Miért olyan nehéz a vállalkozásindítás?! – A szomorú igazság

Mostanában egyre többet gondolkodom azon, hogy miért esik annyira nehezére olyan sok embernek a vállalkozásindítás.

Persze a saját példámból is kiindulva elgondolkodtam rajta, hogy vajon tényleg helyes irányba tartok-e, hogy a vállalkozás az tényleg nekem való-e, és hogy mi az, amit én nehéznek találok.

Nem csak a vállalkozásindítással, hanem a vállalkozás vezetésével is egyaránt. Pont azért ugye a mai téma, hogy miért annyira nehéz beindítani egy profitot termelő céget.

Vállalkozást létrehozni mindenki tud, de azzal a vállalkozással egy idő után profitot termelni, már egy abszolút másik kategória. Elhoztam pár pontot, amelyek gyakori problémák a mai világban, olyan emberek körében, akik vállalkozást szeretnének indítani.

Manapság mindenki vállalkozó akar lenni ez divat manapság. Sok huszonéves mondja “hú én vállalkozó akarok lenni, mert az olyan menő, mert ez, meg ez, meg ez a mentorom és az tök jó. Mert akkor szabad leszek, meg független leszek”.

Igazából azonban, nem tudják, hogy

  1. Mit jelent a szó
  2. Milyen mennyiségű munka és mennyi csalódás áll a szó mögött.

Persze ezzel nincsen semmi probléma! A fiataloknak igenis, hogy ambiciózusnak kell lenniük és habár biztos rengeteg ember van, aki a másik hibáiból is ugyanúgy tud tanulni, az ember, saját meglátásom szerint, hatékonyan a legjobban a saját hibáiból tud tanulni.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Mindig arra biztatom a fiatalokat is, hogy most van idő, hogy hibázz, úgyhogy minél többet hibázol – és persze abból tanulsz – annál sikeresebb leszel a későbbiekben.

Mindenki hallja ezt a klisét: „Ha már család van, ott vannak a gyerekek, akkor is lehet hibázni, de akkor nem csak a saját egzisztenciádat fogod kockáztatni, hanem a gyermekedét is, a párodét is. És ez bizony rettentő sok embert visszatart attól, hogy rizikókba belemenjen, hogy kockáztasson.

Ettől a pillanattól fogva vállalkozásnak az esélye már teljesen ki van csukva.

Ha mindent az alapjairól akarsz kiépíteni, akkor vállalni kell rizikókat, ezért a kudarcoknak a száma megnövekszik.

1. Célcsoport

Te tudod ki a célcsoportod?

Sokan nem tudják, hogy ki a célcsoport és úgy gondolják, hogy itt az a tök jó szolgáltatás, vagy az a tök jó termék és ezt én mindenkinek fel akarom kínálni.

Ez az egyik legnagyobb hiba. A vállalkozásindítás a célcsoport meghatározásával kell, hogy kezdődjön. Itt fut nagyon sokszor félre egy vállalkozás…

…mindenkinek eladni nem lehet, ugyanúgy ahogy mindenkit boldoggá tenni sem lehet.

2. Tanulás, fejlődés, önfejlesztés

Sokan rögtön beleugranak egy cégindításba és ott benn akarják majd kudarcok által megtanulni mindazt, amit kell.

Ez szép és jó és persze ez is hozzátartozik a vállalkozásindításhoz, de szerintem előtte, közbe, és utána fontos az, hogy az ember fejlessze magát.

Utána kell nézni, ezért rá kell fordítani az időt, el kell menni könyvtárba, meg kell rendelni a könyveket, el kell végezni egy tanfolyamot, vagy esetleg be kell ülni ismét egy iskolapadba és ezeket mind-mind megtanulni.

tanulás - félelmeink legyőzése

De persze azaz egy kivételes ember! Mert ő otthagyta az egyetemet, mert túl okos volt és most már egy billiárdos, milliárdos szuper vezető és gazdag ember. Ez egy kivétel! Tudjátok, hogy mit mondanak a kivételekről? Senkit nem érdekel!

Mint például mindenki ismeri a barátjának az ismerősének a nagyanyjának az ismerősét, aki 100 éves koráig dohányzott, alkoholt ivott és egészséges volt. Ez egy kivétel és senkit nem érdekel.

A nagy igazság az, hogyha alkoholizálsz és dohányzol, akkor valószínűleg hamarabb meghalsz, ennyi. Mindig az átlaghoz kell magunkat mérni. Miért? Mert hogyha állandóan kivételekhez hasonlítjuk magunkat, akkor majd mi is azt hisszük, hogy mi leszünk a következő Steve Jobs vagy majd mi leszünk a következő Bill Gates, mert csak egy tök jó ötletre van szükségünk, és nekünk nem is kell magunkat felkészíteni.

Állítólag Bill Gates 12 évesen kezdett el tanulni IT-t és reggeltől estig a szobájában ült nem ment sehova és ő tanult, tanult, tanult, mint egy félőrült. Nem csak azt, amit az iskolában tanítottak, hanem extrán még hozzá.

3. Idő

Az időt a pénzzel szeretném összekapcsolni, ami rettentően kényes téma szerintem. Sokan abból indulnak ki, ami nincs. Tehát ez a hiánynézetük van.

“Nekem nincs időm, nekem nincs pénzem, nekem nincs rá lehetőségem.”

És ez a szomorú igazság a vállalkozásindításról, hogy rettentő sok időbe kerül az elején, és ez egy exponenciális módom működik.

Az elején éveket bele kell fektetni a kemény munkába, elég sok pénzt is nagy valószínűséggel. Persze vannak erre is különböző megoldások. Majd exponenciálisan megugrik ez a befektetett idő és pénz.

Ekkor történik, amit már régebben említettem az overnight success, amikor az egyik pillanatról a másikra sikeres lesz és gazdag lesz, vagy profitot kezd termelni a cége.

Az embereknek türelmesnek kell lenniük és meg kell érteniük, hogy egy jó vállalkozást kiépíteni egy stabil, profitot termelő vállalkozást kiépíteni, ami tényleg igaz értékekre épül nem hónapok kérdése és sokan esnek ebbe a hibába.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Sok e-mailt kapok tőletek, amit nagyon-nagyon szépen köszönök és rettentő nagy örömmel szoktam őket mindig olvasni. Sokan említitek, hogy fel akartok mondani a munkahelyemen és vállalkozásba akartok kezdeni és már van is egy ötlet, és ha most felmondtok, akkor van 3 hónap, hogy a vállalkozás pénzt termeljen, mert addig van rá pénzügyi fedezet.

Ez mind szép és jó és tök jó ambiciózus célok, de az esetek 90%-ban ez sajnos nem így működik. Főleg azért, mert általában még nincs meglévő vállalkozás se és sok esetben termék se…

Épp ezért rengeteg más most már sikeres vállalkozó szokta javasolni, hogy a munka mellett kell elkezdeni szépen lassan a vállalkozást önfejlesztéssel, próbálkozásokkal el kell kezdeni kiépíteni. És párhuzamosan kell kiépíteni a vállalkozást, hogyha a pénz persze probléma.

Mert aztán vannak olyan emberek is, akik azt mondják, hogy a pénz nem probléma, vannak millióim belenyomni a marketingbe, vannak millióim ahhoz, hogy én most hónapokig gondtalanul éjek.

Természetesen nem róluk van szó. Fontos azzal tisztába lenni, hogy egy vállalkozásindítás időbe kerül és türelmesnek kell lennünk. Nagy tévhit, hogy amikor elkezded az üzletet, akkor a pénz csak úgy elkezd beáramlani. Ez a legtöbb esetben nem így van.

Mi a vállalkozásunkkal az első két évben veszteséget termeltünk és a harmadik évben jött ki egy pozitív szám. Ami sok mindennek betudható, és csak azért, mert ez nekünk így sikerült ez nem azt jelenti, hogy mások is ugyanígy vannak vele.

Van, akinek tényleg annyira jó a terméke vagy a szolgáltatása, vagy annyira jó eladó, vagy olyan belevaló, vagy olyan nagyban tud gondolkodni, vagy született eladó, hogy már az első hónapba több millió forintot termel. De a magamfajta halandóknak bizony kemény munkával és tanulással jár az, hogy egy vállalkozást el tudjon indítani.

4. Mindent nekem kell csinálni, ha jól akarom!

time management, időgazdálkodás

A kezdő vállalkozók gyakran beleesnek abba a hibába, hogy mindent maguk akarnak csinálni, és semmit sem hajlandóak ledelegálni. Erről én rengeteget olvasok és ennek végül is van egy hátulütője is. Mivel az elején tényleg jó mindent kitanulni, és ha már jól ismered a tevékenységeket, akkor utána már le lehet delegálni.

Például így voltam a marketinggel is. Én az elején elég sokat tanultam hónapokig az online marketingről, amíg végre le tudtam delegálni a Facebook marketingemet szakértő embereknek, mert mindenre egyszerűen az embernek nincsen ideje. Ezt el kell fogadni.

De azért mondtam, hogy az elején jó mindent egy picit magad csinálni, egy picit megtanulni, mert bizony manapság a szolgáltató cégeket nem lehet annyira komolyan venni. Sok az átcseszés, hogyha látják, hogy abszolút, de nem értesz hozzá. Persze tisztelet a kivételnek.

Ha tudod, hogy miről van szó, akkor nemcsak nehezebb téged átcseszni, hanem jobban tudod őket irányítani. Inkább itt ezen van a hangsúly, ha vállalkozást építesz ki, akkor tudnod kell az elején minden kis részletét a vállalkozásodnak.

Mi hogyan működik?

Ha majd azt egy idő után ledelegálod és le kell delegálni!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru