Kutya kergeti a farkát avagy milyen problémák jöttek szembe velem mostanában

A mai blogbejegyzés is fantasztikus lesz remélem, mert több témát is elhoztam nektek, mivel közben én is folyamatosan fejlődőm. Találkoztam egy mentorral, akinek volt egy fantasztikus ötlete, hogy a blogbejegyzésekben inkább arról írjak, hogyan fejlődik a saját vállalkozásom. Milyen problémákkal nézek én szembe. Milyen problémák jönnek velem szembe.

Az időhiány

Ezt egy szuper ötletnek tartottam. Leginkább azért, mert idáig úgy terveztem meg az összes bejegyzést, hogy valamilyen szakmai témát vettem górcső alá. Pl. 10 dolog, amitől megnő az önbizalmad, vagy a 3 legveszélyesebb tévhit stb.

Ezek elég alapos utánanézést is megköveteltek tőlem és sok időt kvetelt.

Viszont most elérkeztem az életemben egy olyan pontra, ahol ezt már nem tudom magamnak megengedni. Nem tudom egyszerűen magamnak megengedni azt, hogy hosszú órákat azzal töltsek, hogy ezeket a különböző témákat mesterszerűen összeállítsam.

Ezért mondta a mentorom, hogy ha időügyi problémákkal küszködöm, akkor a legegyszerűbb, ha arról mesélek, ami az életemben, a vállalkozásomban történik.

Úgyhogy épp ezért meg is ragadom az alkalmat és az első nagy problémáról be is számolok nektek, méghozzá az időhiányról.

Lehet, hogy még alkalmazott vagy és vállalkozást szeretnél nyitni. Vagy már elkezdted a vállalkozásodat, de úgy igazából még nem termel pénzt. Az is lehet, hogy már van egy működő vállalkozásod és a következő szintre akarod hozni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Teljes mértékben mindegy az, hogy hol tartasz az életedben most. Mindenhol vannak új kihívások és ez végig kíséri az ember életét.

Mint pl., amikor megszületünk, akkor a kihívás az, hogy meg kell tanulni enni, járni, olvasni, írni.

Akkor utána az első az egyetemi tapasztalatok következnek. Majd az első munkahely. Aztán amikor elkezdünk vállalkozást építeni ott is rögtön az első pár tipikus problémával szembe kell nézni.

Jelenleg annyira hosszú lett a “to do” listám, hogy már hosszú órákat kell dolgoznom ahhoz, hogy utol tudjam érni magam. Mindemellett az új ügyfelekkel is tudjak megfelelően kommunikálni. Úgy tudjam gondjukat viselni, és együtt dolgozni velük, ahogyan azt az én színvonalamnak megfelelőnek tartom.

Aki ismer, az tudja, hogy két vállalkozásunk van. Az egyik egy export-import kereskedelmi cég, ami már egész jól ki lett építve. Ott már van egy alkalmazott is, akinek nagyon szépen le lehet delegálni az alap dolgokat. A másik cég, a SikerGuru, ami most beplatózott teljes mértékben.

A plató egy természetes fejlődési folyamat, amikor elérsz egy bizonyos szintig és onnantól nincs tovább. Ott át kell törni a falat. Az ember életében folyamatosan vannak ilyen platók. Amikor eléri ezt a szintet, ott kell valamit változtatni általában drasztikusan, hogy utána megint ismét felfele induljon a fejlődés.

Az én platóm most teljes mértékben az, hogy nincsen időm abszolút semmire. Ezért, ezt úgy próbálom megoldani, hogy felveszek egy munkatársat. Neki le tudom delegálni azokat a dolgokat, amiket – habár én nagyon élvezek csinálni – még sincsen rá időm. A mostani prioritásnak megfelelően más dolgokra kell koncentráljak ahhoz, hogy nőjön, fejlődjön a cégem. Jobban tudjalak téged szolgálni és magasabb minőségű szolgáltatásokat tudjak kibocsátani a piacra.

Magánélet – munka egyensúly

Főleg, ha az embernek van magánélete is. Nem tudom, te hogy vagy vele, de a család nekem nagyon fontos szerepet foglal el az életemben. Majdnem hogy első prioritást élvez a gyermekem és a férjem. Mivel nagyon keményen szoktam beosztani az időmet sokan ezért workaholic-nak is neveznek. Én ezt teljesen máshogy látom, de ebbe most nem mennék bele.

magánélet - munka egyensúlya

Ezért az egész nyár nekem be van osztva, sőt szeptember és október is. Meg van tervezve minden, hogy melyik héten mit csinálok, milyen termékeket fejlesztek, mikor fogok az ügyfeleimmel leülni coachingolni, konzultációt tartani. Az is, hogy mikor fogom kiolvasni azt a 20 könyvet, ami most be van ütemezve nekem az elkövetkezendő 3 hónapra stb., és a szórakozás is ugyanúgy meg van tervezve.

Pont most volt a hétvégén a kislányomnak a 2. születésnapja és egy kisebb partit terveztünk, szerveztünk, ami aztán nagyon jól is sikerült. Nagyon-nagyon szeretem az embereket, szeretek társaságba járni. A múltkor csináltam egy tesztet és 80%-ban extrovert típus vagyok. Nem tudom, hogy ez kinek, mit mond, de az ilyen típusú emberek nagyon igénylik a társaságot és a többi embernek közelségét. Erre a szülinapi partira eljött az egyik kedves ismerősöm, és a legvégéig maradt.

Az ismerős, aki vállalkozna, de mégse…

Amikor már mindenki elment akkor az ismerősöm leült velem a kanapéra és elkezdett beszélni a saját céljairól. Azt mondta, hogy van egy problémája. Hogyha nekem valaki azt mondja, hogy van egy problémája, akkor már rögtön 20 fülem van, mert imádom a problémákat. Mert én ilyen stratéga típus vagyok, és nagyon jól ki szoktam tudni dolgozni stratégiai megoldásokat, akár magamnak, akár pedig másoknak is.

Vannak a stratégiai meg a taktikai típusú embere. Nem tudom, te melyikek közé tartozol, de a taktikai ember az, aki nem lát nagyon sokat a jövőbe. Ő pedig rettentő jó hirtelen megoldásokat keres, ha felmerül egy probléma, akkor taktikai embert akarsz magad körül tudni, mert ő azt nagyon nagy tehetséggel meg tudja oldani.

A stratégiai emberek ezzel szemben pedig hosszú távon gondolkodnak és gyönyörű szép stratégiai vonalakat tudnak kidolgozni, amin hogyha végig mennek, elérnek egy bizonyos eredményt.

Tehát én stratégiai ember vagyok és mondta az ismerősöm ott a kanapén ülve, hogy van egy problémája, és kéne neki egy kis segítség, egy kis tanács, egy kis löket. Mondtam hallgatlak. Nekiállt beszélni, nekiállt leírni, hogy ő most egy alkalmazotti állásban van, de úgy igazán nem szereti, mert úgy érzi, hogy nem megy semerre, úgy érzi, hogy másnak keresi a pénzt annyira nem is szereti a munkabeosztását, mert sokszor feleslegesnek érzi magát és, hogy neki még kéne valami extra bevétel, vagy esetleg amivel akár helyettesítheti is ezt a munkahelyét.

Vállalkozásba szeretne kezdeni, de az a problémája, hogy nem tudja, mit adjon el. Mondta, hogy azt nagyon jól tudja, hogy termékekkel szeretne foglalkozni, vagy élelmiszert, vagy textilt olcsón megvenni és drágán eladni. Tudja és érzi, hogy ő ebben nagyon-nagyon jó, de nem tudja, hogy mi legyen a termék. Mivel az egyik legjobb ismerősöm, legjobb barátom, ezért ez nem az első alkalom volt, hogy ezt nekem előadta, hanem már bizony évek óta ezen rágódik, ezen gondolkodik.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Azt hiszem másfél éve előjött egy olyan ötlettel, hogy nagyon-nagyon szeret főzni, és hogy szívesen nyitna egy főzőkonyhát, ahol délben menüket csinálna az embereknek. Rengeteg ilyen hasonló, nagyon jó ötleteket szokott hozni, de úgy igazából mindig csak ötletelgetett és én mindig próbáltam őt motiválni, hogy csináld, kezdjél neki, de igazából nem értettem meg magát az esszenciáját a problémának. Ami most sikerült.

Megértettem, hogy az ismerősöm igazából nem akar vállalkozásba kezdeni, mivel mindegy, hogy mikor, mit mondtam neki. Mindegy, hogy milyen stratégiai tanácsokkal láttam el, megpróbáltam kérdésekkel irányítani a gondolkodásmenetét. Mindig megrekedt ugyanannál a problémánál. Mit csináljak? Mibe vágjak bele?

Mondtam neki, hogy olyan vagy, mint a kutya, aki kergeti a saját farkát. Egyszerűen ki kell lépni a dobozból és a dobozon kívül kell gondolkodni. Ha az ember tényleg vállalkozásba akar kezdeni, hogyha önállósítani akarja magát, vagy legalább csak egy kis mellékkeresetet akar elkezdeni, akkor nemcsak a dobozon kívül kell elkezdeni gondolkodni, hanem neki kell állni tetteket hozni.

Ez az, ami hiányzott az ismerősömnél. A tettek. Mindig csak beszélt, csak beszélt, ezt kéne csinálni, azt kéne csinálni. Amikor el is kezdett kidolgozni egy ötletet, azt félbehagyta, és amikor megkérdeztem tőle, hogy miért nem teszed meg? Miért nem teszed meg az első lépést, miért nem jársz utána? Miért nem kezded el?

Akkor egy nagyon-nagyon érdekes választ kaptam, hogy azért, mert amikor elmondom, a férjemnek ő rávilágít arra, hogy ez milyen nagy hülyeség és akkor én belátom. Erre mondtam, szerinted ez így jól van? Akkor ő erre azt mondta, hogy ez egy fantasztikus dolog, hogy a férjem megmondja nekem, hogy ez miért nem menne, hogy ez miért nem sikerülne, mert így nem vágok bele és így nem vallok kudarcot.

Számomra teljes mértékben világos volt, hogy ő a férjét használja kifogáskeresésnek. Egy pajzsnak. Hogy a férjéhez megy, mert ő nagyon jól tudja, hogy a férje le akarja róla beszélni, mivel nincsen kidolgozott üzleti terve és a férje ezt nagyon-nagyon jól átlátja, hogy csak úgy uccu bele a közepébe, nem fog működni.

Ő mindig a férjéhez ment, hogy na, légyszíves mondjál már egy kifogást, hogy miért ne mozdítsam már meg a kisujjamat? Olyankor mondott egy kifogást, ő visszament a saját kis dobozába. Aztán ismét elkezdődött pár hét, vagy pár hónap után ugyanaz az érzés, hogy hm, de mégis kéne valamit csinálni.

nincs kifogás

Akkor megint kiötlött valamit, megint odament a férjéhez, az megint lebeszélte róla, megint megnyugodott, hogy nem kell semmit se csinálnia és nem kell felemelnie a seggét a székből és akkor szépen visszament megint a dobozába.

A langyos víz szindróma

Ezt így csinálta éveken keresztül, és próbáltam neki elmagyarázni, hogyha az ember tényleg egy vállalkozást akar nyitni és ennyire fogalma sincsen arról, hogy azt eszik-e vagy isszák, akkor az első lépés mi, gyerekek? Mi az első lépés? Nem kell odamenni a férjedhez, vagy az unokádhoz, vagy az anyádhoz, vagy az apádhoz, hanem egyszerűen csak el kell kezdened magadat edukálni. Ez az egyik megoldás.

A másik megoldás pedig egy hozzáértő szakértőt felkeresni. Legyen ez egy coach, legyen ez egy mentor, aki hosszú-hosszú ülések által ki tud téged innen billenteni és meg tudja mutatni azt, hogy te valójában mit is akarsz. Mert aztán végül kiderült, egy órás beszélgetés után, hogy ő végül is annyira nem is akar nagyon pénzt keresni, végül is ő igazából jól van.

Mert, ha annyira nyomná úgymond a kényszer és hogyha tényleg annyira nem lenne pénz, akkor ő biztos, hogy csinálna valamit, de most végül is jó és ugye ő ezért nem olvassa ki a 20 könyvet, ezért nem kér segítséget, ezért nem csinál semmit se annak érdekében, hogy ez a cél megvalósuljon, mert annyira nem kéne. Hát végül is neki így kényelmes.

Ez mi, gyerekek? Ez tipikusan a langyos víz szindróma, és rettentő sokan ebben szenvednek. A langyos víz szindróma az olyan szinten jó, hogyha meg vagy elégedve az életeddel, ha szeretsz élni, ha elég az, ami van neked anyagilag, érzelmileg, mentálisan akkor a langyos víz szindróma végül is jó, hogyha meg tudsz vele barátkozni és boldog tudsz lenni, annak ellenére, hogy nem érsz fel a potenciádig.

De, amikor a langyos víz szindróma ilyen a „kutya a farkát kergeti” típusú, frusztrált vagy, állandóan gondolkozol, nem vagy sohase megelégedve az életeddel, tudod, hogy többet akarsz, de nem tudod, hogy mit kéne csinálni érzés, akkor viszont előbb-utóbb ez valahol le fog csattani.

Lehet, hogy nem egy éven belül, lehet, hogy nem 10 éven belül, de ahogy az idő megy és az ember nem lép ki ebből a dobozból, akkor ez le fog csattanni vagy az emberi kapcsolatain, vagy az egészsége fogja megsínyleni, vagy pedig tényleg frusztrált és boldogtalan lesz nagyon hosszú ideig, vagy pedig ne adj Isten mire megöregedik és visszanéz az életére, akkor megbánja.

Gondolatok a megbánásról

Gyerekek a megbánásnál rosszabb érzés a világon nincsen! Nincs olyan rossz érzés a világon, mint a megbánás. Ha pofont kapsz, egy kudarcot kapsz, akkor felállsz, letörlöd magad és mész tovább, legjobb esetben tanulsz belőle. De a megbánás? Gyerekek, azt már nem lehet kijavítani. Van is egy ilyen tanulmány, hogy az 5 top dolog, az 5 leggyakoribban megbánt dolog az emberek halálos ágyán.

Ez egy amerikai tanulmány amelyben ezer embert megkérdeztek a halálos ágyukon, amikor egy nap, egy hét, két hét volt hátra az életükből, hogy mi az, amit megbántak. Ez az 5 dolog ez fent van az interneten is és szerintem már tettem rá utalást, az egyik ilyen megbánás az, hogy nem követtem az álmaimat és mindig másnak akartam megfelelni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Tehát, hogy nem hibáztak eleget, hogy nem követték… mert nem mertek, mert féltek kiugrani ebből a langyos vízből és egész életükben, mint a kutya, aki kergeti a farkát forogtak körbe, frusztráltan benn ebben a dobozban.

Igen ez létezik és sajnos a fejlett országokban a lakosság olyan 80-85%-ra igaz. Úgyhogy neked is azt tudom mondani, hogy ha hasonló szituációban vagy, akkor állj meg egy pillanatra és kezdjél el azon meditálni, hogy miért forgok én körbe, miért nem találom meg azt a balanszt azt az egyensúlyt az életemben, amikor tényleg fejlődöm a céljaim felé, célt kitűzök, azokat folyamatosan elérem és megünneplem őket.

Miért van az, hogy inkább ebben a frusztrációban forgok körbe-körbe. Mert gyerekek, mint ahogy azt a podcast legelején is mondtam, problémák az életben mindenkinél vannak, mindegy, hogy ki vagy, mindegy, hogy hol vagy, hol laksz.

Problémák mindenkit érintenek, a probléma nem tesz különbséget a nemek között, a hovatartozás, a vallási hovatartozás között, hogy ki hány éves, öreg, idős, fiatal. Minden szinten, minden életkörülmények között az embereknek vannak problémái. Valakinek nagyobb, valakinek kisebb.

Pl. lehet egy embernek ugyanúgy az a problémája, hogy hogyan fizesse be jövő hónapban a villanyszámlát, ez is egy probléma, ez is egy valós probléma. Ezzel is ugyanúgy szembe kell nézi, erre is ugyanúgy ki kell dolgozni megoldásokat, mint mondjuk egy olyan problémára, hogy a másik embernek – amúgy ez is egy probléma – hogy van 3 jachtom, de csak egyiket tudom a hétvégén kihajóztatni és el kell döntenem, hogy melyik, és ez nagyon-nagyon nehéz döntés, mivel mind a háromnak van valami előnye. Ez is egy probléma.

Vagy pedig lehet az probléma, hogy 3 napja nem ittam vizet és rettentő szomjas vagyok és a legközelebbi kút, illetve vízlelőhely 120 km-re van tőlem és mire odaérek, valószínűleg szomjan fogok halni. Ez is egy probléma. Vagy pedig tegnap este letörött a körmöm, de ma 10-kor lesz egy előadásom és mindenki látni fogja, hogy nincsenek rendben a körmeim.

Aki ezzel tud azonosulni az nagyon is jól tudja, hogy ez is egy valós probléma. Tehát minden szinten vannak problémák, de a legjobb az egészben az, hogy minden egyes problémára van megoldás.

Mi a te problémád jelenleg? Mikkel kell neked szembe nézned? Legyen az mentális, egészségügyi, anyagi probléma. Mi az a probléma? Írd le egy lapra, olvasgasd át őket és próbálj megoldásokat létrehozni rá. Hogyha nem megy, kérj hozzá külső segítséget.

önbizalom
Ne keress kifogásokat!

A lényeg az, hogy ne ragadjunk meg a dobozban. Ne sajnáljuk magunkat, ne keressünk kifogásokat, másokhoz se forduljunk azért, hogy ők majd nekünk adnak kifogásokat. S, akkor ezzel a kifogással el tudunk ülni a seggünkön. Igenis, ha akarunk valamit az életben, akkor nekünk kell érte megdolgozni. Ez nem mindig kellemes, ez nem mindig egy séta a parkban.

Bónusz téma: MLM

Na, de most itt még bónuszként meg szeretnék említeni egy ilyen témát, amit e-mailben kaptam, egyik kedves hallgatómtól. Az volt a témaajánlás, hogy hogyan építsem a vonalamat, szponzorvonal építés, ismerkedés interneten keresztül, ez gondolom az MLM-el kapcsolatos.

Most Magyarországon az MLM az aranykorszakát éli. Úgy tűnik számomra, hogy minden édesanya, minden félállásos ember, aki plusz pénzt akar keresni, az MLM-ben látja meg a lehetőséget. Ezzel egyébként teljes mértékben egyetértek, persze erre mindenképpen születni kell. Persze meg kell érteni azt is, hogy az MLM se egy olyan dolog, hogy egy-két hétig csinálod, és utána már ömlik be a pénz. Bizony ennek is egy nagyon kemény tanulási íve van.

A tanulási ív mindig exponenciális, ami körülbelül annyit jelent, hogy az eleje nagyon nehéz és ezért ott a 95% ki is hullik, és utána egyre könnyebb lesz. Az elején most a képességeidnek, a tehetségednek megfelelően attól függ, hogy van-e valami elő tapasztalatod, attól függ, hogy mennyi tudástárad van, hogy milyen típusú ember vagy az lehet akár fél év, 2-3-4 évig is eltarthat.

Az attól függ, hogy ki honnan kezdi. Ugyebár mind különbözőek vagyunk és pont ezért az egyetlen egy dolog, amit az MLM-el kapcsolatban én tudok nektek tanácsolni, hogy amikor szponzort választotok, akkor igyekezzetek olyan szponzort választani, akinek már vagy van hírneve és tart sűrűn, hetente egyszer-kétszer személyes tréningeket.

Vagy pedig tényleg egy olyan céghez menni, akiknek már ki van dolgozva egy olyan tanfolyamrendszere. Egy olyan nyelven, ami neked a legjobban fekszik, és te csak úgy belecsöppensz, és tudod azt folyamatosan tanulni.

Mivel személyi fejlesztő tréner vagyok, ezért nem fogok a saját hivatásom ellen beszélni. Még akkor is azt gondolom, hogy a tanulás, a tanulás, a tanulás, a tanulás a legfontosabb dolog a világon.

Tehát, ha tényleg ebbe akar az ember belemerülni, akkor jó pár könyv van, ami arra tanítja meg az embereket, hogy milyen észjárással kell rendelkezzél, hogy milyen munkamorállal kell rendelkezzél, hogy hogyan alakítsál ki fegyelmet, és leírja szépen stratégiailag, hogy mit, mikor, hogyan kell csináljál. Nincs más dolgod, csak ezt végig követni és elfogadni azt, hogy az elején ez bizony sok munkával fog járni.

Ennyit tudok talán ehhez a témához hozzáfűzni, amennyit én is látok belőle. Nap, mint nap és hallom az ismerőseimtől, vagy esetleg MLM-el foglalkozó zseniktől, akik már ugye bizonyítottak sokat ebben a vállalkozási formában, ebben az üzleti modellben.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru