A hatalom 48 törvénye Robert Greene írótól

Összeszedtem röviden neked Robert Greene gondolatait a hatalom törvényeiről:

1. Soha ne ragyogd túl a mestered

Épp ellenkezőleg. Éreztesd vele, hogy ő okosabb, intelligensebb, még akkor is ha nem az. Bókolj neki. Ha elveszti a felsőbbrendűség érzését, akkor egyszerűen csak ki fog dobni és a kegyelme nélkül nem sokra viszed.

2. Ne bízz meg túlságosan barátaidban és tanuld meg ellenségeid használni

Soha ne alkalmazz egy barátot, még akkor se ha az a legkényelmesebb dolog, mert hisz ismered. Alkalmazd ellenségeid, mert nekik van mit bizonyítani. Az őszinteség ritkán erősíti a barátságot és valójában sose tudod, hogyan érez pontosan barátod.

3. Rejtsd el a szándékaid

Tartsd mindenkit sötétségben a szándékaiddal kapcsolatban, hogy ne tudjanak felkészülni. És itt magamra ismertem. A legtöbb ember nyitott könyv. Ami a szívén, a száján. Miért? Mert könnyű azt mondani, amit érzel, de kontrollálni nehéz. Mondd azt az embereknek, amit hallani akarnak ne pedig a csúnya valóságot, ahogy te érzel és amit TE gondolsz. Pokerface gyerekek.

4. Mondj mindig kevesebbet a szükségesnél


Ha nem beszélsz túl sokat, a szavaidnak nagyobb hatása lesz a körülötted lévőkre. Hatalommal rendelkező emberek sokat hallgatnak. A hallgatás kényelmetlen helyzetbe rakja a tárgyaló felet és kifecseg néha fontos információkat, mellyel rontja pozícióját. Ha kevesebbet beszélsz, akkor hatalmat fogsz kisugározni, plusz nem mondasz annyi baromságot se, hisz a szó nem száll el!

5. Túl sok dolog múlik a hírneveden – őrizd az életed árán is

Az elején azon kell dolgoznod, hogy egyetlen egy kitűnő minőségedre építsed a hírneved, mely legyen egyszerű.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

6. Minden áron légy feltűnő, mindegy mi az ára

A szabály, ami láthatatlan az nincs. Tűnj ki, mert még a botrány is jobb a láthatatlanságnál. Folyton változtass. Értsd meg, hogy az emberek lenéznek egy olyan embert, akinek tettei kiszámíthatók.

7. Másokat dolgoztass, de mindig te arasd le a babérokat

Soha se csináld saját magad, amit mások meg tudnak neked csinálni. Ahogy Isaac Newton is mondta “Én távolabbra láthattam, de csak azért, mert óriások vállán álltam.” Majd az író megjegyezi, hogy használjuk a tudást is, ami már régóta létezik, és ne találjuk fel újból a spanyolviaszt.

8. Csalogasd magadhoz az embereket, ha kell, használj csalit is

Csábítsad el az embereket nagy ígéretekkel, majd támadj – írja a szerző. Agresszív ember sosincs hatalmon. Meg kell tanulnod irányítani érzelmeid és a harag sose befolyásoljon.

9. Nyerj tettekkel és ne beszéddel

Sokkal erőteljesebb másokat a tetteiddel meggyőzni anélkül, hogy egy árva szót is ejtenél. Demonstrálj, és ne elmagyarázd! Viszont, ha hosszútávon nem számit, hogy egy adott személy egyetért veled vagy sem, akkor ne szórakozz demonstrálással. Spórold meg magadnak a fáradtságot és sétálj tovább. Sose érvelj, mert a társadalomban nincs szükség vitára, csak eredményekre.

10. Fertőzés: kerüld a boldogtalant és a szerencsétlent

Az érzelmi állapotok fertőzőek, így meghalhatsz más szenvedései miatt. Társulj boldog és sikeres emberekkel. Miért? Mert nagyon fogékony vagy más emberek hangulatára, állapotára, gondolkodásmódjára. Milyen hatással van az ember a világra és nem pedig milyen okot ad a problémáira… továbbá ne akarj segíteni!

11. Csináld úgy, hogy az emberek függjenek tőled

hatalom és függés

Minél több ember számít rád és függ tőled, annál szabadabb vagy és annál nagyobb hatalommal rendelkezel.

12. Használd az őszinteséget és nagylelkűséget áldozatod lefegyverzésére

Nyíltság és őszinteség még a legkételkedőbb embereket is lefegyverzi. Példának okáért Trójai faló.

13. Ha segítséget kérsz, akkor mások érdekében beszélj és ne pedig mások jószívűségére apellálj

A legtöbb ember sose jár szerencsével, mert állandóan saját vágyaikat és szükségleteiket tartják szem előtt. A másik érdekeiben gondolkodj mindig és úgy kérj. Mi a haszna belőle? Mit kap ő, ha segít neked? Mit fog ő kapni

14. Viselkedj úgy, mint egy barát, dolgozz úgy, mint egy kém

Vallj be nekik valamit, ami nem igaz és megnyílnak előtted az emberek. Kezdj vitába, irritáld őket és megnyílnak előtted.

15. Tipord össze az ellenséged, teljesen

Az ellenség, akit nem győztél le teljesen, elegendő erőre tud kapni, hogy ismét hátba szúrjon. Légy kegyetlen.

16. Ne légy állandóan jelen és elérhető

Amiből sok van, értékét veszíti, és amiből kevés van, az igazán értékes lesz. Mint a szerelemmel – az elején a távollét stimulálja a képzelőerőt, majd ez köddé válik, amikor már túl sokat tudunk párunkról. Ha túl elérhető vagy, akkor a hatalmad elszáll.

17. Válj kiszámíthatatlanná és tartsd az embereket bizonytalanságban

Az emberek mindig megpróbálják értelmezni tetteid és az indítékod keresik. Ha kiszámíthatatlan vagy, akkor a te kezedben az irányítás

18. Ne emelj falakat magad köré, mert az elszigetelődés veszélyes

Elvágod az információáramlást és könnyű célponttá válsz. Jobb, ha emberek közt vagy és ők védenek téged az ellenségeidtől. Találj szövetségeseket, építs ki kapcsolatokat, mert társadalmi lények vagyunk. Minél több ismeretséget kötsz, annál könnyebb lesz az élete

19. Tudd, hogy kivel van dolgod és ne sértsd meg a “rossz” embert

Különböztesd meg a farkast a báránytól. Például arrogáns emberrel soha ne állj le, mert időpocséklás. Reménytelenül félénk emberrel se, mert kis darabokat fog belőled kicsipkedni, tehát menekül.

20. Ne kötelezd el magad senkinek

Bolond az, aki mindig állást akar foglalni. Ha fenntartod függetlenséged, akkor mások mesterévé válsz.

21. Játszd meg a butát azért, hogy rátalálj a butára

Öltözz disznónak, hogy meg tudd ölni az oroszlánt.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

22. Használd a megadás technikáját: változtasd gyengeséged erővé

Ne add meg ellenségednek a gyönyört, hogy legyőzött. Add meg magad. Belsőleg kemény maradt de külsőleg formálhatóvá válsz és megadod magad.

Mint amikor a száműzött francia Voltaire Anglia utcáin sétált, ahol épp akkor utálták az összes franciát. Amikor az angolok észrevették fel akarták akasztani. Voltaira így szólt: “Angol urak! Meg szeretnétek ölni, mert francia vagyok, de nem elég büntetés nekem az, hogy nem angol úrként születtem?”

23. Összpontosítsd az erőd

Őrizd erőd és koncentrálj kizárólag a célodra. Ezzel hatalmas előnyre teszel szert, mert a legtöbb ember figyelemelterelésben élnek.

Ha minden lében kanál vagy, akkor semmi sem fog sikerülni. Egy cél legyen a fejedben minden pillanatban és biztos el fogod érni.

24. Légy tökéletes udvaronc

Hízelegj és alakítsad úgy, hogy észre vegyenek. Módosítsad stílusod annak megfelelően, hogy épp kivel van dolgod. Soha ne közvetíts rossz híreket és ne légy túlságosan barátságos. Soha ne kritizáld azokat, akik feletted vannak. Uralkodj érzelmeiden, mindig légy udvarias és légy az öröm forrása.

25. Teremtsd meg magad

Ne hódolj be a társadalmi szerepeknek és ne mások határozzanak meg téged. Kiskorodban szüleid, barátaid, tanáraid alakítottak, de most hatalmadban áll újrateremteni magad, ahogy akarod. Vedd a kezedbe az irányítást és döntsd el te milyen ember akarsz valójában lenni.

26. Tartsd tisztán a kezeid

Ha hatalmat akarsz, akkor viselkedésednek kifogástalannak kell lennie (na wow ez egy cseppet sem stresszel be…) majd folytatja az író, hogy ne kérj elnézést, mert akkor az emberek kétségbe vonják hatalmad. Hm… ezzel egyetértünk? Na, inkább ugorjunk a következő pontra.

27. Használd ki az emberek jóhiszeműségét arra, hogy téged kövessenek

Tarts az embereket bizonytalanságban és fejezd ki magad egyszerűen. Ígérj meg nekik valami nagyot és adj nekik reményt.

28. Bátorsággal cselekedj

A félénkség veszélyes. Mindenki csodálja a bátrat és lenézi a félénket. Ez a hatalom törvénye. Az emberek megérzik, ha félsz és akkor még egy bárányból is oroszlánt csinálsz, aki felfal téged.

29. Tervezd meg egész a végéig

A legtöbb ember túlságosan be van börtönözve a jelen pillanatában ahhoz, hogy tervezni tudjon. Semmit ne tegyél úgy, hogy nem vagy tisztában a következményekkel.

30. Csináld úgy, hogy eredményeid elérése nem volt megerőltető

Titkold el a sok munkát és a trükköket, amiket használtál. Az író szerint, ha elárulod, hogyan jutottál el ahova, akkor az emberek nem fognak rád annyira felnézni… (hm… ezzel nem feltétlen értek egyet, és ti?)

31. Adj választási lehetőségeket

A te szabályaid alapján határozd meg mindig a választási lehetőségeket, így mindegy mit válasszanak, te jól fogsz belőle kijönni.

32. Játssz az emberek fantáziájával

Soha se fedd fel a valóságot, hacsak készen nem állsz arra, hogy az emberek kiábrándulnak.

Például a valóság az, hogy a változás és a siker lassú, fokozatos, nagyon kemény munkát igényel és egy pici szerencsét, egy hatalmas adag önfeláldozást és rengeteg türelmet. Az emberek fantáziájában viszont egy hirtelen átváltozást munka és időbefektetés nélkül tiszta szerencsével mindenfajta önfeláldozás és szenvedés nélkül.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

33. Fedezd fel az emberek gyenge pontját

Ismerd meg az embereket. Miért rajonganak? Mit akarnak? Talán pont te lehetsz az az ember, aki ezt megadja nekik.

34. Viselkedj úgy, mint egy király és királyként fognak kezelni

Ahogy hordozod magad hosszú távon meghatározza hogyan bánnak veled az emberek. Ha magabiztosan viselkedsz, akkor hatalommal rendelkező embernek fognak gondolni és úgy is fognak veled bánni. A magabiztosságot ne keverjük össze az arroganciával. Az arrogancia csak butaság.

35. Bánj jól az idővel

Ha sietsz az úgy hat, mintha nem te irányítanád életed ezért ne siess és mindig tűnj türelmesnek. Az idő nagy hatalom, amit felhasználhatsz, ha másokat megvárattatsz, másokat siettetsz, illetve más ritmusra állítod őket. Mindenki ismeri a 24 órán belül lejáró szuper ajánlatokat, igaz?

36. Amit nem tudsz megszerezni, azt hagyd

Minél több figyelmet szentelsz az ellenségednek, annál erősebbé teszed őket. Egy kis hiba felett suhanj el, mert minél jobban meg akarod javítani, annál nagyobb figyelmet keltesz, hogy hibáztál. Elvégre nincs nagyobb bosszú, mint a feledés.

37. Nyűgözd le az embereket

Látványosságot mindenki szereti és leláncolja érdeklődésünk, igaz? Vizuális segédeszközök kiszínezik egyéniséged és lekötik az emberek figyelmét. A metaforákkal, képekkel és szimbolikus dolgokkal azonosítani tudják magunkat, ezért bőven használd őket.

38. Gondolkodj ahogy akarsz, de viselkedj úgy, mint a többi

Ha lenézed az embereket, akkor előbb utóbb meg fognak érte büntetni. Inkább vegyülj el és ne mutasd soha, hogy te jobb vagy és többet tudsz.

39. Dobd be a csalit, ha halat akarsz fogni

A harag nem segít. Mindig maradj nyugodt és objektív. De ha az ellenséged fel tudod dühíteni, miközben te megőrzöd hideg véred, akkor átveszed a vezetést. Erről a törvényről Richard Branson jutott eszembe. Ő mindig olyan nyugodt és akármennyire is próbálják kibillenteni ebből, sose sikerül nekik. Az utálat és a harag sosem kerülhet felszínre és sose mutathatod. Ezek ugyanis elvágják a lehetőségeid és nincs hatalom lehetőségek nélkül.

40. Vesd meg az ingyen ebédet

Amiért nem kell fizetned az általában nem jó. A legjobb a teljes árat fizetni, mert, ha nem akkor akár defektes is lehet a termék. Senki sem akar egy pénzéhes emberrel együtt dolgozni. Senki se akar egy állandóan alkudozóval sem… igaz? Ne vesztegesd az időd filléreken, mivel semmi se drágább, mint az ingyenes dolgok.

41. Sose lépj egy nagy ember cipőjébe

Ezt ne szó szerint értsük. Habár, ha nagy a cipő, akkor tudjuk milyen kellemetlen benn gyalogolni. A törvény lényege annyi, hogy ne másokat kövess állandóan, hanem légy eredeti és alakítsad ki saját neved és márkád, hisz így fogsz igazán tündöklő utat bejárni.

42. Csapj le a pásztorra és a nyáj szétterjed

Ha gond van, akkor az általában egy személyre vezethető vissza. Ezt az egy személyt kell kiiktatni és minden helyre jön. Mint amikor a farkasok beadták a bárányoknak, hogy ők csak azért olyan vadak, mert a kutyák megőrjítik őket. „Küldjétek el a kutyákat – mondják a farkasok – és meglátjátok be fog állni az örök béke köztünk.” Így a bárányok megszabadulnak a kutyáktól és mindegyikük könnyű áldozatokká vált.

43. Mások szívén és elméjén dolgozz

Mit szeretnek az emberek? Mitől félnek? Ha igazán megismered az embereket és megtanulod, hogy mit szeretnek és mitől félnek akkor erre játszatsz. Viszont próbáld meg figyelmen kívül hagyni érzelmeik és félelmeik és utána semmi esélyed sem lesz befolyásolni őket.

44. Fegyverezd le és bosszantsd fel a tükör technikával

Tartsd tükröd ellenfeled felé és csináld ugyanazt, mint amit ő csinál. Azt az illúziót kelted, hogy osztod az értékrendszerét és ezzel összezavarod őket

45. A változás szükségletét prédikáld, de soha ne változtass sokat egyszerre


Mindenki érti azt, hogy a változás szükséges, de túl sok és nagy változás drámai lehet. Tiszteld a régi módszert is miközben szépen lassan javítasz a dolgokon. Ha egyszerre akarod az embereket beleugrasztani, akkor megijeszted őket, ellenállást fognak mutatni és meggyűlölnek érte

46. Sose tűnj tökéletesnek

Ha jobbnak tűnsz másoknál, az mindig nagyon veszélyes. Az irigység néma ellenségeket teremt. Néha nem árt, ha egy kis defektet is szemlélhetsz magadban. Senki sem szereti a kisebbség érzést.

47. Sose menj tovább a célodnál, tanulj meg megállni

A győzelem pillanata a legveszélyesebb. Ne engedd, hogy a dicsőség a fejedbe szálljon, mert abban a pillanatban veszítettél.

48. Légy folyékony

Ha alakot öltesz és egy látható tervvel rendelkezel, akkor nagyon sebezhetővé válsz. Fogadd el a tényt, hogy semmi sem biztos. Légy olyan, mint a víz és minden megváltozik számodra.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru