5 titok az akaraterő erősítésére

Az akaraterő rettentő fontos része életünknek, mely véleményem szerint, túlságosan elhanyagolt dolognak számít a mai világban. Ennek ellenére magán az akaraterődön múlik, mennyire sikeres vagy az életben. Mennyire vagy megelégedve az alakoddal? Mennyire vagy megelégedve a pénztárcád vastagságával? Mennyire vagy megelégedve baráti köröddel, szociális életeddel, munkahelyeddel, romantikus kapcsolataiddal vagy esetleg gyermekeiddel való viszonyoddal?

Akárkit megkérdezhetsz magad körül, legtöbbjük elégedetlen ezzel vagy azzal illetve némelyikünk mindennel elégedetlen és többet akar. Ez jól van így. Ez természetes emberi tulajdonság, hogy többet akarunk. De az elégedetlenség általában negatív energiákat vonz be és valljuk be, ha van megoldás, akkor miért is élnénk negatív energiában életünk?

Az igazság az, hogy az akaraterő olyan, mint egy izomzat, ezért edzeni kell!

Mit csinálsz, ha nagyobb izmokat szeretnél? Elkezded edzeni az izomzatot. Mit csinálsz, ha nagyobb és erősebb akaraterőt szeretnél? Ugyanúgy elkezded edzeni.

Még mielőtt belemennénk a „hogyan” részbe, engedd meg hogy megosszam veled az én személyen sztorimat:

“Az akaraterő egy létfontosságú kulcs egy elégedett élethez. Én annyira hiszek benn, hogy nap, mint nap dolgozom rajt és érzem a hatását. Régen a reggeli ébredés után rögtön csináltam egy kávét, elszívtam 4 szál cigarettát és megittam 2 Redbull-t.

Mára már akaraterőm és fegyelmezettségem segítségével már eljutottam egy olyan szintre hogy reggel kikelek az ágyból, rögtön a konyhába veszem az irányt és megiszok fél liter vizet frissen facsart citrommal (más ízesítő nélkül), majd egy fél órás meditációt és jogát követően elkészítem a reggeli „zöld Smoothie”-mat, nekiállok megtervezni a napomat és elkezdek dolgozni a jövőmön. Mennyire más a kép? Nagyon hosszú utat kellett megtennem ehhez és el kell, mondjam, hogy nagy szükségem volt egy erős akaraterőre.”

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Edzésterv az akaraterő erősítéséhez

Itt van pár gyakorlat, amivel saját magad, te is erősítheted, edzheted akaraterőd, akármikor, akárhol. Majd a legvégén elárulok egy nagy titkot, ami az ELSŐSZÁMÚ gyakorlat, amit az akaraterőd élezéséhez valaha is használhatsz és használni fogsz! Tehát:

Mivel akaraterőd olyan, mint egy izomzat, ezért álljunk neki az edzéstervnek végre:

akaraterő és táplálkozás

1. Táplálkozás
Minden az agyban dől el. Biztos hallottad már ezt a kifejezést. Az agy tápláléka pedig már tudományosan bizonyítottan a glukóz. Ha nem kap elegendő mennyiséget, akkor nem tudja gondolataid szabályozni így akaraterőd megsemmisül. Ezért szokták mondani, hogy este vacsora előtt ne hozzunk fontos döntéseket sem.

Nagyon fontos tehát, hogy odafigyelj étkezésedre. Válaszd az alacsony glukóz tartalmú ételeket, mint például magvak, gyümölcsök, zöldségek, sajt, hal, hús, avokádó stb. Ez által biztosítod agyadnak az állandó és folyamatos energiaellátást, így magas fokon tud funkcionálni, biztosítva folyamatos akaraterőt.

2. Alvás
Ugyanúgy, ahogy a glukóznál, itt is az agy jó energiaellátásáról van szó. Egy fáradt test és agy bizony nem tud megfelelően funkcionálni, így megfelelő döntéseket hozni és megfelelő akaraterővel rendelkezni sem. Számomra az alvás szent dolog és rettentő nagy szerepe van életemben. Nem csak azért, mert az alvás szépít, regenerál, gyógyít és IGEN hölgyeim – fogyaszt! Hanem azért is, mert egy rendes alvás után az akaraterőd is nagyon erős.

S mivel az akaraterő a nap végére kimerül, mint a Duracell nyuszi, ezért fontos, hogy reggel egy jókora mennyiséggel tudd indítani a napod! Aludj a sikeredért és boldogságodért. Hallottam kifogásokat, hogy „nincs időm aludni” – erre csak azt mondom, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy ideje legyen. Talán az esti való világ nézése helyett egy kellemes alvás hasznosabbnak bizonyulna. Mindenesetre megfontolandó.

Meg kell érteni, hogy a sikert és boldogságot nem csak akarni kell és vágyakozni érte, hanem tenni, tenni és tenni is érte.

3. Döntéshozatal
Gyakoroljuk a döntéshozatal lecsökkentését. Tudom, hogy furán hangzik. Az elején én sem értettem meg, amíg el nem kezdtem megfigyelni… Mit vegyek fel reggel, mit egyek reggelire, mit főzzek vacsorára, mit mondjak ennek az embernek, hol vásároljak, mit kell venni a boltba, mikor vasaljak, mit reagáljak erre az emailre, hogy döntsek ezzel vagy azzal kapcsolatban, jobbra menjek vagy balra, hova parkoljak…

Az agy olyan, mint egy high-tech számítógép és folyamatosan – úgy értem FOLYAMATOSAN – döntéseket hoz. Ez maga az agy alap funkciója. A folyamatos döntéshozatal pedig hihetetlenül hamar kimeríti az agykapacitást és az akaraterőt is megöli. Igyekezzünk tehát életünket úgy berendezni, hogy a lehető legkevesebb döntést kelljen meghozni. Példának okáért a híres, billiárdos Facebook tulajdonos, Mark Zuckerbergnek 20 ugyanolyan öltönye van a szekrényében 20 ugyanolyan nyakkendővel. Bevallása szerint a reggeli döntések lecsökkentésével több akaratereje és így önfegyelme marad a nap további és jóval fontosabb részére.

De ne vegyünk már példának egy billiárdost, igaz?

Az én saját, személyes taktikáim közé tartoznak: Öltözködéssel, evéssel, takarítással kapcsolatos döntések. Egy évben bevallom, egyszer megyek el ruhákat vásárolni és akkor megveszek MINDENT, amire az adott évben szükségem van. Így nem kell folyamatosan a magazinokat böngésznem ruhák után. Nemcsak időm szabadul fel, hanem döntéseket is megspóroltam magamnak.

Az evés egy másik dolog… magam is belátom, hogy nem a legjobb taktika, de szeretek házhoz rendelni. Ha dolgozom és koncentrált vagyok egész nap, akkor nem tudok arra gondolni, hogy mit fogok főzni vagy mit kell vennem a boltba, mert akkor dugába dől az egész napi munkám, elveszítem koncentrációm és másra használom fel az értékes energiám. A házhoz rendelés pedig 1 perc alatt megvan és még mosogatni sem kell. Természetesen nem feltétlen a legolcsóbb utat kell mindig választani. Áldozatokat és befektetéseket a jövődért igenis, hogy meg kell hozni, akármennyire fáj.

akaraterő és düntéshozatal

Még egyszer elmondom a félreértések elkerülése végett, ezek a én személyes taktikáim, hogy hogyan csökkentem le a döntéshozatalaim számát a fontos, produktív napokon. Ezáltal megengedem agyamnak, hogy az igazán fontos dolgokra tudjon koncentrálni, megóvva akaraterőm nagy részét a gyors kimerüléstől.

A takarítást egy rettentő tehetséges és kedves takarítónővel oldottam meg. Az egyetlen egy döntés, amit a takarítással kapcsolatban hoznom kell, hogy mikor jöjjön a segítség. Ha teheted a tisztitószerek beszerzését is bízd a takarító személyzetedre. Egyrészről ő tudja, hogy mi mikor fogy ki, másrészt pedig ismét kevesebb döntéseken kell járnia agyadnak így több akaraterő és fegyelem marad neked.

4. Sport
Nem fér hozzá kétség, hogy a rendszeres sportolás segít egy erősebb akaraterő, s ezáltal egy magasabb önfegyelem kialakításában. Nem hiába az egyik leghíresebb statisztikák közé tartozik, hogy a sikeres emberek 90%-a sportol, a szegényebb gondolkodásmódú embereknek pedig csak 26%-a. Ez tényleg magáért beszél.

5. TITOK
Elérkeztünk az arany ötödikhez. Az összes előző vagy elkövetkező pont, blog bejegyzés, tanulás, cselekvés, akaraterő, fegyelem vagy bármi más SEMMIT sem ér mindaddig, amíg ezt az utolsó arany 5. pontot meg nem értjük, el nem fogadjuk, és el nem kezdjük alkalmazni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Delegálhatunk, ameddig csak akarunk, lecsökkenthetjük a napi döntéshozatalok számát, alhatunk 16 órát is naponta, ehetünk mintaszerűen és erősíthetjük azt az akaraterőt, de ha ez az egyetlen egy dolog nincs a helyén, akkor majdnem hiába minden. Ez pedig maga a felhajtó erőd, a vágyad, a víziód, a „miért”-ed, a célod és motivációd. Akárhogy nevezzük, egyet jelent – Miért akarod azt, amit akarsz?

Hiába szeretnéd elsősorban erősíteni azt az akaraterőt, hogyha azzal sem vagyunk tisztában, hogy MIÉRT akarjuk erősíteni. Nem igaz?

Téged mennyire hoz lázba a tudat, hogy több akaraterőd lesz? Mennyire lobbantja lángra szíved? Sétálsz az utcán, egyszer csak rágondolsz, hogy mától több akaraterőd lesz és érzed, ahogy kigyúl a tűz a szívedben? Persze, hogy nem! Engem sem és senkit sem az hoz ez lázba.

Az akaraterő csupán egy eszköz annak az eléréséhez, ami igazán lázba hoz. Igaz? Amiért reggel nem kikelsz, hanem egyenesen kiugrasz az ágyból. Neked van már ilyened? Te már megtaláltad a „miért”-ed? Egy vízió, egy jobb test, egészség, szeretet, több pénz által elért szabadság, függetlenség, egy tengerparti nyaraló, jobb emberi kapcsolatok, hogy többet tudj adni gyermekeidnek, hogy példaképpé válj és vezess, több siker, nagyobb elismerés stb. Te nevezd meg.

Mi az, ami téged lázba hoz? Mi az, amit akarsz és mi az amit neked ez adhat? Miért lesz jobb neked? Miért kell, MINDENKÉPP megkapd, elérned ezt a célt, ezt a víziót? Miért fontos neked? Mi az, amiben megváltozna az életed? Milyen életstílust tudnál magadnak és szeretteidnek biztosítani? Mi az, amit lelkileg adni fog neked, ha már elérted a „miért”-ed? Mi az, amit testileg fog neked adni?

Sajnos a legtöbb ember ezzel a fontos dologgal nincs tisztában és csodálkoznak, hogy miért nincs felhajtó erejük, miért nem tudnak dolgozni az akaraterejükön, illetve miért nem tudják megtartani a motivációjukat huzamosabb ideig?! El vannak akadva, és mint egy mókuskerékben csinálják éveken, évtizedeken keresztül ugyanazt és rábámulnak, hogyha ugyanazt az alacsony minőségű eredményt kapják… na vajon miért? Az elmebetegség hivatalos fogalma, hogy az ember ugyan azt csinálja és más eredmény vár el.

Találd meg a „miért”-ed és az életed soha nem lesz a régi.

Találd meg a „miért”-ed és nem lesz többé fegyelmezettséggel problémád.

Találd meg a „miért”-ed és olyanokra leszel képes, amit még álmodban sem gondoltál volna.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru