Miért halogatsz és mi egyáltalán a halogatás?

Én voltam a megtestesült halogatás. Egyetemi éveim alatt rengetegszer aludtam át a délelőtti előadásokat, a munkás éveim alatt halogattam a cigaretta lerakását, majd a reggeli rutin kialakításánál is mindig majd a „holnap elkezdem” mottó szerint tengettem mindennapjaim.

Viszont a holnap sosem jött el.

Az egyetemet valahogy be kellett fejezni és a cigaretta nem fér bele egy sikeres ember életébe.

Én pedig sikeres akartam lenni. Nagyon.

Az élet minden területén. Döntöttem. Így nem is volt más választásom csak ismét a régi jó barátomat, az önfejlesztést hívni segítségül, hiszen már, mint oly sokszor a múltban, most is ki kellett rángatnia a gödörből. Így is lett. Itt van, hogyan:

Leszámoltam a halogatással!

Számolj le azonnal a halogatással

a könyvem segítségével! 

 

1. Mi az a halogatás?

Ismerjük meg az ellenséget!

Minden fejlődés alapköve, hogy megismerjük magát a problémát. Ezért nézzük meg, mi is pontosan a halogatás.

Az egyik találó megfogalmazás így hangzik: A halogatás nem más, mint egy szándék-cselekvés rés. Ha szándékomban áll például ma délután meginni egyik üzletfelemmel egy kávét, de elhalasztom holnapra, akkor már ki is alakult a szándék-cselekvés rés, másnéven a halogatás.

Egy másik tűrhető megfogalmazás pedig, ahol a halogatás egy tevékenység elvégzésének a tudatos, vagy tudatalatti kitolása egy jövőbeli időpontra.

Végül, de nem utolsó sorban a halogatás egy önszabályozási kudarc. Kudarcot vallunk abban, hogy irányítsuk tetteinket és elérjük kitűzött céljaink. Viszont, ha sikeres akarsz lenni az életedben, akkor ezt nem engedheted meg magadnak.

Veled melyik fogalom rezonált a legjobban? Melyiket érzed magadhoz legközelebb? Én mind a hárommal tudok azonosulni.

Emlékszem, amikor még nem volt letiltva a Facebook a számítógépemről, állandóan fenn voltam. Ha ott lettél volna velem a szobában, láthattad volna, ahogy a Facebook oldalon böngészek, képeket nézegetek és ostoba kommenteket szerkesztgetek órákon keresztül.

„Csak kiposztolom ezt Facebookra – egy perc az egész.”

– majd órákkal később azon kapjuk magunkat, hogy még mindig internetet böngészünk és valami blogbejegyzésez írjuk a kommentünket, míg a ránk váró feladatnak neki sem álltunk.

Félreértés ne essék. A halogatás is csak egy szokás és mint olyan rendkívül nehéz megtörni. Éppen ezért számunkra világosnak kell lennie annak, hogy ennek a megváltoztatása sok erőfeszítést igényel és osztatlan figyelmünket igényli. De, ami ennél is fontosabb, most közösen megtanuljuk, hogyan toljuk át a tudatalatti szokásainkat a tudatunkba, ahol nemcsak meg tudjuk figyelni őket, hanem meg is fogjuk őket együtt változtatni.

Erről szól ez a lecke. Hogyan számolj te is le egyszer és mindenkorra azzal a fránya halogatással, ami közted és a céljaid között áll.

Mára már egyértelműen kimutatott és többszörösen bizonyított tény, hogy a földi boldogságunk valójában a céljaink utáni törekvésben rejlik. Nem az elérésében! Magában a folyamatban. És amikor mi halogatunk, akkor alapjában véve nem csinálunk mást csak jégre tesszük a folyamatot, így az életünk és a boldogságunk is.

Egy másik nagy igazság, amivel valószínűleg te is egyetértesz, hogy mi, emberek, csak egy bizonyos ideig vagyunk ezen a Földön. Nem vásárolhatunk időt, nem csinálhatunk több időt, nem vehetjük el mástól az időt, nem alkudozhatunk, hogy nekünk több időnk legyen. Akkor mégis miért vesztegetjük? Miért vesztegetjük azzal, hogy megfutamodunk azok elől a tettek elől, amikről úgy is tudjuk, hogy meg kell tennünk, vagy meg akarjuk tenni?

Számolj le azonnal a halogatással

a könyvem segítségével! 

 


Itt van más szemszögből:

Csak azért, mert mindenki halogat, még nem jelenti azt, hogy elfogadható, rendben van és hogy jó. Sokan cigarettáznak, rengetegen esznek egészségtelen gyors kaját, bántalmazzák szeretteiket, káromkodnak, lopnak, csalnak, hazudnak, alkoholizálnak és legtöbbünk bizony halogat. Éppen ezért, hogyha a vezető 1%-ba akarsz tartozni, akkor bizony neked másnak kell lenned és nem azt csinálni, amit a többi 99% csinál, igaz?

Neked ki kell emelkedned.

Nézzük meg, hogyan teheted ezt.

2.Mennyibe kerül neked a halogatás szokása?

A rossz szokásnak kemény ára van.

Még mielőtt belemennénk a halogatás pszichológiai hátterének a megértésébe nézzük meg, mennyibe kerül neked a halogatás szokása.

Egyértelmű, hogy a halogatás ára nem jön mindig azonnal – a halogatás ára is halogatva jön, ami azért gond, mert agyunk nem képes huzamosabb ideig hosszútávon gondolkodni. Azonnali örömöket mindig előnybe fogja részesíteni a hosszútávú örömökkel szemben.

Pontosan milyen árat fizetsz ezért a drága és rossz szokásért?

Először is jelentősen alacsonyabb lesz a teljesítőképességünk, mivel nemcsak kevesebb idő marad egy feladat elvégzésére, de még stressz alatt is működünk, ami egyértelműen kihat negatívan az eredményre, mert összecsapjuk a feladatot.

Továbbá a halogatás megbánása nagyon gyakori jelenség. Ilyenkor általában elképzeljük, hogyha nem halogattuk volna idáig, akkor már hol tartanánk a jelenben. Ez fájdalmas és önmarcangoló érzés.

Neked is biztos volt már jó párszor lelkiismeret furdalásod, mert valamit halogattál és helyette élvezhetőbb dolgokat csináltál, amik rövid távon jól estek. Egy edzés, egy házidolgozat, egy munkahelyi jelentés. Így persze az érzelmi állapotunk nyilvánvalóan szenved és sokkal negatívabb állapotból működünk egész nap.

Végezetül ne is beszéljünk az egészségkárosító hatásairól, mivel a halogatás hihetetlen mértékben hozzájárul a stressz kialakulásához, ami pedig másodkörben rettentően gyengíti az immunrendszert. Ez betegséget idéz elő testünkben. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb embernél a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás a halogatási lista legelején található.

Sokszor külső erők lépnek működésben, ami már sok esetben késő. Az egyik legjobb példa erre egy súlyos betegség diagnózisa. A gond az, hogy ilyenkor általában már késő és egy ilyenfajta eseményre várni nem éppen a legjobb stratégia.

A halogatásért a magánéletedben is keményen fizetsz az egészségeddel, a kapcsolataiddal.

Egy fontos beszélgetés halogatása például növekvő haragot válthat ki és érzelmi eltávolodáshoz vezethet a kapcsolataidban.

A halogatás rossz hatással lehet pénzügyeidre is. Képzeld el mi lenne, ha késnél a hitelkártyatartozásod befizetésével vagy az adóbevallásod benyújtásával. Ha késlekedsz félretenni nyugdíjas éveidre, vagy későbbi egészségügyi kiadásaidra.

Ha elhalasztod az orvosi kivizsgálást vagy a testmozgást, akkor az egészségeddel fizetsz később.

Végül, de nem utolsó sorban a halogatás drága árát a szakmai életedben is megfizeted, ha túl sokat vársz önéletrajzod beküldésével egy állásra.

Számolj le azonnal a halogatással

a könyvem segítségével! 

 

3. Miért halogatunk?

Ismerjük meg az hogyan támad az ellenség!

Azokat a dolgokat halogatjuk, amikhez negatív érzelmeket csatoltunk. Tehát amikor halogatunk, akkor valójában megígérjük magunknak, hogy „majd holnap” megcsináljuk, vagy „majd holnap” elkezdjük. Abban a szent pillanatban, amikor ez megtörténik eltűnnek a cselekvéssel járó negatív érzelmek és megkönnyebbülünk.

Ezért a halogatással mi pozitív összefüggéseket hozunk létre az agyunkban. A megkönnyebbülés a jutalom és amit megjutalmaznak, azt megismételjük. Halogatni jó, mert megkönnyebbülünk. Ezért fogjuk megismételni. Amit ismétlünk pedig egy idő után szokássá növi ki magát és egy szokást megtörni nehéz dolog lehet. Sok mindent hajlandóak vagyunk megtenni azért, hogy azonnal jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Sajnos ez általában a hosszútávú terveink rovására megy.

A halogatás különféle módokon jelenik meg életünkben. Valaki játszik, vásárol, eszik, filmeket és sorozatokat néz, haverokkal lóg, rendet rak, takarít, főz, interneten böngészik, blogbejegyzésekhez szól hozzá, vagy képeket posztol magáról a közösségi hálón. A lényeg, hogy elkerülje (halogassa) azokat a negatív érzelmeket, amik a halogatott cselekvéssel együtt járnának. Ez kell magunkban tudatosítani és megérteni.

Erre a pontra most már világossá kellett válni, hogy általában azokat a dolgokat halogatjuk, amik így, vagy úgy, negatív érzelmeket váltanak ki belőlünk és éppen ezért próbálunk előlük elmenekülni. Azokat a dolgokat halogatjuk, amik miatt lehet, hogy rosszul éreznénk magunkat. Például egy telefonhívás, amitől rettegünk, hogyha megtesszük, akkor visszautasítás lesz a vége, ami pedig negatív érzelmeket vált ki belőlünk, így halogatjuk-

Megerősítés: Nem adom be a derekam, hogy MOST jól érezzem magam egy rövid ideig, mert a jövőben akarom magam jobban érezni.

„Minden halogatás késedelem, de nem minden késedelem halogatás.”

/ Timothy A. Pychyl

Fontos különbséget tenned és meghatároznod, hogy mik pontosan azok a dolgok, amiket halogatsz és mik azok, amikkel csak késedelemben vagy.

Például, ha egy háromgyermekes anya a nap végére nem rakott rendet az irodában, vagy nem válogatta ki a szennyest, mert nem maradt rá ideje ez csak késedelem.

Ha egy könyvet írsz és hétvége a határidő, de a gyerek 2 hétig beteg volt és kicsit megcsúsztál a könyvvel, szintén nem feltétlen halogatás.

A halogatás ezzel szemben viszont egy szándékosság, amikor abszolút semmi sem akadályozna meg minket a tett végrehajtásában kivéve a tétlenségünk.

FELADAT!

® Sorold fel az életedben azokat a dolgokat, amit folyamatosan halogatsz és azokat, amik néha késnek, mert nem marad rájuk idő.

® Majd pedig sorold fel a halogatott tevékenységek mellé azokat a negatív érzelmeket, amiket a halogatott dolgokkal kapcsolsz össze.

A jelen önmagunk és a jövőbeli önmagunk


Vagy nézzük így: létezik a jelen önmagunk és a jövőbeli önmagunk.A jelen önmagunk vonzódik azokhoz a tevékenységekhez, amik azonnali örömöt ígérnek. A jövőbeli önmagunk inkább érdekelt a hosszútávú nyereségekben. A jövőbeli önmagunk hajlandó sportolni azért, hogy formába jöjjön. A jelen önmagunk inkább a kanapén ülne és TV-t nézne.

A halogatás legyőzésének első lépése az, hogy megértjük saját magunkat, hogy mégis miért halogatunk. Ha megértjük, akkor tudunk rajta igazán változtatni. Éppen ezért most pontokba szedtem neked a lehetséges okokat, amiért halogathatsz.

FELADAT!

® Fogd a „Halogatott tevékenységek” listáját és a következő pontokban kérlek vizsgáld meg az összes halogatott tevékenységet, hogy a felsorolt halogatási okokat mennyire érzed a halogatásod forrásának. Vonatkoztasd le magadra. Próbáld megfogalmazni a félelmeid, akár teljes mondatokat is írhatsz (lásd példa).

® Párhuzamosan jegyzeteld fel magadnak azokat a pontokat, amik rád jellemzőek, mert a későbbiekben ezekkel fogunk dolgozni.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru