Kitartás, következetesség, korlátozó hiedelmek és a félelem

A mai blogbejegyzésben ismét arról fogok beszélni, hogy hogyan sikerült kiépíteni a vállalkozásomat. S, hogy én, mint kezdő vállalkozó egy alkalmazotti észjárással milyen áttöréseken mentem keresztül. Mikre jöttem rá akár mentoraim, akár coach-aim segítségével. Mennyi kitartás kellett mindenhez.

Kitartás és következetesség

Az egyik ilyen nagy áttörést akkor éreztem, amikor már elég régóta építgettem az üzletemet. Már jó másfél éve benne voltam…. de az eredmények nem úgy jöttek, ahogy kellettek volna és kezdtem elkámpicsorodni, kezdtem elveszíteni a lendületet és a motivációt.

Akkor hallgattam Gary Vaynerchuk beszédeit, aki egy social media guru-féleség, számomra viszont a motivációs beszédei jelentik az ő igazi hasznát. Ő engem nagyon-nagyon jól tud motiválni. Volt egy beszéde, ami arról szólt, hogy miért kell kitartónak és következetesnek lenni. Ezt egy tök jó példán keresztül szemléltette, amit most meg fogok veletek osztani.

Ha fogyókúrázni akarsz, le akarsz adni pár kilót, jó formába akarsz jönni, akkor a legtöbb ember ott esik hibába, hogy elkezdi csinálni a haszontalan kéthetes, háromhetes, négyhetes diétákat, vagy kihívásokat. Majd persze a jojó-effektus hatására azonnal visszajön a súlyfelesleg, vagy pedig azonnal érezzük, hogy már nem vagyunk formában.

Ő azt mondta erről, hogy nem kell naponta 1 órát edzeni. Nem kell sanyargatnod magadat, hogy kalóriát számolj, vagy pontozz, hogy csak 1000-1500 kalóriát egyél naponta, felesleges. Sokan egy évben egyszer, egy hónapig csinálják és ezek az emberek folyamatosan szenvednek azzal, hogy mindig visszatérnek az eredeti kiindulási ponthoz, vagy talán még több kilót is felszednek.

Azt is mondta, hogy napi 20 perc edzés elég, de csak akkor, ha ezt következetesen csinálod. Ami azt jelenti, hogy nap-nap után. Nem úgy csinálod, hogy egy hétig csinálod, utána 2 hónapig nem. 2 hónapig csinálod, aztán fél évig feléje se nézel. Hanem kicsi, bébi lépésekben nap-nap után csinálod. Ezt jelenti a rendszeresség, a következetesség. Akkor garantáltan, hosszútávon lesz belőle egy óriási nagy eredményed egy olyan dolog, ami látszik is kívülről.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

A másik fontos szó, amit mondott, az pedig a kitartóan.

Kitartóan csinálni. Ez az, ami engem akkor elkapott és igazából a szívemig hatolt, hogy kitartóan csinálni. Akkor ott másfél év után egy olyan szakaszban voltam az életemben, hogy rengeteg munkát beleöltem ebbe az üzletbe, de a pénz még nem kezdett el egyáltalán jönni. Ott tartottam, hogy feladom, inkább hagyom a fenébe, visszamegyek valaki másnak dolgozni. A másik variáció az volt, hogy a másik vállalkozásomba fektetem az időm 100%-át. De abban biztos voltam, hogy ez így nekem nem éri meg.

Miután meghallgattam Gary-nek az előadását, akkor döbbentem rá, hogy valójában a különbség a sikeres és a sikertelen emberek között, legyen az karrier, legyen az anyagiak, legyen az, hogy milyen boldog vagy a bőrödben, a kitartáson alapszik.

Még akkor is, ha úgy érzed, hogy már nem bírod tovább, akkor is ugyanúgy menni kell előre.

Persze ehhez hozzátartozik, hogy kell lennie egy olyan stratégiai tervednek, ami bizonyítottan működni fog egy idő után. Tehát nem úgy, hogy a szemedet becsukva, miközben a létra a rossz falnak van támasztva, de te nem gondolkodsz azon, csak mászol fel a létrán. Majd 5 év után rájössz, hogy rossz felé másztál felfele, rossz vágányon voltál kitartó. Nem erről van szó.

Hanem amikor tudod, hogy jó irányba haladsz, tudod, hogy ha ezt csinálod huzamosabb ideig, akkor bizony lesz neki eredménye. Eről beszélt. Ezért a kitartás egy csoda szó minden egyes ember életében. Legyél alkalmazott vagy vállalkozó, legyél otthon háztartást vezető édesanya vagy nyugdíjas.

A kitartás és a következetesség a kulcsa minden emberi sikernek. Ez akár lehet egy olyan pici dolog is, hogy pl. odafigyelünk, hogy minden nap megigyuk azt a két liter vizet. Odafigyelünk egy icipici kis változtatásra. Pl., hogy a reggelinkbe beleszórunk egy kis búza füvet, egy kis chia-t, hogy az kicsit egészségesebb legyen. Kitartás, következetesség, icipici dolgok, ezek fogják a nagy változást meghozni az életedbe.

Korlátozó hiedelmek

A következő példa a korlátozó hiedelmek. A korlátozó hiedelmekről olyan sokat lehet hallani manapság! Legalábbis, ha személyi fejlődéssel foglalkozol, ha ezzel kapcsolatosan olvasol, vagy pedig nézel dokumentumfilmeket, vagy hallgatsz olyan Podcast-eket, mint pl. az enyém is. Akkor nagyon jól tudod, hogy mi az a korlátozó hiedelem.

Azoknak, akik esetleg ezt nem tudják, egy példával szeretném szemléltetni. Méghozzá ismét a saját példámat hoztam el. Ez is jó pár éve történt és akkor azt hiszem éppen nyilvános beszédeket akartam tartani és azokat gyakoroltam. Voltt egy bizonyos coach-om és beszélgettünk az egyik coaching ülés alatt.

Mondtam neki, hogy én annyira szívesen tartanék sales-tréningeket, mert úgy érzem, hogy sok tapasztalatom van benne. Nemcsak a középiskolában, az egyetemen, hanem utána a saját vállalkozásomban is megtapasztaltam, hogy milyen az eladás.

Nem beszélve arról, hogy a két munkahelyemen is eladói jellegű pozíciókban voltam. A tévhitem az volt, hogy én még nem tartok ott. Mert anno még csak 28 éves voltam és úgy gondoltam, hogy még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy kiálljak 50 vezető elé és arról beszéljek, hogy hogyan lehet hatékonyabban eladni, hogyan lehet az embereket befolyásolni, és hogy hogyan lehet az emberből első osztályú eladó nagyon rövid idő alatt.

Ő akkor rámutatott, rákérdezett arra, hogy ez biztos, hogy így van? Majd elmesélt egy példát, ami azóta is benne van az emlékezetemben és nagy örömmel gondolok rá, hiszen ez jelentette számomra az áttörést.

Az volt a példa, hogy egy 22 éves férfi, aki pl. 3 évig tanulta a retorikát, nyugodtan kiállhat olyan emberek elé, akik még egy hete sem kezdték el tanulni a retorikát. Illetve nem is nagyon ismerik a retorikát. Nyugodtan kiállhat akármilyen vezetők elé és bizony sok értéket fog, tudni átadni nekik. Mivel az ő háta mögött már egy 3 éves tudás, gyakorlat és tapasztalat áll, amit igenis, hogy vissza lehet adni.

zúzd be a korlátozó hiedelmeid

Ezzel ő teljesen porrá zúzta ezt a „de én még túl fiatal vagyok” tévhitemet. Ugyanez volt, amikor elkezdtem az első könyvemet is írni. Már egy ideje úgy éreztem, hogy én még túl fiatal vagyok, ahhoz, hogy könyvet írjak. Akkor bumm! Eszembe jutott, hogy ez csak egy tévhit.

Akkor visszaemlékeztem erre a coaching ülésre és szerencsére eszembe jutott, hogy ez csak egy tévhit. Már automatikusan sokkal gyorsabban le tudtam cserélni téveszmémet egy támogató hitre: hogy nem vagyok hozzá fiatal. Ez csak egy régi tévhit, ami abból ered, hogy minden emberben ott van az a kisebbségi érzés, hogy nem vagyok elég jó. A másik jobb nálam, kevés vagyok, nem vagyok elég okos, nem vagyok elég gyors, nem vagyok elég „öreg” úgymond „idős” ahhoz, hogy én könyvet írjak.

Szerencsére porrá tudtam zúzni ezt a tévhitemet. Az emberekben millió és millió ilyen icipici kis tévhit van, amit mi alapból tudat alatt futtatunk a kis agyi programunkban és pont ezért tudat alatt történik. Mi történik akkor, ha nem tudatos? Nem tudunk rajta változtatni, és pont ezek a tévhitek tartanak vissza minket mindentől, amit valaha is el akartunk érni.

Akkor csak gondolkodunk, hogy miért nem sikerül. Előhozzuk ezeket a nagyon alacsony minőségű kérdéseket. Nekünk miért nem sikerül? Nekünk miért ilyen rossz? Mi miért vallunk mindig kudarcot? Az agyunk persze mindig előjön valami ostoba kifogással, mert mi nem vagyunk hajlandók mélyebbre menni és megvizsgálni saját magunkat, önismeret és önfejlesztés által, hogy mégis milyen korlátozó hiedelmeink vannak.

Félelem

Most beszélek a félelmről. Mert a félelem szintén egy olyan dolog, amiről rettentő sokat beszélnek. Hogyan győzzük le a félelmet? Tony Robbins nem azt mondta, hogy győzzük le, mert szerény meggyőződése szerint a félelmet nem lehet leggyőzni, mivel egy evolúciós része az emberi elmének, az emberi létezésnek. Szerinte meg kell tanulni táncolni a félelemmel, amit én úgy fordítanék le, hogy a félelem ellenére cselekedni.

Aki olvasta korábbi blogbejegyzéseimet, már ismeri azt a személyes történetemet, amely azt illusztrálja, hogy hogyan cselekedjünk a félelem ellenére is. Erre egy nagyon-nagyon érdekes teóriát tudtam saját magamban kidolgozni – habár azután már hallottam ezt sok más embertől is.

univerzum, a siker csúcsa

Azt hiszem Warren Buffett – aki a világon a top 10 leggazdagabb ember listáján szerepel már régóta – mondta azt, hogy neki van egy óriási kép a nappalijában az univerzumról. Ha nem érzi magát motiváltnak, vagy nem érzi magát boldognak, vagy esetleg valamitől fél, – és neki ilyen volt régen a nyilvános beszéd – akkor mindig ránézett erre az óriási nagy univerzumra, és csak elképzelte, hogy ő milyen icike-picike.

Csak eljátszott a gondolattal, hogy ő mennyire egy semmi ebben az univerzumban és ez neki egy olyan hatalmas nagy erőt adott, hogy rögtön megjött a bátorsága és sikerült neki a félelem ellenére cselekednie. Magam is sokat használtam ezt a taktikát, mert ezt elloptam tőle. Te is, hogyha tudod, minél többet lopj el, illetve vegyél kölcsön, illetve modellezz le sikeres emberektől, mert úgy tudunk igazán tanulni, hogyha mindenkitől kis tudásdolgokat elcsipegetünk. Igaz?

Az én személyes taktikám, amikor félek, amikor úgy érzem, hogy nem vagyok képes megtenni ezt a lépést, vagy amikor csak simán elönt az aggodalom. Ugye tudod, hogy milyen érzés, amikor elönt az aggodalom? A szívem összeszorul, a gyomrom olyan furcsán elkezd mocorogni és talán még a fejem is egy kicsit szédül és félek. Egy kellemetlen, frusztrált érzés és én mindig is utáltam ezt az érzést. Pont ezért csináltam rengeteg-rengeteg komfortzóna kihívást, hogy megmutassam az agyamnak, hogy nem fogok belehalni, nem fog annyira fájni, mint amennyire én azt elgondoltam.

komfortzóna

Amikor rám tör, ez a félelem akkor én mindig belegondolok abba – és itt jön maga a taktika – hogy milyen rövid az élet. Azt hiszem a Dale Carnegie Sikerkalauz, Ne aggódj tovább, tanulj meg élni című könyvében olvastam valami ehhez hasonlót. Hogy csak gondolj bele, hogy az, amitől most félsz, amitől most tartasz az 60-70 év múlva a világnak már semmit nem fog jelenteni. Semmit. Semmit!

Itt bele lehet esni abba hibába, hogy azt gondoljuk „mert akkor én egy senki vagyok, én semmit sem érek, akkor én tök mindegy, hogy mit csinálok”. Ezért felhívnám a figyelmet, hogy ez egy nagyon erős taktika, és ha ki akarod próbálni, próbáld ki. De ne akkor próbáld ki, amikor valamire motiválni akarod magadat, hanem inkább akkor próbáld ki, a legeslegelején főleg, amikor valamitől nagyon-nagyon félsz.

Ilyen lehet pl. a nyilvános beszéd. Az a legtöbbünk számára halálfélelemmel párosul. Amikor legközelebb az irodádban, vagy egy tréningen beszélned kell, akkor előtte ezt gyakorold, gondold el magadban, hogy 60 év múlva ennek már úgyse lesz jelentősége, úgyhogy akkor miért ne add ki magadból a legtöbbet, akkor miért ne élvezd a szituációt. Minek állandóan félni?

Nem azért vagyunk itt a világon, hogy féljünk. Köszönd meg a félelemnek: köszönöm szépen, hogy felhívtad egy olyan veszélyre a figyelmemet, ami valójában nem is létezik. Viszontlátásra, mostantól fogva élvezni fogom ezt az előadást. Vagy legyen szó akármilyen szituációról, amitől félsz, vagy amit félsz megtenni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ilyen lehet egy vállalkozásindítás, ilyen lehet az, hogy felmondasz a munkahelyeden akkor, amikor már jobban ki van építve mellette egy másik jövedelem.

A félelem. Ilyen pl. kilépni egy rossz párkapcsolatból is, amikor már mindenki visít, hogy nem jó ez neked, szállj már ki belőle, csak magadat sanyargatod, de te még mindig bent vagy ebben a párkapcsolatban. Ezen a félelmen a fenti módszerrel át lehet lendülni.

Néha azt is meg szoktam magamtól kérdezni, hogy ez a probléma mit fog majd számomra jelenteni 5 év múlva, ha most meglépem, vagy hogyha most nem lépem meg. Errre szoktam példának felhozni az önfejlesztéssel kapcsolatban a következőt.

Sok olyan ismerősöm van, aki még mindig nézi este a televíziót. A felsőbb körökben ilyen már nem létezik, hogy televízió. Ha valaki szórakozni akar, mert azt kell, és lehet is, akkor ott van most már az internet, a youtube csatornák, a dokumentumfilmek. Ha tényleg valami vígjátékot szeretnénk megnézni, akkor ott van egy jó kis mozi, kólával, meg popcorn-nal stb.

A tévére már egyáltalán nincsen szükségünk. Sőt mit több, nagyon-nagyon káros hatással van ránk! Nagyon sok olyan ismerősöm van, akinek még mindig be van ez a tévé nevezetű akármi installálva a házába. Ezen én mindig nagyon-nagyon el szoktam csodálkozni, mert nem értem, hogy honnan veszik rá az időt.

Nekem még a takarításra sincs időm, de arra mindenképpen szorítok, hogy főzzek egészségesen a családnak. Az egészséges táplálkozásra nagyon-nagy hangsúlyt teszek, de arra, hogy tévét nézzek, egyszerűen nincsen időm. Néha-néha meg szoktunk nézni egy-egy 20-22 perces részt a Jóbarátok nevű sorozatból.

A lényeg az, hogy ha 5 év múlva, ha most 30 éves vagy, 35 éves leszel attól függetlenül, hogy esténként melyik valóságshow-t nézted, vagy pedig önfejlesztő könyvekkel szórakoztattad magadat, mert igenis, hogy szórakoztató egy önfejlesztő könyv. Sok olyan ismerősöm van, aki még bele se kezdett egy önfejlesztő könyvbe se.

önfejlesztő könyv, siker

Tehát nekik vannak ilyen tévhiteik, hogy – mert hát ezek az önfejlesztő könyvek biztos unalmasak, meg sok energiát elvesznek, meg minden – pedig pont ellenkezőleg.

A legtöbb önfejlesztő könyv úgy van megírva, hogy 100 ezerszer szórakoztatóbb, mint akármelyik híres hollywoodi film. Nem azt mondom, hogy nem csináltak jó hollywoodi filmeket. Általában életrajzi filmnek mondjuk a Steve Jobs, meg ehhez hasonló filmeket, amik nagyon-nagyon jók, de a legtöbbje sajnos eszméletlenül idióta, ostoba film és semmi haszna nincsen.

Mert szórakoztatni nem szórakoztat. Azt már statisztikailag tanulmányokkal alátámasztva kimutatták, hogy az agyrezgés, vagy az agyhullám majdnem, hogy kisimul, amikor az ember ilyen filmeket néz, mert abszolút nincsen rá szüksége.

Tehát olyan mintha kómába esne az ember. Nem tanul, nem érzi jól magát, nem fejlődik, egyszerűen abszolút semmi haszna nincsen. Csak inkább olyan, mint amikor az ember a homokba dugja, a fejét. Éppen ezért mindenkit bíztatok, hogy ha még nem találkozott önfejlesztő könyvekkel, akkor egy párat vegyen meg.

Egy pár híresebbet, mert azok általában úgy vannak megírva, hogy nagyon szórakoztatóak és rá fog kapni az ízére. Egy idő után, ha nem is rögtön, mert egy szokást nem szoktak rögtön kialakítani, mert akkor nagyon-nagy az esélye, hogy az ember visszaesik.

Szépen lassan bébi lépésekben, ahogy Gary Vaynerchuk is mondta következetesen és kitartóan átszoktatni magunkat a tévénézésről a könyvolvasásra és az önfejlesztésre. Mivel ez egy lehetőség, és egy választás.

Te választod meg, hogy mit csinálsz esténként, te választod meg, hogy ledobod-e magad a tévé elé és tényleg kisimult agyi hullámhosszokkal szórakoztatod magadat, majd pedig álomba szenderülsz, vagy pedig leülsz és elkezded magadat fejleszteni akárhogyan, ahogyan te szeretnéd. Lehet könnyekkel, lehet videókkal, lehet esti webináriumokkal, akár szemináriumokkal, online kurzusokkal, hangos könyvekkel, hogyha nem szeretsz olvasni.

Akármilyen módon. Most már Magyarországon is rettentő sok módja van ennek, ha meg tudsz angolul, akkor pedig a határ a csillagos ég. Majd meg fogod látni, hogy ha pl. 30 évesen azt választod, hogy te minden este tévét nézel a hétvégét meg elcseszed minden hülyeségekre, mint pl. haverokkal grillpartizás, alkoholizálás, vagy akármilyen teljesen felesleges időpazarlások végzésére, akkor utána 5 év múlva megnézheted magad, hogy hol leszel.

Nem fogsz nagyon-nagyon sokat fejlődni, ezt már most megmondom neked. Ez is egy választás, ha ezt választod, akkor ezt fogadd el és ne panaszkodj arról 5 év múlva, hogy mennyire utálod a munkahelyedet, milyen hülye a főnököd és, hogy te milyen szerencsétlen vagy.

Azért vagy szerencsétlen, mert 5 éve rossz választásokat hoztál minden nap folyamatosan és nem kezdted el magadat fejleszteni. Viszont van a másik variáció, a B variáció, amikor 30 évesen megvilágosulsz. Eljut a tudatodig, hogy az önfejlesztés az egyetlenegy mód arra, hogy olyan életet élj, amilyet te akarsz és boldog legyél a nap 95%-ában, vagy az év 95%-ában.

Akkor viszont elkezded magadat fejleszteni. Bánom is én, hogy hogyan, vagy milyen taktikákkal. Egy nap csak fél órát fejleszted magadat, vagy 5 órát fejleszted magadat, az már tényleg teljesen rád van bízva. Csak kitartóan és következetesen kell csinálni és akkor 35 évesen megnézheted magadat. Kilométerekre messze leszel attól az embertől, mint aki 30 évesen nem kezdett el önfejlesztéssel foglalkozni. És attól függetlenül ezt garantáltan megígérhetem neked, hogy ha most 30 éves vagy, akkor 5 év múlva 35 éves leszel, így vagy úgy.

Hogy 35 évesen 5 év múlva milyen életed lesz, az mindössze attól függ, hogy most, nem holnap, nem holnapután… Hogy most milyen döntéseket hozol, hogy most eldöntöd-e, hogy oké nekiállok és csinálod is. Ha ugyanezt a döntést meghozod minden nap, akkor 35 évesen teljesen máshol leszel, ezt garantálni tudom.

Az egyik kedvenc példám az, hogy egy 40 éves férfi panaszkodott, hogy, ő úgy elvégezné az egyetemet, de az 5 évig tartana, munka mellett lehet, hogy 6-7 év is lenne, aztán már 47 éves lenne, mire végezne. Az pedig azért már milyen soká lesz?

Akkor az ismerőse erre csak végül is egy frappáns kérdést feltett, hogy édes drága Péterkém, mennyi idős leszel 7 év múlva, hogyha nem végzed el az egyetemet?

Ez az egyik kedvenc példám, mert ez nagyon tud arra motiválni, hogy minden nap fejlesszem magamat, mert megöregszünk így is, úgy is. A különbség az a kicsi dolgokban van. Abban van, hogy felkelsz-e félórával előbb és tudsz-e meditálni egy picit, gondolkodni, tervezni, célt kitűzni, motiválni magad.

A különbség azokban az esti órákban rejlik, hogy leülsz-e a doboz elé lesni, vagy pedig megerőlteted magadat végre, és a kezedbe veszed az irányítást. Még egyszer, tehát, a különbség a pici dolgokban van, nem pedig a nagy dolgokban.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru