Interjú Boér Tamással

Boér Tamás az egyetem után több mint 10 évig dolgozott multi nacionális cégeknél, ahol jelentős tapasztalatra tett szert. Ez alatt a 10 év alatt csapta meg a személyi fejlődés szele, hogy aztán 2004-ben kezdjen el tudatos személyi fejlődéssel foglalkozni főállásban.

Angliában szerzett egy professzionális coach diplomát közben a Toastmaster retorikai keretein belül csiszolta szónoki képességet. Ennek nagyon nagy hasznát vette mivel Tamás később rengeteg előadást élő szemináriumot tartott és ráadásul később 2 könyvet is irt.
Tamás az évek során több mint 100 vállalkozóknak segített fejlődni és jobb vezetővé válni. Ma vele beszélgetek.

Üdvözöllek Tamás Köszönöm, hogy eljöttél ma hozzánk!

Boér Tamás: Üdvözöllek és Üdvözlöm majd a lelendő hallgatókat is. Köszönöm a meghívást Megtisztelő

Anita: Megtisztelő, hogy elfogadtad. Készen állsz, hogy Elláss minket a legszuperebb vállalkozói tippekkel és tanácsokkal?

Boér Tamás: Örömmel válaszolok mindenre, amit kérdezel.

Anita: ÉN már lassan 2 éve ismerlek téged de többek között, a vezetőknek tartottál és nagyobb cégeknek képzéseket amúgy szuper leírás van erről a vezető hatekonyság.hu weboldalon is ahol nemrégiben is tüzetesen átnézegettem így az első kérdésem az lenne feléd, hogy oszd meg velem és a siker közösség tagjaival, hogy a vállalkozói formádra és mi voltál tekintve hogyan rangsorolnád be azt, amit csinálsz, illetve mutasd be magadat kicsit és a vállalkozásod.

Boér Tamás: A vállalkozásom rólam szól. Abból a szenvedélyből, hogy az emberi fejlődést elősegítsem. Mert ezek a legizgalmasabb dolgok a világon számomra, amikor valaki megreked valamiben. Tipikus az, hogy vállalkozók eljutnak a vállalkozások fejlődésében valamely szintig, létrehoznak egy csapatot is és megreked a fejlődés.

Nem tudnak tovább lépni és nem értik miért, mert nem találjak azt a perspektívát, azt a gondolatot, azt a hitet, ami kell, hogy tovább tudjanak lépni, tovább tudjanak fejlődni és ilyen kell, magasabb szintre fejlesszék a vállalkozásukat egy külső segítséget egy coach, aki segít nekik észre venni a fától az erdőt é mert benne vannak a sűrűjében és nem látják a fától az erdőt.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ezek a változások Igazából egy életre szólnak azért szeretek emberi gondolat és érzelmi hitvilággal foglalkozni mert ezek egy életre szólnak, hogy mit tegyünk ha egy akadályba ütközünk..

Legyőző ember, legyen szó vállalkozóról, sportolóról, magánemberről, teljesen mindegy miről van szó. Az egy életre szól az a szemlélet egy életre megmarad az az új perspektíva.

Vegyünk egy olyan hétköznapi dolgot, hogy valakinek nincs elég pénze, és hát mondjuk, lehet, hogy többet költ havonta, mint amennyi a bevétele, vannak ilyen emberek. Ez azért tipikusan nem a vállalkozói réteg, de egy ilyen egyszerű szokásnak a kialakítása és annak a tudatosítása, hogy nincs neki szüksége arra, hogy annyi mindent megvegyen, és annyi mindent elfogyasszon, amennyit ő megvásárol magának tehát nyugodtan felértethet valamennyit a havi bevételéből.

Ez a szokás és ez a tudatosság egy életre szól, ugyanúgy egy életre szól a saját érzések megfogalmazása, a saját érzelmi intelligenciánk fejlesztése, a csapatépítés képessége, a céltudatosság, amely vállalkozónál elengedhetetlen és így tovább a stratégiai gondolkodás képessége.

Ahogy ezek fejlődnek úgy fejlődik a vállalkozó maga, aki a tulajdonosa a vállalkozásnak és úgy fejlődik az egész vállalkozás, és ezek egy életre szólnak. Az ember megvásárol egy mobiltelefont hát pár év után mehet a kukába, újabb és újabb modellek jönnek ki.

Gyorsan amortizálódnak ezek a dolgok, de az, ami bennem van a tudás a képességem, a szemléletem, az a bőség szemlélet, amit egyre magasabb szintre érdemes fejleszteni az örökké velem marad. Az soha nem fog elkopni, azt mindig tudom kamatoztatni, az nekem később mindig tud pénzt tenni a zsebembe.

Tehát erre érdemes első számú prioritásként rászánni a pénzt, az időt és energiát. Nyilván nem fog az ember napi 24 órában személyes fejlődéssel foglalkozni, de ott kell lenni ennek folyamatosan a háttérben igazából felkészülésként a leendő akadályokra, amelyet az ember egy adott szinten még nem lát.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Anita: Jómagam is önfejlesztő vagyok, úgyhogy el tudod képzelni, hogy ez a téma engem mennyire feltüzel és annyira jó, ahogy te előadod azt, hogy az önfejlesztés szinte hozzá tartozik a vállalkozás építéséhez. Hisz a vállalkozás, ahogy te is mondtad, az maga ugye a személyiség, maga a vállalkozó, maga az ember, amit ugye fejleszteni kell. És észrevettem a weboldaladon, hogy ugyanúgy tartasz EQ érzelmi intelligencia tréningeket is a vállalkozóknak. Megosztanád velünk röviden, hogy milyen szerepet játszik az érzelmi intelligencia például egy vállalkozónak az életében egy vállalkozásnak a kiépítésében?

Boér Tamás: Hát óriási szerepet játszik, mert ugye az érzelmi intelligencia egyrészt, semmilyen sikert nem tudunk önmagunk elérni, sőt a siker egy lakatlan szigeten nem is értelmezhető.

A siker mindig más embereken keresztül, által, ha azt vegyük a pénzügyi sikert, akkor egy vállalkozónak elegendő számú megrendelője, ügyfele, vásárlója vevője kell neki lennie és ez pedig mind az érzelmekről szól, mert a marketing is az érzelmekről szól, ezt a reklámszakemberek nagyon tudják.

Meg kell tudnom győzni, meg kell fognom az embereket az érdeklődőket az ajánltaimmal, és rá kell bírnom őket arra, hogy igen a pénzüket cserébe azért az értékért, amit én a szolgáltatásomon vagy terméken keresztül nyújtok. Ők adják ide azt a pénzt, amit kérek érte és ezt érzelmek nélkül nem lehet.

Arról már nem beszélve, hogy ahhoz, hogy egy vállalkozás fejlődjön egyrészt a vállalkozónak saját magát tudnia kell motiválni ez is az érzelmi intelligenciának egy témaköre, és képesnek kell lennie a fejlődéshez növekedéshez egy csapatot építenie. Emberekkel való foglalkozás nem megy érzelmi tudatosság nélkül.

Anita: Így van tehát teambuilding tényleg a csapatépítés és az eladás az értékesítés a marketing minden, de tényleg minden, ahogy mondod, emberekkel van összekapcsolva, és az érzelmi intelligencia, hogyha egy embernek magas, akkor jobban tudja ezeket is koordinálni.

Boér Tamás: Pontosan, a saját maga motivációja a saját érzelmi állapotom függvénye. Képesnek kell lennem magamat rávenni arra, hogy korán keljek, ha úgy van, vagy átalakítsam a napirendemet és sok ilyen kényelmetlen helyzet, mert a fejlődés mindig kényelmetlenséggel jár, úgymond tudatosan átnyomjam magam.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Nem beszélve a félelem legyőzéséről, amikor pl. egy előadást kell tartani valahol, ne adj Isten hideg hívásokat kell végezni. Uram bocsá’ azt mondják nekem, hogy köszönöm nem kérem, és leteszik a kagylót, és akkor elkezdem rosszul érezni magam. Ezeket mind ki kell csiszolni, ezeken át kell lendülni és túllépni ezeken a gátló érzéseken. Ez is az érzelmi intelligencia témaköre.

Anita: Tök jó, mert pont most megemlítettük a problémákat a vállalkozáson belül, és ez lenne a következő kérdésünk, hogy mi volt a legnehezebb dolog, amit valaha is csináltál, illetve csinálnod kellett az életedben?

Boér Tamás: Hát legnehezebb, nagyon nehéz volt, amikor én is elkezdtem és elkezdtem hideg hívásokat csinálni az iszonyú nehéz volt. De valahol el kellett kezdeni, és aztán csináltam és kicsiszolódott. Később eljutottam egy olyan szintre, volt olyan, hogy beledadogtam és nem tudtam elmondani a mondatot annyira izgultam.

Anita: Ez ismerős…

Boér Tamás: De aztán eljutottam oda, hogy egy olyan kevesebb, mint 30 másodperces pár mondattal, mikor felhívtam jól megcélozva egy cégvezetőt és akkor nagyon nagy arányban, bő 70 százalékos arányban elértem azt, hogy akarjanak velem találkozni.

Szóval ez egy fejlődési folyamat volt. Még mi volt, ami nehéz volt?

Most nem vállalkozói dolog, nehéz volt amúgy könyvemet is összehozni, kaptam egy olyan tippet, hogy azt nem az embernek magának kell megírnia, én csak szolgáltatom a tartalmat, és átadok mindent egy szerkesztőnek, az összes cikket, blogbejegyzést, videókat, hangfelvételeket, egy csomagba átadtam, és akkor ő szortírozta ezeket, és ő jött vissza egy vázzal, és itt hónapok múltak ezen, akár egy évet is…

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Hamarabb is kiadhattam volna a könyvet, hogyha ezt a tippet hamarabb így megkapom attól az illetőtől, akitől ezt megkaptam.

Anita: Ezt hívják szellemírónak? Vagy az valami más?

Boér Tamás: Nem a tartalom az enyém, abban nincsen olyan mondat, kivéve az idézetek, amit mástól vettem. Vannak ezek a ghostwriter angolul igen, akik mások helyett írnak, nálam ilyen nincs, van bőven gondolatom, hál ’Istennek, azok mind eredeti gondolatok kivéve azok, amelyeket tényleg én is merítettem másoknak a könyvéből, de azokra mindig utalok, hogy ott olvastam, onnan, azt meg tovább fejlesztettem és utalok rá. Tehát ilyen nincs, nem ez egy szerkesztő, a szerkesztő az, aki ezt az egész anyagot egy vázba összeszerkeszti. De magát a tartalmat én szolgáltatom.

Anita: Mert azon kicsit átugrottunk, esetleg azoknak a hallgatóinknak, akik nem tudják, hogy mi az a hideg hívás, azt egy pár mondatban el tudnád mondani? Vállalkozáson belül…

Boér Tamás: Hát, amikor ismeretlenül hívok fel valakit, egy cégvezetőt a célpiacomnak egy feltételezett tagját, egy olyan valakit, akiről én feltételezem, hogy a célpiacomhoz tartozik, és azt is feltételezem, hogy adott esetben szüksége lehet arra, amit én kínálok.

Tehát ismeretség nélkül, na most hogyha jó a marketingem még az is lehet, hogy már hallott rólam valahol és már nem számít annyira hidegnek. De ez ettől hideg. Mert ugye a kapcsolat nem létezik, nincs felmelegítve, nincs mit felmelegíteni, hidegen hívom, ismeretlenül az illetőt ugye ez mindig nehéz, de ezt is lehet működtetni, ennek óriási előnye, hogy költséghatékony.

Igazából csak egy telefonhívás árába kerül, egy hívást lebonyolítani, persze azért sokat kell telefonálni, mire az ember egy találkozót összehoz, de ez még mindig messze költséghatékonyabb, mint bármilyen reklám.

Anita: Köszönjük szépen a tippet! Tamás, hol lehet a könyvedet megvenni, hogyha már megemlítetted, esetleg hogyha a hallgatók közül valakit érdekelne?

Boér Tamás: Nálam a weboldalon meg lehet rendelni, jelenleg csak a 2. kötet áll rendelkezésre az 1. kifogyott, még nincs utánnyomás.

Anita: Értem… értem, ez a vezetői hatekonysag.hu, igaz?

Boér Tamás: Nem ez a sikertervezes.hu, de tökmindegy, hogy hol ír valaki nekem egy üzenetet, hogy megvenné a könyvemet, akkor én arra válaszolok, elküldöm azt a linket, ahol van a nyomtatvány, de az egyes a sikertervezés weboldalon az elérhető.

Anita: Szuper, köszönöm! Az elején említettük ugye, hogy coachinggal foglalkozol, a fő nálad az a bussines coaching, tehát az üzleti coaching, a vállalati coaching, akárhogy is hívhatjuk. Saját tapasztalatból tudom azt, hogy a coaching szakmával kapcsolatban Magyarországon rengeteg tévhit van.

Néhány embernek már úgymond herótja van attól, hogy meghallja, hogy coach akkor nem nem nem… és úgy gondolom, hogy legjobban azok az emberek ismerik az iparágakat, akik benne dolgoznak. Tehát meg tudnál e említeni pár ilyen tévhitet, ami a coachinggal kapcsolatban kering az országban és esetleg meg e tudnánk őket cáfolni?

Boér Tamás: Hát első sorban azt, hogy a coaching az nem tanácsadás. Azt hiszik, hogy a coach azért tud segíteni a kliensének, vagy az ügyfelének, mert ő okosabb, mint az ügyfél. Nem veszik figyelembe azt, hogy ő egy külső szemlélő.

Nevezzük csak szemlélőnek, és ne húzzuk rá se a coach címkét, se a tanácsadót, nem azért tud segíteni, mert jobban érti annak az ügyfélnek a saját életét, vagy a saját vállalkozását, persze el tud jutni egy bizonyos fokú megértéshez, de soha nem fog rendelkezni annak a teljességével, mert, hogy minden az illetőnek a fejében van és szívében és lelkében.

Tehát én soha nem vagyok a másik ember bőrében, hogy én teljes mértékben meg tudjam őt érteni bár mindig erre törekszem, coachként. Tehát ez az egyik, hogy azt hiszik, hogy a coach az, aki tanácsot ad. Kétségtelenül tapasztalom gyakran azt is, hogy azért veszik igénybe a coachingot, igazából csak megerősítést akarnak, és bátorítást, mert kicsit bizonytalanok magukban, tudják mi a megoldás, tudják, hogy mit kell megtenni, csak még nem érlelődött ki, hogy azt vállalják, hogy megtegyék.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Legyen az… általában ilyen fájdalmasnak tűnő változásokat kell megtenni, kialakítani, régi stratégiát elengedni, ezzel kapcsolatban akár embereket el kell bocsátani, vagy olyan változásokat kell végig nyomni, amelyek bizony kellemetlenek nem csak magunknak, hanem másoknak is, és tudják jól ez a megoldás racionálisan, de érzelmileg nem biztos, hogy megérettek rá. Tehát itt igazából sem tudásra nincs szükség, kívülről szakértelemre, mint egy kis bátorításra.

Nagyon tetszik nekem a Myles Downey Effective Coaching című könyvében van ez, nagyon frappánsan fogalmazza meg vagy tömören, hogy a coach abban segít, az ügyfelének, hogy megértse a helyzetet, amiben ő van, és önmagát abban a helyzetben, tehát két dolgot segít jobban megérteni. A külső helyzetet, és önmagát abban a helyzetben. Tehát azt is megérti jobban, hogy mi zajlik odakint és azt is jobban, hogy mi zajlik odabent. Az ő fejében a saját gondolatai, saját érzései.

Annak érekében, hogy jobb döntést hozzon, mint amilyen döntést önmagától képes lenne meghozni. Tehát ebben segít a coach, és ami fontos kritériuma ez John Withmore-tól van a Coaching for Performance, magyarul Coaching a csúcsteljesítményért című könyvéből, ő úgy határozza meg, hogy akkor számít coachingnak a valakivel való foglalkozás, vagy konzultáció, ha szabad így mondanom, ha az tudatosságot eredményez és felelősséget generál.

Ha nincs tudatosság növekedés vagy nincs felelősség generálás, akkor az nem coaching az ő definíciója szerint. Tehát valakik azt hiszik, hogy ülünk, egy padon beszélgetünk, nahát, ez coaching, mi sem áll távolabb az igazságtól. Legyen benne tudatosság növekedés, és legyen benne felelősség generálás. Tehát valamiért plusz dologért vállalja a felelősséget az a másik ember, másképp ezt nem lehet coachingnak nevezni.

Én ezzel nagyon egyet értek. Mert a tudatosság az a plusz megértés tisztábban látom a helyzetet, tudatosabbá válok és kettő hozok egy felelős döntést, hogy akkor másképp cselekedjek. Megteszek dolgokat, amiket addig nem tettem meg, ez a kettő együtt adja azt a változást, azt az elmozdulást a kívánt eredmények irányába. Ami a coaching nélkül adott esetben vagy nem születne meg egyáltalán, vagy lehet, hogy csak 3 hónap múlva, vagy lehet, hogy csak év múlva születnek meg, így pedig felgyorsul a cselekvés és a végrehajtás és a cél felé való haladás. Ez mind pénzben mérhető.

Anita: Igen nagyon-nagyon jól leírtad a coachingnak magát az alapgondolatát, tehát végül is tényleg az emberből ki kell hozni azt, ami bent van, és azt néha seggberugdosgatásokkal akár ki lehet hozni.

A következő kérdésem az lenne, hogy mik szerinted egy sikeres vállalkozó legfontosabb karakterisztikái?

Boér Tamás: Legfontosabbnak azt a személyes fejlődést tartom, hogy önmagát állandóan fejleszti, és mindig hozza harmóniába a jövőképet, a stratégiát, az önmaga képességrendszerével, vagy inkább fordítva, az önmaga képességrendszerét fejlessze oda, hogy az elképzelt jövőre szabott stratégiát végre tudja hajtani.

Anita: Oké, ez rövid volt és tömör. Na, mos több olyan ember is hallgat minket, akik esetleg még alkalmazottak, és gondolkoznak azon, hogy vállalkozást nyitnának vagy esetleg már megtették az első lépéseket.

Mégis mi lenne a legjobb tanácsod egy olyan embernek, aki épp most áll közvetlenül vállalkozás-indítás előtt Magyarországon?

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Boér Tamás: Az, hogy Isten ments, hogy a pénzzel kezdjék, Isten ments, hogy alapítsanak egy BT-t, KFT-t, valamit, vegyenek elő írószert és papírt, vonuljanak el csendben, magányban, és írják le a vállalkozással kapcsolatos összes gondolataikat, határozzák meg a jövőképet a küldetést. Miért létezne ez a vállalkozás, a miért iszonyú fontos, hogy ez jól meg legyen határozva, mert a miért adja a motivációt.

Mi az a jövőkép, amely felé tartana és azt tényleg érezze, azzal élni-halni kell, úgymond az húzza ki az embert az ágyból, hogy hú, de jó én ezért cselekszem. És nagyon fontos egy stratégiát… A stratégiából fog jönni az a terv, aminek a finanszírozásához kell majd a pénz. Amíg ezek nincsenek leírva papírra, amíg nincsenek megcsócsálva azt mondom szakértő által, vállalkozásfejlesztési szakember által.

Ha lehet ne csak egy ilyen szakember, hanem több által, aki felteszi a megannyi kérdését, és kivesézi ezt a tervet. Addig ne is nyúljon a pénzéhez ne is gondolkozzon pénzben az ember, amíg nem látja ezt kristály tisztán leírva szakértők által tapasztalt szakemberek által átnézve, és egy ilyen kvázi rábólintással, hogy oké ez elégséges ahhoz.

Ne felejtsem el… bár kétségtelen az igaz, hogy pénzt lehet elveszíteni, a legnagyobb elvesztett… a legsúlyosabb, amit elvesztünk az mindig az idő és nem a pénz, de akkor is azt mondom, azért oda kell figyelni arra is, hogy mennyi pénzből mit. A lényeg a lényeg nem a pénzzel kell kezdeni, mert a pénz nem fog stratégiát építeni.

A pénz arra jó, hogy a stratégiát végrehajtsuk és megfinanszírozzuk. Ami által eljutunk bizonyos célokhoz, amiből nyilván való értékesítésben benne van és abból a számoknak menniük kell. Tehát legfontosabb ne a pénzzel kezd, kezd a küldetéssel, jövőképpel, stratégiával és egy tervvel. Amikor ez kristálytiszta és azt mondják, hogy ez egy működőképes terv meggyőződött róla, na akkor kezdi megnézni, honnan finanszírozom ezt a tervet.

Anita: Tehát azt mondod, hogy először dolgozzanak ki egy üzleti tervet az elejétől a végéig, hogy az, hogy fog kinézni, és amikor ez megvan, utána kezdjenek el invesztálni a reklámba, weboldalfejlesztésbe?

Boér Tamás: Pontosan! Egy bank mi alapján ad hitelt? Egy üzleti terv alapján. És annak megvannak pontokba szedve, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie, és azt szakértők átrágják, hogy mennyire valóságos ez mennyire reális, hogy ez teljesíthető.

A pénzintézetek komoly kockázatelemzés… és hát, ideális esetben persze ők is néha hibáznak, de azért kockázatelemzés elvégzése az ő saját érdekük is. Hogy a kihelyezett pénz higgyenek abban, hogy az vissza fog jönni.

Anita: Ez egy nagyon jó tipp volt tényleg mindenkinek és talán, még hogyha én is tudtam volna ezt 3 éve, amikor még elkezdtem kiépíteni az első vállalkozásomat, ez a tipp engem elég sok fejfájástól megszabadított volna még anno.

Na de nézzük is gyorsan a következő kérdésünket, ami egy klasszikus kérdés, mindenképpen fel akartam tenni és ez így hangzik: Ha újra kezdhetnéd az egész életedet, mi lenne az a két dolog, amit máshogy csinálnál Tamás?

Boér Tamás: Hát, személyes fejlődésnek csecsemőkoromban neki kezdenék!

Azon kérdések feltevése, hogy ki vagyok én? És miért jöttem itt a világra? Miért így? Szóval egy csomó miértnek az utánajárása, minden egyéb ebből már jön, mert az ember úgyis mindig a saját adott pillanatnyi tudatossági szintjéből hozza meg a döntéseit. Ahogy nő a tudatosság a döntések is változni fognak.

Tehát azzal a tudatossággal ugyanazt dönteném megint az a kérdés, hogy a tudatossági szintem hol tart? Tehát ebbe kezdenék bele korábban, de hát ugye akkor kezd bele az ember, amikor éppen lehetőség nyílik rá, vagy felébred, hogy hoppá foglalkozhatok magammal és feltehetem a kérdéseket, hogy mi hogyan működik nálam az életemben, mi az ami jól megy mi az ami kevésbé, mint tudok változtatni.

Anita: Tehát a tudatosság ott kezdenél, és mi lenne a második dolog, amit máshogy csinálnál?

Boér Tamás: Ezzel minden egyéb adódik, második, harmadik, negyedik ebből adódik, azt mondom.

Anita: Értem, szóval akkor Te csak erre az egy dologra mennél rá?

Boér Tamás: Mert ez mindent meghatároz automatikusan, számomra.

Anita: Itt a sikergurun a sikert ízlelgetjük, darabjaira szedjük, megnézzük, hogy egyes vállalkozók mit tesznek pontosan a siker elérése érdekében. Azért, hogy ebből más vállalkozók, ti hallgatóság nem csak tanulni tudjatok, hanem ugyanúgy inspirációt is szerezzetek.

Szerinted mik tesznek egy vállalkozást sikeressé? Mert ugye gyakran halljuk, emberektől, hogy ááá én nem tudok vállalkozást nyitni, mert én szegény családba születtem, vagy, mert Magyarországon nagy a bürokrácia és korrupt.

Mindig jönnek ezek a kifogások, hogy miért nem tudnak vállalkozást nyitni, vagy miért nem tudják a vállalkozást felfejleszteni vagy én már öreg vagyok, vagy túl fiatal vagyok, és mik azok tényleg valóságos életben azok a körülmények, amik egy vállalkozást sikeressé tudnak tenni?

Boér Tamás: Ezek csak belső körülmények, nem a külsők, amiben benne van az is, hogy ha nagyon kedvezőtlenek és hátráltatók a külső körülmények, akkor mozdulok, és megteremtem azokat a külső körülményeket, amelyek támogatják a sikert.

Tehát, nemrégiben egy ügyfelem mondta, hogy régen nagyobb arányban voltak külföldi megrendelései, és most ezek nagyon visszaestek. Alig van és megint fel kéne pörgetni a külföldi megrendeléseket. Hát ezért neki kellett tennie, nyilván való, ha valaki nem bírja a nyelvet, vagy nincs egy olyan értékesítője, ahol van külföldi kapcsolatrendszer, ez az a külső körülmény, amit meg kell teremteni.

Adott esetben fölvesz valakit, aki bírja annak az országnak a nyelvét és tud telefonálni és végzi az ezzel kapcsolatos tevékenységeket. Tehát ha észreveszem, hogy valami hiányzik, akkor a belső körülményem az, ami engem felhatalmaz arra, hogy létrehozzam a külső körülményt. Tehát mindig a belső a meghatározó.

Tehát külsőkre nem lehet fogni, nem tudok vállalkozást indítani, mert nincs pénzem, hát akkor mennyi kell hozzá? Ott az üzleti terv ennyi-ennyi oké, hát akkor… Kin múlik, hogy megszerzed azt a pénzt vagy nem? Hitelt veszel fel, vagy kölcsön kérsz vagy félreteszel és valahogy tőkéshez… Bármilyen módon is, de az a te feladatod, és az a te belső elhatározásod, hogy a pénzt megteremted rá. A külső körülmények mindig egy kifogás és egy hivatkozási alap arra, hogy palástoljuk, ami belül hiányzik.

Anita: Igen-igen, van is egy ilyen szólásmondás nem tudom, hogy emlékszel e rá, hogy a sikeres embereknek tetteik vannak, a sikerteleneknek pedig kifogásaik?

Boér Tamás: Így van pontosan! Lényeg, ami lényeg, hogy belőlem indul minden. Minden alkalommal, amikor külső tényezőre hivatkozol, valamit nem tudok megtenni, vagy valami nem fog menni, vagy nem megy nekem, vagy nem teszem meg, vagy a pénz miatt, ami egy külső tényező, vagy az idő miatt ez a két típus, amit az emberek mondani szoktak, nincs pénzem, nincs időm mind a kettő egy nagy hazugság.


Mindenkinek van ideje, napi 24 óra tessék beosztani tessék válogatni a tevékenységek között. Ne tévét nézzél, hanem értelmes dolgokra irányítsad a figyelmedet. Meg, hogy nincs pénzem, ez megint 99,99 százalékban nem igaz. Hát akkor tessék tenni valamit, hogy legyen. Akkor az a kérdés, hogy mit tehetek azért, hogy legyen pénzem, ennyi és akkor cselekszem, tehát nem igaz, hogy nem tudok tenni önmagamért, ez mind kifogás!

Mindig, amikor külső tényezőre hivatkozom, gyengítem saját magamat. Most kikívánkozik belőlem, hadd mondjam el, ahelyett, hogy azt mondanák az emberek, hogy nincs pénzem, mondják azt, hogy mindenre, ami számomra tényleg fontos, hangsúlyozom TÉNYLEG fontos, rászánom vagy megteremtem a pénzt. És folytatódik, nagyon fontos, résszel, második részével a mondat és a többit elengedem.

Anita: Így van, ez lehetne még egy megerősítés is igaz?

Boér Tamás: Fontos, hogy elengedjem a többit. Ugyanez vonatkozik az időre. Nincs olyan, hogy nincsen időm! Mondja ahelyett, hogy nincsen időm, ami egy öngyengítő mondat, saját magát gyengítő mondat, mondja az ember azt, hogy mindenre, ami számomra tényleg fontos, hangsúlyozom, hogy TÉNYLEG fontos rászánom az időt és a többit örömmel elengedem.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ez a felelősség! Mire mondok igent, mire mondok nemet. És ha ezt letisztázom, és ettől dobban a szívem és boldog vagyok ezzel, akkor sikeres vagyok. Tök mindegy, hogy mi van odakint, mit látnak rajtam, hogy tipikusan ez a női vállalkozó kategória, hogy pénzben mérik meg a vállalkozásnak a bővülésében…

Persze ez is egy siker nem mondom, de egy szóval nem mondanám, hogy nem sikeres az az anyuka, aki az életét a háztartásnak a gyerekek nevelésének dedikálja és egészséggel felnevel több gyereket, és diplomát ad nekik és támogatja a férjét… Tessék kedves férfiak, akik elmennek légkondicionált irodákba dolgozni, otthon maradni és a háztartást egyedül vinni, vagy esetleg némi segítséggel. Lássuk, hogy melyiket vállalná szívesebben.

Ha már itt erről van szó a siker nem csak… erről szól az első könyvem, hogy szálljunk le arról az illúzióról, hogy a siker az a külsőségekben mérhető. Mennyi pénze van? Meg hány folyóirat címlapján jelenik meg? Hány cikkben beszélnek róla? Hány videót posztol a Facebookon? Mekkora autója van? Ez mind irreleváns!

Vannak emberek, akiknek ez a siker. De lehet ember, akinek az a siker, egy sikeres sebész munkája nem látszik igazából. Az, hogy hány sikeres műtétet hajt végre egy évben, az külsőségekben önmagában nem látszik, persze ha pénzel jól áll és magánrendelő vagy egyéb módon gyarapszik az láthatóvá válhat.

A siker meglehet bőven úgy is, hogy neki nincsen nagyon sok pénze és nem mutatja a külsőségekben, mint mondjuk egy dús gazdag vállalkozó. Persze a sebészeknek általában jól megy nincs ezzel probléma, csak ne mindig… szálljunk le arról, hogy a siker a külsőségekben mérhető, én azt mondom, hogy a hiteles mosoly az ember arcán az egyik legfontosabb.

Anita: Ugye beszéltél a prioritásról, hogy a család, munka és hogyha az ember tudja, hogy mit akar akkor arra szakít időt. Azt figyeltem meg, hogy nagyon sokan tudják, hogy mit akarnak. Akarnak egy boldog családot, időt tölteni a gyermekeikkel, a feleségeikkel, a férjeikkel, de mind emellett ők akarnak egy vállalkozást is nyitni.

Ám akkor egy ilyen dilemmába esnek, és innen nem tudnak kijönni, mert ők úgy gondolják, hogy vagy-vagy, tehát vagy egy boldog családom van, ahol én nevelem a gyermekeimet és sok időt töltök el velük, vagy pedig egy sikeres vállalkozásom van. Mi a véleményed erről a kettősségről?

Boér Tamás: Hát ez egy értékrend kérdése, amúgy az időgazdálkodás nem más, mint értékeknek a prioritása, mire mennyi időt vagyok hajlandó szánni, mert egy nap akkor is csak 24 órából áll és fel is kell töltekeznem, aludnom is kell tehát mire szánok jó szívvel mennyi időt?

Ezt kell belőni, ezeket az értékeket, a coaching együttműködésemben mindig több kérdőívem is van, amit megkérem az ügyfeleimet, hogy töltsenek ki, az egyik az értékrend kérdőív. Ahol azokat a kérdéseket teszem fel, ami segít az ügyfélnek tudatosabbá válni abban, hogy neki abban az életszakaszban, mert az is változik, különböző életszakaszban, mi az, ami Istenigazából fontos.

Más a prioritás, és mások az értékek egy független önálló fiatal pályakezdő szemszögéből. Megint más a prioritás, aki már családos, elkötelezte magát és gyerekeket vár, netán már ott van két kisgyerek és az anyuka otthon van és egyedül tartja el a családot megint más a felelősség, más lesz akkor amikor a gyerekek már kirepültek a családi fészekből, unokák még nincsenek, és lehet, hogy már a harmadik karrierjét építi, vagy vállalkozóként dolgozik az illető 50-en túl.

Mások a prioritások, minden életszakaszban fontos látni az értékeket, hogy nekem itt ebben a szakaszban mi a fontos, mi az, amit visszanézek majd a halálom pillanatában erre az életszakaszra, mi az, amire azt mondom, hogy helyes volt, mi az amit megbánnék ha nem tettem volna meg. Ezeket le kell tisztázni, ebben tudok én is segíteni és általam a coaching erre ilyen esetekben érdemes időt és energiát rászánni, mert ez nagyon megtérül.

Anita: Ez pont, hogy a hosszú távú vízió, amikor az ember rákényszeríti magát arra, hogy hosszú távon gondolkodjon, mert ugye, mint tudjuk, az agyunk az rövidtávon tud csak gondolkodni és amit ugye most te mondtál az inkább hosszú távú gondolkodásra van úgymond szükségünk.

Boér Tamás: Így van, egyértelmű, azt mondom ugyanúgy, mint egy autóvezetés esetében, nézem az utat is és közben nézem a műszerfalat is. Kifelé is nézek befelé is nézek. Oda vissza.

Figyelem az utat is a jelzőtáblákat, a forgalomban résztvevő többi autó helyzetét, sebességét, milyen manővereket készülnek csinálni, hogy én is biztonságban manőverezzek és közben figyelem a saját autómat is figyelem mi jelenik meg a műszerfalon van e elég benzin, mennyi a fordulatszám stb. stb. Minden rendben van e.

Ugyanúgy figyelem a külső tényezőket is figyelem a belsőket is. Elégszer kell figyelnem kifelé is és befelé is. Folyamatosan úton tudjak maradni, mint kerékpárban nyeregben tudjak maradni.

Anita: Meg azt is figyeled, hogy hova mész, tehát a célt, azt mindig szemed előtt tartod.

Boér Tamás: Az is arról szól igen, hogy kifelé figyelek, hogyne… persze

Anita: Na, most azt már meg akartam kérdezni, lehet, hogy sokan kíváncsiak arra a válaszra, mivel rengeteg alkalmazott hagyja ott a munkahelyét azért, hogy vállalkozást kezdjen egy jobb jövőért, egy biztosabb jövőért egy élvezhetőbb jövőért, és úgy igazából sohasem tudjuk, hogy mi történik ezekkel a vállalkozókkal, itt van a kérdésem most neked. Tíz év után hagytad ott az alkalmazotti világot igaz?

Boér Tamás: Így van! Most már 13.

Anita: Volt e olyan pont az életedben amikor visszavágytál, amikor azt mondtad, fene ebbe a vállalkozásba, ez nekem túl nehéz inkább visszamegyek 9-17-ig, mert ott biztos, hogy biztonságban vagyok és ott jó lesz?

Boér Tamás: Hát persze mindig, amikor így nehezebben mentek a dolgok a gondolatok előjöttek és ez teljesen normális és természetes, de utólag visszanézve az a fejlődés, amit magam mögött tudok az tudatosság és felelősségi szint, amire ma szert tettem az messze bőven kárpótol minden nehézségért, amit átéltem inkább legyen egy olyan nehézség mondom én, ami anyagiakban nehéz vagy külsőségekben, minthogy a belső.

Bár nem menekültem a munkahelyemről, ez nagyon fontos, tehát annyira vonzott ez tréning, az emberi fejlődés és az önkifejezés vágya annyira erős volt bennem ez az, ami nagyon nehéz egy fix munkakörben, hogy robotként fásultan bejárni dolgozni iszonyú nehéz.

Ha az embernek épp ide jutna, nekem ez nem volt, de mégis azt mondtam jó lett volna akár adott esetben 2008-ban. Mikor a vállalatok tréning büdzséi nagyon lenullázódtak, nagyon nem voltak megrendelések. Akkor volt ilyen időszak persze hogy hú de jó lenne…

Aztán rátaláltam az online marketingre a KKV vállalatok világára és akkor ezzel így rendeződtek a dolgok Hál Istennek, ez is mutatja azt, hogy mindig mindenre van valamilyen megoldás, de közben rugalmasan kell vezetni a dolgokat néha el kell engedni valamit, ami már nem működik úgy, mint ahogy addig működött, új perspektívákat kell találni, keresni és találni.

Anita: Így van, tehát amiről beszéltünk az előbb is a külső és a belső tényezők, hogy olyannak kell lenni a piacon, mint egy kobrának és úgy kell mozogni ahogy a piac mozog, ha a piac jobbra megy akkor te is jobbra mész, ha balra megy balra mész. És mindig vannak új lehetőségek igaz?

Boér Tamás: Pontosan pontosan..

Anita: Jaj nagyon jó volt veled elbeszélgetni Tamás és, hogy őszinte legyek ezt még tudnánk szerintem órákig is folytatni ezt a beszélgetést maga az önfejlesztés a coaching vállalkozás, vállalkozásépítés ezek mind olyan érdekes és óriás nagy témák, amiket én jómagam is nagyon-nagyon szeretek, viszont most már kezdünk kifutni az időből, úgyhogy még bedobom az utolsó körbe ezt a 60 másodperces kérdez-felelek kis poént az időt mérni fogom…

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru