Eredmény vs. identitás alapú szokás

Sokszor nehéz megtartani egy jó szokást tovább, mint pár nap. Nehéznek bizonyulhat még az alkalmi motivációs fellángolások ellenére is. Egy új sikerszokás, mint például a rendszeres sport, a tiszta táplálkozás, a meditáció vagy a naplóvezetés lehet könnyű az első pár napban, de utána kemény munkává válik. Mégis, hogyan jöhet meg az eredmény?

Mivel nem szokásod még, ezért koncentrálnod kell huzamosabb ideig a betartására. A kemény munkát viszont nagyon kevesek képesek elvégezni és hosszútávon fenntartani. A kemény munka kényelmetlen és sok esetben fizikai és szellemi fájdalmat okoz. Ezért sokan egyértelműen abbahagyják.

Abbahagyják a jó szokások kialakítását, mert helytelen a fókusz, nincs kitartás, rossz célokat tűztek ki, helytelen dolgot akarnak, ami nincs összhangban a belső értékrendszerükkel, nincs tiszta miért és/vagy a legtöbb esetben, mert egyszerűen nem hisznek magunkban.

Mint látod rengeteg buktató létezik. Az egyik legnagyobb buktató mégis a nem megfelelő fókusz.

A kívánt eredmény elérésére fókuszálnak, másnéven a célra és nem pedig a szükséges szokások kialakítására. Ezt elengedhetetlen, hogy megértsük.

Viszont az igazság az, hogy a kívánt eredmény elérése a legtöbb esetben akár éveket is igénybe vehet. Évekig fókuszáltnak maradni pedig embert próbáló dolog.

Éppen ezért a legtöbben egyszerűen abbahagyják az eredményhez szükséges szokást, felhajtóerő hiányában. Mindjárt nézünk is erre egy szemléltető példát, hogy jobban megértsük.

Tehát ezeket a szokásokat hívjuk eredmény alapú szokásnak.

Ha eredmény alapú szokásokat akarsz felvenni, akkor jóval nehezebb lesz sikerrel járnod.

Mit értünk ezalatt? Például, hogyha azért akarsz tisztán táplálkozni, hogy jövőre beleférj a régi farmer nadrágodba, akkor az esetek legtöbb százalékában sikertelen leszel. Hacsak nem tolod el a fókuszod a táplálkozásra, csak és csakis a táplálkozás körül fog forogni egész életed, majd emberfeletti módon végig fókuszálod azt az egy évet. De legyünk már őszinték egymással. Ha ennyi fókuszt szentelsz csak a táplálkozásodnak, akkor nagy az esély arra, hogy az életed más területeit teljesen elhanyagolod. Legyen az a párkapcsolatod, a karriered, a barátaid, vagy ne adj Isten a gyermekeid.

Olvasd el a könyvem és sajátítsd el

a sikerhez vezető apró szokásokat!

Tehát mi a megoldás?

A megoldás abban rejlik, hogy az eredmény alapú szokások helyett az identitás alapú szokásokra koncentrálunk és azokat felvenni.

Abszolút szemléletformáló gondolatok ezek, amiket James Clear nevezetű fenomenális gondolatvezértől loptam. Az „Atomic habits” című könyvét bárkinek meleg szívvel ajánlom, hiszen abszolút életformáló hatása van.

Tehát ezzel az új megközelítéssel nyilvánvalóan arra fókuszálunk, akivé válni akarunk és nem pedig arra, amit el akarunk érni. Wow. Óriási áttolódás, igaz?

Identitásalapú szokásokra fókuszáljunk az eredmény alapú szokások helyett.

A legjobb szemléltető példa erre a dohányzás.

Amikor valaki abba akarja hagyni a dohányzást és felkínálsz neki egy szál cigarettát, két válasz lehetséges:

1. Nem köszönöm, le akarok szokni.

2. Nem köszönöm, nem vagyok dohányzó.

Egyértelműen az első az eredmény szokásra fokuszál, míg a második már azzal tudja magát azonosítani, hogy ő egy nem dohányzó személy. Az identitása egy nem dohányzó ember.

Az identitásoddal összeegyeztethetetlen viselkedés, illetve szokás nem fog sokáig tartani.

Ez oda-vissza dolgozik. Ha az identitásod egy dohányzó ember, akkor a cigarettát lerakni bizony szinte lehetetlen lesz. Ha az identitásod egy túlsúlyos ember, akkor lefogyni és formába jönni bizony piszok nehéz lesz.

Egyik barátnőm kijelentette, hogy ő „édesszájú és stresszevő”. Ezzel azonosította magát. Természetesen több évtizede küzd súlyproblémával, amely bizony rányomja bélyegét életminőségére, párkapcsolatára és mindennapi életére is.

Egy másik szemléltető példa erre éppen ezért a súlyvesztés és az egészségünk.

Most akkor 55 kiló akarsz lenni, vagy pedig egy egészséges, fitt és gyönyörű amazon tele energiával?

Olvasd el a könyvem és sajátítsd el

a sikerhez vezető apró szokásokat!

Érzed a különbséget? Kilóval alapban nem is tudod magadat azonosítani, mert az csak egy szám, igaz?

Most a legújabb Mercedes-t akarod megvásárolni magadnak, vagy pedig egy jólétben élő magabiztos, szerető vezető akarsz lenni, aki elégedett, hálás és anyagi gazdagságban élvezi az életet, miközben mások életét is gazdaggá teszi?

A különbség leírhatatlan.

Lehet, hogy több pénzt akarsz, de hogyha úgy tekintesz magadra, mint egy szegény emberre, akkor először a belső identitásodon kell dolgozni. Erre mondják, hogy változtasd meg a belső világod és a külső hozzá igazodik. Biztos hallottad már valahol, igaz?

Tudatosan lehet, hogy egy egészségesebb testet és több energiát szeretnél magadnak, de hogyha tudat alatt az elmédben a kényelem elsőbbséget élvez a mozgás felett, akkor ez mindig le fog téged húzni vissza a semmittevésbe.

Szinte lehetetlen megváltoztatni úgy egy szokást, hogyha azt a hitrendszered azt nem támogatja.

És lássuk be, a mostani hitrendszered az, ami a jelenlegi eredményeidhez vezetett.

Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy a hitrendszereden kell először változtatni.

A belső motiváció végső formája, amikor a szokásaid az identitásod részévé válnak.

Különbség:

  • Én az az ember vagyok, aki le akar fogyni 60 kilóra.
  • Én az az ember vagyok, aki fit, sportol és egészséges tele energiával, sokat van kinn a levegőn.


De hogyan is hozzuk ezt létre?

1. Büszkeség

Az egora sokan negatívan tekintenek. Persze ego és ego között is van különbség. Nem szabad engedni, hogy az ego irányítson minket tudat alatt, de a büszkeségnek helyet kell hagyni életünkben. Nem szégyen büszkének lenni arra, amiket elértünk az életben, sőt mindenkit tudnék erre biztatni. Ugyanis a büszkeség hajt minket előre.

Ezért helyezik fel a napfénykollektorokat az utcafelőli részre, nem pedig a hátsó kertben, ahol senki sem látja meg.

Ezért vásárolnak sokan Apple termékeket, mert büszkék arra, akik és hogy megengedhetik magunknak.

Minél büszkébb vagy a választott identitásodra, annál nagyobb belső motivációt alakítasz ki magadban, ami segít a kívánt szokásaid kialakításában. Mihelyst bevonod a játszmába a büszkeséged, minden erőddel azon leszel, hogy fenntartsd a szokásaidat.

Ha büszke vagy a hajadra, akkor gyakran és tudatosan ápolod azt. Hogyha büszke vagy a bicepszedre, akkor keményen fogsz edzeni az edzőteremben. Ha büszke vagy a függetlenségedre, akkor odateszed magad a karrieredben, hogy anyagilag függetleníteni tudd magad. Hogyha büszke vagy a gyermekeidre, akkor jobban odafigyelsz a neveltetésükre.

Állítsd az egodat szolgálatodba és alakíts ki magadban egy egészséges büszkeséged mivoltod felé. Légy büszke bátran, hiszen megdolgoztál érte.

2. Hitrendszered

hit és a céljaid

Bárki képes magát az akaraterő segítségével rávenni arra, hogy 2 hétig egészségesen táplálkozzon, vagy eljárjon pár hétig edzőterembe, de ha a viselkedése mögötti hiteket nem változtatja meg, akkor bizony nem fogja hosszú távon kialakítani ezeket a szokásokat.

Aki el van hízva se hízott el pár hét alatt. Évek alatt kitartó munka eredménye és az étkezési szokásainak az összessége.

A hitrendszered természetesen ellened is folyamatosan dolgozik a fránya tévhiteit és hiedelmeid formájában:

  • Nem vagyok koránkelő.
  • Mindig eltévedek.
  • Rossz vezető vagyok.
  • Nem tudom megjegyezni a neveket.
  • Édesszájú vagyok.
  • Mindent meg kell enni.
  • Mindig kések.
  • Nem értek a számítógépekhez.
  • Szörnyű vagyok matekból.
  • Buta vagyok, öreg vagyok, tanulatlan vagyok.
  • Lassú a felfogásom.
  • Nem értem meg az összefüggéseket.

Általában a legtöbb ember, és nagy valószínűséggel te is, minden egyes korlátozó hiedelem mögé épített fel egy történetet, amelyet gyakran elmond magában, mígnem elhiszi. Más néven meg tudja magyarázni, hogy miért igaz ez és az a hiedelme.

Rossz vezető vagyok, mert egyszer Éva megharagudott rám, továbbá ezt érzékelem a feletteseimtől is. Amikor alapjában véve a jó vezetők nem születnek, hanem fejlesztik magukat.

Hogyha folyamatosan ismételgeted magadnak ezeket a történeteket, akkor egy idő után elfogadod őket, mint tényeket és nem teszel ellenük semmit sem, mert elhiszed, hogy egyszerűen te ilyen vagy. Hatáskörödön kívül esik ezeket megváltoztatni és nem áll hatalmadban éppen ezért cselekedni. A mi esetünkben feljebb lépni a ranglétrán és előléptetést kapni, hiszen te rossz vezető vagy. Van benne igazság?

3. Gyakoriság

Örök törvény, hogy minél többet ismételsz meg egy viselkedést (szokást), annál jobban megerősíted a viselkedéssel kapcsolatos identitásodat.

Minél gyakrabban jársz el az edzőterembe, annál jobban erősödik az az identitásod, hogy te sportember vagy. Ha gyakrabban írsz, jobban erősödik az az identitásod, hogy te író vagy. Minél gyakrabban eszel csokitortát, annál jobban erősödik az az identitásod, hogy te édesszájú vagy. Minél gyakrabban dohányzol… tudod hova haladunk.

4. Bizonyíték

Bármi is legyen az identitásod ebben a pillanatban, elhiszed, mert van rá bizonyítékod.

Ha elmész az edzőteremben, a legnagyobb hóviharban, az bizonyíték arra, hogy el vagy kötelezve az egészséged fenntartása mellett.

Minél többet, többhelyen dohányzol, minél több ember lát tégedet dohányozni, annál jobban erősödik az az identitásod, hogy te dohányzó vagy. Gyűjtöd a bizonyítékokat.

Új identitások viszont új bizonyítékokat igényelnek.

Bizonyítsd be magadnak pici dolgokkal.

Olvasd el a könyvem és sajátítsd el

a sikerhez vezető apró szokásokat!

5. Hozd létre az Avatárod

Tehát ahogyan azt már említettük, a hitrendszered nincsen kőbe vésve. Most és itt eldöntheted, hogy kivé akarsz válni. A döntés a tiéd, hogy milyen ember akarsz lenni. Valójában olyanra formálod magadat, amilyenre csak akarod. Szeretném, hogy tudd, hatalmadban áll olyanná válni most azokkal az eszközökkel, amelyek rendelkezésedre állnak, amilyenné akarsz.

Az első fontos kérdés tehát nem a hogyan és miért, hanem hogy kivé akarsz válni?

Dönts és kezdd el hozzáigazítani a hitrendszered, hogy beindulhasson a változás.

Na de hogyan? Dolgozzunk visszafelé. Ezt hívjuk visszafejtésnek.

Tehát döntsd el milyen eredményeket akarsz elérni az életben. Majd, ha ez megvan, utána határozd meg, hogy milyen ember az, aki ezeket az eredményeket elérni? Ha alakot öltött ez az ember, akkor hívjuk őt az avatárodnak, rendben?

Varázskérdések:

  • Milyen eredményeket akarsz elérni az életben?
  • Kivé kell válnod, hogy megkapd a kívánt eredményeket?

Példának okáért, ha sikeres vállalkozást akarsz vezetni, akkor milyen az az ember, aki egy sikeres vállalkozást vezet? Milyen lenne az avatárom ebben az esetben? Lehet, hogy jó vezető, megértő munkatárs, jó szolgáló, kitartó önfejlesztő, kihúzza magát, karizmatikus egyéniség, jó a számokkal, képzett jogilag, erős, fitt és energetikus, lelkes stb.

Varázskérdés:

  • Mit tenne az avatárom ebben az esetben?

Bátran merd elengedni a fantáziádat és elmélkedj, álmodozz ezen sokat. Alkosd meg magad. Azt is szokták mondani, hogy „Formáld meg magadat újra!”. Viszont ezúttal olyanra, amilyenre te akarod, nem pedig amit a külvilág és a társadalmi dogmák elvárnak tőled.

Például valaki lefogyott 30 kilót, mert folyamatosan ezt kérdezgette magától: Mit tenne egy egészséges, fit ember? Úgy gondolta, hogyha elég ideig úgy viselkedik, mint egy fit, egészséges ember, akkor egy idő után ő is azzá válik. Igaza lett.

Ugyanis te a szokásaiddá válsz.

6. Pozitív következmény

Erre a pontra fogunk később több eszközt is építeni, tehát mindenképp olvass tovább.

Ha egy viselkedést, illetve szokást pozitív következmény követi, az megismétlődik, míg a negatív következménnyel járó viselkedés általában nem ismétlődik meg.

Erre remek példa a híres Pavlov kutyája. Az úgynevezett „pavlovi reflex” annyit tesz, ha valaki külső inger hatására automatikusan ugyanazt a viselkedést produkálja. Pavlov kutyája minden harangszó után kapott ételt. Majd egy idő után csak a harangszó beindította a nyáltermelést úgyis, hogy nem kapott ételt.

Másik példa a stresszevés. Az evés általában különböző hormonokat szabadít fel testünkben. A cukor például erős dopamin kibocsájtással hozzák összefüggésben, aminek az erősségét ma már a heroinéhoz mérik. Éppen ezért, amikor meglátsz egy tortaszeletet, már be is indul a dopamin kibocsájtás. De ehhez később többet, ahol jobban belemegyünk ebbe a témába.

7. Ismétlés

Ahogy megkötöd a cipőd mostanra már szokássá alakult, viszont amikor először tanultad a cipőkötést, nem volt éppen séta a parkban. Az agyat megtanulta automatizálni a folyamatot, hogy megkönnyítse az életedet. Éppen ezért is imádja az agyad a szokásokat.

Minél többet csinálod, annál kevesebb erőfeszítésedbe kerül. Az autóvezetés egy másik ragyogó példa erre. Az elején pánikszerűen próbáltál mindenre figyelni: „Tükör, fordulj, gyalogosok, fék-gáz és váltani kell, meg hova is megyünk, jaj piros lámpa és jön balról ez a villamos is, ez meg minek dudál…” Ma már automatikusan elmész A pontból B pontba, hogy közben valakivel normális beszélgetést folytatsz az autódban, igaz? Így az autóvezetés szokása is egy tapasztalatból tanult szokás.

Tehát az ismétlés nemcsak a tudás anyja, hanem a szokásé is.

8. A rutin ereje

Mikor edzek? Hol fogok írni? Mikor fizetem be a számláimat? Mikor válaszolok az e-mailjeimre? Mikor tervezem meg a hetem? Mert megtervezem, igaz?

Ha okos rutinokat bele tudsz építeni az életedbe, akkor nagyobb szabadságot fogsz élvezni.

Ha van reggeli rutinod, az nagyban hozzájárulhat a hétköznapi sikereidhez. A fogmosás előtt almaecetet iszom, amelynek megannyi számos előnye van. Az olvasás is a reggeli rutinom része, még ha csak 20 percet is.

Kislányaim esetében fontos a rutin:

„A vacsorát fürdés követi, ami után pizsibe bújunk, aztán anya felolvas nekünk egy esti mesét, majd a villany leoltás után tudjuk, hogy most alvás van.”

Ez nagy előny nekem, mert tudom, hogy 8:10 perckor szabad vagyok.

Másik példa a karrieremmel kapcsolatos. Reggel fog az agyam, ezért reggel írok mindig. A rutinom része. A házimunkát mindig délutánra hagyom, amikor az agyam már hasznavehetetlen és egy kis teregetés és takarítás még jól is esik. A rutin ereje akkor hasznosabb, ha tudjuk, hogy milyen rutinokat alakítsunk ki és hogyan.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru