Timothy Ferris – 4 órás munkahét – Összefoglalás

Timothy Ferris 1977-ben született vállalkozó, író és kalandor. Jó pár könyvet írt, köztük a 4 órás munkahét.

Az író elmondása alapján a könyvet fiatal, ambiciózus férfiaknak írta. Számomra ez felettébb zavaró volt, de a lényeg az, ha nem tudod az egész könyvet magadra vonatkoztatni az se baj. Próbálj meg a sorok közt olvasni, mivel én is rengeteg hasznos tippet és tanácsot találtam a könyvben, amit most vissza szeretnék nektek adni.

4 részre osztotta az író a könyvet: Meghatározás, Kiküszöbölés, Automatizálás és Felszabadítás. Meghatározni, hogy mi az, amit tenni kell. Kiküszöbölni a felesleges zajt, ami hátráltat és csak időpocsékolás, majd automatizálni vállalkozásod, hogy a legvégén felszabadítsad saját magad és legyen időd mindenre, ami számodra fontos.

A Meghatározás

A könyvet úgy nyitja, hogy nem tud egy tűzbiztos képletet adni a sikerhez (itt engem majdnem elveszített), viszont adni tud egy képletet a kudarchoz: Próbálj mindenki kedvébe járni és minden kérésnek eleget tenni.

Reálisan és felelősségteljesen akarsz gondolkodni? Hogyan tartott ez eddig vissza attól, hogy azt az életet éld, amit úgy igazán szeretnél?

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Jöjjön akkor a fekete leves. Csapjunk a tippek és stratégiák közepébe. Miközben hallgatod, mindig járjon a fejedbe, hogy Tim a legjobbaktól tanult és leste el a technikákat, trükköket, melyeknek nagyrészét most megosztok veletek.

Ne tartogass semmit se a végére, mert sose lehet tudni mi fog történni.


Az író felvette azt a siker szokást, hogy híres és sikeres emberekkel kezdte el felvenni a kapcsolatot és kikérni a véleményük és tanácsaikat. Te mire vársz? A tettek beszélnek és a kutya ugat a régi mondás szerint is.

Megalapozatlan és nem realisztikus célokat sokkal könnyebb elérni, mert sokkal kevesebb versenytársad van, nem igaz?

„Úgy gondolom, hogy a sikert a kényelmetlen beszélgetések számában mérik. Győzd le a visszautasítás félelmét hideg hívásokkal. A hideg telefonhívások olyan hívások, ahol nem ismered a felhívott felet, de valamit el akarsz neki adni.” – Tim Ferris / 4 órás munkahét

Hogyan lehet a legjobban kezelni a visszautasítást? Nos az író szerint ragaszkodással. Ragaszkodni a célodhoz és ezért megpróbálni, kudarcot vallani és nem számít. Megpróbálni még egyszer, kudarcot vallani még egyszer, de tanulni belőle.

Különben is az élet túl rövid ahhoz, hogy kicsinyesek legyünk.

A legfontosabb tettek soha sem kényelmesek. Szerencsére be tudod magad programozni, hogy úgy mond hozzászokj a kényelmetlen helyzetekhez.

A Kiküszöbölés

„Nagyon elfoglaltnak lenni általában csak egy „látszat”, melyet legtöbbünk arra használ fel, hogy elkerülje a fontos, de kényelmetlen tetteket.”

Ezzel nagyon tudok azonosulni, mivel olyan családban nőttem fel, ahol soha senki se ért rá, mert mindig mindenki szuper elfoglalt volt. Viszont, ahogy az író is leírja, leginkább csak látszat volt.

Nem szoktátok ti is halogatásra használni a „nagyon elfoglalt vagyok egész héten” kifejezést? Tényleg fontos dolgokat csinálunk, vagy csak menekülünk a fontos tettek elől? Én igen és ez rám teljesen igaz volt.

„A CÉL, HOGY CSÖKKENTS A BEFEKTETT MUNKA MENNYISÉGÉT MIKÖZBEN NÖVELED BEVÉTELED.” – Tim Ferris / 4 órás munkahét

Itt megjegyezném, hogy én nagyon sokáig azt hittem, hogy ez lehetetlen és ez csak badarság, míg el nem kezdtem tanulmányozni sikeres vállalkozások és sikeres vállalkozókat. Rájöttem, hogy ez bizony nagyon is lehetséges. Ez a Ferris gyerek tudja, hogy miről beszél.

pareto elv

A Pareto elv:
Az eredmény 80%-t az input 20%-a okozta. Tehát

  • Melyik 20% okozza a problémáim 80%-át?
  • Melyik 20% okozza az eredményességeim 80%-át?

„Ha nincs időd, akkor egyértelműen nincsenek prioritásaid.”

Tim Ferris / 4 órás munkahét

A határidő csodája a Parkinson törvény, mely szerint a munkavégzést mindig addig húzzák, hogy kitöltse az elvégzendő feladat rendelkezésére álló időt.

Tehát a titkos siker törvény: Felhasználva a Pareto elvet szórd ki a felesleges feladatokat az ablakon, melyek nem hoztak fontos eredményeket, majd a Parkinson törvénnyel állíts fel prioriátásoknak megfelelően rövid határidőket elvégzésükhöz. Közben mindig kérdezd magadtól:

„Fontos eredményeket termelek, vagy csak lefoglalom magam? Most épp csak elterelem a figyelmem a fontos dolgokról?”

Majd egy szuper kérdés:

„Mi az a három legtöbbször használt tevékenység, amit, ha végzek, úgy gondolom, hogy produktív vagyok?”

Azonosítsd be a pozitív és negatív embereket az életedben, mert a negatívok nem érdemlik meg időd. Nagyon fontos, hogy kialakíts magadnak egy szociális életet, hisz minden attól függ, hogy kit ismersz nem pedig attól, hogy mit.

Időpocséklás: Mindaz, amit, ha elhanyagolsz, akkor nem lesz komolyabb következménye. Ilyenek egy vállalkozáson belül a gyűlések, telefonhívások, viták és E-mailek. Ha tudod, akkor ne csevegj és ne is biztass másokat csevegésre. Az idő pénz. Majd Ferris felsorol webcímeket olyan szolgálgatásokhoz, melyek megkönnyítik életed. Például www.doodle.com, amely megkönnyíti az időpont egyeztetést.

Az Automatizálás

Egyszemélyes vállalkozóból nagyobb céggé nőni a vállalkozók egyik legnagyobb problémája, mivel a delegációval kezdődik a móka. Viszont a legtöbb ember nem tud és nem is szeret delegálni. A legegyszerűbb módja beletanulni a delegálásba egy online asszisztens alkalmazása. Tekints úgy rá, mint egy befektetésre és nem pedig egy kiadásra.
Szabály: Sose automatizálj valamit, amit kiküszöbölhetsz. Sose delegálj valamit, amit automatizálhatsz.

Szabály: Amit delegálsz az legyen időigényes és jól meghatározott. Ha csak szaladgálsz körbe, mint egy levágott fejű tyúk és ezt delegálod le az asszisztensednek is, akkor ugyanúgy nem fogsz sehova se tartani.

Szabály: Élvezd is és szórakozz picit. Ha mindig komolya vagy az még nem azt jelenti, hogy hatékony is vagy.

Szabály: Az órabér az nem ugyanaz, mint a feladatbér. Mennyibe kerül a feladat elvégzése?

Szabály: Sose alkalmazz újoncokat és tiltsd meg a cégnek, hogy kiadják alvállalkozóknak a megbízásaid. Tim Ferris Brickwork céget hozza példának, mely egy Indiában honos nagy és híres VA (virtuális asszisztens) cég.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Szabály: Mindenképp kérd meg az asszisztens, hogy adja vissza a feladatot a saját szavaival, hogy meggyőződj arról, hogy egy lapon vagytok. Tűzz ki határidőket és ne adj többet, mint 24, 48 esetleg 72 óra az elvégzésükre. Ez nem azt jelenti, hogy nem adhatsz ki nagy feladatokat, mint például egy átfogó üzleti terv elkészítését. Inkább vedd részeire és ragaszkodj a rövid határidőkhöz.

Timothy Ferriss 4 órás munkahétTermészetesen Ferris mind angol nyelvű online asszisztens oldalakat sorolt fel, mint www.guru.com. Magyarországon még nem olyan gyakoriak ezek a cégek, de hamarosan hozzánk is be fog jönni, ebben biztos vagyok.

Az író arra biztat, hogy akkor is próbáljuk ki és alkalmazzunk online asszisztenseket, ha most épp nincs rá szükségünk. A gyakorlat lényege, hogy kilépj komfort zónádból és gyakorolj. Saját tapasztalataim alapján igaza van az írónak. Az első online asszisztensem kipróbálása rettenetes élmény volt, de megérte, mert sokat tanultam belőle.

Végre Ferris rátér a lényegre: A cél egy olyan cég, szerkezet, illetve rendszer felállítása, amely egy idő után nélkülünk automatikusan pénzt termel.

Arra biztat minket, hogy ne állítsunk elő egy terméket, majd keressünk hozzá vevőket, hanem inkább nézzük meg, hogy az embereknek mire van szükségük, találjunk egy piacot és oda készítsünk egy terméket.

Tehát Ferris folytatja az ötletáradatot: Piactalálás. A piac lehet akármi, fogorvos, mérnök, bicikli, hegymászás, táncos, szakács, edző vagy autó restaurálás rajongók. Lehetsz viszonteladó, megvehetsz egy termék eladási jogát vagy létrehozhatsz te magad egy terméket.

Információs termékeket is kreálhatsz például így: Csatlakozz pár hivatalosan hangzó szervezethez, mint „The International Foundation for Gender Education”: Ezt online akármikor véghez viheted 5 perc alatt egy hitelkártya segítségével. Adj 2-3 ingyenes szemináriumot egy híres egyetemen, majd hívj fel 2 céget, hogy előadást akarsz náluk tartani.

Utalj arra, hogy milyen szervezeteknek vagy a tagja és hogy melyik egyetemen tartottál már előadásokat, majd jegyezd meg, hogy csak gyakorolni akarsz és semmit sem fogsz eladni vagy eladásra felkínálni. Vedd fel ezeket az előadásokat 2 kamerával és nyomasd őket DVD-re, mely az információ terméket. Letesztelheted a terméked akármikor Google Adwords segítségével. A design és címkéket könnyen és olcsón megtervezi neked akárki a www.fiverr.com weboldalon például. De van több online weboldal is erre a célra.

Ferris több tucat weboldalt felsorol a könyvében, mely segíthet egy új termék kitalálásába, tesztelésébe, bevezetésébe és marketingjébe. Viszont az összes angol viszont van közte pár, amit mi is használhatunk. Például www.wordpress.org, ha könnyen akarsz olcsó weboldalakat szerkeszteni.

Vissza a cégalapításhoz. Fontos, hogy az elején mindent te csinálj. Telefonhívások, vevőszolgálat, azért, hogy ráérezz az ízére és begyűjtsd az összes fontos információt, lehetséges problémaforrásokat és gyakran feltett kérdéseket.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Tippként írja Ferris, hogy ne ajánlj fel sok lehetőséget a vevőidnek, mert nem fognak tudni választani. Továbbá, ha túl sokfajta terméked van, akkor az a gyártást is nagyban megnehezíti.

A fizetésnél is igaz ez. Legyen egy vagy kettő fizetési lehetőség – alap és az expressz például.

Ne fogadj el soha fizetést Western Unionon keresztül. Ha nagykereskedő vagy, akkor emeld meg a minimum megrendelést 12-100 darabra és kérj egy Áfa számot a vevődtől, nehogy csak az időd pazarold kezdőkre.

Ferris biztat minket, hogy fejlesszük magunk és olvassunk marketinggel és eladással kapcsolatos siker könyveket. Zene füleimnek.

A Felszabadítás

A 4 órás munkahét utolsó része arról szól, hogy ha kitartóan dolgozol 8 órát naponta, akkor talán hosszú évek alatt te lehetsz a főnök és dolgozhatsz utána már 12 órát naponta.

Kecsegtető kilátások egy nagy multivállalatnál, nem igaz?

Az utolsó pont pedig maga a kánaán. Amikor már megvan a termék vagy termékek, a rendszer, az alkalmazottjaid akár online akár offline, egy olajozott és működő szerkezet, akkor már lehet lazítani és hatra dőlve élvezni a munkád gyümölcsét, melyre sosem leszel képes, ha másnak dolgozol.

Ne légy büszke, hanem gondolkodj okosan, cselekedj és szállj ki abból, ami nem működik azonnal. Ne vesztegesd időd, hisz az élet túl rövid ahhoz, hogy biztosra játszunk.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru