Miért jó az alkalmazottak élete Ausztriában? Az Előnyök (12!).

AZ ALKALMAZOTTI VILÁG 12 ELŐNYE

A mai nap azt tudhatjátok meg, hogy mi volt az a tizenkét dolog, ami nagyon jónak és előnyősnek találtam, amikor Bécsben voltam alkalmazott. Milyen az alkalmazottak világa Ausztriában?

(Minden éremnek 2 oldala van, itt vannak a hátrányokról szóló fontosabb pontok: Az alkalmazottak életének 12 hátránya Ausztriában)

15 évet laktam Bécsben, én ebből három évig alkalmazott voltam, úgyhogy megkóstoltam az alkalmazotti világ előnyeit. Hogyha még nem ismernél, akkor fontos azt tudni, hogy én a bécsi gazdasági egyetemen végeztem és utána rögtön elhelyezkedtem Bécsben egy cégnél, ahol majdnem másfél évet voltam.

Felmondtam, elkezdtem a vállalkozásomat, belebuktam, féltem, visszamentem dolgozni, ismét egy másik cégnek, ami már lényegesen jobb volt, ott is másfél évet eltöltöttem, majd ott is felmondtam, és ismét vállalkozásba kezdtem, ez volt kilenc éve, és a mai napig vállalkozó vagyok. Viszont nézzük meg azt, hogy mik azok a dolgok, amiért jó az alkalmazottak élete Ausztriában.

1. PÉNZ

pénz: hogyan gazdagodjunk meg

Ausztriában egész jól lehet keresni. Rendszeres havi bevételem volt és azt évente tizennégyszer! A 13. havit június végén, a 14. havit pedig november végén utalták a számlámra. Az adókedvezmény miatt mindkettő magasabb volt, mint a normális havi fizetésem. Ha jól emlékszem az úgynevezett “Lohnsteuer”-t nem kellett utánuk megfizetni, ami lefordítva béradó.

2. ÉLETSZÍNVONAL

Az életszínvonal és az életstílus az egyik legjobbak közé tartozik az egész világon. Bécs, mint főváros szinte az összes értékelésnél az első vagy második helyezést érte el a világ legélhetőbb városa kategóriában

Aki Bécsben alkalmazott, annak sokkal több ideje van mindenre. Az én esetemben például, hogy elmenjen a haverokkal csavarogni, nyaralni, bulizni és tényleg ki tudja élvezni azt, hogy ő a világ egyik legjobb fővárosában él. Szerintem a világ legjobb fővárosa Budapest.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

3.ÖNFEJLESZTÉS

HA vállalkozó vagy akkor nincs időd szinte semmire, illetve nagyon nehezen tudod belesűríteni a napjaidba azt, hogy te fejleszd magadat, hogy önfejlesztéssel foglalkozzál. Viszont, ha van egy nyolctól négyig vagy kilenctől ötig tartó munkahelyed, rettentő sok időd van arra, hogy könyveket olvassál, eljárjál tréningekre, online kurzusokat csinálj, és fejleszd magadat.

4. KIKAPCSOL ÉS REBOOT

Ha vállalkozó vagy, akkor bizony irigykedhetsz ezért azokra az emberekre, akik alkalmazottak, mert ha ők nyaralnak, akkor ők nyaralnak. Tudod mire gondolok, igaz?

Emlékszem, amikor alkalmazott voltam és elmentem nyaralni, akkor amint kiléptem az irodából, számomra megszűnt a cég. Csak magamnak éltem, a barátaimnak és annak, hogy jókedvem legyen, mulassak, és élvezzem az életet. Hát nem csúcs szuper?

5. ÉLJENEK AZ ÜNNEPNAPOK!

Az ötödik pont ismét a szabadnapokkal van összefüggésben, méghozzá jobban vártam az ünnepnapokat. Tudtam azt, hogy melyik hónapban milyen napokon lesz ünnepnap és az milyen napra esik. Néha már úgy vártam a hétfőt, ha az szabadnap volt, mint ahogy egy öt éves várja a mikulást.

Egyszerűen jobban tudtam örülni neki és értékelni. Tehát maga az életérzés az, hétfő volt és szabadnap volt, örültem neki, boldog voltam, ki tudtam kapcsolni, aludni tízig, otthon voltam főztem, vagy elmentem moziba, élveztem jobban az életet.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Most, hogyha hétfőn szabadnap van, azt általában más emberektől szoktam megtudni. Nem tudom, te hogy vagy vele, de amikor nem veszik fel a telefont, vagy be vannak zárva a boltok, akkor néha bosszankodok magamban, hogy aznap nem tudok dolgokat elintézni, mert már megint valami ünnepnap van…

6. SZABADSÁG, SZERETEM

A hatodik pont, hogy a hétvégéim és az estéim szabadok. ArrÓl már volt szó, hogy amikor kilépsz az irodából, akkor utána megszűnik a cég létezni. Véleményem szerint kevés alkalmazott tudja felmérni ennek az előnyeit.

Délután öttől egészen éjfélig van lehetőséged arra, hogy fejleszd magadat. Ott tátong neked egy óriási nagykapu, amit felhasználhatsz úgy, hogy nem kell azon idegeskedned, hogy mit mondanak az ügyfeleid, vagy, hogy hogyan fogod a jövő hónapban befizetni a számlát.

Úgyhogy valószínűleg a megnyugvás, hogy a hétvégéd szabad, az estéid szabadok, el tudod magadat engedni… -nos, valószínűleg ez az alkalmazottak életmódjának az egyik legnagyobb előnye.

Aztán az, hogy te hogyan stresszeled magad agyon a munkahelyeden, mert mondjuk idióta az egyik munkatársad, vagy nem tudod kezelni a főnöködet, vagy olyan dolgok miatt idegeskedsz, amik miatt nem kéne, nem tudod magadat stressz mentesíteni a munkahelyeden, az már megint egy másik kérdés.

Aki ismer engem, az tudja, hogy az első munkahelyemen engem cikizett a saját felettesem egy, a nem tudom, százhúsz kilós, ötvenöt éves nő volt, aki otthon élt a cicájával, soha nem volt pasija, soha nem ment férjhez. És az egyetlen egy ember, aki hívta napi szinten az az édesanyja volt, és ő úgy gondolta, hogy én, a kis frissen, friss diplomával végzett kis magyar kislány, a kis külföldi, akinek amúgy anno még abszolút, de nem volt önbizalma, jó céltábla lesz és rajtam csámcsogott, engem kóstolgatott egész nap, amibe én amúgy majdnem belerokkantam, ő meg biztos jól aludt esténként, úgyhogy még a nyál is kicsorgott azon a száján. De nem amúgy, nem haragszom rá egyáltalán…

7. EGÉSZSÉGÜGY

egészségügy, kórház

A hetedik pontnak azt említeném meg, hogy a világ egyik legjobb egészségügyi ellátásában részesültem. Alapból, ha ismered az osztrák egészségügyi ellátást, azt hiszem, annál a világon három jobb van:

  • A svéd
  • A finn
  • A norvég

De a lényeg az, hogy Ausztriában az egészségügyi ellátás egyszerűen álomszerű. Az orvosok kedvesek, a nővérkék mosolyognak, a berendezések vadonatújak.

8. NOTSTANDSHILFE

A nyolcadik pont pedig a Notstandshilfe. Ez egy olyan dolog, ha közös megállapodással otthagyod a munkahelyed, vagy kirúgnak téged, akkor kapsz munkanélkülit hat vagy nyolc hónapig, ami körülbelül a bevételednek azt hiszem a 80%-a. Utána pedig, ha nem sikerült munkát találnod az AMS (Arbeitsmarktservice) segítségével, akkor kapsz úgynevezett Notstandshilfe-t, ami majdnem 900 Euró. Ezt addig kapod, amíg nem találsz egy másik munkahelyet. Hogyha az tíz-húsz évedbe fog telni, akkor te ezt a 900 Eurós Notstandshilfet addig fogod kapni…

Na de miért jó ez pontosan az anyagiakat leszámítva?

Azért, mert az ember biztonságban érzi magát. Magyarországon az az alkalmazottaknak a legnagyobb gondja, hogy félnek, ha kirúgják őket, akkor hogyan fogják majd megetetni a gyerekeiket. Ez Ausztriában nem létezik. Tehát igen, az, hogy az állam gondoskodik a bent lakó embereknek az életéről, akik egyszerűen biztonságban érzik magukat.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

10. SZOCIÁLIS ÉLET

A tizedik az az, hogy van szociális életed, vannak munkatársaid, tudsz kihez szólni, tudsz barátkozni, tudsz velük programokat szervezni, és hogyha vállalkozó vagy azt is tudod, hogy a vállalkozó élet viszont magányos, néha unalmas, legtöbbszőr egyedül vagy. A munkahelyen viszont mindig van kihez szólni, mert emberekkel vagy körbevéve.

Ha extrovertált vagy, akkor kellemes, hogy már hétkor bemész az irodába, és kimész a csajokkal egyet kávézni – nekem ez volt a kedvenc részem. Amikor a második munkahelyemen voltam, nagyon jó fej munkatársaim voltak. A reggeli kávé, amikor kiülünk a konyhába, beszélgetünk -nagyon jó volt és akkor már örömmel mentem szinte munkába. Úgyhogy igen, hogyha alkalmazott vagy, akkor általában jobbak az emberi kapcsolataid miközben dolgozol.

11.NYUGDÍJ? YES!

Ausztriában jó munkahelyről nyugdíjba menni.

Igen, szuper, megkapod azt az összeget nyugdíjnak, amiből te fenn tudod magad tartani, és ki tudod magad elégíteni. Ki tudod fizetni a számláidat, el tudsz menni kirándulni, nyaralni, el tudsz menni túrázni. Sok osztrák idős embert láttok biciklivel túrázni, az nem azért van, mert nincs jobb dolguk, hanem azért, mert nyugdíjba mentek és megengedhetik maguknak.

Ez szintén hiányzik Magyarországon, úgyhogy ez egy nagyon-nagy előnye az ausztriai alkalmazotti életnek. Sajnos ez a magyar alkalmazottak életéről egyelőre még nem mondható el.

12.LEHETŐSÉGEK TÁRHÁZA

lehetőségek

Mérhetetlen sok lehetőséged van az életedben, mint alkalmazott. Ez viszont a legtöbb nagyvárosban így van… igaz?

Tehát, hogyha munkáról munkára ugrasz, az régebben még nem volt annyira menő, most már inkább bátorítják is a fiatalokat, hogy próbáljon ki többfajta munkahelyet, töltsön el mindenhol egy-egy évet, két-két évet, három-három évet és gyűjtse csak a tapasztalatokat. Továbbá, ha tudsz nyelveket, akkor az egész világ az otthonod.

Egy állás a szilikon völgyben a meleg Kaliforinában? Singapúr esetleg, vagy jobban szereted a hideg Norvégiát? Estleg egy fejlődő ország jobban érdekelne. A lehetőségek tárháza. A te döntésed hol telepedsz le és állsz munkába.

Férjem testvére mindig a Google-nél akar dolgozni, mert a Google arról híres, hogy nagyon jól bánnak a munkatársakkal. Flexibilis idő, akkor dolgozol, amikor akarsz, azt eszel, amit akarsz, ingyen van a kávé, van játékszoba, van alvószoba, minden, egyszerűen eszméletlen. Keress rá a Google-ba a Google alkalmazottakra és meg fogod látni. ű

Azért előtte dolgozott többfajta helyen, feldolgozta magát, elvégezte az egyetemet, dolgozott IBM-nél Mexikóban és tíz év után sikeresen landolt a Google-ba. És most ő Kaliforniában él, boldogabb nem is lehetne, amiről minket előszeretettel tájékoztat.

Ha egy éttermet akarsz nyitni, akkor ne vágjál bele az étterem nyitásba, hanem menj el először egy étterembe dolgozni, és nézzed meg, hogy hogyan működik egyáltalán egy étterem, mert lehet, ha ott dolgozol egy évig, akkor meg fogod magad gondolni valószínűséggel, mert te nem akarod azt csinálni, mint a főnököd.

Mivel a vendéglátóipar eléggé stresszes. Úgyhogy ez lenne a második nagyon-nagy előnye ezen utolsó ponton belül, hogy tapasztalatokat tudsz gyűjteni, rálátásod lesz arra, hogy a nagyobb cégek hogyan csinálják, hogyha te is olyan céget akarsz kiépíteni, akkor már tudni fogod, hogy pontosan mire lesz szükséged.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru