Mi az, ami visszatart a vállalkozás indítástól?

Kezdjük is ezt a mélyebb lélegzetvételű blogbejegyzést, ami specifikusan azoknak nagyon hasznos, akik vállalkozásindításban gondolkodnak.
Arról a 3 pontról írok ma, ami a legtöbb embert visszatart a vállalkozásindítástól. Ami a legtöbb embert arra készteti, hogy évekig csak a zuhanyban álmodozzon arról, hogyha majd ő egyszer a jövőben vállalkozást nyit, akkor az majd milyen jó lesz.

Tudsz azonosulni ezzel a problémával valamilyen szinten? Tudod, hogy mit szeretnél csinálni, tudod, hogy jó vagy benn és biztos sikerre tudnád vinni, de valami mégis visszatart. Én biztos tudok ezzel azonosulni. 3 éven keresztül szenvedtem, mint alkalmazott, míg végül kiléptem a mókuskerékből és saját vállalkozásba kezdtem.

Ennek immáron 3 éve és bátran mondhatom, hogy életem legjobb döntése volt. Ebben az 3 évben lehetőségem nyílt tanulmányozni és kielemezni a kifogásokat, okokat és a gondolkodásmódot, mely meggátolt, majd pedig a körülményt és a tényezőket, amik pedig átsegítettek életem eddigi legnehezebb döntésén.

Nem tudom, át tudod e érezni az a szenvedést, melyet sokan nap, mint nap átélnek a munkahelyükön. Testben ott vannak, de gondolatban már a saját kis vállalkozásukon dolgoznak, és azt vezetik. Mégsem teszik meg a kellő lépéseket illetve csak nagyon lassan araszolgatva. Mi a gond tehát? Mi tartja őket vissza? Miért nem lépnek, habár tudják, pontosan mit kell tenni?

üzleti coaching

ÜZLETI COACHING CSOMAG

Mert mindenn üzletembernek kell egy kiváló coach!

1. Félelem

Az első számú és talán egyetlen egy dolog, ami legtöbbünket visszatart az a félelem. A félelem a megszégyenüléstől, a visszautasítástól, a kudarctól és a fájdalomtól. Félelem attól, hogy időt, pénzt és energiát feleslegesen fektetünk be. A félelem, hogy nevetségessé válunk kortársaink előtt, mert megpróbáltuk és nem sikerült. Félni attól, hogy elveszítjük a biztonságot. Az ismeretlentől való félelem.

De leginkább a változástól való rettegés, ami lehet akár a félelem attól, hogy hihetetlenül sikeresek leszünk és minden megváltozik vagy a félelem, hogy minden annyira megváltozik, hogy az irányítás kicsúszik a kezünk alól.

„Sok embert összezúz a félelem terhe és lebénítja őket, melynek következményeképp egész életüket mozgásképtelenül élik le.”

/Anita Andrade

De mi is valójában a félelem?


A félelem agyunk természetes védekező mechanizmusa, mely meggátol minket, hogy ne okozzunk fájdalmat magunknak. A félelem egy természetes evolúciós pajzs, ha úgy tetszik, mely vigyáz ránk és néha túlságosan is. Mivel, ha vállalkozást nyitunk, akkor bizony a fájdalom elkerülhetetlen.

Egy vállalkozás magával hozza a bizonytalanságot, a változást, kudarcot, rengeteg visszautasítást és bizony sokszor megszégyenülést is. Valójában mindent, amitől agyunk annyira védeni akar minket a félelem érzés segítségével. Tehát agyunk arra biztat minket, hogy ne vállalkozzunk, mert így próbál meg minket a fájdalomtól megvédeni.

Fontos megértenünk, hogy az agy rövidtávon gondolkodik és nem látja a hosszútávú előnyöket, mely a vállalkozás indítással társul.

Tehát hogyan iktathatjuk ki az agyunk vállalkozás indítással kapcsolatos, de mégis ősrégi védekező mechanizmusát? A válasz: sehogy és ez így van jól. Nem tudjuk kikapcsolni a legősibb tulajdonságaink és nem tudjuk ellenük felvenni a harcot. Tehát mit csinálsz, ha valamit nem tudsz legyőzni? Szövetkezni kell vele! Szövetkezni kell agyunkkal a következő módon:

Hitesd el agyaddal, hogy a „nem változás”, illetve a „nem vállalkozás” sokkal több fájdalommal jár, mint a változás illetve a vállalkozás. Ha ez megvan, akkor nincs több visszatartó erő.

/Anita Andrade

Langyos víz szindrómában szenvedünk

A langyos víz szindróma az, amikor a munkahelyed rossz, de nem annyira rossz, hogy változtass, a víz nem elég forró, hogy kiugorjunk belőle, nem igaz? Beletörődünk, elhagyjuk magunk és hagyjuk, hogy sodorjon minket az ár. A munkahelyeden maradás az agyadnak nem annyira fájdalmas, mint a vállalkozás indítással kapcsolatos félelmek. Igaz?

Ha a NEM változást annyi fájdalommal tudod összekötni, hogy agyad azt mondja „Oké, inkább kezdj vállalkozásba, mert ebben a mókuskerékben maradni MINDENNÉL rosszabb!”, akkor lépni fogsz, akkor áttörsz és nem lesz mi meggátoljon. A félelem ott lesz még mindig, ne érts félre.

Ezért írtam, hogy szövetkezni kell agyunkkal nem pedig „legyőzni a félelmet”. Nem tudunk 5000 millió éves ösztönt legyőzni. Nem megy. Hanem most átfordítottuk és agyunk már a saját malmunkra hajtsa a vizet. Röviden, ha több fájdalmat tudunk csatolni a nem vállalkozáshoz, mint a vállalkozáshoz, akkor nyert ügyünk van.

2. Helytelen tudástár és a közvetlen környezeted

Miért? tudástár

Nagyon fontos, hogy kikkel veszed magad körbe. Amikor mi elkezdtük a saját vállalkozást igyekeztünk annyi időt eltölteni a szakmánkban dolgozó, már sikert elért emberekkel, amennyit csak tudtunk. És az elején, mindenkiről szó van. Ha neked nincs semmid, akkor mindenki másnak sokkal több van.

Folyamatosan mentorok után kutakodtunk, networking estékre jártunk és állandóan csak a vállalkozásról beszélgettük, miközben nagyon élveztük ezt természetesen. Inspirációt kerestünk és nyitva tartottuk szemünk mikor és hol tudunk tanulni és fejlődni. Ezt a jó siker szokásunk a mai napig sikerült megtartanunk.

 • Az adó elvisz minden hasznot.
 • Rossz a gazdaság.
 • Nem lesz semmi szabadidőd.
 • Feláldozod a családi életed és meg fogod bánni.
 • Minden vállalkozó adócsaló.
 • A mai világban vállalkozásból nem lehet megélni

Tudod kikről beszélek? Kinek a szájából hallod a leginkább ezeket a mondatokat?

A helytelen tudástárral rendelkező embereket két csoportra lehet osztani. Az egyik csoport a közvetlen barátaid, ismerőseid és családtagjaid, ugyanis némelyikük nemcsak nem támogat, hanem még le is húz. Így van ez? Ezáltal felépítettél magadban egy helytelen tudástárt. De miért is húznának vissza? Hisz barátaid, szeretnek téged, nem igaz?

Természetesen ők ezt önhibájukon kívül és csupa szeretetből teszik. Mint te is, én is és ők is félnek a változástól és ha te felmondasz munkahelyeden, vállalkozásba kezdesz, akkor minden meg fog változni és te is meg fogsz változni. Ők viszont nem szeretnének semmifajta változást.

Erre nagyon oda kell figyelj. Azonosítsd ezeket az embereket és ha nem is vágod ki őket az életedből, mindenképp csökkentesd le minimumra az együtt töltött időt és az Istenért, soha ne beszélgess velük a vállalkozással kapcsolatos terveidről, mert lel fognak beszélni róla. Erre nincs szükséged. Az ellenkezőjére van szükségünk.

A második csoport és egyben a másik veszélyforrás a lúzer vállalkozók csoportja. 10-20 éve van vállalkozásuk, de épp, hogy megélnek belőle és még mindig egyhelyben topognak. Talán ezek az emberek nem a legjobbak, akikre hallgathatsz, akiktől tanácsot kérhetsz, ha vállalkozást akarsz elindítani.

Ezek az emberek csak le fogják törni a szarvaid, eltiporják ambíciód, amire amúgy szükséged van, főleg az elején, mert csak panaszkodni fognak és megerősítenek a hitedben, hogy a vállalkozói életmód nagyon nehéz és kemény életstílus.

Mégis mire van szükségünk?

Motiváló, inspiráló emberekre van szükséged, akik megmutatják neked a sárga köves utat. Akik már ott vannak, ahol te is lenni akarsz. Ők meg fogják érteni és támogatni fognak.

Itt van pár tipp, amit már ma is elkezdhetsz, hogy kiépítsed egy győztes tudástárat:

Bővítsd tudástárad

sikerkönyvek vezetőknek

Folyamatosan képezd magad. Számomra az elején nehéz volt, mert egy jó évig nem tapasztaltam semmi változást, pedig minden nap olvastam, hanganyagokat hallgattam, érdekes emberekkel beszélgettem, szemináriumokra jártam és tömtem tele a fejem a megfelelő tudástárral és hitrendszerrel. Tehát itt nagyon nagy türelemre van szükség és hitre ahhoz, hogy az ember kitartson. Viszont garantálom, hogy megéri időt és pénzt fektetni fejlődésedbe.

A híreket felejtsd el

Ott csak a hülyeséget fogod majd hallgatni. Nem kell tudnod, hogy hol van háború és terrortámadás. Attól, mert még tudod, hogy kit lőttek hol agyon és kit szúrtak le hol, attól te még nem leszel jó vállalkozó. Felejtsd el a politikát, a napi híreket és az új divatirányzatokat. Lézerfókuszra van szükséged és csak a vállalkozásoddal kapcsolatos információkra koncentrálj.

Vedd magad komolyan

El kell döntsd a legelején, hogy komolyan gondolod, vagy nem?

Ha komolyan gondolod, akkor csináld. Akkor ne a TV-t nézzük, meg a haverokkal menjünk grill partizni minden hétvégén hanem fókuszáljunk. Miért? Ez egyszerű. Figyelj!

Ha úgy állsz hozzá, hogy „áh ez nekem valószínűleg nem fog sikerülni”, akkor félvállról veszed és nem fogsz komolyan dolgozni a cégeden. Természetesen, ha nem fektetünk be munkát, vajon mi lesz az eredménye? Az eredmény gyér lesz. Erre az agyad rögtön megszólal: „Na látod én megmondtam.” Puff, véged van. Az agyad megerősítette, hogy a vállalkozói világ nem neked való és talán már soha többé nem fogod megpróbálni. Vedd magad komolyan, mert akkor a munkabefektetésed is masszívabb lesz, ami pedig végezetül az eredményekbe mutatkozik meg, ami nagyon motiválóan fog rád hatni.

üzleti coaching

ÜZLETI COACHING CSOMAG

Mert mindenn üzletembernek kell egy kiváló coach!

3. Tévhitek

Harmadik és egyben Utolsó pontként a tévhitek nagy szerepet játszanak a tétlenségbe és a legtöbb embert visszatartják. Mik azok a tévhitek? A tévhitek hitrendszeredben található meghibásodások.

A hitrendszered kaptad és nem pedig te alakítottad ki. A tanáraid, szüleid, barátaid, környezetet, filmek, történések alakították ki a hitrendszered és épp ezért tele van hibás hittel, amit tévhitnek nevezünk. Ha alkalmazott vagy és ki akarsz törni, de valami visszatart, akkor utolsó pontként ezek lehetnek a tévhiteid.

„Nekem úgyse sikerülne.”

Ez egy nagyon gyakori korlátozó hit. Előbb már utaltam erre. Ha nem hiszel magadban és nem veszed magad komolyan először is, akkor senki se fog, másodszor pedig nem fogsz belefektetni annyi energiát, nem leszel ezért annyira eredményes és az agyad visszavág egy „Na ugye én megmondtam, hogy nekem úgyse sikerül.” Kijelentéssel, igazolva ezzel, hogy inkább maradtál volna a barlangodba szépen és csendesen. Bízz magadban! Ha másnak sikerült, akkor neked is fog.

„Én nem vagyok olyan tehetséges, mint a többi.”

Nos a többi se tehetségesebb nálad, nekem elhiheted. A tehetségnek sok köze nincs a sikerhez. Ez bizonyított tény. Mennyi olyan tehetséges, jó adottságokkal megáldott embert ismersz, aki elvesztegette tehetségét és semmire se vitte? Mindenki ismer legalább egy ilyen embert. Igaz? Illetve hány olyan embert ismersz, akiről sose gondoltad volna, hogy sokra viszi, de felfejlesztette magát és most már egy sikeres üzletember? A siker a belefektetett energia és az elszántság kérdése, nem pedig az adottságok miatt lesz valaki automatikusan sikeres.

„Ha felmondanék a munkahelyemen, vállalkozást nyitnék és besülnék, akkor nem találnék újra munkát.”

Tudnunk kell, hogy minket nem a két szemünkért fizet a főnök, hanem azért, ami a fejükben van. Minél több van a fejünkben, annál többet fizet. Nincs más dolgunk, csak többet belerakni a fejünkbe. Ezt hívják önfejlesztésnek illetve amikor magadba fektetsz, amit a legtöbb sikerek ember a legjobb és leghasznosabb befektetésnek mond. Ez csak egy kis tipp tőlem. Ha fejleszted magad, akkor akármikor és akárhol fogsz munkát találni magadnak a legrosszabb esetben is, mivel értékes leszel.

„Most nem tudok befektetni a vállalkozásomba, mert nincs rá tőkém.”

Mint, amikor azt mondjuk, hogy majd nekiállok sportolni, ha lefogytam 20 kilót. Majd egészségesen táplálkozom, ha lement a súlyfeleslegem.

Kifogások és a tévhitek közt néha nincs sok különbség. Igaz?

Végezetül itt van egy stratégia, mely hosszútávon rettentő hatásos és segít legyőzni azt a hírhedt visszatartó erőt:

Dolgozzunk sokat a hitrendszereden, programozd magad minden áldott nap a sikerre és a vállalkozói gondolkodásmódra. Az agyprogramozásról sokat olvashatsz a blogomban, illetve az internet telis-tele van jobbnál jobb könyvekkel, mentorokkal és videokkal a témával kapcsolatban.

Vállalkozói gondolkodásmód

A sikeres vállalkozó vajon máshogy gondolkodik-e, mint egy normális ember? Ha igen, akkor miben nyilvánul ez meg? Ha tudjuk, hogy egy sikeres vállalkozó hogyan gondolkodik, vajon megtanulhatjuk és elsajátíthatjuk e ezt a fajta gondolkodásmódot, miáltal mi is sikeres vállalkozókká vállunk?

Hogyan tudunk azonnal úgy gondolkodni, mint egy vállalkozó?

A vállalkozói gondolkodásmód bizony nagyban eltér egy normális ember gondolkodásmódjától. A vállalkozó egy különleges faj, ha így tetszik. Kevesebben lustálkodik, jövőben gondolkodik, sokkal fegyelmezettebb, felelősséget vállal és imádja a kihívásokat. De nézzük meg pontosan a főbb ismérveket.

Vizionáriusok

A vállalkozók hosszú távban gondolkodnak. A gondolkodásuk főképp a jövőre vonatkozik és kevés időt töltenek a jelenben gondolkodással.

Elégedettek

Hallottad e már a kifejezést, hogy ha elégedettlen vagy, akkor nincs, ami előre hajtson, megállsz. A tévhitben ismert, hogy az elégedett ember nem vágyik többre és épp ezért nem is törekszik semmire és nincsenek ambíciói.

A vállalkozó viszont tudja, hogy az elégedetlenség feszültséget kelt, ami rossz munkalégkört teremt. Ugyanakkor a vállalkozó azt is tudja, hogy az elégedettség hálát termel, ami nagyban hozzájárul a sikerhez. Az elégedetlenség nem motivál, viszont épp az ellenkezőjét teszi.

Ne tévesszük hát össze az elégedettséget a megalkuvással. Én elégedett vagyok az életemmel miközben folyamatosan dolgozom a jövőmön. A gond az, hogy a legtöbb ember nem elégedett és épp ezért nem boldog a pillanatban, a jelenben.

Azt hiszik, hogy a boldogság valami külső tárgyhoz (ház, kocsi, drága óra, márkás cuccok) van kötve, azt hiszik, hogy a boldogság egy másik emberhez van kötve (ha majd ő viszontszeret, akkor boldog leszek) és azt hiszik, hogy a boldogság valami jövőbeli eseményhez van kötve (majd ha elvégzem az egyetemet, ha megkapom a kinevezést, ha megemelik a fizetésem, ha elveszem feleségül). Viszont ezek mind csak délibábok.

Az ember odaér, megszerzi vagy megtörténik az a valami és csodálkozva veszi észre, hogy mégsem boldog. Ez az elégedettségre vezethető vissza. Ha nem vagy elégedett magaddal a jelenben, akkor mégis hogyan lehetnél boldog a jelenben?

Lehetséges e az, hogy elégedettek és boldogok vagyunk miközben párhuzamosan nagy céljaink vannak, fejlődünk és dolgozunk magunkon és a vállalkozásunkon is? Hát persze, hogy lehetséges. A sikeres vállalkozók mind elégedettek és sose panaszkodnak, továbbá boldogságot árasztanak és bizalmat.

sikeres vezető

Kihívásokat, de most azonnal

A stagnálás és állás maga a halál az igazi vállalkozónak. Törtetni előre, kihívásokkal szembesülni és haladni, fejlődni az igazi vállalkozó vérében van. Épp ezért, ha azt mondod egy vállalkozónak, hogy pihenj picit, vegyél ki szabadságot, lassíts le, akkor valószínűleg leharapják a fejed.

Nem jó szabálykövetők

Legyünk itt őszinték. A vállalkozók többsége azért indította el az első vállalkozását, mert nem tudta a főnöke által előírt szabályokat betartani. Tudod miről beszélek? Te se szereted ha parancsolnak neked? A vállalkozó szereti meghatározni saját maga törvényeit és aszerint élni. Nem hagyja senkinek se, hogy ráerőltesse más életét

Előfeltétel

Kell pénz, tőke a vállalkozáshoz? Szükséges egy vagy két jó ötlet a vállalkozáshoz? Kell egy tökéletes csapat a vállalkozáshoz? Ha egyikre is igennel feleltél, akkor van mit tanulnunk, ugyanis egyik sem kell egy vállalkozás indításhoz és ezzel egy igaz vállalkozó tisztában van.

Amíg abból indulsz ki, hogy valamid nincs, ami elengedhetetlen a vállalkozás indításhoz, akkor véleményed szerint mennyi a valószínűsége annak, hogy valaha is vállalkozásba kezdesz? Ha a hiánynézetből táplálkozunk és azon törjük fejünk, hogy vajon mi tart minket vissza, akkor vizsgáljuk meg hitrendszerünk mivel az ég világon SEMMI sem áll az utunkban, hogy azonnal elkezdjünk úgy gondolkodni, mint egy sikeres vállalkozó és elindítsuk vállalkozásunk.

Felelősségvállalás

A vállalkozó 100%-ig felelősséget vállal anyagi jólétéért, míg egy alkalmazott az államtól vagy a munkaadójától várja el, hogy gondoskodjon róla és felelősséget vállaljon érte, hogy biztosítsa a jövőét.

Értékteremtés, majd fizetés

A vállalkozó megérti és nyilvánvaló számára, hogy addig nem kap fizetést, amíg értéket nem teremt a piacon. Megértik, hogy előbb valamit kreálniuk, teremteniük, adniuk kell az embereknek és néha jóval utána, akár évek elteltével jön vissza a pénz és a befektetés. Ezt hívják csúsztatott visszajelzésnek és számomra ez volt az egyik legnehezebb része az egyenletnek

 1. Mi az a vállalkozói gondolkodásmód?
 2. Vállalkozónak születni kell vagy tanulható?
 3. A legfontosabb vállalkozói sikerszokások

Természetesen nem. Minden önfejlesztés kérdése. A leggazdagabb emberek általában nem a legtehetségesebbek és legokosabbak, de még a legszebbek sem. A leggazdagabb emberek egyszerűen csak ismerik az önfejlesztés hatalmát.

Átmenet alkalmazotti gondolkodásmódról egy vállalkozói gondolkodásmódra

Egy teljesen alkalmazotti gondolkodásmódról nagyon nehéz egy vállalkozói gondolkodásmódra áttérni. Ebben az esetben nagyon sok munkánk van, mivel azt szoktuk meg a legtöbb esetben, hogy megmondják mikor, mit és hogyan csináljuk.

Továbbá hozzászoktunk a 9-5-ig tartó munkaidőhöz és hogy a fizetés minden hónap bizonyos napjáig a bankszámlánkon van. De a lista végtelen hosszú, mivel az alkalmazotti gondolkodásmód és a vállalkozói bizony tűz és víz.

fejlődő gondolkodásmód

A kezdő vállalkozások egész kemények tudnak lenni. Tanulmányok és statisztikák alapján a kezdő vállalkozások 90% nem éli túl az első 2 évet. Hogy ez miért történik, ezt is alaposan elmagyarázzák ezek a tanulmányok, melyekre majd útunk közben odaillően utalni fogok. Figyelemmel olvasd el a programot, ne hagyj ki semmit!

Tehát folytatva előző gondolatmenetet nem is csoda, hogy a legtöbb ember inkább megmarad a “biztonságos” 9-5-ig tartó munkahelyén és nem mer lépni. Elviseli az életet, ahogy esik úgy huppan és közben persze folyamatosan panaszkodik életéről, mely által természetesen csak még több problémát és szenvedést vonz be magának.

De neked nem kell így lennie. Könnyebbé és sikeresebbé tesszük neked az utad és munkásságod, mert mi, a legtöbb emberrel ellentétben, felkészülünk. Igen, való igaz. A felkészülés a siker kulcsa. Igen. Egy vállalkozást elindítani nehéz. Egy vállalkozást épp ezért nem mindenki tud sikeresen kiépíteni. Rengeteg energiába, időbe és pénzbe kerül. Továbbá igen, csődbe is mehet. El tudod ezeket fogadni? Ha igen, akkor olvass tovább. Mert, amik ezután következnek, gyökeresen megváltoztatják életed.

Ha elesel, állj fel. Ha fáradt vagy, pihenj. Ha segítségre van szükséged, akkor keress magadnak. Ami kell, vedd el…

Szükséged lesz még továbbá egy hatalmas adag állóképességre, kitartásra, következetességre és fegyelemre, hogy átjuss a kemény időszakokon is. Egy nagyon hatékony felkészüléssel minden problémát meg tudsz oldani és minden akadályon (mert lesz elég) át tudsz jutni.

Nézzük meg minden vállalkozás kiinduló mintáját. A vállalkozás célja a haszon termelésnek kell lennie, de mindenek előtt, hogy szolgálja az embereket, a célcsoportot. A sikeres embere mindig arról beszélnek, hogy minél nagyobb problémát old meg a vállalkozásod léte, annál nagyobb sikert fog elérni.

Miről szól a te vállalkozásod? Milyen problémát old meg? Hogy szolgálja a vállalkozásod (az ötleted) az embereket?

Ezek és ezekhez hasonló kérdések megválaszolása elengedhetetlen feltétele egy sikeres vállalkozásnak. Továbbá ahhoz, hogy sikerre vigyük vállalkozásunk egy jó adótanácsadó, egy jövedelmező niche piac és valami üzleti stratégia messze nem elegendő. Hatalmas felhajtóerőre, siker és üzlet gondolkodásmódra, mentorokra és szakosított tudásra is szükséged van. De ami a legfontosabb, hogy felépítsd magadban egy erős motivációt, illetve egy soha véget nem érő inspirációt, tüzet, hogy ne szállj ki rögtön az, ha az első akadállyal szembe találod magad.

akadály, visszatart?

A vállalkozók innovátorok és feltalálók és épp ezért kreatívnak kell lenniük, hogy el tudják képzelni azt, ami még nem létezik. Szenvedélyre van szükségük, hogy életbe tudják tartan az álmaik. Ezekre a pontokra is részletesebben ki fogunk térni.

Főleg itt Europában a kezdő vállalkozók rendíthetetlenül azt hiszik, hogy egy kiváló üzleti stratégiával és üzleti tervvel nem hibázhatnak és a pénz csak úgy ömleni fog, méghozzá nagyon rövid időn belül. Ekkor még nem tudják valójában mi vár rájuk. Majd amikor ez az illúzió szétrobban alattuk, leesnek és már a legtöbben nem másznak vissza és feladják.

Magas elvárások? Jók és kellenek. Tudni, hogy hogy működik? Tapasztalat és kitartás.

Említettem már, hogy a pszichológia (gondolkodásmód, hitrendszer, érzelmek) az erőfeszítésed 80%-át és 20%-át a stratégiának kell kitennie. A legtöbb esetben az emberek ezt felcserélik. Ez az egyik ok, hogy kudarcot vallanak. Ezt mi folyamatosan figyelembe fogjuk venni.

A sikeres vállalkozók hisznek magukban, hisznek az üzleti ötletükben és tisztában vannak a hit erejével. Ezen a részen különböző önfejlesztő eszközzel fogunk dolgozni. Különösképp kiállnak a kiváló beállítottságukkal, mint például hatalmas kíváncsiság, együttműködés folyamatos keresése, fókusz, mások szolgálata, égető vágy, hogy tanulhassanak, fejlődhessenek, a hajlam a tettekre akkor is, ha nagy rizikóval van összekötve és a hibák elfogadása és belőlük tanulás.

Idejük nagy részében a megoldásra fókuszálnak mint hogysem a problémákon csámcsognának. A félelem ellenére cselekednek és nem vállalnak kockázatot, hanem menedzselik azt. Így a nap végén még mindig csak a vállalkozói gondolkodásmód lesz az egyetlen egy igaz eszköz, mely naggyá és profitálóvá teszi a vállalkozásod. Erre a gondolkodásmódra fogunk a program nagy részében fókuszálni. Elsajátítsuk, megtanuljuk és elkezdjük használni.

MOTIVÁCIÓ

Hogy minden nap hajnali 5-kor felkelj, nekiállj dolgozni és késő estig folytasd… nos óriási önfegyelemről és rengeteg kemény munkáról van szó, amit senki se ugorhat át még tiszta szerencséből sem. Csak mert már ember arról beszél, hogy a sikeres vállalkozás szerencse kérdése és valójában nem mindig kell érte keményen dolgozni, ez még messze nem jelenti azt, hogy igazuk van és neked hallgatni kell rájuk.

Nézd meg kik ezek az emberek. Az összes szegény, tönkrement és sikertelen, főleg hosszú távon. Ez tény. A sikeres vállalkozás felépítése egy küzdelem és nehéz út. Tehát miután ezt sikerült letisztáznunk, egyértelmű, hogy egy nagyon erős és folyamatos motivációra, szenvedélyre és kitartásra van szükséged az utadon.

Ha ez nincs meg, akkor egyszerűen feladod az első kisebb bökkenőnél. A szeretteid, a gyermekeid, partnered, szüleid kitűnő felhajtóerők. Kutatások kimutatták, hogy az ember általában többet megtesz azokért az emberekért, akiket szeret, mint saját magáért.

Mégis a motivációnál nagyobb hatalom maga az inspiráció. Szeretnénk azt hinni, hogy az inspiráció, melyre ezek után már a “miérted” kifejezéssel fogunk utalni, az ok a sikeredre és hiánya pedig az ok a sikertelenségedre. Itt már többről van szó, mint mindennapi motiváció. Itt van pár kérdés:

 • Miért akarsz üzleted kezdeni? Miért akarsz vállalkozást nyitni?
 • Mit fog ez neked adni? Érzelmileg? Lelkileg? Mentálisan?
 • Miért fontos ez neked?

És ismét megemlítjük – ha tudod a miérted és minden nap emlékezteted magad rá, fejedben tartod, akkor semmifajta problémád nem lesz a motivációddal. De ebbe később mélyebben belemegyünk, amikor a jó beállítottság ápolásáról lesz szó a vizualizáció és agyprogramozás keretein belül.

A favágó szerszáma a fejszéje. Minden nap meg kell élezni. A vállalkozó eszköze az elméje…

Elengedhetetlen, hogy a vállalkozó napi szinten ne csak a vállalkozásán, hanem saját magán is dolgozzon. Egy élesebb elmével jobban tudja fejleszteni üzletét is, nemigaz? És amúgy a delegáció egy nagy részét képezi a programnak – nagyon fontos, meg tud menteni egy süllyedő céget.

Meditáció

A meditáció hozzátartozik egy vállalkozó életéhez. Mindegy, hogy ülve, elcsendesedve meditálsz, vagy épp a kocogás közben tudsz kikapcsolni, a lényeg, hogy megtaláld a számodra megfelelő módszert meditálásra. Miért? Mint vállalkozó, hatalmas nyomás van rajtad. Felelősséggel tartozol nemcsak családod, saját magad, vállalkozásod és vevőid felé, hanem alkalmazottjaidnak is gondját kell viseld.

Épp ezért fontos, mert a meditáció megnyugtat, centralizál és így hatékonyabban működsz a nap folyamán. Minimum 5-20 perces meditáció ajánlott. Nincs rá időd? A meditációnak pont az a lényege, hogy utána egész nap fókuszáltabb leszel, amivel sokkal több időt és energiát takarítasz meg, mint amit a meditációval beleinvesztáltál. Varázslat.

üzleti coaching

ÜZLETI COACHING CSOMAG

Mert mindenn üzletembernek kell egy kiváló coach!

A világban 3 csoportra lehet osztani az embereket:

1. A törtető 1% – farkasok

A siker csoport. Természetesen ezen a csoporton belül is vannak intenzitásban eltérő csoportok, de ebbe most nem megyünk bele. Tehát kik ők? Ők az igazi vállalkozók.

Így születtek vagy saját maguk sajátították el a tulajdonságokat de ők azok, akiket mindegy mennyit rugdalja az élet, mindegy, mennyi visszautasítást kapnak, mindegy mennyi megszégyenülést kell elviselniük, mindegy, ha átmenetileg nem lesz pénzt, pénzt, időt és energiát veszítenek. Nem adják fel. Soha.

Tudják pontosan, mi az a rizikó és imádják. Minden nap ágyba bújnak vele. Gyors döntéshozók, még akkor is, ha tisztában vannak vele, hogy döntéseik 30% rossz lesz és negatív következményekkel fog járni. Ismerős? Akik képesek és hajlandóak áldozatokat hozni és nem ilyednek meg heti 80 órás munkabeosztástól, vasárnapi meetingektől.

Akik csinálják és nem csak beszélnek róla. Szenvedélyes vezetők és nem félnek a kudarctól, sőt épp ellenkezőleg. Tisztában vannak vele, hogy a kudarc nem más csak egy lépcsőfok, mely közelebb viszi őket a sikerhez. Tudják mit akarnak és tesznek is érte, mindegy milyen áron. Az igazi, született vállalkozókról van szó hölgyeim és uraim.

2. A többség – átlagember

Ellentétben ezzel a nagyon optimista, merész, de leginkább vállalkozói beállítottsággal vannak a „mi kis alvó medvéink”, akik még nem jöttek ki az odúból és valószínűleg nem is fognak soha. Ők édesek, szeretni valók. Nem törtetők, nincsenek nagy álmaik és csak békében, szeretetben szeretnének élni egész életükben.

Annyi időt eltölteni a családdal, amennyit csak lehetséges. Konfliktuskerülők és soha nem mennének bele egy rizikós szituációba. A legfontosabb dolog az életükben a biztonság és eköré alakítanak ki mindent. Nagyon megbízhatóak és jó barátok. De a világért sem vállalkoznának és hagynák ott a „biztosnak hitt” munkahelyük. Leginkább a.) onnan akarnak nyugdíjba menni vagy b.) egy idő után a cégen belül feljebb akarnak lépni.

Ez teljesen rendben van, mivel nélkülük semmi sem működne a világon. Ők a szorgos hangyák, ha így tetszik. Társadalmunknak szüksége van rájuk. Igaz? A lényeg az, hogy, ha valaki az alkalmazotti világ csodáját választja, akkor örüljön neki, legyen boldog életében és ne panaszkodjon.

A legrosszabb az, amikor egy valaki nem bírja abbahagyni a panaszkodást, hogy neki milyen rossz a munkahelyén és a főnöke milyen hülye. Az ajtó mindenkinek nyitva áll a saját vállalkozás felé. Átmész rajt vagy csak panaszkodsz? Esetleg elfogadod és megpróbálsz boldog lenni és élvezni életed minden egyes percét? A te döntésed. Rajtad áll. Természetesen ott is sokat kell dolgozni nem csak a munkahelyén, hanem saját magán is. Főleg, ha előléptetést akar. Igaz?

3. Nyuszipussyk

Majd van a harmadik csoportunk, mely a második leghatalmas csoportot képviseli az alkalmazotti világ után. A kis nyuszi, aki farkas akart lenni. Kijött az odúból. Majd az első kudarc beütött, mint általában és PUFF. Megijedt és visszafarolt.

A „megijedtem és visszamentem a komfort zónámba” típusú emberekkel -jöttek, láttak, megpróbálták, feladták- az a baj, hogy ők nem boldogok. Soha. Nem szeretnek alkalmazottak lenni de félnek vállalkozni. Kijönnek megpróbálják, megégetik maguk majd az agyuk megerősíti „Na ugye én megmondtam” és el vannak ezzel vágva.

Általában a krach az első kis akadálynál történik rögtön és azóta arról beszélnek, hogy nekik milyen rossz volt és hogy ők megpróbálták, de nem volt SZERENCSÉJÜK!!! – mintha a sikeres vállalkozásnak akármilyen köze is lenne a szerencséhez.

Ezek az emberek nem tudják magunkat túltenni a kezdetleges nehézségeken se, akkor mit gondoltok, ha a komolyabb megpróbáltatások, problémák jönnének a vállalkozásában, akkor tudná kezelni? Mindenki ismer minimum egy nyuszipussy-t. Ők azok, akik életük végéig őrlődnek, mert igazán egyik világhoz sem tartoznak.

Természetesen számunkra is van megoldás – a megoldás ismét a tőlem már jól ismert és szinte lerágott csontnak számított ÖNFEJLESZTÉS művészete. Még egy nyuszipussy is képes túllépni saját árnyékát, ha felfejleszti magát, illetve ha eldönti, hogy valójában melyik világhoz is szeretne tartozni.

A lényeg mindig az gyerekek. Változtass rajt vagy fogadd el, de ne panaszkodj. Mindegy, hogy vállalkozó vagy, alkalmazott vagy valami harmadik eddig még ismeretlen, nem definiált fajta. Ha nem vagy boldog és elégedett az életeddel és az életed menetével, mindennapjaiddal, akkor ott ette meg a fene. A kormány a te kezedben. Te vezetsz, te irányítasz.

Viszont fontos, hogy még mielőtt vállalkozásba kezdünk, tisztában legyünk azzal, hogy melyeik csoportba tartozunk és ennek megfelelően alakítsuk magunk és beállítottságunk, mivel ahogy az elején elmondtam, a beállítottságod az egyik legnagyobb mérvadó tényező és a hatalmas szerepet játszik a sikeredben, illetve kudarcodban.

TETTEK

Just do it, but be playful! After all it is just a game.

visszatart valami? Tegyél ellene!

Rizikó minimalizálása

Ne vállalj több rizikót, mint kellene.

A hiedelem azt mondja, hogy a vállalkozók szeretik a rizikót. Ez nem igaz. Egy vállalkozó nem megy be a kaszinóba, mert az nem rizikó, hanem felesleges időtöltés, mely függőséghez vezet és nem lehet irányítani sem. A vállalkozó előre kikalkulált rizikóba megy bele, majd minimalizálja a rizikót. Továbbá

Egy új vállalkozás minden esetre rizikókkal van összekötve. Ezt nem lehet megkerülni. Viszont, hogy csak annyi rikikót vállalj, mint amenyit muszáj és ne többet, hallgasd meg ezt a fejezetet.

Online és Offline lehetőségek vannak

Online

Sokkal könnyebb dolgod van, ha van segítséged. Egyszerűbb lenne úgy vállalkozást indítani, hogy egy Richard Branson van a hátad mögött? Könnyebb lenne, ha lennének sikeres mentorjaid, akik már megjárták az utat, létrehoztak több sikeres vállalkozást is és ellátnak jobbnál jobb tippekkel és útmutatókkal? Mérget vehetsz rá!

Angol irodalomban sokkal több anyagot találsz, mint a magyar nyelvben. Tehát ha beszélsz angolul, akkor már nagy előnnyel indulsz. Ha még nem, akkor talán itt az idő, hogy felvegyél egy második nyelvet is? Ha nem akarsz angolul tanulni, akkor csak keress a magyar irodalomban. Sok jó könyv, cikk és tudás már le van fordítva magyarra is.

online onfejleszto treningek

Akár el is látogathatsz az én Youtube csatornámra, ahol siker könyveket foglalok össze animált videókban. Én egy nagyon lassú olvasó vagyok és egy 300 oldalas könyv bizony eltart 2-3 hétig. Ezt 20 percben összefoglaltam és ingyen a rendelkezésetekre állítottam. Menjetek és nézzétek meg magatokban, a Youtube linket megtaláljátok a fejezethez kapcsolódó ebookban.

Rengeteg ember van már online az interneten, akik megtanítanak téged és akár online tanfolyamok által, mint akár én is, melyek megvásárolható és megtanulhatod a vállalkozás csínját-bínját. Ezt hívjuk Content Marketingnek angolul.

Offline

Például ha egy bizonyos iparágba akar vállalkozást nyitni, akkor online mész és megkeresed a top 10 befolyásolót az területeden. Elolvashatod a történetüket, cikkeket olvashatsz róluk és megtudhatod, hogyan építették fel a királyságukat. Hogy kezdték, hogyan csinálják és úgy mond tanulni és lemodellezni amit csináltak, mert úgye valamit nagyon jól csináltak.

Arra biztatlak, hogy tanulmányozd őket és másold le őket mert butaság újra feltalálni a spanyol viaszt. Nincs erre elég idő. Már semmi sem új a mai világban ,már mindent csináltak előtted egyszer. Vállalkozást is nyitottak már és építettek fel emberek a semmiből, tehát menj ki, keresd meg ezeket a sztorikat és tanulj, tanulj belőlük.

Később már innoválhatsz és kitalálhatsz magadtól új dolgokat, de nem az elején. Az elején mentorokat és példaképeket keress magadnak. Ez annyira fontos. Keress társakat, partnereket, olvass, hallgass és tanulj amennyit csak tudsz. Reggel felkelés után, este lefekvés előtt, mert innen fognak jönni a legjobb ötleteid, hidd el. És aztán mehetsz offline szeminárokra és belemerülhetsz a networking, kapcsolatépítés világába.

Én hiszek benn, hogy te nagyon tehetséges ember vagy, el kell hinned, hogy nincs minden a fejedbe. Ha épp vállalkozást akarsz indítani, akkor meg kell vele tömnöd a fejed, tippeket, trükökket és ami a legfontosabb, hogy a bunktatókra is fel tudják hívni a figyelmet.

Oh ezt ne csináld mert ezért meg ezért meg ezért és megspórolsz magadnak 2 év kemény munkát mert a mentoraid és azok az emberek, akik már komolyan sikereket értek el az életben kioktattak téged. Ez olyan, mint amikor mész éjjel az úton és ha jól meg van világítva, akkor magabiztosan törtetsz előre, mert tudod, hogy mire számíthatsz, viszont minél homályosabb a világítás annál rosszabbul látsz, lelassulsz és a sötétben csak botorkálva lehet előbbre jutni ,mert mindig attól félsz, hogy megbotlassz és elesel.

Networking nem a legegyszerűbb dolog mindenkinek. Nekem egy fájdalom volt, mint az összes introvertnek. A kapcsolatépítéshez el kellett hagynom a komfort zónám, ami sose kellemes. Hasznos, de nem kellemes. Ha vállalkozást akarsz nyitni, akkor bizony nagyon sűrűn el kell hagynod a komfort zónád, ugyhogy kényszerítsd rá magad, hogy kimenj és networkingezz, mert ez a legjobb dolog, amit a sikeredért tehetsz.

Mi az a networking? Hol networkingezek és hogyan? És akkor itt a tippek

A legszuperabb helyek, ahol networkingez ahol emberek vannak akik elérték már azt, amit te akarsz és üzleti gondolkodásmódban zajló cuccok. Webinár, ahol tudsz conntedted. Facebook csoportok, nézz ki mit mondd és reagálj rá, építsd kapcsolatot.

A félelem egy evolúciós védekező mechanizmus, ami jó, mert arra lett kitalálva, hogy ne ugorjunk le magasról, ne rakjuk a kezünk a tűzbe. És pont ez az oka annak nehogy még nem kezdtél el vállalkozást, mert az agyad meg akar óvni mindennemű bizonytalanságtól, fájdalomtól, csalódástól, kudarctól és visszautasítástól. Ezek a dolgok viszont megtörténnek, ha vállalkozást nyitsz.

Ezek elkerülhetetlenek, ha sikeres akarsz lenni. Ha nem tudod elfogadni ezeket a gondolatokat és ezt a részt, akkor nem állsz kész, akkor a vállalkozás egyszerűen nem neked való. Ha nem tudod megváltoztatni a beállításod. Arra biztatlak, hogy az elején menj ki és csinálj annyi hibát, amennyit csak tudsz az első pár évben, mert hidd el utána annyival könnyebb lesz neked. Hihetetlen.

üzleti coaching

ÜZLETI COACHING CSOMAG

Mert mindenn üzletembernek kell egy kiváló coach!

De ha folyamatosan biztosra játszol, nem kockáztatsz nagyot és mindig lábujjhegyen mész, akkor 30 év múlva még mindig csak biztonságban fogsz játszani, de nem leszel sikeres, nem beszélve arról, hogy meg fogod bánni, ami talán a legfájdalmasabb hosszú távú hátránya a tettlenségnek

Kudarc

Írj le 3 olyan helyet, clubbot, eseményt, ahova a veled megegyező észjárású emberek, emberek a te iparodban illetve vállalkozók járnak és ott köss annyi kapcsolatot, amennyit csak tudsz. Lehet, hogy csinálok egy Networking, kapcsolatépítési tanfolyamot is. Ha érdekelne üzenj rám. Minél több ember ír, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megcsinálom.

Irj össze 5 olyan embert, akiktől sokat tudnál tanulni. Ez lehet egy híres személy, egy cégtulajdonos, a kedvenc márkád cégtulajdonosa, magyar, külföldi, barát, haverod ismerőse. Mindig előbb adj, aztán kérj!

Interneten googlezd meg a kulcsszavakat a vállalkozásoddal kapcsoaltban és olvasd el az első oldalon kidobottt találotokat.

Keress egy könyvet és olvasd ki.

A tudással lecsökkentheted a rizikót és a fájdalmas csalódásokat. Ha tudod, hogy mire kell odafigyelj. Meg nem fognak óvni a kudarcoktól, de az alaphibákat ki tudod küszöbölni.

7 óriási buktató

1.Ne tervezz annyit, hanem csináld

A legtöbb ember szeret tervezni, ugyanis tervezés által egy tisztább képet kapunk és rendet tudunk rakni a fejünkben. Viszont sokat összekeverik a tervezért a kivitelezéssel, mert mindkettő úgymond rendet rak a fejünkben.

Fontos tudni, hogy a tervezés elengedhetetlen része a vállalkozásindításnak és a sikernek. Épp úgy a cselekedés is.

Én nagyon jól tudom, miről beszélek, mivel én közel 3 évig csak tervezgettem. Közben valósítottam meg kisebb dolgokat, de úgy igazán nem álltam neki soha. A tervezést én a halogatásra használtam fel, a halogatás pedig minden vállalkozás halála. Nemhiába a szó Halogatás. De tervezés által úgy éreztem, hogy hatékony és produktív vagyok, miközben igazából nem csináltam semmit, csak gondolkodtam és terveztem.

Tudod miről beszélek? Te is tervező, analitikus típus vagy? Semmi baj. Legalább szépen megterveztél mindent, de most már itt az ideje cselekedni. Bumm bele a közepébe és tapasztalatokat szerezni, mert ezerszer jobb hibázni, mint meg sem próbálni.

üzleti coaching

ÜZLETI COACHING CSOMAG

Mert mindenn üzletembernek kell egy kiváló coach!

Vegyük példának a navigáció berendezésünk az autónkban. A legtöbbünk jól meg akarja előre tervezni az első egy évet vagy első öt évet. Kivéve, hogy nem lehet megtervezni, mert úgyse úgy fog alakulni. Amikor beülünk a kocsiba és Budapestről akarunk levezetni egy horvát tengerparti nyaralóba, beadjuk a naviba és az körülbelül 1 percen belül kinyomja, hogy hány km, mire érsz oda és hol vannak a fizetős utak.

Figyelem! Tervezni kell, tervezni nagyon is fontos. Üzleti terv stb. De ne essünk abba a hibába, hogy úgy gondoljuk egy az egyben ugyanaz fog történni, mint az üzleti tervünkben. Bizony az utunkon gyakran meg kell állni, felnézni és újra tervezni. Mivel néha egy hibás jobb kanyar után bizony eltévedünk és akkor a rendszer újra tervez. Volt már veled is úgy? Eltévesztettél egy autópálya kijáratot és akkor a navi újra tervez.

Mi is navigációk vagyunk. De ha csak beütöd a célt és nem lépsz rá a gázpedálra, akkor mi fog történni? A kocsi egyhelyben áll, nem halad semerre, így esélye sincs célba érni. Fontos, hogy a célt mindig a szemünk előtt tartsuk és készüljünk fel jó pár elterelésre, önhibánkon kívül és rossz kanyarokra saját hibánkból. Ez benn van a pakliban.

2.Ne költsd a pénzed

Nem kell pénz, hogy pénzt csinálj. Tehát nem kell elegáns logó, weboldal, üzleti kártya ahhoz, hogy elindulj. Én ebbe a hibába is beleestem. Szerkesztettem egy weboldalt, megtöltöttem tartalommal, majd letöröltem és kezdtem egy újat, mert nem tetszett… volt már körülbelül 4 fajta névjegykártyám, de még egy kuncsaftom se.

Szemináriumról szemináriumra jártam és elkezdtem a könyveket otthon felhalmozni és csak tanultam és tanultam. Pénzt öltem Facebook marketingbe, de a legérdekesebb az egészben az volt, hogy úgy tettem mindezt, hogy még egy árva termékem sem volt kész. A mai napig nem tudom mit is gondoltam akkor és pontosan mit is reklámozhattam.

A lényeg, hogy a pénzköltés is csak egyfajta halogatás és az elején az a fontos, hogy elinduljunk és emberekkel felvegyünk például a kapcsolatot és nem pedig az, hogy milyen színárnyalat legyen a weboldalunkon vagy hogy melyik design-errel szerkeszttessem meg a szuper elegáns logóm.

Megjegyzés: Reklámra és marketingre költeni viszont teljesen más dolog. Ott nem kell magunk visszatartani. Ez a hibapont hamarosan következik.

3.Ha azért kezdesz vállalkozásba, hogy pénzt csinálj, akkor nem lesz sikeres a cég

Érdekesmód sok helyen olvastam ezt a kijelentést. Mi a víziód? Ha egy nagyobb ház, egy kocsi, sok pénz, akkor valóban bajban vagy ugyanis pénzt csinálni csak úgy lehet, ha embereket szolgálsz ki és segítesz nekik. A víziódnak is ekörül kell felépülnie. Koncentrálj arra, hogy kinek és hogyan tudsz segíteni és a többi majd jön automatikusan.

4.Egyedül nem megy

Te milyen típusú emberek közé tartozol? Igaz rád a következő tipikus kijelentés?

„Ha valamit jól akarok, akkor nekem kell megcsinálni?”

Fontos megérteni, hogy a vállalat emberekből áll és nem pedig gépek és irodahelyiségek összessége. Ismét a saját hibámból kiindulva úgy gondoltam, hogy én majd megcsinálok mindent. Hamar rákellett döbbenjek, hogy ez nem megvalósítható. Egyedül még senki se alkotott nagyot és hozott létre egy céget. Szükségünk van mások szakismeretére és segítségére az utunkon, ami pedig igen… pénzbe kerül!

5.Kifogások

zúzd be a korlátozó hiedelmeid
Győzd le a kifogásokat!

Egy másik nagy buktató, ha állandóan kifogásokat gyártunk magunknak. Ne legyünk nagyon szigorúak magunkkal, különben elmegy a kedvünk az egésztől, de ne is engedjünk meg magunknak mindent és fedjük le egy gyenge kifogással…

 • „Nincsenek kapcsolataim.”
 • „Nincsek pénzem.”
 • „Nem tudom hogyan kell elkezdeni.”
 • „Nem tudom hogyan működik.”

…mind csak kifogások.

Te láss át a koszos ablakon és légy őszinte magaddal. Ha valamit akarsz, akkor érd el. Így vagy úgy szerezd meg és találd meg a módját.

Nagyon fontos odafigyelni belő hangukra is. Milyen sztorikat gyártunk magunk megnyugatására továbbá kire hallgatunk. Például egyik ismerősöm elkeseredetten megszólalt:

pont tegnap este beszélgettünk egy barátunkkal erről,aki egy nagyon sikeres üzletember,ès azt mondta nekem,hogy egy családban csak egy álom valósítható meg…

itt most arra gondolt, hogy a párja álma megvalósult szóval az ővé sose fog. Milyen abszurd.

Ha valaki sikeres, akkor nem töri le ilyen brutálisan egy másik emberi lény szarvait egy, kettő sikeres embernek nincsenek ilyen gondolatai, hogy vagy ez vagy az. Mindkettőben gondolkodnak. Három

6.Nem költeni eleget reklámra

Sokan azt hiszik, hogy nem kell reklámra költeniük, mert a termékük olyan jó, hogy szinte eladja magát. Nagyon nagy hiba és tévhit. Másik tévhit, hogy a közösségi média oldalakon ingyen tudod magad reklámozni. A közösségi média nincs ingyen. Nagyon is költséges és rettentő időigényes, ha jól csinálod.

Egy kutatás szerint, ha nem tudod mennyit fektess reklámba, akkor vedd elő az üzleti terved, nézd meg a tervezett éves bevételed és vedd ennek a 10-20 százalékát. Például, ha az első évben 3 millió forintot akarsz elérni bevételnek (nem haszon!), akkor bizony 300.000-600.000 forintot közt kell lenni a reklámráfordításnak. Később ez 5% körül fog mozogni.

Fontos megjegyezni, hogy csak tiszta reklámról beszélünk és nem marketingről.

Tipp: Beszélj a vevőiddel, hogy miért vásárolják a terméked, majd építsed a reklámkampányod kizárólag eköré.

7. Fel kell mondjak mielőtt vállalkoznék?

Az egyik legnagyobb buktató az a tévhit, hogy fel kell mondani ahhoz, hogy az embernek elég ideje legyen vállalkozásba kezdeni és fejleszteni a vállalkozását. Sok már nagy vállalkozás mellékállásként kezdődött nagyon alacsony költés ráfordítással.

Továbbá a legtöbb mentor és sikeres vállalkozó is azt tanácsolja, hogy álljunk neki kiépíteni vállalkozásunk, miközben megtartjuk alkalmazotti állásunk is. Ezt sokkal egyszerűbb leírni, mint véghez vinni. Főleg, ha az alkalmazotti állásunk teljesen leszívja energiánk és mire hazaesünk mindenhez van kedvünk csak épp nem még többet dolgozni. Igaz?

Álmainkat elérni és megvalósítani kemény munkát követel. Épp ezért használj fel minden szabadidőt a vállalkozásod felfejlesztésére. A hétvégék is számítanak. A szabadságok is számítanak. Tudom, hogy nem hangzik jól, de ha igazán akarod a sikert és elég éhes vagy, akkor tudod miről beszélek. Nem igaz?

Továbbá keress segítséget. Hölgyek és urak! Főzni, mosni és takarítani muszáj, ezt mindannyian tudjuk. Tudsz itt segítséged behozni? Akár pénzért is… az így felszabadított időt fektesd be vállalkozásodba. Végezetül vágj ki miden felesleges időpazarlást, amik sem a munkádhoz, sem pedig szeretteidhez vagy saját magad kényeztetéséhez nincs közük. Ilyen például a TV nézés, pletykázás vagy a céltalan internetböngészés.

Feladatok:

 1. Vezess egy naplót 1-2 hétig és nézd meg milyen felesleges időpazarlásokat tudnál kivágni és a szenvedélyedre fordítani. Sokan meglepődnek a feladat végrehajtása után, hogy valójában mennyi időt vesztegetnek felesleges dolgokkal.
 2. Vedd elő a terved és még ma tegyél valamit az első pont megvalósítása érdekében. Lépj ki a komfort zónádból.
  Kérdezd meg magadtól: Mi az, ami visszatart? Miért nem tartok ott már most, ahol szeretnék? Mi állít meg céljaim elérésében? Írj össze mindent, ami csak az eszedbe jut. Ne fogd vissza magad, majd tanulmányozd a kifogásaid. Utána minden egyes kifogásra mutass rá ujjaddal majd kiáltsd el magad: „Te csak egy kifogás vagy és én sokkal erősebb vagyok nálad.”
 3. Írd össze azokat a dolgokat, amiket le tudnál delegálni, mert TE nem kellesz a végrehajtásukhoz. Evés, fürdés, alvás például nem tartozik ide, mert ezt senki más nem tudja helyetted megcsinálni. Majd, ha ez megvan, válassz ki egyet, amelyikkel a legkényelmesebben érzed magad és add ki valaki másnak. Vagy, mint egy szívesség vagy fizess érte.
 4. Írj le 10 olyan embert a környezetedben, akik tudnának segíteni neked valamilyen szinten vállalkozásoddal, illetve, akikkel tudnál beszélgetni a vállalkozással való terveidről.

Tényleg vállalkozni akarsz?

tényleg vállalkozni akarsz? Valami visszatart?

Dönts, kötelezd el magad, tarts ki és légy következetes

Es ez nemcsak valami ígéret hanem

Ha az alábbi tulajdonsággokkal rendelkezel, akkor már nincs sok félni valód, ha vállalkozásról van szó.

A Lusti

Rettentő érdekes vállalkozói csoport, de semmire se viszik. 9-5-ig dolgozott, aztán vállalkozó lesz és az elején habár még minden nap rendesen dolgozik, és egyre később megy be dolgozni. A végén 11-re beesik az irodájába és délután 3-kor már otthon el van foglalva valamivel.

Ha tényleg vállalkozó akarsz lenni és nem akarsz egy Lusti lenni, akkor meg kell értened, hogy sok éven keresztül hosszú és hosszú órákat kell belefektetned és dolgoznod.

Figyelj, ha nem vagy felettébb szorgalmas munkás, akkor ne hagyd ott a munkahelyed. Ha Lusti vagy, ne is gondolkozz vállalkozásindításban.

A gyorstüzelő

3 hónap alatt akarsz meggazdagodni? Gyorsan milliomossá akarsz válni egy szuper ötlet által? Esetleg lottózol vagy örökségben bízol? Figyelj, ha akárki is megemlíti neked, hogy gyorsan meg lehet gazdagodni és lehetőséged van gyorsan felépíteni valakivel egy sikeres vállalkozást, akkor menekülj. Ez egy abszurd ötlet. Ez olyan, mintha hazamennél és megszólalnál: „Kedvesem, van egy lehetőség, hogy teherbe ess és kihordj egy gyereket 3 hét alatt.” Butaság. Egy gyermeket kihordani 40 hétbe kerül. Néha előbb, néha később, de körülbelül 40 hétbe kerül. Annak oka van, hogy a legtöbb ember miért nem akar vállalkozni. Annak oka van, hogy a legtöbb vállalkozás csődbe megy. Az emberek minden gyorsan akarnak. Gyorstüzelők. Gyorsan, gyorsan, de ha lehet akkor tegnapra. Nem igaz? Türelem, kemény munka, fegyelmezettség, mindennapi fejlődés… én elhiszem, hogy ez nem mindenkinek a szájíze. Épp ezért, ha ezeket nem veszi be a gyomrod, akkor maradj meg a munkahelyeden, ugyanis vállalkozást kiépíteni időigényes.

A síróbaba

Az ide tartozó sztori így hangzik: Kijöttem, megpróbáltam, ráfáztam, visszamegyek az odúba és soha többé ki se jövök. Statisztikák alapján – ami amúgy számomra hihetetlen – az emberek 60%-a feladja az első csalódás után.

„Nézd! Megcsináltam az első termékem, milyen szuper jó, weboldalt hozzá, névjegykártya, nézd ennyit beleöltem a marketingbe, meg reklámot is csináltam, meg ismerkedtem emberekkel és nem vették… nem az én hibám. Egyszerűen nem vették. A mai világban már semmit se lehet eladni.”

Az igazi vállalkozót nem tart vissza semmi. Először is tisztában van vele, hogy minden az ő hibája, mivel az ő cégéről és az ö termékéről van szó. Ha nem veszik, akkor rengeteg oka lehet kezdődve azzal, hogy egyszerűen szar a termék és a célcsoportnak egyetlen egy problémáját sem oldja meg. Folytatva azzal, hogy rossz reklámplatform, rövid időintervallumot hagyott és/vagy nem hisz a saját termékében.

Mr. és Mrs. Fukar

Ez én voltam évekkel ezelőtt… még nem kell asszisztens, majd én felépítem a weboldalt és karban tartom, majd én csinálom a közösségi média updateket, termék design. Nagyon fukar. Mi történik, ha fukarok vagyunk? A fejlődés lelassul. Ezért ültem a cégemen 3 éven keresztül, miközben alig-alig volt valami haladás és növekedés. Nemcsak mindent saját magam akartam csinálni és csináltam is, jaj de sokáig, hanem nem voltam hajlandó pénzt befektetni, mert fukar voltam.

Figyelem! A legelején jó, ha mindent saját magunk csinálunk, mert megtapasztaljuk a munkafolyamatokat és a feltételeket. Mivel én Mrs. Fukar voltam, ezért ezt túlságosan sokáig kihúztam, mígnem rákellett jönnöm, hogy segítség nélkül nem megy. Reklám nélkül nem megy, ami pedig nagyon drága ugye. Nem voltam hajlandó semmit se delegálni így még a legalacsonyabb jövedelemmel összekötött tevekénységeket is én végeztem és ezért nagyon elfoglalt voltam és semmire sem volt időm.

Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy csak álmodozunk. Ne érts félre, álmodozni jó és álmodozással elég erőteljes képeket tudsz létrehozni az elmédbe, amik megmozgatnak az szuper. De legtöbbünk megakad az álmodozásnál. Mint például egyik ismerősöm, aki sokat álmodozik arról, hogy ő egy pékséget akar nyitni és tesz is érte, de valójában nem eleget és rettentő lassan halad. Egyik nagyon hatásos és gyors módja az előrehaladásnak, ha mentorokat keresünk.

Nézzük meg kik az iparunkban a befolyásolók és kérjük ki véleményük, segítségük, vagy ami még jobb, ajánljuk fel nekik magunk és szolgáltatásaink. Kérdezzük meg hogyan tudnánk együtt dolgozni? Írjuk le nekik ötleteink, mert sosem tudjuk… Én néha egy olyan embert felkeresek, akinek munkássága nekem tetszik és felnézek erre az emberre valami miatt. Én például Facebookot használom, de ott van még Twitter, LinkedIn és sima weboldalak keresése Google-ban. Mindenki visszaír? Persze, hogy nem, de a visszautasítás és ignorálás szerves része az üzletünknek.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru