Mi a különbség a fix és fejlődő gondolkodásmód között – Önfejlesztés gyorsítósávon

Fix vagy fejlődő gondolkodásmóddal rendelkezel?

Hogy őszinte legyek, a fix és a fejlődő gondolkodásmódot én jómagam egy könyvben olvastam, méghozzá Carol S. Dwecktől vettem a kifejezéseket, de alapjában véve a fix az az ember, aki nem fejlődik a fejlődő pedig, aki igen.

Azért kicsit jobban nézzük meg a különbségeket, hogy melyik jobb és miért – milyen életet eredményeznek?

Természetesen a fejlődő gondolkodásmód az, ami előbbre fog minket vinni, és amit ki akarunk alakítani magunkban. De most nézzük meg, hogyan néz ki az az ember, aki fix gondolkodásmóddal rendelkezik.

A fix gondolkodásmód az nagyon veszélyes. Ezek az emberek általában nem érik el, azt, amit akarnak. Ráadásul csőlátásuk van, ami azt jelenti, hogy mindig úgy gondolják, hogy nekik van igazuk. Ezek az emberek azok, akik kijelentik, hogy “Én már tanultam eleget, engem már hagyjanak békén”. Ilyenkor megállnak a fejlődésben és ott pedig általában stagnálás van, a frusztráció kezdete, és az élet vége.

A fejlődő gondolkodásmódú emberek természetesen majdnem, hogy az ellenkezője a fix gondolkodásmódú embereknek. Ők hisznek abban, hogy a tehetség, a képesség fejleszthető, és hogy életünk végéig fejleszteni is kell. Hisznek abban, hogy tapasztalatszerzés által nőnek és jobbá válnak.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

1. HOZZÁÁLLÁS

Az első fontos különbség a hozzáállás. Mi történik akkor, hogyha hibázunk? Mi emberek vagyunk és hogy hibázunk, az természetes. De hogyan állunk hozzá?

Úgy állunk hozzá, hogy hibáztunk, ezért úgy érezzük, hogy mi kevesebbek vagyunk, mi nem vagyunk olyan tehetségesek, mi nem vagyunk olyan jók, és ezzel lekicsinyítjük saját magunkat, az önbizalmunkat is megtépázzuk?

Vagy úgy állunk hozzá, hogy hibáztunk, éljen, ez azt jelenti, hogy valamit csináltunk. Oké, mit tanultam a hibáimból, hogy ezt a fajta hibát legközelebb ne kövessem el? Vagy hogyha még egyszer ugyanezt a hibát elkövetem, akkor ne legyen ilyen nagy kár vagy ilyen komoly a következmény. Minél gyakrabban hibázunk, annál többet tudunk tanulni.

Az ember, aki nem hibázik, nem csinál semmit.

2. KÍVÁNCSISÁG

Nagyon erős kíváncsiságot kell magunkban kifejleszteni ahhoz, hogy fejlődő gondolkodásmódot tudjunk létrehozni.

Mivel aki nem kíváncsi, az általában nem is tanul semmit. Ezért igyekezzünk kíváncsiságot kifejleszteni magunkban, minden érdekeljen minket.

A kíváncsiság fog téged majd előre vinni.

3. HÁLAADÁS

A hálaadás egy óriási különbség a fix és fejlődő gondolkodásmódban élő emberek között.

Nem tudom, hogy szoktál-e te hálát adni azért, amid van? Hálát adni azért, ahol élsz, ahogy élsz, hogy van tető a fejed felett, hogy egészséges vagy, hogy van családod, de még a leges-legapróbb dolgokért is érdemes hálát adni.

4. ENGERIASZINT

Ha nincsen energiánk, akkor nincsen kedvünk, motivációnk, nem tudunk tanulni sem. Ha el akarjuk érni a céljainkat, akkor fontos, hogy figyeljünk az energia szintünkre. Most már nem időgazdálkodásról van szó… most már 2021-ben energiagazdálkodásról van szó.

visszatart valami? Tegyél ellene!

Te gazdálkodhatsz úgy az időddel, ahogy akarsz, kiolvashatsz több tucat könyvet időgazdálkodásról, elmehetsz szemináriumokra, tréningekre, DE, hogyha nem gazdálkodsz az energiáddal, akkor neked egy nap negyvennyolc órából is állhat, még sem fogsz annyit elérni, mint egy olyan ember, akinek csak huszonnégy órája van, de megtanult gazdálkodni az energiájával.

Az egyik kulcs: A táplálkozás. Ha alacsony minőségű, üres szénhidrátokat viszel be a testedbe, melyek gyorsan felpumpálnak és kiégve hagynak, hogy este fáradtan belezuhansz az ágyba, vagy még rosszabb esetbe a fotel elé és kapcsolgatod a tévét. Vagy olyan tápanyagokat és vitaminokat adsz a szervezetednek, hogy este hatkor te még toppon vagy és akkor kezdődik el neked a második nap. Nagy különbség.

5. ÖNBESZÉD

Következő pontnak mindenképpen szeretném megemlíteni az önbeszédet, erről biztos, hogy már sokat hallottál. Íz önbeszéd az alapjában véve az, hogy te hogyan beszélsz magaddal. Ennek nagy részét tudat alatt teszed. Ezen a ponton lehetséges, hogy még úgy igazából egyszer sem figyelted meg miket magyarázol magadnak. DE kérlek, mindenképpen próbáld megfigyelni, hogy hogyan beszélsz magaddal, mert véleményem szerint ez a gyökér, a gyógyulás és motiváció eredete.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Tehát, ha valamit elrontasz, valami nem sikerül, hogyha valami nagy dolog elé nézel, miket mondasz magadban, miket mondasz magadnak? Biztatod magadat, megbocsátasz magadnak, vagy lehúzod magadat, szidod magadat?

Ez egy óriási különbség a fix és a fejlődő gondolkodásmód között. A fejlődő gondolkodásmódban élő emberek tudatosan odafigyelnek az önbeszédjükre, és megpróbálják azt folyamatosan kontroll alatt tartani azt, hogy az a hasznukra váljon. A fix gondolkodásmódban élő emberek pedig nem figyelnek rá oda és nagyon negatív az önbeszédjük.

Példa:
Tamara 25 év házasság után elvált és az első igazi randira készült. Egy nagyon sikeres és jóvágású üzletemberrel egy előkelő étterembe. Nagyon izgult, hiszen már 25 éve nem randizott senkivel sem. A vacsora kellemesen indul, majd a közepén a férfi hirtelen feláll, ledobja a szalvétát az asztalra és megszólal:

„Elnézést, ez nem fog működni.”

Majd pedig távozik. Tamara megsemmisülve érzi magát. Elkeseredettségében felhívja legjobb barátját és beszámol neki a történtekről. A barátja így felel:

„Hát persze, hogy nem jöttél be neki. Túl vastag a csípőd, öreg vagy és nem tudsz értelmesen beszélgetni sem. Mit gondoltál, hogy majd egy ilyen sikeres és jóképű férfi szóba áll veled? Nem vagy normális.”

Milyen barát az ilyen? Kivéve, hogy ezt nem a barátja mondta, igaz? Ezek a gondolatok csak Tamara fejében játszódtak le. Ezt hívjuk negatív önbeszédnek.

6. ÖNFEJLESZTÉS

A legfőbb különbség a fix és a fejlődő gondolkodásmódban: a személyiségfejlesztés.

Bizony a fejlődő gondolkodásmódban élő emberek nagy időt, energiát, pénzt fektetnek az önfejlesztésbe. Ez lehet könyv olvasás, magasabb rendű klubtagságok, ahol másoktól tudnak tanulni, tréning, szeminár, online kurzusok, saját mentor, coach, tapasztalatok szerzése stb.

Fontos a folyamatos tanulás, hogy egy fejlődő gondolkodásmódot tudjunk kialakítani, mivel a szikra, az sajnos nem pattan ki az agyunkból ahhoz, hogy egyszerűen ki tudjuk venni a dolgokat. Először bele kell rakni a tudást az agyunkba, és ehhez egyedül is csakis az önfejlesztésen keresztül vezet az út.

7.RUGALMASSÁG

a gumiszalag törvénye

Az utolsó előtti pontunk a rugalmasság. Ne kössük az ebet annyira a karóhoz! Jó az, hogyha az embernek vannak elvei, de azokat mindig nagyító alá kell venni, hogy még mindig érvényesek-e, még mindig helytállóak-e. A fix gondolkodásmódban élő emberek sohasem vázoltatnak elveiken és mindig a saját igazukat hajtják. A másik oldalon viszont a fejlődő emberek pedig hajlandóak a másik oldalt is szemügyre venni, megérteni és elfogadni és gyakran megváltoztatják a véleményüket, hogyha jónak látják.

8. CÉLKITŰZÉS

A célkitűzés hozzátartozik a fejlődő gondolkodásmódhoz. Most tudom, hogy rengeteg információt adtam, és tényleg nagyon-nagyon sok kisebb pontból állt össze ez a videó, de a lényeg az, hogy ezek azok az alappontok, amik úgy igazából megkülönböztetik a fix gondolkodásmódú és a fejlődő gondolkodásmódú embereket a könyv szerint.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru