formában vagy, te csak ragyogsz ma, de jól nézel ki akkor ezekre te hogyan reagálsz? Hogyha nincs ez a tévhited, és magasan van az önbecsülésed és úgy gondolod, hogy te megérdemled, akkor köszönömmel fogsz reagálni. Ennyi. Utána elhallgatsz.

Ha itt van valami tévhited, akkor lehet, hogy azt mondod, köszönöm, de utána rögtön meg fogod magyarázni, ó jaj köszönöm…, dehogy is…, nem de hát…, ja meg ó nem csak fodrásznál voltam…, jaj dehogy is hagyjál már…, vagy u köszönöm igen-igen, ma vettem ezt a fölsőt ugye ennyiért, meg annyiért tök jó, tök szép, meg jaj igen-igen hát ugye az elmúlt 3 hónapban én nagyon sokat edzem…

Ha nem csak köszönömmel felelsz, akkor bizony ez a befogadás dolog neked is problémád.

Láthatjátok, hogy komoly következményei vannak egy-egy tévhitnek. Mégis hány korlátozó hiedelmünk van szerintetek? Hány ilyen tévhittel vagyunk tele? Hány ilyen tévhittel vagy Te tele? Véleményem szerint több száz több ezer.

Folytathatnám még ilyen tévhitekkel, szerintem estig, mert annyi van. Nincs tapasztalatom, túl öreg vagyok, ki hallgatna rám, nincs meg a megfelelő tudásom, az édesanyám is molett hölgy volt és én is az vagyok, hú, én édesszájú vagyok, bumm, legnagyobb tévhit.

Nem tudom, hogy hol álljak neki, nem bízok magamban, vagy ó ezt én nem engedhetem meg magamnak, túl kövér vagyok, túl vékony vagyok. Tehát a valamilyen VAGYOK is egy nagy tévhit. Nagy fogaim vannak, nem szép a hajam, nem szép a bőröm stb.

Nem vagyok elég okos, én mindent megpróbáltam, de semmi sem jött össze, a jókat már mind elvitték, az élet kemény, az élet kegyetlen, nincs akaraterőm, én egyszerűen nem bánok jól a pénzzel. A gazdagok fukarok, ahogy már említettem, a gazdagok gonoszak, a gazdagok boldogtalanok, tehát ha gazdag vagy, akkor nem lehetsz boldog.

Már mondtam pár példát, hogy hogyan korlátoz minket a korlátozó hiedelem. Ez egy tök fontos kérdés, mert nagyon sokan nem értik meg. Elhoztam egy egyszerű történetet, amiről az elején már szó volt.

Ez így hangzik, hogy az egyik legnagyobb korlátozó hiedelem a vállalkozás indítással kapcsolatban, pl. az, hogyha vállalkozást indítok, akkor nem marad elég időm a családomra, és meg fogom bánni, hogy nem töltöttem elég időt a gyermekeimmel.

korlátozó hitrendszer

Miért korlátoz ez minket?

Egyrészről, rengeteg vállalkozó ismerősöm van nekem személy szerint, akik többszörösen több időt töltenek a gyermekükkel, mint akárki más, mivel otthonról dolgoznak, így sülve-főve együtt vannak a gyerekekkel. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek már nagyon korán megtanulják mi az a munka, mert látják.

Továbbá vállalkozói gondolkodásmódban nőnek fel. Ami mégis a legfontosabb az, hogy ha ez a hited és ezt vallod és ezt el is hiszed, akkor szerinted mennyi az esélye annak, hogy te valaha is vállalkozásba kezdesz. Akármennyire is akarod, akármennyire is biztos vagy benne, hogy szuper lennél, és van egy ötleted, tehát mennyi az esélye szerinted, hogy vállalkozásba kezdesz?

Itt meg szeretnék jegyezni tök jó tippet, ami nekem nagyon sokat segített, méghozzá ezt a tippet az egyik coach-omtól tanultam még régebben, amikor engem coach-olt és a korlátozó hiedelmeimet fedtük fel, nézzed meg, hogy ezt te tudod-e használni a te korlátozó hiedelmeidre.

Ez egyetlen-egy kérdés.

Mit kell elhinnem ahhoz, hogy ez, meg ez, meg ez megtörténjen? Példának okáért a vállalkozás indítással kapcsolatban, mit kell elhinnem ahhoz, hogy én vállalkozást indítsak?

Természetesen nem csak ezzel a kérdéssel alakíthatod át korlátozó hiedelmeid támogató hitekké. Idő szűkében felsorolok most neked párat, még mielőtt lezárnánk ezt a mai epizódot. Nagyon-nagyon jó az átprogramozás mindenfajta trükkjeivel próbálkozni, mint pl. a megerősítések használata, a megerősítési kártyák használata, a vizualizáció, a hálaadás és az egyik kedvencem a komfortzóna kihívások.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru