A fejlődés 15 nélkülözhetetlen törvénye – John C. Maxwell 2/1

Most megtudhatod John C. Maxwell, a világszerte elismert és megbecsült író által legfontosabbnak gondolt 15 törvényt, amely nemcsak elengedhetetlen része a sikerednek, hanem a saját fejlődésedben is óriási szerepet játszik. ‘A fejlődés 15 nélkülözhetetlen törvénye’ c. sikerkönyv összefoglalója következik

Vágjunk is bele!

I. A szándékosság törvénye


A fejlődés nem csak úgy megtörténik. Szándékosan törekedni kell rá! Magyarul a sült galamb még senkinek sem repült a szájába és így a tiédbe sem fog.

1. A feltételezés rés

Úgy gondolom, hogy én idővel automatikusan bölcsebb leszek. Elérkezik az idő, amikor abba kell hagynod a várakozás arra az emberre, akivé válni akarsz, és egyszerűen azzá kell válnod.

2. A tudás rés

Nem tudom, hogyan fejlődjek. A Tudás rést is csak fejlődéssel lehet betölteni, viszont meg kell hozni a döntést. A változás csak utána fog elkezdődni.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

3. Az idő rés

Még nem érkezett el a megfelelő idő, hogy elkezdjem. Minél többet vársz valami, amiről tudod, hogy el kell, kezdj, annál több esélye van annak, hogy sose fogod elkezdeni.

4. A hiba rés

Rettegek attól, hogy hibázni fogok. Mihez kezdenél, hogyha tudnád, hogy nem hibázhatsz? Mit csinálnál most, hogy tudnád, hogy biztos siker lesz? Hibázni nem hiba, de többször egymás után megismételni a hibát hiba. A hiba csupán pár hibás oldal egy könyvben. Ne dobj el egy vaskos könyvet egyetlen pár hibás oldal miatt.

5. A tökéletesség rés

Meg kell találnom a legjobb utat, mielőtt elkezdeném. Biztosra kell mennem, hogy tökéletes lesz és nem hibázom, még mielőtt akármit is csinálnék.

6. Az inspirációs rés

Nincs kedvem hozzá. Csak csináld már! Az egész motivációs ipar egy nagy hazugság. Felejtsd el a motivációt. Csak csináld már! A motiváció olyan, mint a boldogság és mint olyan csak egy melléktermék.

7. Az összehasonlító rés

Mások sokkal jobbak nálam. Csak akkor tanulhatsz, hogyha mások előtted járnak. Továbbá, másokhoz hasonlítanod magad a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz. Én jól tudom, hiszen én is sokáig űztem ezt a tevékenységet és mást nem hozott a konyhára csak szenvedést és alacsony önbizalmat.

Ha valamit nagyon hasonlíthatni akarsz, hiszen Eckhart Tolle is megmondta, hogy az egod a hasonlítgatásokon keresztül táplálkozik, akkor mit szólsz a tegnapi magadhoz? Az egy évvel ezelőtti magadhoz? Ha hasonlítgatsz, akkor saját magad hasonlítsad magadhoz, ahogyan fejlődsz.

8. Az elvárás rés

Azt hittem azért ennél könnyebb lesz majd. Ahogy Jim Rohn is megmondta: Ne azt kívánd, hogy könnyebb legyen, hanem azt, hogy te legyél jobb, bátrabb és erősebb.

II. A tudatosság törvénye

Ismerned kell magad, hogy fejlődni tudj.

fejlődés tudatosan

– Senki se érhet el nagy sikereket, aki nem könyörtelenül őszinte magával szemben! –

Három fajta ember létezik ezen a világon:

 1. Az emberek, akik nem tudják, mit szeretnének csinálni – A SODRÓDÓK (50%)
 2. Az emberek, akik tudják, mit szeretnének csinálni, de nem csinálják – A
  FRUSZTRÁLTAK (40%)
 3. Az emberek, akik tudják, mit szeretnének csinálni és csinálják – AZ ELÉGEDETTEK
  (10%)

„Meg kell ismerned magad, hogy fejlődni tudj és fejlődnöd kell, hogy megismerd magad.”

GYAKORLAT

Itt van pár kérdés, amik segítenek az utadon:

 • Szereted, amit most csinálsz?
 • Mi az, amit csinálni szeretnél? Hallgass a szívedre, mert ő a legjobb tanácsadód a világon. Mi az, amit élvezel? Mi az, amit szeretsz csinálni? Figyeld meg magad, ami az, amit szívesen csinálsz.
 • Tudod mi a felhajtó erőd?
 • Tisztában vagy vele, miért szeretnéd azt, amit szeretnél?
 • Tudod mit kell megtenned ahhoz, hogy azt csináld, amit szeretnél?
 • Ismersz embereket, akik azt csinálják, amit te szeretnél?
 • Készen állsz arra, hogy kifizesd az árát annak, hogy azt csinálhasd, amit szeretnél? Mert bizony azt csinálni, amit szeretnél általában áldozatokkal, kemény munkával, csalódásokkal, pofonokkal és változással jár. Hajlandó vagy kifizetni az árát? Nagyon remélem, hogy igen, mert itt a nagy igazság: Az emberek többsége nem…
 • Hogyan fog az kinézni, amikor már azt csinálod, amit szeretnél? Milyen lesz az?

Két fontos nap van egy ember életében: Amikor megszületik, és amikor felfedezi, hogy miért.

III. A tükör törvénye

Fedezd fel magadban az értéket, majd adj még több értéket személyiségedhez.

Azt is mondhatjuk akár, hogy az önfejlesztés a hit, hogy megéred az időt, a pénzt és az energiát arra, hogy fejleszd magad. Fiatalabb koromban nagyon alacsony önbizalommal rendelkeztem és az önképem romokban hevert.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Én voltam az a kislány, akit a többiek cikiztek az iskolában. Ennek ellenére be kell vallanom, hogy soha egy percig sem kételkedtem a saját sikeremben és habár nem gazdag családban nőttem fel, mégis mindig is tudtam, hogy önfejlesztéssel akármit elérhetek az életben. Legyen az pénzt, boldog párkapcsolat, család, barátok, egészség vagy egyszerűen csak egy általános elégedettség az élettel, és ahogy az halad előre.

Sosem felejtem el, amikor apukám előhúzott a poros padláson egy ezeréves Beatles könyvet, ha jól emlékszem, akkor John Lennontól, és elmagyarázta, hogy John Lennon csakis azért lett milliomos, mert mindig is tudta, hogy ő gazdag lesz. Nem volt kétség az elméjében efelől és senki se tudta neki megmagyarázni másképp. 10 éves lehettem és sose fogom elfelejteni ezt a pillanatot. Valószínűleg Lennonnak többre volt szüksége, mint ez az egyetlen egy gondolat, mégis olyan fiatalon ez az ötlet befészkelte magát az agyamba és azóta sem távozott.

Éppen ezért tudom, hogy az önfejlesztés segítségével akárki akárhonnan fel tud jönni egy olyan szintre, ahol már boldog és elégedett az egész életében a hét 99%-ban, hogyha hisz magában kétségek és feltételek nélkül.

Pár TIPP

 • Figyelj oda hogyan beszélsz magadhoz!
 • Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Ők nem te vagy!
 • Találd meg a korlátozó hiedelmeid, majd tépd ki őket gyökerestől!
 • Segíts másoknak – a karma egy létező fenomén!
 • Mindig a helyes utat válaszd, még akkor is, hogyha az a nehezebb! És általában az…
 • Apró lépésekben haladj és légy türelmes magaddal!
 • Ünnepeld az aprócska sikereidet is!
 • Vállalj 100% felelősséget a saját életedért!

IV. A tanultakat reflektálási törvénye

Adj magadnak szünetet, hogy a fejlődés utolérjen és az új tudás leülepedjen.

Ez a szünet ereje – hiszen a tapasztalat a legnagyobb tanár, viszont agyunknak szüksége van időre azokat megfelelően feldolgozni. Éppen ezért egy-egy nap szünet és reflektálás, elmélkedés elengedhetetlen a fejlődésünkhöz.

Hány olyan embert ismersz, akivel nap, mint nap annyi minden történik, de semmit se tanulnak belőle, mivel nem engedik meg magunknak azt, hogy elcsendesedjenek és reflektálják, azaz kielemezzék, hogy mi történt, miért és mit tanultak belőle.

Emlékszem, amikor nekem ezt a fejlődési, illetve önismereti lehetőséget bemutatták. 2013 lehetett, amikor a mostani férjemmel eljártunk tanuló közösségbe. Ott találkoztunk egy kedves ügyvéd házaspárral, akik megosztották velünk, hogy ők minden este 10 percre leülnek és visszatekintenek az elmúlt napra.

Megnézték milyen jó és rossz dolgok történtek velük. Utána igyekeztek a jó dolgokra fókuszálni és azokat megismételni, míg a rossz dolgoknál megfigyelték az okokat és a jövőben odafigyeltek ezeket elkerülni.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

Te milyen gyakran nézel vissza a múltba és kielemzed a történteket?

Hogyha valaki ugyanis a rossz úton halad lefelé, akkor nem motivációra van szüksége, hanem meg kell azonnal állnia. Ennek okán erősen ajánlom neked, hogy legyen egy olyan hely és idő, ahol megállsz, szünetet tartasz és elgondolkodsz, reflektálsz. Az egész életedet más irányba terelheti. Nem beszélve arról, hogy nagyban segít neked abban, hogy tisztán lásd mi a fontos az életedben és mi az, ami nem az.

„MERT A BÖLCS EMBER SAJÁT MAGÁT VONJA KÉRDőRE. A BOLOND MINDIG MÁSOKAT.”
/ HENRI ARNOLD

V. A következetesség törvénye

Az aprócska dolgok állandó, azaz következetes elvégzése hatalmas dolgokra képes.

A következetesség az az egyetlen egy erény, amely talán a legnagyobb hatást gyakorolja a saját fejlődésedre! A következetesség törvénye szédületes eredményeket fog hozni az életedbe.

Őszintén szólva, ez az egyik kedvenc törvényem, mivel ez volt számomra a legnehezebb és még a mai napig nagy fókuszt igényel a betartása. A következetesség erénye, amely azt jelenti, hogy az ember végletekig türelmes. Hogyha üzletember vagy, akkor nagyon jól tudod, hogy mi türelmetlen típusok vagyunk. És ez így van jól. Éppen ezért esik nehezünkre elfogadni és gyakorolni ezt a törvényt.

Azonnal akarjuk az eredményt, nemigaz?

Az emberi agynak ugyanis nehezére esik hosszútávon gondolkodni. Ezért adjuk be a derekunkat a rövid távú jutalmaknak és örömöknek. Viszont, hogyha sikeres akarsz lenni az életben, akkor rá kell kényszerítened magad arra, hogy hosszú távú céljaid szem előtt tudd tartani és annak megfelelően következetesen cselekedni nap nap után annak ellenére, hogy az eredmény néha túl sokáig várat magára.
– Gary Vaynerchuk –

Ebből fakadóan különösen fontos, hogy folyamatosan képesek legyünk fenntartani belső motivációink. De hogyan? Az egyik legnépszerűbb és egyben legegyszerűbb módja a következő kérdésre adott válasz:

MIÉRT szeretnéd azt, amit szeretnél?
Minél több okkal és érveléssel tudsz előrukkolni, annál több esélyed van arra, hogy eléred álmodat.

A túlsúly fegyelem
A legtöbb ember sajnos abbahagyja a reggeli 10 perces kocogást a második hét után, mert nem tapasztalt változást. Nem akarják megérteni, hogy a legapróbb lépések hosszútávon radikális változást fognak előidézni életükben. Hogyha helyes döntéseket hozol, függetlenül attól, hogy mennyire jelentéktelennek tűnnek számodra, akkor következetességgel abszolút hihetetlen és lenyűgöző változásokat fogsz eredményezni életedben. Ezt jómagam is garantálom!

Emlékezz: Minél több okot és érvelést tudsz felsorakoztatni az álmaid mögé, annál könnyebben hozod meg a helyes döntést, motiválod magad és maradsz a következetesség sokat ígérő pázsitján.

ÉLETED SOSE FOG MEGVÁLTOZNI, AMÍG MEG NEM VÁLTOZTATSZ VALAMIT, AMIT NAPI SZINTEN CSINÁLSZ. / JOHN C. MAXWELL

VI. A környezet törvénye


Az önfejlesztés iparágának egyik legkáprázatosabb gondolatával szeretném kezdeni ezt a hatodik törvényt:

„AKKOR TESZED MEG AZ ELSő LÉPÉST A SIKERED FELÉ, AMIKOR VISSZAUTASÍTOD, HOGY A
KÖRNYEZETED RABJÁVÁ VÁLJÁL, AMELYBE BELESZÜLETTÉL.” / ERNEST NEWMAN

Itt van egy másik varázslatos gondolat, amely az én személyes kedvencem:

„Hogyha a legokosabb ember vagy a szobában, akkor rossz szobában vagy.” /Ismert gondolat

Azt mondják, hogy ha sikeres vagy az életedben, vagy sikertelen, annak édes kevés köze van a környezetedhez.

Ez a mondat így igaz és nem igaz egyben, mivel a legtöbben ezt félreértelmezik. A mondat igaza egyszerűen attól függ, hogy Te hogyan értelmezed. Sokan ugyanis az áldozat szerepében élnek és a környezetüket hibáztatják a sikertelenségükért. Ezek az emberek engedik, hogy az ár sodorja őket.

sikerkönyv összefoglalás

19 Világhírű Sikerkönyv Összefoglalója 

Vásárold meg az eKönyvet ITT!

A mondat mindössze arra irányul, hogy felnyissa ezeknek az embereknek a szemét, hogy nem a környezetük a hibás, hanem saját maguk, mivel az, hogy ők milyen környezetet alakítanak ki maguk körül csakis rajtuk áll.

„Te nem a környezeted áldozata vagy, a környezeted a Te áldozatot…”

Másszóval, ha te tudatosan belehelyezed magad egy olyan környezetbe, ahol páran előbbre tartanak az életben, mint te, akkor nagyobb esélyt adsz magadnak a fejlődésre.

A sikeres emberek a környezetüket okosan, de legfőképp TUDATOSAN úgy alakítják, hogy az őket segítse, motiválja és támogassa. Ennélfogva a környezeted igenis, hogy lényegesen formál téged és életedet.

Valószínűleg hallottál már arról, hogy annak az 5 embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbbet érintkezel napi, heti és havi, éves szinten.

Lezárásul tehát a mondat nem igaz, kivéve, hogyha a környzetedet okolod saját nyomorúságod miatt, miközben nem látod, hogy számtalan lehetőséged van a környezetedet úgy formálni, ahogy te azt kívánod, hogy hálából utána téged az támogasson és segítsen.

A környezeteden nagyban áll, vagy bukik az életed sikere, viszont csakis rajtad áll a környezeted gondos kiválasztása és tudatos felépítése, még akkor is, ha ez a legtöbb esetben embert próbálóan nehéz!

TOVÁBB A MÁSODIK RÉSZHEZ: ITT

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru