Önbüntetés – miért és hogyan álljunk le vele végre!?

Miért is olyan nehéz kapni, befogadni a sok jót, amit az élet elénk vet. Már kiskorunk óta kondicionáltak vagyunk. Nem hiába mondják, hogy a gyermek 5-6 éves koráig tanítható, kondicionálható. Ez az az időszak, amikor beprogramozzák, szocializálják az embert. Utána nagyon nehéz megváltoztatni ezt a kondicionálást, de persze nem lehetetlen. Sajnos, sokunkban erős az önbüntetés gyakorlata, de hogyan álljunk le vele?

Rengeteg könyvet olvasok, hogy legyünk sikeresek, és szinte az összes könyvben kivétel nélkül megemlítik, hogy jó, tisztességes, becsületes embernek kell lennünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életben. Meg kell mondjam, eleinte nagyon idegen volt nekem ez a gondolat.

Olyan világban nőttem fel, ahol a becsületesség nem mindig az első lehetőség volt. Mindig minden a gyerekkora nyúlik vissza, akármilyen kellemetlen is ezzel a gondolattal megbarátkozni. Szeretnénk azt hinni, hogy mi irányítjuk gondolatainkat, életünket, de ez nem így van.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Gondolataink, cselekedeteink nagy része régóta beprogramozott. Több magyarázatot olvastam a témáról és egyszer csak megértettem. Önbüntetés. Mit történt, amikor gyerek voltál és valami rosszat csináltál? Szüleid nagy valószínűséggel megbüntettek. Jó régi, konzervatív családokban ez testi bántalmazást jelentett, de volt, hogy csak pár órára „sarokba állítottak”, legjobb esetben desszert nélkül hagytad el az asztalt.

A lényeg az, hogy kiskorodban beprogramoztak, ha valami rosszat csináltál bünti járt érte. Tudom, hogy elsőre nem hangzik valami meggyőzően, de gondolj csak bele. Ugyanezt csinálod saját magaddal is, ha valami rosszat csinálsz. Meg kell magad büntetned. És ez a folyamat 100%-ig a tudatalattidban zajlik, tehát az esetek többségében nem is tudatos számodra, hogy mit csinálsz, és miért csinálod. Ijesztő? Szerintem is.

Magyarul, ha egy bűnt követsz el, a tudatalattid rákényszerít az önbüntetésre. Mivel szüleid nagy valószínűséggel már nem állnak a hátad mögött egy fakanállal, ezért neked kell elvégezned a piszkos munkát. Ezért olvashatjuk mindenhol, hogy egyenes embernek kell lenned, hogy mindig a tiszta utat válaszd, mert így elkerülhető a beprogramozott önbüntetés. Ha mindig hűek maradunk magunkhoz, nem kell félni a következményektől és koncentrálhatunk más dolgokra.

Mit jelent ez a vállalkozói életben? Rengeteget hallottam fiatalabb koromban, hogy Magyarországon minden vállalkozó adócsaló, tisztességes munkával nem lehet meggazdagodni és ehhez hasonló ékes szólásokat. Ismeritek őket? Ti is hallottátok őket? Egyet értetek vele? Persze. Hisz erre lettünk beprogramozva.

Azzal értünk általában egyet, amit belénk neveltek. Pedig az igazság az, hogy egyenességgel, őszinteséggel és tiszta munkával lehet a leggyorsabban sikeresnek lenni és akár meggazdagodni is. Az önbüntetés pedig csak egyik a sok példából, hogy ez miért is igaz.

Ha tovább mennénk, akkor akár ezt is mondhatnánk: „Ahelyett, hogy azt lesnénk, hogy hol tudunk adót csalni, kinek, hol tehetünk be és mit csinál a konkurencia, miért és hol …” Tehát, ha az önbüntetés helyett, arra koncentrálnánk, hogy hogyan szolgáljunk, és hogyan fejleszthetnénk tovább saját magunkat és cégünket, akkor sokkal, de tényleg sokkal többre vinnénk. Ez tény. Ez igaz.

Persze ezek mind a hitrendszeredre vezethető vissza, mint minden más a világon. A programozásodnak is hívhatjuk akár.

agyprogramozás

A pozitív gondolkodás atyja, Norman Vincent Peale is felhívja erre a figyelmet. Minden lehetséges és elérhető, ha hiszel. Tanulj meg befogadni, kételkedés helyett. Amit elvársz és akarsz, azt fogod megkapni. Figyelj oda, hogy mit kívánsz magadnak, mert meg fogod kapni. A legjobbat várd mindig, ne a legrosszabbat egy szituációban.

Egy kisgyerek még annyira ártatlan szokták mondani. Egy gyerek még hisz magában. Aztán be lesz programozva ezt nem szabad, azt nem szabad, büntetések sorozata, megtanítják a gyereket, hogy hogyan játsszon a szociális szabályoknak megfelelően, hogy ne érje annyi csalódás és fájdalom a későbbiekben. Nagyon szomorú.

Akármit is csinálsz, ne kételkedj. Egy percig se kételkedj magadban! A kételkedés a legnagyobb ellenséged, lezárja teljesen az erő útját. A hit kinyitja. A hitnek olyan hatalmas ereje van, hogy bármit elérsz az életben, amit csak akarsz.

A baj az, hogy a legtöbb embernek nincs hite önmagában. Tudom. Nekem nem volt. Kondicionálva lett kiskorában, hogy ne higgyen magában, mert neki úgyse sikerül, mert a szomszédnak sem sikerült, mert lehet, hogy nem jön össze, mert, mert, mert stb.

Szóval mint következő lépést, fel kell lazítani ezt a kondicionálást és újra kell kondicionálnod magad. Ami nagyon egyszerű, csak kitartás és türelem kell hozzá.

Egyik ragyogó technika a sok közül az Önszuggesztió. Mi az?

Nagyon röviden: Írd le egy papírra például:

„A legjobbat várom el az élettől és a legjobbat kapom, hiszek magamban és tudom, hogy mindent elérek, amit eldöntöttem.”
Minden reggel, délben és este olvasd fel ezeket magadnak hangosan (tükörbe nézve a leghatásosabb). Nem kell sokat várnod, napokkal később már érezni fogod az eredményt.

Amit a lapodra leírsz, az teljesen tőled függ, de figyelmeztetésképp nem szabad semmi negatív dolognak állnia a lapon. Például „nem kételkedem magamban” egy nagyon rossz megerősítés lenne. Az agy nem tud különbséget tenni nyelvtani összetételek közt, és csak a kételkedem szóra fog koncentrálni, tehát bevonzod azt.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ez olyan, mint amikor azt mondom neked, hogy ne gondolj a piros színre. Mire fogsz gondolni? És amire gondolsz, az megnövekedik. „nem fogok dohányozni” megerősítésben is benn van a dohányzás szó, arra fogsz koncentrálni, ehelyett használhatod a „napról napra egészségesebb és erősebb leszek, a tüdőm erős és tiszta”.

Igyekezz jelen időt használni. Ne használj „hinni fogok magamban” jövő idejű megerősítéseket, mert a holnap sosem jön el. Így megváltoztathatod a legfontosabb dolgot, ami az életed irányítja, a hitrendszered.

Táplálni kell az elménket minden nap.

A negatív hiteket hiedelmeknek nevezzük, ezeket pedig a korlátozó hitrendszered foglalja össze. Robert Kyiosaki Gazdag apa, szegény apa című könyvében egy szuper példát említ, ami egész jól megfogalmazta az egyik nagy pénzzel kapcsolatos hiedelmet.

Mit tanultál a pénzről gyerekkorodban?

Én tényleg emlékszem ilyenekre, hogy a pénz nem a fán terem, nem vagyok aranyból, mit gondolsz sz…m a pénzt? A gazdagok, mind fukarok. A gazdagok rossz emberek stb.

Gondolj bele, ha ezt táplálták beléd gyerekkorodban, mennyi esélyed van rá, hogy jólétű leszel? Ha csak nem akarsz fukar, rossz ember lenni, nem gazdagszol meg az tuti. Illetve, hacsak nem változtatod meg ezt a hiedelmet és el nem hiszed, hogy a gazdagság nem egyenlő azzal, hogy rossz ember vagy.

Ha gazdag vagy, tudsz segíteni másokon. Másik hiedelem, rögtön ebből következik, mert a gazdagok nem segítenek senkinek. Hm… nos, ha ez igaz lenne, nem lenne annyira jótékony szervezet a világon, amibe a gazdagabbak pumpálják bele a pénzt.

A szegény Józsi bácsi, akinek kenyérre is alig van pénze még egyik karitászba sem küldött 1000 forintot sem, mert nincs neki. Igaz? Ráadásul a gazdagok tudják, hogy csak akkor kapnak, ha előbb adnak. Ez az egyik alaptörvény. De ez csak egy pénzzel kapcsolatos hiedelem volt. Rengeteg van odakinn és odabenn a fejedben, a tudatalattidba úgy beépült, hogy nem is tudsz róla… talán ezért hívják tudat alattinak.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru