Kilencedik hét

a Pénz, pénzügyi tudatosság

Üdvözöllek a kilencedik héten!

A pénz az egyik legfontosabb téma minden ember életében, ha nem a legfontosabb.

A pénzügyi tudatosság valójában csak a tudatos élet egy része.

A pénzügyi guruk különféle dolgokat oktatnak. Igaz?

Létezik a vonzás törvénye – engedd be a gazdagságot oktatási stratégia, miszerint csak azért nincs pénzed, mert nem vagy és idézem “jó befogadó”…

Na erről is nem lesz szó 🙂

Aztán van az az irányzat, hogy SPÓROLJ! Tehát a kiadások állandó írása és ellenőrzése, mert a pénzügyi guruk hangsúlyozzák a költségvetés készítésének és a kiadások ellenőrzésének fontosságát. Tehát tanulj meg költségvetést készíteni, nyomon követni a kiadásaidat, és megtalálni azokat a területeket, ahol takarékoskodhatsz. Csökkentsd a felesleges kiadásokat, és koncentrálj azokra az elemekre, amelyek hosszú távon értéket teremthetnek.

Ez is nagyon hasznos amúgy, csak ettől még senki se lett se anyagilag független, se gazdag, vagy egyáltalán pénzügyileg stabil.

Ez még messze nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos a kiadásaid folyamatos kontrollálása. Csupán annyit jelent, hogy ez csak EGY faktor a sok közül.

A te dolgod: 

 

LÉTREHOZNI EGY PÉNZÜGYI SZOKÁSHALMAZT, 

 

amely majd anyagi függetlenséghez vezet hosszú, hosszú és kitartó munka és tudatosság által.

A befektetések is nagy szerephez jutnak, hiszen a párna alatt bizony nem dolgozik a pénz neked, sem pedig a bankban azon a pár százalékos kamatlábon, ami (főleg most) jóval alacsonyabb, mint az éves infláció.

Ray Dalio könyvét viszont nem kell kiolvasnod ahhoz, hogy tudd mi az a diverzifikáció.

Tarts egy kis pénzt aranyban, kriptóban, egy picit részvényekben, kötvényekben, egy kis pénz önfejlesztésre és öntörődésre (igen, ez is befektetés!). És természetesen a legjobb befektetés a mai napig véleményem szerint az ingatlan.

Elhoztam neked 2 könyvösszefoglalást a pénzügyi témában.

Az egyik T. Harv Eker, aki a pénzügyi tévhitekkel foglalkozik, aholis a te feladatod:

 

megvizsgálni az összes tévhitet, amelyet Harvey felsorol, hogy az vajon a TE éltedben mekkora szerepet kapott.

 

A másik pedig Robert Kiyosaki, aki pedig mindössze az aktívumok és a passzívumok közötti különbséget oktatja véleményem szerint (mást nem nagyon) 🙂 

Itt van röviden:

Aktívumok: Az aktívumok gazdasági erőforrások, amelyek értéket képviselnek, és az adott személy, cég vagy szervezet tulajdonában vagy ellenőrzése alatt vannak. Lehetnek tárgyi (pénz, ingatlan, készlet) vagy nem tárgyi (nem fizikai eszközök, például szabadalom, védjegy, szellemi tulajdon). Az aktívumok általában az elkövetkező időszakban várható gazdasági előnyt vagy értéket biztosítanak a tulajdonosnak.

Passzívumok: A passzívumok az egyén vagy szervezet által külső félnek tartozásokat vagy adósságokat jelentenek. Azok a múltbeli tranzakciókból vagy eseményekből adódnak, és a jövőbeni rendezést igénylik, általában eszközök átadásával, szolgáltatások nyújtásával vagy készpénz fizetésével járnak. Gyakori példák a hitelek, folyószámlák, felhalmozott kötelezettségek vagy jelzálogok.

Egyszerűen fogalmazva, az aktívumok azt jelentik, amit birtokolsz vagy ellenőrzöl és értéket képvisel, míg a passzívumok azt jelentik, amivel tartozol vagy kötelezettséged van visszafizetni. Az egyén vagy vállalat összes aktívumának és passzívumának különbsége a nettó vagy saját tőke, amely az egyén vagy a vállalat pénzügyi helyzetét vagy részvényesi tőkéjét jelenti.

 

“A gazdagoknak az a kulcsa, hogy nem csak a munkájukra támaszkodnak jövedelmük megszerzéséhez, hanem aktívan építik fel passzív jövedelmeiket is.”

 

9. hét FŐ rész

Bónusz rész

T. Harv Eker - A milliomos elme titkai

Robert Kiyosaki Gazdag Papa Szegény Papa - Összefoglalás (Rich Dad Poor Dad)

Akaraterőd edzése - sikerkönyv összefoglalás:

További könyvajánlások:

1. Napoleon Hill: Gondolkozz ​és gazdagodj!

2. Benjamin Graham: Az intelligens befektető

3. George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

© Copyright  2023   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru