VISZLÁT HALOGATÁS! – Stratégiák a halogatás legyőzésére

Pusztítsuk el az ellenséget a halogatást! Most, hogy megértettük miért halogatunk (részben az előző blogbejegyzésünkben), nincsen más dolgunk, csak felállítani egy ütésálló stratégiai tervet annak érdekében, hogy többé ne tologassuk a számunkra fontos dolgokat az életben és egyszerűen, amit eldöntöttünk, véghez is tudjuk vinni. Viszlát halogatás!

Valószínűleg az egyik leghatékonyabb eszköze a halogatás legyőzésében folytatott harcban az, hogy megtanuljuk irányítani érzelmeink ahelyett, hogy engednénk, hogy az érzelmeink irányítsanak minket. Ezt a stratégiát először Tony Robbinstól hallottam és persze könnyebb mondani, mint csinálni. Találnunk kell egy megoldást, hogy hogyan irányítsuk érzelmeinket annak érdekében, hogy kivégezhessük végre a halogatást. A kérdés az az, hogy hogyan?

A megoldásra összegyűjtöttem neked rengeteg hasznos stratégiát és eszközt, amelyek mind rendkívül hatékonynak bizonyultak. Ezek a stratégiák kutatásokból, pszichológusoktól és olyan hírességektől származnak, mint például Tony Robbins, Mel Robbins, vagy a „Halogatás kirakó” és a „Halogatás gyógymódja” című sikerkönyvek írói, hogy csak párat említsek.

5 másodperces szabály


Vágjunk bele a közepébe és kezdjük a legegyszerűbbel. Talán ismered az 5 másodperces szabályt. Még mielőtt az agyad meggondolná magát, cselekedj. Pontosan 5 másodperced van arra, hogy cselekedj, mert körülbelül ennyi időre van szüksége agyadnak is ahhoz, hogy fabrikáljon neked olyan kifogásokat és ésszerűsítéseket, amik miatt aztán tétlen maradsz és nem cselekszel.

Mindenképp ajánlanám Neked Mel Robbins-tól az „5 másodperces szabály” című könyv elolvasását. Imádni fogod és meg fogsz lepődni azon, hogy mennyire hatékony stratégiát kínál fel neked. Több százan esküsznek erre az egy stratégiára, sőt, többen kijelentették, hogy másra nincs is szükségük. Ami azt jelenti, hogy csupán ez az egy eszköz elég volt nekik ahhoz, hogy megtörjék a halogatás szokását az életükben.

Tehát így működik:

Pontosan a halogatott cselekvés elött, illetve közvetlen a cselekvési döntésed után számolj vissza 5-től. 5…4…3…2…1… és fogakat összeszorítva ugorj fel, kiáltsd el magad: Gyerünk! Csapd össze erősen a kezed és állj neki!

A felkelésnél is nagyon hasznosnak bizonyult. 5…4…3…2…1… kiugrani az ágyból! Majd fogmosás közben ésszerűsíthet az agyad, de az esély arra, hogy visszafekszel már nagyon csekély. Vagy, amikor eldöntöd, hogy kimész futni a parkba. 5…4…3…2…1… nem gondolkodni, cipőt felhúzni és irány. Majd útközben engedheted, hogy az agyad ésszerűsíteni próbáljon. Hidd el, akkor már késő lesz.

Számolj le azonnal a halogatással

a könyvem segítségével! 

 

Ha majd úgy érzem / Ha majd úgy csinálom

Ez egy érzelmekkel folytatott játék, mint maga az egész életünk. Tehát szintén közvetlen a halogatás előtt találd meg a következő érzelmet:

„Úgy érzem, hogy majd inkább holnap csinálom meg.” – majd mondd ki hangosan, akár kiabálhatsz is ezzel a belső hangoddal, ha nem érint kellemetlenül érzed magad: „Nem! Nem fogod! Ha most nincs kedved hozzá, akkor holnap sem lesz!”

Nézzük a drog felhasználó példáját. Amiután bespriccelte magának az adagját, akkor közvetlen utána mérhetetlenül alábecsüli azt, hogy hogyan fogja kívánni a következő adagot és talán még ígéretet is tesz, hogy az volt az utolsó. Teljesen irracionálisan úgy gondolja, hogy ahogyan most érez, úgy fog érezni később is. De nem! Nem fog. Ha most nem tudja megállni, hogy bespriccelje az anyagot, akkor a következő alkalommal is karcsú rá az esély.

Vagy, hogy egy univerzális példát halljuk: Amikor szándékunkban áll holnap reggel kimenni futni és eldöntjük, hogy korábban felkelünk. Talán még be is állítjuk az ébresztő óránkat fél órával előbbre. Pontosan a döntés pillanatában kellemes érzés tölt el minket azonnal, mert törődünk az egészségünkkel. Ez a pozitív érzelem tovatűnik holnap reggel, amikor csörög az óra és el kéne kezdeni a tevekénységet. Aztán lehet, hogy rácsapunk a szundi gombra, hogy majd holnap, amely pillanatban ismét jó érzés tölt el minket. Megkönnyebbülünk, hogy most nem kell cselekednünk. Ez így folytatódik néha évekig.

Figyeljünk a szóhasználatra: „kéne”. Ameddig el nem érjük, hogy a halogatott tevékenységre „muszáj”-ként tekintünk, addig lehet, hogy nincs esélyünk a végrehajtására.

Én így voltam a tervezéssel. Amint megterveztem az elkövetkező 4 hetemet boldogság és elégedettség töltött el. „Huh, mennyi mindent meg fogok csinálni, be fogok fejezni. De jó lesz.” Majd jött a másnap, amikor az első feladattal kellett volna elkezdeni. Délután azon kaptam magam, hogy a feladatokat nem végeztem el, de a számítógépem előtt ülök és ismét tervezek.

Történt veled már ilyen, vagy ehhez hasonló?

Boldogság most, később fizetés!

A titok nyitja:

„A jelenlegi érzelmi állapotomnak nem kell tükröznie a cselekvési szándékomat.”

Ez valóban egy gyakori tévhit. Úgy gondoljuk, hogy az érzelmi állapotunknak tökéletesen passzolnia kell az éppen ránk váró feladattal. Máshogy kifejezve úgy gondoljuk, hogy kedvünknek kell hozzá lennie, így sokszor csak várunk, hogy megjöjjön a kedvünk, ami sok esetben sosem jön.

KEDV – TETT – Ha a kedvedtől teszed függővé a sikered, akkor nagy bajban lehetsz.

Máshogy kifejezve:

A hozzáállásodhoz szeretnéd, hogy irányuljanak a tetteid. Most van kedvem hozzá, kimegyek futni egyet. Most megjött a kedvem, hogy befejezzem a projektet. Viszont sok esetben a hozzáállásunk cserben hagy minket.

TETT – KEDV – Ami jó hír, hogy pszichológiai kutatások alátámasztották azt a tényt, hogy ez az egyenlet fordítva is működik. Magyarul, ha meg tudod találni a módját, hogy rákényszerítsd magad arra, hogy elkezd, hogy megtett az első lépést, akkor a legtöbb esetben meg fog hozzá jönni a kedved.

Máshogy kifejezve:

A cselekvéshez igazodik a hozzáállásod.

Itt ismét megjegyezném Mel Robbins 5 másodperces szabályát, amelyik taktikával rá tudod magad kényszeríteni arra, hogy elkezd.

Számolj le azonnal a halogatással

a könyvem segítségével! 

 

Megnyugtatom magam, mert nekiálltam akadály

Mi van akkor, amikor elkezded, de mégsem jön meg a kedv? Mi van, hogyha nem igazodik a hozzáállás? Igen. Valóban ilyen is előfordul. Főleg, hogyha nehéz és komplex feladattal találod szemben magad, mint például egy könyv írása. Ami fontos: Tudatosítani kell magunkban a folyamatot.

Tehát voltál már úgy, hogy végre valahára nekiálltál valaminek, amit már régóta halogattál és mihelyst elkezdted egy megnyugvás lett rajtad úrrá? Máshogy kifejezve megkönnyebbülést érzel, mert elkezdted és tettél valamit a cél érdekében.

Sajnos ez a jó érzés általában egy kis csapda is lehet.

Túlságosan optimistáknak érezzük magunkat és tudatalatt elkezdhetünk tervezni.

„Ah, ez elég a mai napra. Úgy érzem ezt a részt majd holnap fejezem be.”

Ezért fontos határidőket felállítani minden egyes tevekénységünkhez. Például a könyvnek március 12-re el kell készülnie. A marketing tervet 3 hét múlva kidolgozva kell átküldeni a főnökömnek.

Megjegyzés: Természetesen egy könyvírás hatalmas nagy dolog és egyértelműen résztevékenységekre kell bontani egy ilyen projektet, de a példa kedvéért egyszerűsítsük le a dolgokat és vegyünk úgy, hogy az csak egy projekt.

llletve, hogyha ez egy folyamatosan végzett tevékenységről van szó, ami nincs határidőhöz kötve, mint például a futás a parkban, akkor gyakoriságot megállapítani továbbá távot. Hányszor megyek ki futni hetente? Mekkora távot szeretnék lefutni?

Észrevettél valamit? Megütötte a „füledet” talán, hogy a futást nem fogyáshoz, illetve egy bizonyos kg eléréséhez kötöttem? Amikor azt mondjuk, el akarom érni az xy kilót, akkor az még nem ad nekünk felvilágosítást arról, hogy milyen gyakran, mikor és meddig fogunk edzeni. Pontos ütemterv és tervezés nélkül természetesen a halogatás is sokkal erőteljesebben súlyt le ránk.

Az akaraterőd véges, használd okosan

Rengeteg kutatást végeztek ebben a témában, amit Roy Baumeister ügyesen összefoglal az „Akaraterő” c. bestseller könyvében. Szerencsére ez a könyv rendelkezésedre áll az alábbi linken, hiszen feldolgoztam és csináltam neked belőle egy rövid animált videót. Tovább a videóra ITT: https://www.youtube.com/watch?v=yDn6cZ8xxGE

Ezért most nem is megyünk bele ebbe a témába tüzetesebben. Elég legyen annyi, hogy a Baumeister szerint, ha nem figyelsz oda, hogyan osztod be az akaraterőd és a felesleges dolgokra pocséklod energiádat, akkor a fontos dolgokra nem marad. Továbbá felsorolja mind azt a tényezőt, ami szerepet játszik abban, hogy a nap melyik szakaszába milyen erős az akaraterőd és hogyan edzheted azt.

Itt mindenképp megjegyezném, hogy mi emberek fantasztikus dolgokra vagyunk képesek. Lehetséges, hogy nap végére valóban úgy érezed, hogy nem maradt energiád semmire, hulla fáradt vagy és majd inkább holnapra kitolod azt a bizonyos dolgot, viszont elég erősek vagyunk ahhoz, hogy felülemelkedjünk ezen a kimerült állapoton és mégis összegyűjtjük energiánk arra a feladatra. Az egész a megfelelő motiváció kérdése.

Ismerd meg az energiaháztartásod

Ha már az akaraterőről volt szó, akkor mindenképp idetartozik az energiaháztartásod megfelelő menedzselése is.

Fontos tudni, hogy az energiaszintünk ugyan úgy hatással van a halogatási hajlamunkra, mint az akaraterőnk, hiszen ez a kettő nagyban egymásra épül. Ha több energiád van, akkor az akaraterőd is erősebb. Ez kétségtelen. Ha napokig nem alszol és fáradt vagy, kimerült, akkor szinte megszűnhet az akaraterőd. Ekkor szoktuk a legrosszabb döntéseket is hozni.

Én korán kelő vagyok. 5:30-kor kelek és egy olyan reggeli rutint követek, ami segít koncentrálni és belekezdeni a munkámba. 13:00-ra lelassítok és 15:00 óra után már használhatatlan vagyok. Ezzel teljesen tisztában vagyok és éppen ezért ennek megfelelően tervezem meg a napom, a hetem és az egész életem.

Általában a reggelt nyújtással, jógával és heti 3x egy fantasztikus személyi edzővel kezdem. Utána pedig azonnal beleugrok az írásba, olvasásba, stratégia tervezésbe, online marketing kidolgozásába és azokat a tevékenységeket is délelőtt végzem, amik engem kellemetlenül érintenek. Máshogy kifejezve a nehéz és/vagy kreatív feladatokat csinálom az energiaszintem csúcsán.

Majd délutánra azokat a dolgokat hagyom, amikhez már nem kell különösebben a figyelmem, mint például Youtube videók feltöltögetése. Majd késő délutánra és estére hagyom a nagyon „laza” dolgokat, amikhez nem kell nagyobb energia, mint például e-mailek, tervezés a következő időszakokra, rend rakás, hosszabb telefonhívások barátnőimmel, édesanyámmal, főzés, takarítás, kislányommal játszás, fürdetés, közös olvasás stb.

Számolj le azonnal a halogatással

a könyvem segítségével! 

 

Olvastam egy vállalkozó hölgy panaszát, aki a halogatással küszködött már évek óta. Egy helyben toporgott és nem jutott egyről a kettőre. A bevétele éppen, hogy csak elég volt a kiadásai fedezésére. Olyan lassan fejlődött a vállalkozása, hogy nagyon frusztrálttá vált tőle, míg végre egy coach segítségét kérte.

Az első ülésen felvázolták az energiaívét és megállapították, hogy az energiacsúcs napszakasza neki reggel 6-12 között van. Majd a coach megkérdezte tőle, hogy hogyan néz ki egy átlagos napja. Mire a hölgy azt felelte, hogy mivel ő kupis lakásban nem tud jól dolgozni és koncentrálni, ezért reggel megfőz, kimos, összepakol, felporszívózik és mire a vállalkozására kerülne a sor ebéd van, ami után pedig fáradtan, habár, de van ideje pár órácskát dolgozni a vállalkozásán egészen 4-ig, amíg a gyerekek haza nem érkeznek az iskolából.

A coach nagyszerűen felhívta rá a hölgy figyelmét, hogy az energiacsúcs napszakaszban lenne érdemes a vállalkozásán dolgozni és délutáni órákban pedig a házimunka tevékenységeket végezni. Mihelyst sikerült a hölgynek megfordítania a sorrendet, nemcsak úgy érezte, mintha szárnyakat kapott volna, hanem jelentősen többet tudott elvégezni, így elérni is a vállalkozásában.

Hozzátenném, hogy nem kevés időbe és akaraterőbe került ezt elérni a hölgynek. Szokásokat megtörni az egyik legnehezebb dolog, amivel szembe kell néznünk, hogyha fejlődni akarunk. Rákényszerítenie magát, hogy „kupis” lakásban dolgozzon pedig egy egyéni kihívás volt számára. Habár saját elmondása szerint nem mindig sikerült neki, de akkor sem keseredett el, hanem folytatta tovább. Nektek vannak ilyen berögzült „rossz” szokásaitok? Tudjátok pontosan, hogy mikor tudtok a legjobban és legfókuszáltabban a vállalkozásodON dolgozni?

Ismerd meg a saját energiaháztartásod!

Mikor vagy tele energiával és mikor vagy takarékon? Erre ajánlom a Google sheets alkalmazást, ahol lejegyzetelheted és megfigyelheted az energiaszinted ingadozásaid. Amikor magas szinten van az energiád, csináld meg azokat a dolgokat, amiket nem akarsz megcsinálni, illetve, amik igazán fontosak a sikered elérése érdekében.

® Végezd el ezt a feladatot 2 héten keresztül jegyzeteld le párszor naponta, ahol tényleg energikusnak érzed magad, mint amikor úgy érzed, hogy meg tudod váltani a világot, illetve, amikor takarékon ég már csak a mécses. Az esély arra, hogy ez a reggeli órákban lesz rád jellemző nagyon nagy. Viszont jócskán vannak éjjeli baglyok is. Ismerd meg ezt a feledet is.

Remélem, találtál számodra hasznos stratégiát. Kezdd el alkalmazni még ma! Viszlát halogatás!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru