Hogyan maradjuk motiváltak?

Mi az élet értelme? Te is felteszed ezt a kérdést? Tudod rá a választ? Miért vagyunk ezen a világon? Miért vagy Te ezen a világon? Mi a célod, a hivatásod? Amíg ezekre a kérdésekre nem tudunk pontos válaszokat adni, addig ne is csodálkozzunk, hogy motiválatlanok vagyunk, lusták vagyunk és sokszor céltalannak érezzük magunk.

Egyik kedves ismerősömmel folytatott beszélgetés során világossá vált, hogy fogalma sincs hogyan vehetné rá magát arra, hogy nekiálljon sportolni. Túlsúlyos volt, magas vérnyomás, itt fájt ott fájt és már 55 éves volt. Ő is, ahogy általában mindenki, pontosan tudta, hogy mit kéne csinálnia. Megkérdeztem tőle, hogy vajon, akkor miért nem áll neki sportolni? Erre azt felelte, hogy „Nem tudom”. Mire én megkérdeztem „Oké, értem, de ha tudnád, akkor mi lenne az?” Mire ő így válaszolt: „Mert lusta vagyok.”

Hölgyeim és Uraim. Lustaság, mint jelenség csak egy esős vasárnap délután létezik. Az életben senki sem lusta, mindössze nincsenek tisztába életük értelmével. Céltalanok. Nincs víziójuk és épp ezért semmi sincs ami inspirálná, motiválná őket. Ezek a személyek sokszor autópilótán vannak. Élnek, csinálják a kötelességük, de ennél sajnos nem gondolkodnak tovább. Amíg nem találják meg az életük „miért”-ét, addig céltalanok lesznek. A kép persze kitisztulhat pár hétre, pár hónapra és önfegyelmük által elkezdhetnek sportolni, de utána ismét alábbhagy a motiváció és visszatérnek a régi kerékvágásba.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Amíg nem úgy ugrik ki az ember minden reggel az ágyból, hogy “Juhé egy újabb nap! De jó, hogy dolgozhatok a jövőmön és a víziómon ma ismét!”, addig hogy is várhatná el, hogy csak szimplán az önfegyelem elég legyen ahhoz, hogy betartsák az élet által felállított szigorú szabályokat?

Félreértés ne essék, az önfegyelem rettentő fontos dolog és azt is, mint egy izmot, minden nap edzeni kell. De életcél, vízió és tisztánlátás nélkül hosszú távon mit sem ér.

Miért vagy Te ezen a világon? Mi a célod, a hivatásod? Hol akarsz lenni 1 év múlva? Hol akarsz lenni 5 év múlva? Mik az álmaid? Mi az, amiért megérné reggelente felkelni? Mit kívánnál magadnak, hogyha 100%-ig biztos lennél benn, hogy meg fogod kapni? Mi az, ami tűzbe hoz téged? Mi a szenvedélyed? Mi az, amire ha rágondolsz, megdobban a szíved? Miért érdemes élned? Miért vagy itt?

Azt tanácsolom, hogy minden nap szánj rá 10 percet. Ülj le, csendesedj el és válaszold meg ezeket a kérdéseket egy papírlapon. Meglátod, idővel elkezd a lelki szemeid előtt kikristályosodni életed értelme, az inspirációd és mind ezekkel együtt a legnagyobb felhajtó erőd. Ha eleget fókuszálsz ezekre, utána nem lesznek önfegyelmi problémáid, mert létrehozol egy jó erős „miért”-et. Tudni fogod, hogy miért csinálod, így már csak a gondolat hajtani fog előre. Vigyázat! – nagyon türelmesnek kell lenned. Személytől függően ez eltarthat pár héttől akár pár hónapig is. Ez a legjobb időbefektetés, amit valaki is tehet saját magáért.

Egy másik nagyon hatékony dolog, amit motivációd fenntartásáért tehetsz, az a céljaid szem elött tartása.

Céljaidnak nagyoknak kell lenniük, mert a kis célok nem fognak megmozgatni, így biztos nem lesz elég lelki erőd önfegyelmet gyakorolni. Ha vonzó, nagy és ambiciózus célokat állítasz fel magadnak, akkor biztos lehetsz benne, hogy meg fogod találni a módját, hogyan légy motivált. Mindig azt mondom, ha a célom a Hold, akkor minimum a csillagok közt végzem. Viszont, ha a célom csak a háztető, akkor lehet fel se tudok állni a fotelból. Az utóbbi lenne az motiváció teljes hiánya.

Fontos! Vigyázz kinek mondod el a céljaid. A legtöbb ember akaratlanul, csupa jó szándékból meg fog próbálni visszatartani és lehúzni. Kinevetni a „nagy“ céljaid miatt. Megpróbálnak elbátortalanítani és úgymond letörni azokat a nagyon erős szarvakat, melyek motiválnak és inspirálnak. Ők nem akarják hogy változz és fejlődj, mert rettentően félnek szereteted elvesztésétől. Ez egy normális emberi reakció.

Ha mindenképp mesélni akarsz a terveidről, céljaidról, akkor keress olyan embereket, akik biztos bátorítani fognak még akkor is, ha a terved nevetséges és irreálisnak tűnik első hallásra.

“Rengeteg ember lesz az életedben, akik pontosan megmondják neked, hogy mit nem tudsz elérni és hogy miért nincs igazad. De ha tényleg hiszel céljaidban, akkor sikeres leszel, mindegy ki mit mond.” / Richard Brandson

De ne feledkezzünk el arról, hogy találd meg a “MIÉRT”-ed minden egyes célodhoz. Az fog tényed majd igazán lázba hozni és energiával ellátni.

„Miért akarod ezeket?“ Mit adnak neked ezek a dolgok szellemileg, testileg, tudatilag? Miért akarod elérni azt a bizonyos célt? Mit fog neked az adni? Miért olyan fontos ez számodra?

Ezekkel légy tisztába és az egész életed nagyobb értelmet nyer ezáltal, így megnő önfegyelmed is.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru