Hogyan tanultam meg könnyen angolul?

Gyakran kapom a kérdést, hogyan lehet a leghatékonyabban és leggyorsabban nyelvet tanulni. Arról fogok írni, hogyan tanultam meg én személy szerint folyékonyan angolul és miért volt nekem óriási meglepetés, amikor végre alkalmam nyílt egy angol ajkúval életemben először beszélni.

Viszont, ha németről van szó, akkor fogalmam sincsen, mert habár folyékonyan beszélgetek németül akárkivel, de például a filmeket német nyelven nincsen gyomrom végignézni. Néha míg elérnek egy-egy mondat végére elfelejtem, hogy miről szól a film. Éppen ezért a németet én csak és kizárólag több éves beszélgetés által tudtam jól elsajátítani.

Ez akkor történt, amikor kiköltöztem középiskola után Bécsbe. Érdekes mód a középiskola is kéttannyelvű volt, de ott mégsem tudtam megtanulni németül beszélni.

Na tehát hagyjuk is ezt a csúnya német nyelvet szerintem és hadd osszam meg veled, hogyan tanultam meg angolul segítség és mindennemű nehézség nélkül.

Mivel általános iskolában egyáltalán nem tanultam angolul, középiskolában pedig csak az úgy nevezett business english-t, azaz üzleti angolt tanultuk végig, ezért lehet, hogy tudtam neked beszélni fél órát Skócia gazdasági helyzetéről, de azt már nem tudtam elmondani, hogy merre van a legközelebbi kávézó.

Ez az egyetemen is folytatódott, hiszen ott is ugyan úgy „csak” gazdasági angol volt. Azért van a csak szó idézőjelben, mivel aki ismeri a bécsi gazdasági egyetem angol vizsgáit, az tudja, hogy az nem annyira “csak”.

Személy szerint fél évet tanultam az elsőre, ami csak harmadik próbálkozásra sikerült. Igen. Mások erre biztos azt mondanák, hogy „nincsen nyelvérzékem”. Ami lehetséges. Éppen ezért figyelj, hogy én hogyan tanultam meg a pocsék nyelvérzékem ellenére 2 nyelven is folyékonyan beszélni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Tehát az egész az egyetemi éveim alatt kezdődött, amikor a drága magyar szobatársam bemutatta nekem az online sorozatok lehetőségét. Addig nem is tudtam, hogy vannak online filmek, sorozatok és mindezt ingyen lehet nézni… ámultam bámultam, amikor egy közös reggeli alkalmával a zsemlémet majszolva elindította a 24 című sorozatot, mintha természetesebb dolog a világon nem lenne.

Vicces kiscsaj volt.

Sosem felejtem el, amikor egy ilyen reggeli alkalmával hirtelen felugrott és viccesen pisztolyt formálva a kezével rám fogta a láthatatlan fegyvert és lekiáltotta magát: „Drop the gun! Drop the gun!” – Ekkor tanultam meg azt a kifejezést, hogy hogyan mondják angolul, hogy „Dobd el a fegyvert!”

Igen, lehet, hogy hülyén hangzik, de itt indult a tanuljunk meg folyékonyan beszélni karrierem anélkül, hogy nekem ez bármilyen szinten tudatos lett volna. Angolul tudtuk csak nézni a filmeket, mivel anno még nem léteztek ezek a magyar portálok, ahol ingyen nézed a magyar szinkronos filmeket, sorozatokat – nagy szerencsémre.

Tehát a szobatársam angolja sem volt a legjobb így valahogy ő tudta, hogyan lehet az egyes sorozatokhoz magyar feliratokat letölteni. Ez is elkápráztatott, hiszen a számítógépekhez sosem értettem. Habár mindig volt otthon személyi számítógépem, de apám mindig azt mondta, hogyha túl sokat számítógépezek, akkor boldogtalan és szerencsétlen leszek. Valószínűleg ennek köszönhetem, hogy nem szoktam rá az ostoba online játékokra.

Az első pár hétben így teltek a reggeljeink. Ment a Jack Bauer néha egészen délig, mivel aki már valaha nézett 24 epizódot, az pontosan tudja, mennyire óriási függőséget tudnak okozni és ha megvan az összes évad, akkor egyszerűen nem vagy képes abbahagyni a nézését.

tanulj angolul filmekből

Majd, amikor külön költöztem folytatódott ez a megszállottság.

Emlékszem, amikor egyszer vendégem volt és a lány a „Jóbarátok” című sorozatot akarta nézni angolul és nem találtam hozzá feliratot. Miközben ő megértett minden egyes viccet, én néha csak pislogtam.

Ezzel arra is szeretnék egyben utalni, hogyha most kezdesz angolul beszélni tanulni, akkor NE a Jóbarátokkal (Friends) kezdj, mert egyszerűen túl gyorsan beszélnek. Éppen ezért megtanultam, hogyan és hol lehet letölteni magyar feliratokat ezekhez az amerikai sorozatokhoz és elkezdtem nézni a „Született feleségeket” (Desperate housewives).

Gyönyörűszépen, lassan és érhetően beszélnek angolul. Először megnéztem az egész sorozatot magyar felirattal, majd angol felirattal és utána pedig már el tudtam hagyni a feliratot. Ezeket én személy szerint este lefekvés elött néztem, amikor egyedül voltam a kolesz szobámban. Néha angollal a fülemben merültem álomba elcsámcsogva egy-egy szó hallatán, mint például a „seduce”, amit Gabriellától tanultam meg.

Közben persze eltelt fél év és sok minden történt velem.

Majd egy érdekes dolog is történt.

Méghozzá ráakadtam véletlenül ismét a „Jóbarátok” (Friends) sorozatra és csodával határos módon, egyszerűen majdnem mindent megértettem belőle. Figyelj! Nem tanultam egy percig sem angolt. Ekkor kezdetét vette a Jóbarátok nézése, majd volt King of Queens, Two and a Half men, Gilmore Girls, Sex and the City, Big Bang theory, How I met your mother, Shark tank.

Figyelem! Sosem néztem erőszakos sorozatokat!
Főleg lefekvés előtt nagyon lebeszélnélek róla, mert tönkre cseszi az élteted.

Nem túlzok.

Ugyan úgy, mint a hírek és a rémtörténetek, lehet, hogy ingerelik az agyadat, de nagyon rossz kihatással vannak rá. Ne csesszünk már ki magunkkal kérem szépen! Csak a vicceset és a szépet tessék nézni!

Ok, a legdurvább sorozat, amit egyszer végig néztem az a „Dexter” volt. Talán ez nem sorolható a komédiák világába, de biztos nem is volt olyan durva, mint a „Walking dead”, amiből körülbelül 10 percet tudtam nézni majd pedig számomra teljesen érthetetlen volt, hogy ki lenne az az elvetemült, aki ilyen sokkoknak teszi ki saját életét. Gusztustalan és ostoba sorozat és sajnos sikeres is.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Férjem kedvenc sorozata a „Family man”, ami a mai napig az agendán van. Régebben nézte néha a „South park”-ot és a „Simsons”-t, de ahhoz az én agyam általában túlságosan pihent, hogy tudjak rajta nevetni.

Tehát röviden ennyi. Sorozatok, amiket szeretsz. Eleinte a lassúbb, könnyű nyelvezűvel kezdenék magyar felirattal, majd angol felirattal, majd egy idő után meglátod, hogy el tudod hagyni a feliratot.

A nagy áttörés

Ettől függetlenül és sosem beszéltem angolul senkivel sem, mivel az egyetemen is a németet használtam a csoporttársaimmal is még angol órákon is… De aztán történt egyszer, hogy új lakótársat kaptam, egy csajt Bulgáriából, aki egy szót nem tudott németül, de angol volt a második anyanyelve.

Sosem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor befordult a szobámba azzal a szándékkal, hogy bemutatkozik. Hosszú fekete haja volt és baba arca. „Hi, nice to meet you, my name is Tzveta.” Majd körülbelül 10 perccel később tűnt fel nekem egy fantasztikus dolog. Folyékonyan beszélek angolul semminemű probléma nélkül. 2 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy tanulás nélkül csak sorozatok nézésével megtanuljak angolul társalgási szinten.

tanulj angolul könyvekből

Ekkor kezdtem el könyveket angolul olvasni. Ha ajánlhatok egy bámulatosan könnyű nyelvezetű könyvet az a „Twilight” lenne. Olvasása közben mindössze egy darab idegen szóval találkoztam.

Tipp: Természetesen, amikor egy-egy szóval gyakrabban találkoztam és nem tudtam mit jelent, egyszerűen kiszótáraztam. De ez viszonylag ritkán fordult elő, általában akkor, amikor már bosszantott a dolog.

Rászoktam közben a filmek nézésére is, ami most már így visszanézve egy hiba volt, mivel véleményem szerint nincsen rosszabb az ostoba Hollywoodi filmet agymosó hatásánál, hogyha a sikerről van szó.

Most már tudatosabban, jobban oda tudok figyelni és észreveszem azokat a mozzanatokat a filmekben, amik ostobák, de ez régen nem így volt. Ezért kell vigyázni, ha automatán nézzük ezeket a veszélyes filmeket, akkor a rossz irányba képes minket eltolni.

Mire gondolok?

Például, amikor sokszor gonosznak és boldogtalannak mutatják be a gazdagokat – elhiszed – persze, hogy nem gazdagodsz meg, mivel ki akar gonosz és boldogtalan lenni.

Vagy egy másik nagyon jó példa pont a „Jóbarátok” sorozatban volt, amikor Rachel felmondott és Monica kijelenti, hogy „mindenkinek kell egy munkahely, hogy tudjanak ételt venni.” Felettébb beszűkült és félelmet keltő részek ezek. A vállalkozás lehetőségét kizárja és pánikba dönti az embert. Vagy, amikor Carrie a “Sex and the City”-ben dohányzik olyan könnyedséggel és eleganciával, hogy még a nem dohányzó is megkíván egy szál cigarettát…

Ha már láttál Hollywood filmeket, akkor tudod, miről beszélek. Ezért azt vallom, hogy lehet nézni, de nagyon legyél tudatos, mivel tele van beszűkült emberek életsztorijával.

Mi adott motivációt?

Az egyetem után, amikor elhelyezkedtem az első munkahelyemen a 22. kerültben hirtelen rádöbbentem, hogy nekem ez a „valakinek dolgozok és nekem parancsolnak” dolog nem fekszik nagyon. Sokként ért a szigorúság és fegyelem, amit egy irodai munka megkövetel. Főleg, amikor a saját főnököm kóstolgat, és azt hiszi rólam, hogy a rabszolgája vagyok és úgy rugdal, ahol ő akar. Fel is mondtam egy év után, miután megszereztem a munkaengedélyemet. Igen, anno még kellett…

Tehát már amikor realizáltam, hogy ez az alkalmazotti világ nem nekem lett kitalálva, én már akkor elkezdtem Youtube videókat nézni arról, hogyan lehetnék független. A lényeg itt is ugyanaz – ANGOLUL NÉZTEM. Akkoriban meg főleg nem volt semmilyen magyar irodalom vagy videó, ami engem megtanított volna ilyen alap dolgokra. Nem mintha most olyan sok lenne. Jézusom!!! Pár szót erről légyszíves mielőtt elszál az agyam!

Éppen tegnap végeztem egy nagyon gyors magyar piackutatást a Youtuberek körében. Bevallom, én nem tudok MÉG! szépen és választékosan beszélni magyarul, de egy olyan ember, aki itt nőtt fel Magyarországon és több 100.000 követője van és minden második szava valami káromkodás? Sokkoló volt számomra a valóság. Habár van jó pár szuper magyar csatorna, de az angol nyelvterületen nyilvánvalóan tízezerszer több csatorna közül válogathatsz.

Viszont sokan azt a sok szemetet szeretik nézni, majd csodálkoznak, hogy nincs lóvé és boldogtalanok. Jómagam is gondoltam magamnak, hogyha ez kell ahhoz, hogy az ember sikeres legyen Youtube-on, akkor én sosem leszek az. De találtam értékes Youtubereket is, mint például Görög Ádám, Tanulom magam Attis, Novák Ákos, Parajdi István, Dr. Almási Kitti, vagy mind az a sok, fantasztikus ember, aki például tavaly meginterjúvoltam az online vállalkozói konferencia keretein belül.

Aztán közben rájöttem, hogy vannak értelmes emberek is a világon, például az én követőim. És nem. Nem nagyképűségből mondom, hogy azért vagy értelmes, mert engem követsz. Azért vagy értelmes, mert szánsz időt az önfejlesztésre és emelem kalapom előtted.

Végszó: Tanulj meg angolul!

Az angol nyelvterületen egyszerűen több a tudás, minőségibb a tudástár, frissebb a tudás!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru