Miért létfontosságú az érzelmi intelligencia (EQ)?

Részlet a Fejlődj és Gazdagodj c. könyvemből

Ebben a részben egyrészt megtanuljuk, hogy mi az az érzelmi intelligencia, másrészt pedig megnézzük, hogy milyen szokásokkal rendelkeznek a magas EQ-val rendelkező emberek.

Hogyha azt gondolod, hogy az IQ nagyon fontos a sikeres élet kialakításában, akkor itt van egy új gondolat: Az EQ (emotional quotient) még annál is fontosabb.

EQ-nak nevezték el találóan az érzelmi intelligencia hányadost. Ha nem tudnád pontosan mit is takar a kifejezés, hadd mondjam el egy rövid és egyszerű mondatban:

Az érzelmi intelligencia az a képesség, melynek segítségével értelmezed, megérted és elfogadod saját és embertársaid érzelmeit, cselekedeteit és szokásait.

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

Máshogyan kifejezve, érzelmi intelligenciát használunk, amikor emberi kapcsolatokat alakítunk ki, amikor empátiát érzünk mások iránt, vagy amikor befolyásolni és irányítani szeretnénk például egy rosszul viselkedő gyermeket. Ebben a részben egyrészt megtanuljuk, hogy mi az az érzelmi intelligencia, másrészt pedig megnézzük, hogy milyen szokásokkal rendelkeznek a magas EQ-val rendelkező emberek.

Miből tevődik össze az érzelmi intelligencia?

Alapjában véve 4 részre lehet osztani az érzelmi intelligencia területét az életünkben: önismeret, mások ismerete, önbecsülés, mások megbecsülése.

Az önismeret, vagy akár öntudatnak is nevezhetjük, itt mindössze annyit jelent, hogy tudatában vagy annak, hogyan érzel és megtanulod érzelmeidet céltudatosan irányítani, ahelyett, hogy megengednéd érzelmeidnek, hogy azok irányítsanak téged.

Ezt a fajta tudatosságot akárki ki tudja magában fejleszteni a következő 3 egyszerű lépés segítségével:

  1. Állj meg és figyeld meg pontosan mit érzel.
  2. Adj egy nevet ennek az érzelemnek.
  3. Értsd meg, hogy honnan erednek, fogadd el őket és irányítsd őket még mielőtt ők kezdenének el téged irányítani.

A következő rész a mások ismerete, ami nemcsak az üzleti életben kulcsfontosságú, hanem nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mennyire tudod megérteni saját embertársaid viselkedését és tetteit, majd azokat mennyire tudod elfogadni. Milyen a testbeszédük, mimikájuk és hogyan reagálnak egyes dolgokra?

A legtöbb ember általában túlzottan el van foglalva saját magával, így mindig arra összpontosítanak, hogy vajon a másik mit gondol róluk, igaz? Mindeközben a másiknak is éppen ilyen gondolatok töltik ki elméjét.

Végérvényben senki se foglalkozik senkivel.

Ebből kifolyólag a magas intelligenciával rendelkező emberek nagyon is tudatosan figyelik meg embertársaik viselkedését. Ez az egyik leghatalmasabb előny, amit egy ember a mai világban magáénak tudhat. Emelkedj felül magadon és hódítsd meg a világot, ami csak magával van

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 33

elfoglalva. Ha csak ezt az egy dolgot megértjük, elfogadjuk és elkezdjük használni, akkor már azonnal az emberiség élére ugrunk és hihetetlen fölényben leszünk mindenkivel szemben.

Az önbecsülés a harmadik tartópillérje érzelmi intelligencia szintednek.

Addig nem tudsz másoknak segíteni, amíg nem segítettél magadnak. Az igazság az, hogy a mai társadalomban mindenki önbecsülési problémákkal küszködik. Ez valójában a gyerekkorunkból ered, ahol megtanultuk:

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

„Rendben vagyok, hogyha sikeres vagyok.”

Majd, pedig szüleink meghatározták nekünk a siker fogalmát, igaz?

Ha nem változtatunk ezen a tévhiten, akkor minden egyes alkalommal, amikor valamiben kudarcot vallunk, amikor leszidnak minket, kritizálnak minket, vagy csalódunk, akkor egyszerűen sikertelennek érezzük magunkat, ami pedig automatikusan ahhoz vezet, hogy megkérdőjelezzük saját értékünk és rosszul fogjuk magunkat érezni.

Önbecsülésünk nem függhet állandóan külső tényezőktől, különben, akkor sosem érhetjük el az igaz boldogságot, nyugalmat és kiegyensúlyozott, elégedett életet.

Ebben biztos egyet értünk.

Hogyha dolgozol az érzelmi intelligenciádon, akkor bizony abszolút új kapuk fognak megnyílni előtted, ahol belépve jelentősen jobban leszel és remekül fogod érezni magad bőrödben a nap túlnyomó részében.

Mások megbecsülése az utolsó, de szintén nagyon fontos részét képezi az értelmi intelligenciádnak.

Mennyire tudod a körülötted lévő embereket megbecsülni? Mit gondolsz róluk?

Bírálod őket a hátuk mögött, esetleg csak az elmédben?

A kritika és a bírálat mások iránt az első számú ellenséged, hogyha EQ-ról van szó, ugyanis mindaddig, amíg csak bírálsz, nem vagy képes arra, hogy megértsd őket.

Ezt elmondom ismét, mert ez a mondat annyira fontos:

Mindaddig, amíg csak bírálsz, nem vagy képes arra, hogy megértsd őket.

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 34

A fejlődés pedig mindig a megértéssel kezdődik. Ha nem érted meg őket, akkor nem fogsz tudni velük sem megfelelően bánni, sem pedig együtt élni szeretetben és harmóniában. Fontos tehát kifejleszteni magadban figyelmet és megértést mások iránt, másnéven empátiát. Az empátia egyike a 7 legfontosabb szokásnak, amivel egy magas intelligenciával rendelkező ember rendelkezik.

Éppen ezért nézzük is meg mind a 7 szokást most a következő pontunkban.

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

Magas EQ-val rendelkező emberek 7 szokása

Évek alatt összegyűjtöttem neked a 7 legfontosabb szokást, amelyek felvételével kétség kívül kiemelkedően magas EQ-t alakíthatsz ki magadnak. Nézzük is meg mik ezek pontosan.

1. Empátia

Véleményem szerint a leghatalmasabb szokás, amit mindannyian bevezethetünk az életükbe az az empátia kifejlesztése embertársaink iránt. Bizony itt el kell nyomnod az egodat és bele kell képzelned magad a másik cipőjébe. Itt nincs helye a bíráskodásnak és annak pedig főleg nem, hogy feleslegesen másokon köszörüld a nyelved.

Ha képes vagy megérteni embertársaidat, akkor nemcsak gyümölcsöző emberei kapcsolatokat fogsz kiépíteni, hanem jóval magasabb EQ-val fogsz rendelkezni.

2. Sokat kérdeznek

A leghatékonyabb és leggyorsabb módja annak, hogy megtudd, hogyan érez a másik:

Kérdések.

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 35

Éppen ezért a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek sokat kérdeznek és ebből kifolyólag mások sokkal hamarabb megnyílnak és többet megosztanak velük.

3. Nehéz őket megbántani

Ez csupán annak köszönhető, hogy általában magasabb önbizalommal rendelkeznek és sokkal nyitottabban gondolkodnak. Ennek következtében ez a szokás sokkal ellenállóbbá és néha semlegesebbé teszi őket a külvilág reakcióival szemben.

4. Tanulnak a kritikából

És ha már a külvilágot említettük, ők bizony a kritikát is sokkal jobban bírják. Sőt képesek különbséget tenni a felesleges kritika és az építő kritika között. Az utóbbiból tanulnak és így fejlődnek is.

5. Szünetet tartanak

Tartasz szünetet egy túlfűtött vitatkozásban, vagy ha már a közepén találod magad csak engeded, hogy érzelmeid teljesen átvegyék az irányítást és minden lehetséges dolgot a másik fejéhez vágsz?

A rövid szünet elcsendesíti az érzelmeket és nemcsak tisztábban fogsz látni, hanem megakadályoz néha szörnyű, legtöbbször valótlan dolgok kimondásától.

6. Sokat dicsérnek

Bizony mindannyian vágyunk elismerésre és arra, hogy nagyra becsüljenek minket. Ebből az okból kifolyólag, ha dicsérsz valakit, akkor közben bizalmat és szimpátiát építesz fel ezzel az emberrel.

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 36

FEJLŐDJ ÉS GAZDAGODJ! / BY ANDRADE G. ANITA 37

Arra bíztatnálak, hogyha olykor még nagyon nehéz is, próbálj meg mindig embertársaid jótulajdonságaira fókuszálni és dicsérj, ahol tudsz.

Ez nem csak egy sikerszokás, hanem egy óriási nagy erény is egyben.

7. Elnézést kérnek

Az egyik legnagyobb ismérve a magas EQ-val rendelkező embereknek, hogy képesek elnézést kérni. Ez nemcsak bátorságot tanúsít, hanem erőt és alázatosságot is egyben.

Magyarul olyan dolgokat, amikre manapság sajnos nagyon kevesen képesek.

Most pedig a legfontosabb rész jön, amely minden önfejlesztés és haladás alapját képviseli, ami pedig nem más, mint a hitrendszered. A következő részben megnézzük, hogyan alakult ki a hitrendszered. Különbséget teszünk támogató hitek és korlátozó hiedelmek között. Majd pedig megtudjuk, hogy mi is az a 7 leghatalmasabb korlátozó tévhit, ami a legtöbbünket visszatart céljaink elérésétől és ezt mind teljesen automatikusan, tudat alatt teszik. Én azt tanácsolom, hogy vágjunk is bele!

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru