Interjú Marozsák Szabolccsal

Marozsák Szabolcs céges szervezetfejlesztési tanácsadóként több mint 100 céggel dolgozott már együtt. Több mint 5 ezer embernek tartott élő előadásokat, tréningeket, workshop-okat és szemináriumokat az önbizalom-növelés területen.

Köszönjük, hogy velünk tartasz. Normális esetben az interjúimban vállalkozásépítésről és a sikeres vállalkozó szokásairól és tippekről van szó. Továbbá persze marketingről, hogy hogyan értékesíthetjük termékeinket stb.

A mai napon viszont egy nagyon különleges kiadásról van szó, mivel veled ma itt az önbizalomról fogunk beszélgetni. Szabolcs, mikor kezdtél el foglalkozni ezzel a témával, illetve mi késztetett arra, hogy ezzel foglalkozzál?

Kb. 3,5 évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni a témával, most kb. 3 évvel ezelőtt kezdtük el a tényleges kampányokat a weboldal, e-mail-kampányokat, a Facebook-oldalt, a hirdetéseket, akkor kezdtem el írni egy könyvet ebben a témakörben.

Hogy mi is késztetett erre a dologra, körbe néztem a személyes életemből, illetve a környezetemben lévő emberek életéből, láttam, hogy a nők nagy részénél megtalálható egy olyan probléma, amikor az önbizalomhiány egyfajta bizonytalanságba látszódik az életükben, amelyhez már valamiféle külső segítség dukál, és azon keresztül tudják csak megoldani ezt a kérdést.

Én is még csak szociális ember lévén úgy gondoltam, hogy van annyi tapasztalatom, tanultam annyit erről a dologról, hogy belekezdjek egy nagyobb szabású kampányba, amelynek a célja az, hogy a magyar nők általános női önbizalmát javítsuk.

Tehát Te női önbizalom edző vagy.

Igen.

Miért pont a nőket választottad? Miért vagyunk mi a célcsoportod?

Kettő oknál fogva, az egyik ok az, hogy a nők eleve sokkal többet beszélgetnek ezekről a kérdésekről, sokkal nyitottabbak, sokkal inkább megbeszélik ezeket a dolgokat, problémákat, helyzeteket, mint a férfiak.

A második, hogy a nők egy speciális… most már néhány ezer nő, önbizalom edzés után… látom, speciálisan a férfiakhoz képest határozzák meg a saját önbizalmukat. Ha a férfiakkal kapcsolatban rendben van minden, akkor jobban önbizalmuk van, míg hogyha nincs akkor kevésbé ez a férfiakra is valamelyest igaz, nem annyira, nem olyan mértékben, mit a nőkre.

Hogy úgy fogalmazzak a nők sokkal inkább nyúlnak ki a téma iránt, ami egyből látványos is és nyilvánvaló, másik, hogy volt ennek marketing célja is. Hát nem akartam mindenkinek az önbizalomedzője lenni eleve és a marketingbe tudjuk valamennyire szegmentáció mindig sokkal több lehetőséget ad a hatékony marketing tevékenységre.

Sztorizgassunk egy picit. Hol nőttél fel és mi a háttered? Mesélj egy kicsit magadról, hogy mivel foglalkoztál előtte?

Nem volt túl hosszú életutam, mert nagyon fiatal vagyok, 47 éves vagyok egy kis faluban nőttem fel Sátoraljaújhely mellett Rudabányácskán. Utána Sátoraljaújhelyen jártam középiskolába és hát nyilván a középiskola vége felé jöttek ilyen kérdések, hogy mi lesz veled Szabolcs?

Akkor mondtam, hogy ügyvéd nem, orvos nem, hát igazából semmi sem, hát akkor inkább vadászpilóta, mert hát nyilván, mi a második, amit egy fiú kitalál magának, vadászpilóta.

El is mentem Szolnokra, jelentkeztem és nem vettek föl, és akkor mondtam, hogy ha nem vadászpilóta, akkor a kém lenne a másik legjobb, de a kémek, azok a filmekben is mindig meghalnak, nem akarnék meghalni, úgyhogy legyek kémelhárító, mert azok inkább otthon alszanak, azoknak biztos jobb, mint a kémeknek.

Jelentkeztem is kémelhárítónak, hogy finoman fogalmazzak, fel is vettek és felajánlották, hogy mennyek ki Moszkvába tanulni és az általános ellenkezés ellenére, amit a családomból ez kihozott én elmentem Moszkvába, katonai főiskolára, határőr tiszt szakra tanulni.

De hát közbejött a változás óriási szele, hogy megváltozott a rendszer és már nem Moszkva, hanem Washington lett a kedvenc és Moszkvát ott kellett hagyni.

Haza kellett jönni keresztbe törve a szép moszkvai karriert, itt újra kellet elkezdenem a főiskolát, végül el is végeztem a katonai főiskolát, majd a Ferihegyre kerültem, Ferihegy 2-nek voltam a biztonságáért felelős tisztje, le is szereltem, 5 éven keresztül tanultam, hogy 1 évig dolgozhassak.

Le is szereltem és akkor jött a 90-es évek eleje. Amikor itt nagyon forrt a világ és új, és új dolgok jöttek be. Akkor egy menő dolog volt a fejvadászat, és egy fejvadász cég meg is keresett engem, hogy legyek fejvadász.

Elkezdtem fejvadászként dolgozni, kb. másfél évig dolgoztam fejvadászként. Amíg meg nem keresett egy nagy amerikai tanácsadó cég, hogy legyek a szervezetfejlesztési tanácsadó náluk.

Kifejezetten nagy cégekkel, mint a MAHART, mentőszolgálat, ilyenekkel foglalkoztam Magyarországon. Külföldiekkel is sokat dolgoztunk. Aztán én magam létrehoztam a saját tanácsadó cégemet. Kb. egy évig dolgoztam kint Dániában is, mint tanácsadó.

Hazajöttem itt aztán belekerültem a politikába, az 5. kerületbe lettem önkormányzati képviselő. Majd kiléptem ebből az egész sztoriból és saját cégemet működtettem. Létrehoztunk egy CLM Rendszert, amit bevezettünk 50 cégbe, majd csak marketinggel kezdtünk el foglalkozni, a szervezetfejlesztést otthagyva.

Majd sikerdíj alapú marketinggel foglalkoztunk, majd elkezdtünk az online marketinggel foglalkozni, amikor már igazán volt annyi weboldal, meg volt értelme kiküldeni e-mailcímekre e-maileket, majd bejött a Facebook.

Akkor megint váltás történt, most az ügyfélgyár nevű cégem végzi ezt az online marketingtevékenységet, ami teljes körűen végzünk cégeknek, na, ez a cég működteti a női önbizalomedzőnek is a teljes körű marketing és online marketing tevékenységét.

Közben elváltam, született egy lányom a válás előtt, 17 éves lesz nemsokára. Rengeteg ilyen dolog történt, nincs nagyon rá lehetőség, hogy bemutassam mi minden zajlott.

Az ügyfélgyárat, azt párhuzamban csinálod az önbizalom tréningekkel?

Igen, igen, igen, az ügyfélgyár az egy teljes körű online marketing ügynökség, hosszútávon dolgozunk cégeknek, kiszervezzük tőlük a munkát, általában mi kezdeményezzük, és mi működtetjük a marketing tevékenységet és minden technikai és tartalmi fejlesztési részt mi csinálunk a cégeknek. Az egyik ügyfelünk az önbizalomedzés, mint olyan tevékenység.

Szuper jól hangzik. Kanyarodjunk vissza egy kicsit vissza az önbizalomra. Mit jelent az, hogy önbizalom? Annyira sokat lehet manapság hallani róla. Van egy fogalom, vagy egy leírás arról, hogy pontosan mit jelent az, hogy önbizalom? Van e, egy megfogalmazása, egy definíciója annak, hogy önbizalom?

Igen, én kettőt használok, a rengetegnek tűnő definíció közül. Ami hosszabb az az, hogy az önbizalom az ember hite abban a képességében, hogy úgy tud élni, ahogy szeretne.

A másik, rövidebb, amit használok, hogy az a jó érzés, amikor az ember úgy él, ahogy szeretne. Mert az, hogy hiszek magamban és egyéb, kicsit általános, nem nagyon használható definíció. Meg egyensúlyban vagyok magammal, meg nagyon sok olyan definíciószerű dolgot mondanak el pl. az előadásokon, amiket tartok arról, hogy mi is az önbizalom és miért nincs valakinek önbizalma és mégis, hogyan lehetne helyreállítani valakinek az önbizalmát.

Jellemző az önbizalom szó definíciójára, mint minden más szó definíciójára, hogy az emberek igazából nem tudják meghatározni a szavak meghatározását.

Igazából az emberek döntő többsége az ideje nagy részében úgy használ szavakat, hogy valójában nem tudja mit jelent a szó pontosan. Van egy benyomása róla és mikor megkérdezik, hogy a pontosan mit jelent írd már körbe, akkor igazán nem tudja ezt meghatározni.

Ez általánosan jellemző dolog az egész világon, az embereknek a tudására, saját maguk illetve a világ dolgaival kapcsolatban. Az önbizalmat úgy fogalmaznám én meg, hogy akkor érzi az ember, hogy van önbizalma, mikor úgy él, ahogy szeretne.

Ezt nagyon szépen megfogalmaztad, mert igazad van abba, hogy az önbizalom szót már közhelyként használják és a legtöbb ember igazából nem tudja, hogy hogy érzi magát az ember, amikor nincs, vagy, hogy érzi magát az ember, amikor van és helyén van. Ez egy nagyon jó megfogalmazás, hogy úgy élni, ahogy te akarsz és közben jól érezni magad. Nem félelemben élni állandóan. Amúgy a self-esteem azaz önbecsülés a self-confidence, pedig az önbizalom. Mi a kettő között a különbség, tehát az önbecsülés és az önbizalom között?

Megint egy szóba botlottunk bele, mi az, hogy önbecsülés? Az önbecsülés az azt jelenti, hogy az ember betartja a saját magának tett ígéreteit. Mert ha megígérem neked, hogy ma 11 órakor ott vagyok a skype-nál és beszélünk, és ha nem vagyok ott a skype-nál 11 órakor és nem beszélünk, akkor hiába ígérted meg magad én megígértem neked, de ugyanakkor magamnak is megígértem, hogy ott leszek a skype-nál.

Ha nem tartom, be a saját magamnak tett ígéreteket az azt jelenti, hogy a másoknak tett ígéreteket se tartom be, csak magamnak olyan ígéreteim is vannak, amelyeket másoknak nem kellett megígérni. Megígérem magamnak, hogy egy héten csak egy süteményt fogok megenni és hármat eszek, az azt jelenti, hogy magammal kapcsolatban nem tartottam be az ígéretemet.

Az önbecsülés, ahogyan az ember lerombolja magát tulajdonképpen egyedüli, de zseniálisan egyszerű módja annak, hogy egy ember hogyan kerülhet rossz állapotba, az, hogyha kitalálja, hogy mit akar csinálni, majd nem csinálja vagy mást csinál. Abban a pillanatban saját magát leértékeli azzal, hogy már erre sem vagyok képes.

Ez az önbecsülés, ami ha visszatérünk az önbizalom definíciójára a hit a képességében, hogy úgy fog élni, ahogy szeretne, erre mindenkinek van képessége, de hite azáltal nincsen a képességében, hogy hisz e, mert ha már többször nem teljesítette a saját magának tett ígéretet abban a pillanatban elkezd nem hinni abban, hogy ő képes lesz úgy élni, ahogy szeretne.

Igazából 2 évig tartott, mire nekem egyáltalán leesett ez a gondolat, hogy az önbizalom azaz, hogy valaki bízik magában. Megkérem egy előadáson, hogy emelje fel a kezét, aki bízik magában, az az, hogy Ő be fogja tartani azokat a dogokat, amiket megígér másoknak és magának. Hányan teszik fel a kezüket, mondjuk 100-ból?

Valószínűleg kevesen.

Nagyon kevesen teszik fel a kezüket, hiszen az emberek fejében nincs tudatosítva, az, hogy ez ilyen egyszerű. Ha én magamban nem bízok, akkor mitől lenne önbizalmam. Mitől bízik ma valaki magában?

Attól bízik magában, hogy tudja, hogy betartja azt, amit ígért. Ha már pedig lemegyek futni minden második nap 10 km-t, ha már pedig eldöntöttem, hogy nem fogom ezt csinálni, hanem azt fogom, ezekkel a dolgokkal károsítják az emberek meg saját magukat, többek között azért, mert hülyeséget, vagy irreális dolgokat ígérnek meg maguknak.

Vagy nem ígérnek meg semmit ezáltal is ugyanúgy nem lesz önbizalma, hiszen nem csinál semmit, ugyanazt az eredményt éri el, hogy nem biztos magában, azért mert az emberek nem csinálnak valamit, mert nem biztosak abban, hogy Ők képesek ezeket a dolgokat megcsinálni.

Az inaktivitásnak a tévénézéses, borozós meg mindenes inaktivitásnak az alapja az, hogy Ő nem tűz ki célt, nem tűz ki feladatot, mert úgy is tudja, hogy nem tudja megcsinálni azt. Már odáig jutott le, hogy már az önbizalma, magába való hite olyan alacsony, hiszen már annyiszor bebizonyította magának, hogy nem volt rá képes, hogy megvalósítsa, hogy egy újabb kudarcot már nem akar, inkább már ki se teszek semmilyen célt magamnak.

Ha már itt tartunk, akkor mik az önbizalom növelés alapelvei? Te tudnál párat nekünk mondani?

Az első alapelve az, hogy az ember vagy szakítsa meg, vagy próbálja meg kezelni azokat az embereket a környezetében, akik neki róla rosszat mondanak. Ebben a legnehezebb az, hogy az emberek nem veszik észre, hogy valaki rosszat mondva beléjük rúg.

Ez számomra egy teljesen nehezen felfogható dolog volt, de aztán hozzászoktam a gondolathoz, hogy az emberek nem veszik észre, hogy őket nyíltan kritizálják, hogy nyíltan leértékelik, és hajlamosak átvenni a leértékeltséget és hajlamosak átvenni ezt a kritikát és saját magukra igaznak veszik át. Azt vettem észre, hogy egy ember abban a dologban tartja magát rossznak, amellyel kapcsolatban őt leértékelték.

Ha engem soha nem értékelnének le abban, hogy hogy futok, akkor jónak gondolnám magamat. De ez egy alapelv, hogy egyáltalán azoktól az emberektől megmentsük azt a szegény embert, aki ott fuldoklik abban, hogy igazából nem boldog, hogy olyan embereket távolítson el a környezetéből, akik őt bántják.

Egy fedezze föl, hogy mi az, hogy bántás, majd nézzen szembe azzal, hogy ez egy bántás. Harmadik érje el, hogy azzal az emberrel ne legyen kommunikációban, ha megerősödik és képes lesz visszafelé is normálisan kommunikálni a bántó ember felé, akkor újra felveheti vele a kapcsolatot. Szerintem ez az egyik legfőbb alapelv.

Másik alapelv, hogy az ember tudja, hogy mit szeretne elérni, hiszen az önbizalom definíciója az, hogy úgy él, ahogy szeretne, tehát akkor a hogy szeretné eléri kérdésre a feltett kérdések 92,99%-ában semmilyen válasz nincsen szinte a maradék válaszban pedig sablonos, egyszerű nem túl szofisztikált válaszokat kap egy önbizalom edző általában.

A következő alapelv, hogy az embernek különféle életterületei vannak, tehát az élet nem egy nagy gombolyag, amelyben futnak a cérnák és nem tudni, hogy mi mihez kapcsolódik.

Vannak igenis különféle életterületek, amelyeket meg lehet határozni, és a különböző életterületeknek is vannak alterületei, amelyeket meg lehet határozni és mindegyik területnek és alterületnek meg lehet határozni egy ideális képét, hogy Ő hogy szeretne élni azzal a dologgal kapcsolatban.

Ha ezek nincsenek meghatározva nem meghatározható a hozzájuk vezető lépéssor. Ha nincs meghatározva hozzájuk vezető lépéssor, az azt jelenti, hogy nem lehet boldog, hiszen megbeszéltük, hogy a boldogság az, amikor valaki halad egy vágyott állapot elérésébe és lépéseket tesz.

Ha ezek a lépések nincsenek a naptárjában beírva és konkrétan időponthoz kötve és tevékenységhez kötve, akkor az esély a boldogságra annyi, mint egy bálnának arra, hogy kijöjjön a tenger-partra és megtanuljon programozni. Egyik alapvető erkölcsi szabály, hogy olyan dolgokat tegyél más emberekkel szemben, amelyeket elvársz, hogy ők is megtegyenek veled kapcsolatban.

Ez már az egyiptomi halottas könyven is benne van, nem olvastam, csak hallottam, hogy mondta valaki, hogy ez benne van. Az emberek döntő többségének nincsen ilyen felfogása, nem elemzi az életét, nem gondolja végig, hogy most mit tettem.

A párommal minden este úgy fekszünk le, hogy azt mondjuk, hogy oké, na, nézzük, mi az, ami olyat csináltam, amit nem szeretnék, hogyha valaki velem szemben csinálta volna ma. Pl. igen a Zolinak azt mondtam, hogy pedig nem azt kellett volna. Jó az a tettem érte egy dolgot, nézzük meg, hogy a Zolival mikor tudok beszélni és beírom, a naptáramba mit fogok kb. neki mondani és mikor fogom ezt a dolgot megbeszélni vele.

Kettő, láttam, hogy valaki hibázott és én nem tettem semmit annak érdekében, hogy ne hibázzon, vagy ha hibázott, akkor ne adtam volna tudtára, hogy akkor látom, hogy hibázott és javaslom, hogy ne hibázzon még egyszer. Ez mindig tetten érhető, hogy az ember egy napon belül emlékszik és a naptáramba ugyanúgy beírom, hogy akkor mikor fogom ezt a dolgot megbeszélni és hogyan.

Mert az megfigyelhető dolog, hogy ha az ember hagyja, hogy mások olyan dolgokat csináljanak, amelyek nem túl előnyösek a környezetükre nézve, előbb-utóbb ha nem teszek bármit is ez ellen, akkor előbb utóbb én is bele fogok kerülni ebbe a problémába, és előbb-utóbb én is elkezdek ilyeneket elkövetni. Ezt tapasztaltam az életem során tehát tanultam is meg nagyon sok ilyen szabály van, ezt tapasztalom, hogy ez így van.

Ezt is meg akarom akadályozni még aznapon belül, hogy ne süllyedjek bele az inaktivitásba, tisztán álljak a magam lelki szeme előtt, hogy igen megtettem mindent, amit csak lehetett, mert ez az alapja mindennek. Az önbecsülés az alapja mindennek. Ha nincs önbecsülés, akkor aktivitás sincs, akkor boldogság sincs, akkor önbizalom sincs pénz, sincs, nő sincs, paripa sincs, fegyver sincs, pasi sincs és semmi sincs.

Ha már itt tartunk, akkor egy érdekes kérdés következik. Mivel neked ebbe nagy tapasztalatod van, mik a leggyakrabban előforduló problémák, a tréningjeiden? Mivel nincsenek megelégedve? Mi a magyar nők 3 top legnagyobb problémája és elégedetlenségének az oka?

Az első 3 amit vegyünk 1-nek, az hogyha nincs pasija egy nőnek, ha van pasija, de nem olyan, a harmadik a legnagyobb…. Akkor az első 4 az legyen… az első egy az legyen 4, nincs pasija, 2 van pasija, de nem olyan, amilyennek kéne legyen, 3 el akarna már szakadni a pasijától, de még nem tud, 4 a pasi otthagyta.

Ez a problémák szerintem alapján, még kettőt fel szeretnék sorolni. Az egyik az, hogy nincs ideje és pénze arra, hogy saját magával foglalkozzon, nem képes arra, hogy elegendő időt és pénzt szánjon arra, hogy kényeztesse magát. Ez a párkapcsolati, a saját maga kényeztetése, és a saját magával való foglalkozásra szánt idő és pénz mennyisége.

Azért tudok ilyen nagy szájjal beszélni, mert a női önbizalomedző oldalamon kifejlesztettünk 3 évvel ezelőtt egy alkalmazást, ez egy női önbizalom teszt tulajdonképpen 46 kérdéssel bontja fel egy nőnek az életét. Minden egyes kérdésre 1-10-ig tartó skálán tudja meghatározni, hogy most Ő éppen azzal a dologgal kapcsolatban, hogy él, hogy érzi magát.

Több mint 30 ezer hölgy kitöltötte ezt a tesztet úgy, hogy megad magáról olyan alapadatokat, mint neve, telefonszáma, e-mailcíme, melyik évben születetett, hány gyereke van, milyen párkapcsolati állapotban van, mi a legmagasabb iskolai végzettsége és milyen beosztásban dolgozik. Ezeket megadja magáról, 30 ezer hölgy 3 év alatt kitöltötte ezt a tesztet.

Azért ez már ad… hogyha 10%-os hibahatárral dolgozunk akkor is egy nagyon pontos képet ad arról, hogy ma a hölgyek hogyan gondolkoznak az életükről és nyilván szociológiai szoftverek segítségével ki is fogjuk elemezni ezt az egész kérdéskört. Ez lesz a következő könyvem alapja, hogy milyen önbizalom típusok vannak a nők körében.

Ebből a 30 ezres adatbázisból mi már látjuk, hogy melyik életterületen van probléma. Ezek azok az életterületek amikről, beszélünk, három fő életterület látszik kibontakozódni, mert hogyha megnézzük, hogy az összes 30 ezer hölgy mind a 46 kérdésre adott válaszainak az átlaga az mennyi, azaz 1-10-ig tízből hányast adnak maguknak arra, éppen hogy élnek, azaz milyen az önbizalmuk, akkor arról tudok beszámolni, hogy 5,2 az, amit meghatároz ez a 30 ezer adat.

Mikor jön ki ez a könyved? Mikor van tervben?

Vagy az év végén, vagy a jövő év elején.

Ebben benne lesz ez a statisztika is, amit ebből Ti meg tudtatok állapítani? Nagyon érdekesen hangzik. Említetted ezt tesztet, esetleg, ha a hallgatók ezt ki szeretnék tölteni, akkor ezt hol tehetik meg?

www.onbizalomedzo.hu weboldal, ahol ott van a női önbizalom teszt és ezt ki lehet tölteni.

Ha hiszed, ha nem épp tegnap láttam egy szuper szarkasztikus videót ezzel kapcsolatban, hogy milyen a tökéletes nő a médiában. Azt figurázta ki, hogy mennyire a külsőségekre koncentrálódik a tökéletes nőnek a leírása. A nő milyen tanult, intelligens, segítőkész, szeretetre képes, jó adó, vicces, értékes, és hogy milyen ember, ezek a tulajdonságai már végül is mindegy, mert azt vettem észre, hogy a mai társadalmat az nem érdekli.

Nem az emberek többségének a véleményéhez kell a saját magunk véleményét igazítanunk, hiszen minden ember – hogy egy nagy farizeussággal éljek minden ember egyedi és más – ezért nem indulhatunk ki abból, hogy a Győzikével mi van, és ki olvassa a Tibiatya blogot, és ki olvassa a Napiszart, mert ha ebből indulunk ki, hogy a többség mit csinál, akkor nekem nem tetszik az, amit a többség csinál.

De a többség véleményére alapozni, hogy csak a jól kinéző csajok az értékesek, mert a férfiakat nem érdekli, hogy a csaj okos e vagy nem, a lényeg, hogy jó legyen a segge, ez is egy szarkasztikus és, leértékelő, és sehova se vezető dolog. Még azt is merem mondani, hogy kirekesztő dolog, csak az a célja, hogy a nők és a férfiak között viszályt szítson.

Épp elég viszály van a nők és a férfiak között, mert más értékek mentén, más célok irányába hatnak, azoknak az egyeztetése is elég nehéz a mindennapos életben, nemhogy ha még valaki elkezdi szítani a tüzet kettőjük között. A férfiak mindig csak a cicababákra hajtanak, ez nevetséges és szerintem önmagában lealacsonyít.

Az az ember, aki elkezdte azt a videót, nem láttam, csak abból ítélem meg, amit Te mondtál, saját magát kicsinyli le, az ő látásmódját kicsinyli le. Annak az embernek az életérzése milyen, aki felvet egy ilyen témát, hogy bezzeg a pasiknak csak a szép nők tetszenek.

Végül is ez egy univerzális probléma sok helyen, mert a folyóiratokba, meg a tévébe mindenhol ezt látja az ember, ezt kapja vissza és ez nekem is feltűnt, hogy habár a külső nagyon-nagyon fontos, de a mai világban túlságosan rákoncentrálnak arra a nők, hogy szépen nézzenek ki, míg elhanyagolják a belső értékeiket.

Tehát példának okáért most volt itt nálam az egyik kedves barátnőm, aki az első 10 percben kb. ötször mondta, hogy ú nézd meg nagy a hasam, le kell fogynom, és 10 perc után mondtam neki, hogy most már fejezd be, nagyon jól nézel ki úgy, ahogy vagy próbálj meg kevesebbet koncentrálni arra, hogy hogy nézel ki és többet arra, hogy mi van a fejedben.

Én erre gondoltam, sok nő azzal van elfoglalva, hogy néz ki, hogy áll a haja, hogy áll a sminkje ez nagyon fontos, mert mint tudjuk a férfiak vizuális típusok és a nők is úgy jobban érzik magukat, de úgy érzem, hogy néha viszont elfelejtik azt, hogy a belső értékek, azok is épp ugyanolyan fontosak és sokszor háttérbe szorulnak.

Ki felejti el? Én ezt nem írom alá, hogy elfelejtik az emberek a belső értékeket, vagy akkor lehet, hogy én vagyok rossz helyen. Én azt gondolom, hogy a belső értékek legalább annyira fontosak, mint a külső értékek. A belső értékek kisugárzódnak egy ember külsejére, tehát akinek nincsenek belső értékei, nem hiszem, hogy jól néz ki.

Valamiféle tipizálás, hogy hosszú szőke haj, ezeket át tudják venni, de ettől a szépség nem csak annyi, hogy kemény a feneke, vagy nem kemény, nagy a hasa vagy nem nagy a hasa, szép a szája vagy nem szép a szája. Sosem értettem ezt a kérdést, mert nem értem, hogy mi az, hogy nem koncentrálnak a belső értékekre, hát az ember belső értékei az EMBER.

Ez olyan, mint amikor azt mondja valaki, hogy az én lelkem, nincs lelke, valaki a LÉLEK. Érted? Félredefiniálások vannak ebben a dologban. Azt gondolom, amilyen az ember belül. Honnan tudjuk, hogy milyen belül? Abból látszik, hogy egy ember milyen belül, milyen értékei vannak, hogy mennyire képes olyan döntéseket hozni, és olyan cselekedeteket végrehajtani, ami számára és minél több ember számára pozitívan jön le, több embert segít, mint több embert hátráltat.

Az, hogy én okos vagyok, vagy nem vagyok okos, abból derül ki, hogy több embernek hozok jót az életébe, mint rosszat kevesebb embernek. Én jó szívű vagyok. Az csak abból látszik, hogy én jószívű vagyok vagy nem, hogy több embernek hozok jót az életébe, mint rosszat. Érted? Lehet itt lovagolni a szavakon, meg a mondatokon, de az ember cselekedeteit viszonylag egyszerűen meg lehet ítélni abból, hogy amit tesz az hány embernek okoz jót és hány embernek okoz rosszat.

Szerinted milyen szerepet játszik az önszeretet és az elfogadás az önbizalommal kapcsolatban?

Az ember akkor szereti magát, amikor eléri azokat a célokat, amiket kitűzött maga elé, amikor nem éri el, akkor nem szereti magát. Akkor boldog, amikor eléri a céljait, akkor szereti magát, akkor szeret mindenkit, amikor nem éri el akkor utál mindenkit és nem szereti magát.

Ez így egy kicsit veszélyesnek hangzik, mert pl. ha én kitűzök egy célt magam elé és mondjuk nem érem el attól függetlenül az fontos, hogy végül szeressem magamat.

Fontos, de ettől függetlenül azt látom, hogy az ember akkor szereti magát, amikor eléri azt az állapotot, amit el akar érni. Abban a pillanatban kis mértékben, vagy nagyon kis mértékben, de nem szereti annyira magát, ha nem sikeres a saját boldogságának a létrehozásában.

Még mielőtt lezárnánk, az interjút kaphatnánk tőled egy könyv- és egy filmajánlást ebben a témában?

Nagyon sok kedvenc filmem van, az egyik kedvencem a Ha eljön Joe Black.

És a könyvajánlás?

Egy olyan könyvre gondoltam, amit középiskolában olvastam, a Vörös és Fekete könyv. Azért érdekes, mert ebből a szempontból senki sem gondolta végig ezt a kérdést. Stendhaltól a Vörös és Fekete, középiskolában kötelező olvasmány volt szerintem az egy jópofa könyv, ha valaki ilyen szempontból akarná végig gondolni az önbizalom kérdését.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru