Miért fontos a Storytelling a vállalkozásodban és milyen szerepet tölt be?

Részlet az ‘A Storytelling tudománya’ című könyvemből

A mai világban napról napra nehezebb érvényesülni, mint vállalkozó. Magyarországra csak úgy áramlanak be a keleti, olcsó termékek, a nyugati márkacuccok, ezért a magyar vállalkozóknak igazán okosnak kell lenniük ahhoz, hogy ne csak a túlélésért dolgozzanak. De vajon lehetséges-e?

A „legjobbat a legolcsóbbért” taktika már régi kiment a divatból, hiszen a sok keleti vállalkozás ellehetetlenítette ezt a marketing stratégiát. A munkaerő drága, az alapanyag-beszerzés nehézkes. Nem beszélve az egyik legfontosabbról: vevőszerzés. Talán már Te is megkérdezted magadtól: „Hogyan is tudnánk több vevőt szerezni ebben az évben?” De a vállalkozó barátaim csak panaszkodnak. „Nem megy úgy, ahogy kéne.”

A piac túl komplex, nem átlátható, és a jövő most valóban bizonytalanabb, mint valaha. Mindig új dolgok jelennek meg a piacon, és ez innovációra kényszerít minket. Az innováció viszont pénz, ami nincs mindig. A pénz elmegy marketingre, jó munkatársakra, akiket megtalálni ismét egy óriási kihívás. (Hiszen a munkatárs legyen megbízható, szeresse a céget, jól és pontosan dolgozzon, és persze tegyen még le új ötleteket is az asztalra, és mindent le lehessen neki delegálni.)

És valóban nehéz döntéseket hozni, csapatot építeni, és mindent, ami egy vállalkozással jár… Ehhez még hozzájön egy jó nagy adag magyar pesszimizmus, és természetesen a TV-t nehogy bekapcsold, mert onnan csak öntik a rémhíreket, ami a gazdaságunkat és a politikát illeti. Következményképpen sokan érzik úgy, hogy már abszolút kilátástalan Magyarországon egy sikeres vállalkozást felépíteni és üzemeltetni, igaz?

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

De mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy van ez a titkos eszköz, melynek segítségével minden könnyebb lesz? Mit szólnál hozzá, hogyha azt mondanám, hogy van egy új lehetőség, ami most számodra is elérhető, sőt mi több, le van írva pontosan, lépésről lépésre ebben a könyvben? Storytellingnek hívják. Maradj velem végig ebben a könyvben, és a végére meg fogod tanulni, hogy mi az az üzleti storytelling, milyen fajtái vannak, hogyan tudod megírni saját történetedet, és még olyan sok minden mást.

Egy biztos. Ez a könyv hatalmas nagy segítség minden kis- és középvállalkozónak, legyen Magyarországon, vagy a világ akármelyik részén. A storytellinggel majdnem teljesen ingyen, nagyobb marketing-költségvetés és befektetés nélkül ki tudsz emelkedni a versenytársaid közül. Lehet, hogy azt gondolod: ez túl szép, hogy igaz legyen.

Magam is ezt gondoltam, amikor elkezdtem első vállalkozásom. Viszont az a tudás, amit sikerült idővel felhalmoznom, és az a tapasztalat, amit storytelling területén szereztem, segített átlendíteni ezen a tévhitemen. Hiszen legyünk őszinték. Az internet tele van unalmas, semmitmondó és néha idegesítő vállalati weboldalakkal, amelyek valamilyen okból kifolyólag ugyanazt ismételgetik:

„Minőséget biztosítunk, piacvezetők vagyunk, jövőorientáltak vagyunk, legjobb árak, nálunk a vevő áll a központban, növeljük a bevételt, betartjuk a szabályokat, megbízhatóak vagyunk, gyorsak vagyunk, elsők vagyunk, ilyen elismerésünk, és olyan bizonyítványaink és nyertes díjaink vannak…”

Ha végigolvastad, akkor nemcsak elfáradtál, hanem lehet, hogy feltűnt az egyetlen egy dolog, amiben az összes megegyezik, és az egyetlen egy dolog, ami mindegyikből hiányzik. Az összes undok és önző módon a cégről szól, és egyik se igazán a vevőről. A vevőközpontú eladás már olyannyira csontig rágott, hogy bár szépen mutat a weboldaladon, a potenciális vevőid mégis átsiklanak felette, és semmit se érsz el vele, mert már közhely. Semmire nincsenek kihatással.

Itt jön a képbe a storytelling. Mondd el saját történetedet ezek helyett a semmitmondó, agyoncsépelt szlogenek helyett. Meséld el a weboldaladon, a közösségi média profilodban, a marketingkampányodban, reklámokban, előadásokon és mindenhol! Megmutatom, hogy hogyan emelkedhetsz ki a tömegből a storytelling segítségével, hogy ne csak átszaladják a vevőid az anyagaidat, amikor olvasnak a cégedről, és a termékeidről, hanem beleégjen az emlékezetükbe örökre.

Viszont egy vállalat nemcsak a vevők miatt vállalat, igaz? Egy vállalat nemcsak falak és számítógépek összessége. Mihez kezdenél jó munkatársak nélkül? Épp ezért többfajta sztorira lesz szükséged.

Lehet ez egy

  • inspiráló sztori, vagy
  • alkalmazottakat motiváló sztori,
  • alapító sztori,
  • márkasztori,
  • egy eladást elősegítő reklám sztori,
  • új munkatársat kereső sztori,
  • marketing sztori,
  • befektetőket és szponzorokat szerző sztori,
  • vállalati sikersztori, vagy
  • a Te személyes sikersztorid.

Lehet egy múlt héten történt sztori, amikor sikerült rekordot dönteni, vagy a sztori Józsi bácsiról, aki már 45 éve a cégben dolgozik. Ő a mindenes, és valami fantasztikus dolog történt vele tavaly.

Az embereknek már sokkal több kell, mint megbízható minőség és alacsony árak. Tudni akarják:

  • a termék történetét;
  • a vállalkozás történetét, hogy azonosulni tudjanak vele;
  • mi áll a termék háta mögött.

Neked, mint vállalkozónak nincs más dolgod, mint ezt megadni nekik oly módon, hogy az ne csak hiteles, magával ragadó legyen, hanem inspirálja is őket.

Hadd kérdezzek valamit! Melyik a kedvenc márkád? Milyen történet áll a háta mögött? Lefogadom, hogy eszedbe jutott jó pár márka, és valószínűleg mindegyikhez beugrott egy szó, egy érzés. A legtöbb sikeres cég bizony jól kidolgozott történettel rendelkezik. Kezedben tartod a könyvet, melynek segítségével Te is könnyen egy abszolút ragyogó üzleti sztorit dolgozhatsz ki magadnak.

Szó szerint egy receptet kínál a könyv, hogy hogyan rakhatod össze saját történetedet egyszerűen, gyorsan, de főképp mindenfajta háttértudás nélkül. Megjegyezném, hogy habár a könyv központi témája a vállalkozói történetmesélés köré épül, mégis magánszemélyek is ugyanúgy profitálhatnak a tartalomból.

Társaságban is szükség van egy ütős sztorira, ami beindítja a partit. Itt megtalálod a választ arra is, hogy miként hat egy történet az emberekre. Neked nem kell éveket belefektetned a történetírás tanulmányozásába, ahogy én tettem. Nem kell több tucat könyvet kiolvasnod, több száz órás hang- és videóanyagot kielemezned, mert én most elhoztam neked mindent, amit tanultam a történetírásról összesűrítve, leegyszerűsítve ebben a fantasztikus könyvben.

Kétség sem fér hozzá, hogy a sikeres cégek mind, kivétel nélkül használják a storytelling erejét. Itt van példának rögtön az egyik kedvenc cégem, az Airbnb. Nem tudom ismered-e a cégtörténetet illetve, hogy hogyan használja fel a történetmesélést vevőszerzésre. Ez egy online platform, ahol egy magánszemély, általában ingatlantulajdonos, ki tudja adni lakását, vagy a lakásának egy részét átutazóknak és turistáknak pár napra vagy hétre.

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

Az Airbnb nem birtokolja az ingatlanokat, csupán a platformot bocsájtja rendelkezésre, ahol biztonságban folynak a csereüzletek. Pénzt szállásért. Szerinted milyen a saját cég történetük? Nos, nincs nekik. Ehelyett egy fantasztikus ötlettel rukkoltak elő. Ezért is nagyon innovatív érzést közvetít a cég. Miért is nem vesszük rá a vevőket és eladókat, hogy ők mondják el a saját személyes történetüket?

A weboldalukon egy teljes oldalt rászántak erre a célra (https://www.airbnb.com/community-stories). A vevő betekintést nyer a vendéglátók életébe, ezáltal jobban megérti a helyiek kultúráját, és megkapja az életérzést. De, ami a legfontosabb, hogy aki még nem ismeri a szolgáltatást, az bizony kétségekkel lehet tele, izgulhat, bizonytalan lehet: Kik ezek az emberek, akik elszállásolnak engem? Megbízhatóak? Milyen lesz a szállásom? Mennyire biztonságos a rendszer? – A történetek ezekre mind választ adnak. A történetek gyorsan terjednek, és összehozzák az embereket. Ennek ereje az Airbnb sikerének szó szerint az első számú oka.

De az Airbnb messze nincs egyedül ezzel a fantasztikus marketingstratégiával. Ugyanezt a taktikát használta fel a GoPro márka is. A storytellinget hívta segítségül a márkaépítésben, és hihetetlen áttörő sikereket ér el vele. A céget 2002-ben alapította Nick Woodman azzal a céllal, hogy a legsokoldalúbb fényképezőgépet állítsa elő. 2004-ben került eladásra a világon az első GoPro kamera, és utána csak felfelé szárnyaltak az eladási számok. 2010-ben 24,6 millió dolláros bevétellel zártak. Tudtad, hogy mindeközben csupán 50 ezer dollárt költöttek marketingre? A mai nap közel 6 millió feliratkozó van a GoPro Youtube csatornáján, és kétségtelenül vezető márkává nőtte ki magát a kamerák világában. De mégis hogyan sikerült ez neki egy nevetségesen alacsony marketingkerettel?

A márka – mint sok más sikeressé vált „pajtása” – a felhasználók által létrehozott történetek erejét vetette be, amit majdnem teljesen ingyen tett. Fittyet hánytak az előítéletekre, miszerint a remegő kamerával felvett teljesen amatőr videók csapnivaló reklámot biztosítottak volna a márkának. A közösségi média segítségével futótűzként terjedtek ezek a videók. Emlékszel erre az időszakra? Bevallom, jómagam is „áldozattá” váltam, és megvettem a terméket. Biztos vagyok benne, hogy Te is jó párszor láttál már ejtőernyős ugrásokat, ahol a jumperek fejére erősített kamerák által készített videókat nézted. Ezek a történetek erőteljesek, szórakoztatóak és meggyőzők.

„A történetek a legesleghatékonyabb fegyvert képviselik egy igazi vezető eszköztárában.”

Dr. Howard Gardner, Harvard egyetemi professzor

A félreértések elkerülése végett fontos megjegyezni, hogy a könyv nem márkaépítéssel foglalkozik, hanem storytellinggel. Nem illik a kettőt összekeverni. A storytelling, mint ahogy az előbb bemutattam, lényegesebb több, mint a márkaépítés.

Remélem, sikerült meggyőzzelek, hogy lehetsz kisvállalkozó, kezdő vállalkozó, vagy már a középvállalati szférában tevékenykedhetsz, de mindenképp szükséged van erre a könyvre, és a storytelling eszközére, hogyha eddig még nem aknáztad volna ki ezt az abszolút fantasztikus lehetőséget.

Lehetséges, hogy neked is az eladás áll elsődleges helyen, hogyha a vállalkozásról van szó. Megduplázni az eladási számokat – nem hangzik olyan rosszul, igaz? A jó hír, hogy az eladás színtiszta storytelling. Még jobb hír, hogy a storytelling tanulható. A logikus szerkezete, különféle nyelvtani eszközei lehetővé teszik egy minta létrehozását. Ebben a könyvben ezt a mintát hoztam el neked. Nincs más dolgod, mint felhasználni a saját életedre és vállalkozásodra.

Nagyra értékelem az időd, és mivel az idő valójában sokkal több, mint pénz, vágjunk is bele.

storytelling; történetmesélés

Sajátítsd el a történetmesélés tudományát!

Vásárold meg a könyvet ITT!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru