Zig Ziglar: A csúcson túl – könyvösszefoglaló

Zig Ziglar 1926-ban született amerikai író, eladó szakember és motivációs előadó. Több, mint egy tucat sikeres könyvet írt. Ziglar az egyetem után eladóként kezdte pályafutását, majd milliomosként távozott tőlünk tüdőgyulladás következtében 2012-ben. 94 éves volt. Zig Ziglar egyike azoknak az őskövületeknek, akik már a kezdettől fogva a személyi fejlődéssel foglalkoztak. Így ő a tanító és mindenki, aki utána jött már csak diák lehet. Sikerkönyve, az ‘A csúcson túl’ összefoglalója következik.

‘A csúcson túl’ ismét tiszta, precíz, lényegre törő és nagyon élvezetes. Kizárólag motivációs könyv, amely óriási igazságokat tartalmaz.

Még mielőtt belevágok, szeretném megjegyezni, hogy mondatokat és gondolatokat vettem ki a könyvből, mivel nem épül semmiféle sztorivonalra. Az ‘A csúcson túl’ c. könyv viszonylag vastag és ezért, ha minden részletét akarod tudni, akkor mindenképp olvasd el a könyvet.

Ziglar azzal kezdi, most, hogy elértünk a csúcsra meg kell nézni, hogy mi következik. Az igazi motiváció a szenvedély általi motiváció. Itt az ideje, hogy kinyisd az ajtót és követeld, ami a tiéd, a kizárólagos ok miatt, mert megteheted.

Az iparágakat reményre építik. A kozmetikai cégek reményt árulnak. A diétás programok reményt árulna. A workout programok reményt árulnak. A tanító kurzusok reményt árulnak.

Nem kell nagynak lenned, hogy elkezd, de el kell kezdened, hogy nagy legyél.

Azt is fontos tudni, hogy az emberek azzá vállnak, amire őket biztatod és nem pedig azzá, amivel szétcikized az agyukat és idegesíted őket.

a csúcson túl

A következő pontot én is megfigyeltem magamon. Az író szerint a tervezés motivációt és reményt teremt. Volt már veled így? Teljesen kedvtelen és motiválatlan voltál, leültél tervezni és valahogy erőre kaptál? Csikszentmihályi ezt hívja úgy, hogy „rendet teszel a fejedben”. Mivel fejünkben folyamatosan káosz uralkodik, ezért nagyon fontos naponta rendet tenni benn és rendet tartani. Tervezéssel ez gyönyörűen kivitelezhető.

Ami az elmédbe belefolyik, az bizony nagyban befolyásolja gondolkodásmódod. Gondolkodásmódod meghatározza tetteid. Tetteid meghatározzák jövőd. Wow. Azt szeretem Ziglar könyveiben, hogy nevetségesen egyszerű igazságokkal van tele és végletekig menően logikus tényekkel van tele és mégis motivál, mert az átlagember ezekre nem is gondol napi szinten.

A legfontosabb mondat következik: Ezt Ziglar többször leírja az ‘A csúcson túl’-ban, és nagyon hangsúlyozza. Így hangzik:

„Akármid lehet az életben, amit csak akarsz, ha segítesz elég embernek megkapni azt, amit ők akarnak.” – Zig Ziglar / A csúcson túl


Ez a mondat számomra az alázatos szolgálatról szól, mint az egyedüli dolog, amiért megszülettem és az élet kizárólagos értelme e Földön.

Solomon azt mondta, ahol nincs vízió, az emberek eltűnnek.


Ziglar a következőképp szemlélteti, hogy miért kell vadul dolgoznod magadon: Ha a kedvenc focicsapatod csődöt jelent mit gondolsz, a csapat legjobb játékosa könnyen találna egy másik csapatot vagy nagyon sokáig munkanélküli lenne? Ez a példa olyan világos, mint a nap és nem kíván semmiféle magyarázatot, igaz?

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Nem érdekel milyen rossz vagy jó volt a múltad, nem érdekel jó vagy rossz körülmények közt élsz ebben a pillanatban – mindig van valami, amit most kifejezetten tenni tudsz, amely javítsa vagy lerontsa a jövőd. A döntés a tiéd.

Ha nem vagy megelégedve azzal, amid van, akkor meg kell változtatnod a tervezeted és az előkészülődést is a jövőért. Miért? Mert semmit sem ér a győzni akarás, a győzelemre való felkészülés nélkül.

Van egy rövid kérdéssorom számodra:

Miért nem csinálod meg azt a valamit, amit már régóta meg akartál csinálni? Miért halogatod? Milyen kifogásaid vannak, illetve milyen kifogásokat gyártasz? Holnap országban laksz?

A legtöbb ember azért nem tesz semmit, mert, ha nem tesz semmit, akkor nem csalódik, és nem hibázik. Nem utasítják vissza, nem vallanak kudarcot. Attól félnek, hogy nem sikerül nekik és akkor csak az idejüket vesztegették. Igaz? Ismerős? Nekem nagyon is… Az író azzal folytatja, hogy ezek az emberek nagyon felelőtlenek és pont ezért egyszerűbbnek találják másokat hibáztatni, mint például gyerekeket, szülőket, kormányt, szomszédokat, férjet, feleséget vagy éppen a közeli barátokat.

Ha elég fegyelmezett vagy ahhoz, hogy megcsináld a dolgokat, amiket muszáj, és amikor muszáj, akkor hamarosan eljön az a nap, és megcsinálhatod azokat a dolgokat, amiket szeretnél, és amikor csak te szeretnéd.

Ziglar is megemlíti a vizualizáció NAPI fontosságát. Ha hallgatod a könyv-összefoglalásaim, akkor pontosan tudod, miről van szó. A vizualizáció nekem a reggeli rutinom szerves része, plusz kocogás közben szeretem még csinálni nagyon. Neked a nap melyik szakaszában van a kötelező vizualizációs gyakorlatod?

Valójában a különbség a siker és a kudarc között? A védelem vesztésre játszik és a támadó pedig nyerésre. Ennyi a siker nyitja. Optimizmus és pesszimizmus. A különbség, hogy a félelmet vagy a hitet választod e. Nem bonyolult, nagyon könnyű, de nem egyszerű, hanem nehéz.

Egyszerűen túlságosan is sok embernek fogalma sincs arról, hogy mire is képesek valójában, mivel túl hosszú ideig csak azt mondták nekik, hogy mire NEM képesek. NEM TUDJÁK, MIT AKARNAK, MERT NEM TUDJÁK, HOGY MI ÁLL A RENDELKEZÉSÜKRE, ILLETVE MIBŐL VÁLOGATHATNÁNAK.

Ugye? Gyerekkorunkban? Ezt nem szabad, azt nem, ezt te nem tudod, nem vagy rá képes, hagyjad, állj be a sorba, ne tűnj ki, légy normális. És akkor most bégess kislányom vagy kisfiam. De elcseszett igaz? Birkát nevelni? Ha van gyermeked, remélem, az életre neveled és nem pedig arra, hogyan hogy lehet egy a sok közül, és hogy még véletlenül se legyen különböző, mint a többi.

A legrosszabb dolog, amit egy szülő tehet a gyermekével, hogy már jó korán letöri a szarvait és elhiteti vele, hogy ő nem különleges és valószínűleg nem sok mindenre lesz képes az életben.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

A siker felé a legelső lépés a TETT. A cselekvés. Angolul Action!

Ma megteszed azt, amit a legtöbb ember nem fog, hogy holnap birtokold azt, amit a legtöbb ember nem tud.


Ziglar arról is beszél az ‘A csúcson túl’-ban, hogy milyen fontos az önfegyelem. Hány olyan embert ismersz, aki teljesen sikeres az élet MINDEN egyes területén? Erre válaszolok helyetted, ha megengeded. Egyet sem!

Mit jelent számodra a kudarc? Elnézést, hogy megemlítem, de Tony Robbins beszél állandóan arról, hogy fontos megfigyelnünk, milyen jelentést füzük egyes történésekhez és hogyan használjuk ezeket a jelentéseket. Tehát még egyszer megkérdem:

Mit jelent számodra a kudarc? Válaszolj magadban a kérdésre. Akár le is írhatod. Állítsd meg a hangfelvételt illetve a videót és válaszolj.

Egy dolog történt a következő kettő közül:

  1. Számodra a kudarc egy fájdalommal teli élmény és azt jelenti körülbelül, hogy csődöt mondtál, nem vagy elég jó és rosszul teljesítettél.
  2. Vagy azt is jelentheti, hogy valaminek az elérése érdekében erőt és fáradozást fektettél be, ami szuper, majd pedig tanultál valamit. A kudarc a legjobb tanár szokták mondani a nagyok, igaz? Az csak egy történés és NEM pedig egy személy. A kudarc Nem TE vagy, az csak csak egy Isten adta lehetőség a fejlődésre és tanulásra.

Te élsz ezzel az Isten adta lehetőséggel?

‘A Csúcson túl’ c. könyvben is olvashatsz arról a fenoménról, amit én már csak nagyon kifinomultan és válogatott szavakkal „szarmágnes”-nek hívok. Minél többet panaszkodsz, annál több problémát fogsz bevonzani magadhoz. Minél több problémád lesz, annál több okod lesz a panaszkodásra. Na, ezt hívom én igazi ördögi körnek, nem igaz? Egyszerűen légy „jó találó”, ami annyit tesz, hogy mindenben a jót lásd meg. Tudom, hogy ezt könnyebb mondani, mint csinálni. Én is voltam ott. Ezért kell tréningezni és edzeni az agyunk minden nap

Igen. A világban semmi sincs ingyen. Erőfeszítésbe kerül az optimizmus és erőfeszítésbe kerül agyunkat megfelelően edzeni. Viszont tudtátok, hogy minden egyes alkalommal, amikor jókat mondasz másokról és másokat dicsérsz, akkor megemelkedik a magadba vetett hited? Én már régóta használom ezt a taktikát és nemcsak több barátot szereztem, de megtanultam magamban is jobban bízni.

A vége felé engedjétek meg, hogy kiragadjam a hála érzését és a hálaadást, mint fontos pontokat. Nemcsak Ziglar írt sokat erről a témáról az ‘A csúcson túl’ című könyvében, hanem rettentő sok helyről hallottam és olvastam a fontosságáról.

A hála érzése egy nagyon pozitív érzés, és míg az ember hálát érez a szívében, addig nincs ott semmi keresni valója a félelemnek. Halkan megjegyzem, hogy a hálaadás is a reggeli rutinom fontos része és az egyik kedvencem. Nem megyek most bele, hogy pontosan hogyan működik, mivel az író sem tette.

Viszont egyben biztos az író. Méghozzá abban, hogy az összes célt garantáltan és 100%-ig el fogod téveszteni, ha nem is használod a fegyvered és nem lősz.

Az idő és a pénz kapcsolatát is egy mondatban megfogalmazta Ziglár. Elegánsan és egyszerűen. Hihetetlen. Így hangzik: „Mindig tudsz több pénzt keresni, de ha az időt eltelt, az örökre eltűnt.”

Tippként mondja az író, hogy ne akkor higgyük el, amikor látjuk, hanem akkor lássuk, amikor elhisszük.

Lezárásul az utolsó pontom, amit magammal ragadtam a könyvből pedig a kis affirmációs kártyácskák. Mindenki hallott már a megerősítésekről igaz? Az író arra biztat, hogy szerkesszük pár 5×7 cm-es kártyát és írjuk rá azokat a tulajdonságokat, amiket birtokolni szeretnénk.

Ilyenek lehetnek például bátorság, hit, humor, meggyőzőképesség, nagylelkűség, kedvesség, tanítható, türelmes, barátságos, rugalmas, érett, ragaszkodó, kitartó, épelméjű, boldog, tisztelettudó, rendezett, ápolt, együttérző, jó beszélő, karakterisztikus, csapatjátékos, fegyelmezett, őszinte, pozitív, szorgalmas, célorientált stb.

Ha csak 3-at választhatnál ki, mi lenne az a három?

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru