15 különbség a gazdag és szegény gondolkodásmódban A la T. Harv Eker.

T. Harv Eker egy amerikai üzletember, milliomos, író és motivációs előadó. Ő a Milliomos elme titkai című könyv szerzője. Gazdag gondolkodásmódot tanít és világszerte híres szemináriumokat hozott létre. Ő igazán jó tippeket ad ahhoz, hogyan szabadulj meg a szegény gondolkodásmódtól.

Az első lépés ahhoz, hogy úgy gondolkozzunk, mint egy gazdag ember az, hogy megtudjuk, hogy miket gondolnak a gazdag emberek, majd magunkévá tesszük ezeket a gondolatokat. Eldönthetjük, hogy oly módon gondolkozzunk, hogy az támogassa boldogságunk és az életben való sikerünk vagy épp hátráltassa azt. Itt van jó pár gondolat. Vizsgáld meg, melyiket szoktad te gondolni és úgy alakítsad gondolataid.

Gazdag gondolat: Én formálom a jövőm.

Szegény gondolat: Az élet határozza meg sorsom.

Tisztában vagy vele, hogy te vagy a felelős vagy mindig másokat okolsz a gondjaidért? Amire fokuszálsz, az megnövekszik. Sokat panaszkodsz és „szarmágnessé” válsz általa? Fontos neked a pénzt vagy inkább nem fontos? Ha azt állítod, hogy nem fontos akkor biztos nagyon szegény vagy anyagilag… próbáld azt mondani a szerelmednek, hogy nem fontos számodra. Szerinted mennyi ideig fog veled maradni? Az emberek panaszkodnak, másokat hibáztatnak és számukra teljesen logikusan érvelnek, miért tartanak ott ahol… Áldozatot játszanak. Miért? Mert úgy nem ők a hibásak és nem ők a felelősek. Így ők akkor csak a gonosz körülmények ártatlan áldozatai.

Gazdag gondolat: Nyerésre játszom.

Szegény gondolat: Arra játszok, hogy, hogy ne veszítsek.

Imádom ezt a gondolatod. Ez az egyik nagy kedvencem. Különösképpen szeretem, mert ez egyike a saját átprogramozásomnak. Való igaz, hogy régen olyan szemmel tekintettem a világra, hogy hol tudok „nem veszíteni”. Mi lesz, ha belemegyek, és akkor veszítek és épp ezért soha sem kockáztattam. Amióta nyerésre játszok sokat csalódtam és mondtam csődöt. De ennyire még soha nem éreztem, hogy életben vagyok és fejlődők. Megerősítés: Gazdaggá válok.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Gazdag gondolat: Elkötelezett vagyok, hogy gazdagon élek.

Szegény gondolat: Gazdagon akarok élni.

Ez a gondolat egyszerű. Eldöntjük, hogy gazdagok leszünk, vagy meghalunk, miközben próbálkozunk. Megerősítés: Elkötelezem magam a gazdagság mellett.

Gazdag gondolat: Nagyban gondolkodom.

Szegény gondolat: Kicsiben gondolkodom.

Ha kicsiben gondolkodunk, akkor nem szolgáljuk a világot. Minél több embernek segítünk, minél nagyobban gondolkodunk, annál gazdagabbak leszünk szellemileg, lelkileg, mentálisan és természetesen anyagilag is. Megerősítés: Nagyban gondolkodom. Úgy döntöttem, hogy több ezer embernek segítek.

Gazdag gondolat: A lehetőségekre koncentrálok.

Szegény gondolat: Az akadályokra koncentrálok.

lehetőségek

A szegény gondolkodásmódban szenvedő emberek agya folyamatosan úgy vizsgálja a dolgokat, hogy mi az, ami miatt NEM sikerülhet. Milyen rossz dolog jöhet közben? Mi van, ha nem működik? Mik a problémák egy ötlettel? A gazdag gondolkodásmódú emberek képezik magunkat, így körülbelül tudják, hogy valójában mire számíthatnak. Bíznak magunkban és nem félnek cselekedni. Röviden: ők meglátnak egy lehetőséget és rögtön lecsapnak rá, míg a szegény ember még mindig csak „felkészül”. T. Harv Eker azt tanácsolja, hogy arra fókuszáljunk, amink van, hogy kezdjük el az életet azzal, amink van, ne várjunk egy jövőbeli időpontra, amikor majd több lesz. Teljesen jól fel vagyunk szerelkezve most is, ne halasztgassuk. Megerősítés: A lehetőségekre fókuszálok az akadályok helyett. Felkészülök, és rögtön tüzelek!

Gazdag gondolat: Csodálom a gazdag és sikeres embereket.

Szegény gondolat: Megvetem a gazdag és sikeres embereket.

Áldjuk meg azt, amit magunknak is szeretnénk. Nézegessünk gyönyörűszép házakat, extravagáns kocsikat, boldog és kiegyensúlyozott családokat, egészséges, fitt embereket és áldjuk meg őket. A szegény gondolkodású ember megkritizálja és megveti őket, igaz? Mintha ettől az ő élete akárhogy is javulna…

Gazdag gondolat: Pozitív, sikeres emberekkel barátkozom.

Szegény gondolat: Negatív és sikertelen emberekkel barátkozom.

Ne találjuk fel ismét a spanyolviaszt. Vannak többszörösen kipróbált, bizonyítottan sikeres stratégiák, melyek szó szerint mindenkinek működnek. Az energia ragályos. Megölelnél egy fertőző betegségben szenvedő embert? Ugyanez a szituáció a negatív energiájú, pesszimista emberekkel. Kivéve, hogy láz helyett frusztrált leszel, kiütések helyett káromkodsz és panaszkodsz. Tudtad, hogy nem keresel többet/kevesebbet 20%-nál, mint az 5 ember, akivel a legtöbbet szocializálódsz? „Nem az, hogy mit ismersz, hanem hogy kit ismersz, számít igazán!” Az író kijelenti, hogy ő egyszerűen megszünteti a negatív, vesztes emberekkel való kapcsolatot, viszont imád nyertesekkel együtt lenni és nyerteseket hallgatni, tanulni tőlük. A lényeg, hogy ahelyett, hogy kifigurázod, kritizálod és elítéled a gazdag embereket, inkább utánozd le őket és tiszteld őket. Megerősítés: Modellezem a gazdag, sikeres embereket. Szocializálódom velük, hisz ha ők meg tudták csinálni, akkor én is meg tudom.

Gazdag gondolat: Engem az eredményeim alapján fizessen meg.

Szegény gondolat: Engem órabérben fizessenek meg.

Semmi gond nincs a havi fizetéssel, kivéve, ha bezavar ott, hogy az értékünknek megfelelő összeget kapjuk. Márpedig általában bezavar. A következő gondolatot én nagyon keménynek tartom, de milyen igaz (remélem jól le tudtam fordítani): „Biztonságban élni egyenlő félelemben élni. A gazdagok bíznak magunkban. A szegények nem és ezért kell nekik „garancia”. Megerősítés: Engem az eredményeim alapján fizessen meg.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Gazdag gondolat: Mindkettőt megkapom.

Szegény gondolat: Vagy ez vagy az, mert mindkettőt sosem kaphatom meg.

Egy sikeres karriert akarsz, vagy egy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatot a családoddal? MINDKETTŐT! Az üzletedre akarsz koncentrálni, vagy jól akarod magad érezni és játszani? MINDKETTŐT! Jólétben akarsz élni, vagy szeretni akarod, amivel foglalkozol? MINDKETTŐT! T. Harv Eker szerint az anyagilag szegény emberek mindig csak egyet választanak, míg a gazdagok mindkettőt. A pénz szabadságot hoz. Szabadságot, hogy akármit megvásárolhass. Szabadságot, hogy azt csinálj az időddel, amit akarsz. Gyakoroljuk ezt a fajta gondolkodásmódot. Mindig, amikor választási lehetőség előtt állsz, kérdezd meg magadtól: Hogy lehetne mindkettő az enyém? Megerősítés: Mindkettőben gondolkodom!

Gazdag gondolat: Nagyra tartom magam és a belső értékeim, nem félek róla büszkén beszélni.

Szegény gondolat: Nem fényezem magam, mert az nagyon rossz dolog.

A vezetők több pénzt keresnek, mint a követők. Ez tény. A vezetők tudják, hogy kell eladni magukat és nem félnek odatenni magukat. Ha elhisszük, hogy értékesek vagyunk, és tényleg tudunk segíteni, akkor kötelességünk reklámozni tehetségünk. Válj marketing szakemberré. Olvass ki pár könyvet, hallgass hanganyagokat és tanuld meg eladni magad. Megerősítés: Szenvedéllyel és lelkesedéssel reklámozom magam másoknak.

Gazdag gondolat: Nagyobb vagyok akármelyik problémámnál.

Szegény gondolat: A problémáim mindig felém kerekednek.

A szegény ember mindent megtesz a problémák elkerülése érdekében. Itt a titok nem az, hogy kerüljük el a problémáinkat, hanem az, hogy nőjünk és fejlődjünk nagyobbra, mint a problémáink. „A probléma nagysága soha sem a gond. Ami számít, az a te nagyságod.” A külső világunk csupán egy tükörképe a belső világunknak. Ha nagy problémáink vannak, az csupán annyit jelent, hogy kis emberek vagyunk. Ne a problémára fókuszáljunk, hanem a céljainkra. Megerősítés: Minden problémánál nagyobb vagyok. Minden problémát tudok kezelni.

Gazdag gondolat: A saját nettó értékemben gondolkodok.

Szegény gondolat: A havi fizetésemben gondolkodok.

Két fajta bevétel létezik. Az aktív bevétel, amely akkor történik, ha dolgozunk és hónap végén ott van a fizetés a számlánkon illetve egy vállalkozó haszna. Az aktív bevétel nagyon fontos, mert minden innen indul el. A másik a passzív bevétel, ahol nem kell dolgoznunk ahhoz, hogy pénzt csináljunk. Kiadjuk az ingatlanunk bérbe, a részvényeink értéke megnő, valaki vett egy könyvet, amit még régen írtunk stb. T. Harv Eker szerint nagyon fontos, hogy pénzt termeljünk, majd pénzt takarítsunk meg és ezt a megtakarított pénzt pedig okosan befektessük. Továbbá egyszerűsítésre buzdít. Mit is jelent ez? Úgy egyszerűsítünk, hogy tudatosan olyan életstílust építünk fel magunknak, ahol kevesebb pénzből is kijövünk. Ezt a Parkinson törvény is nagyon szépen megmagyarázza: ”Kiadások mindig egyenes arányosságban nőnek a bevétellel.” Ezt a hibát kell megelőzni azzal, hogy úgy mond kisebb lábon élünk.

Gazdag gondolat: Jól bánok a pénzemmel.

Szegény gondolat: Félrekezelem a pénzemet.

pénz

„Majd nekiállok jól kezelni a pénzem, ha majd lesz annyi.” – Mintha azt mondanánk, hogy majd ha lefogytam 20 kilót, akkor majd nekiállok sportolni. Őrület. Amíg nem tudjuk jól kezelni azt, amink van, addig nem lesz több. Maga a szokás, hogy jól kezeljük a pénzünket sokkal fontosabb, mint a pénzünk mennyisége. A titok itt ismét azt, hogy naponta figyeljünk oda, hogy úgy kezeljük a pénzt, hogy anyagilag függetlenek legyünk. Vagy te kontrollálod a pénzt, vagy a pénz fog kontrollálni téged. Megerősítés: Kitűnően bánok a pénzzel.

Gazdag gondolat: A pénz keményen dolgozik értem.

Szegény gondolat: Keményen dolgozom a pénzért.

Amint tudjuk, hogy mit kezdjünk a pénzünkkel, azonnal elmozdultunk a kemény munkától az okos munka felé. Ne keményen dolgozzunk, hanem okosan. Igen. Valóban az elején nagyon keményen kell dolgozni a pénzért. De ezt hívják ÁTMENETI időszaknak. A szegény embereknek ez ÁLLANDÓ és egy egész életen át tartó küzdelem a megélhetésért. A gazdag gondolkodásmódú emberek megértik, hogy minél keményebben dolgoztatják a pénzüket, annál kevesebbet kell nekik dolgozniuk. Tehát még egyszer: Előbb nekünk kell keményen dolgoznunk a pénzért, majd hagyjuk, hogy a pénzünk dolgozzon helyettünk. Arra tanítottak minket, hogy dolgozni kell a pénzért. Igaz? Épp ezért passzív bevétel legtöbbünk számára ismeretlen fogalom.

Gazdag gondolat: A félelem ellenére is cselekszem.

Szegény gondolat: A félelem miatt sosem cselekszem.

A gazdagok a félelem ellenére is cselekednek. A szegényeket lebénítja és megállítja a félelem. A tettek pedig a híd a belső és a külső világunk közt. Semmi sem történik tettek nélkül. Soha. A legnagyobb hiba, amit valaha is elkövethetünk, az várni arra, hogy a félelem megszűnjön. Ezek az emberek várnak állandóan a „megfelelő időre”, ami persze nem létezik. Nem szükséges, hogy a félelem eltűnjön. A félelem mindig ott marad.

Gyakorolni kell a félelem ellenére cselekedni, hisz gyakorlat teszi a mestert. A félelem ellenére, az aggódás ellenére, a bizonytalanság ellenére, a kétség és a kényelmetlenség ellenére cselekedni kell. Ekkor kikerülünk a komfort zónánkból és ekkor megy végbe a fejlődés. Minél többet fejlődsz, annál nagyobb lesz a bevételed. Edzeni és gondját viselni az elménknek a legfontosabb dolog, amit valaha is tehetünk a boldogságunkért és a sikerünkért.

Tanácsként ajánlja, hogy keressünk olyan szituációkat életünkben, ahol nagyon kellemetlenül érezzük magunkat. Menjünk ki gyakran a komfort zónánkból. Tegyünk úgy, mintha az életünk függ tőle, mert az függ! Megerősítés: A félelem ellenére is cselekszem. A kétség és aggodalom ellenére is cselekszem. A kényelmetlenség és a nehézség ellenére is cselekszem. Akkor is cselekszem, ha épp nincs hozzá kedvem.

Gazdag gondolat: Folyamatosan növekedem, tanulok és fejlődöm.

Szegény gondolat: Én már mindent tudok.

Ha tényleg megéled, csak akkor tudod igazán. Olvasni róla, hallani róla és beszélni róla nem megélni és nem átélni. T. Harv Eker szerint is a leggyorsabb útja a meggazdagodásnak és a gazdagnak maradásnak az, hogyha saját magunkon dolgozunk. Azt tanácsolja, hogy minden hónapban olvassunk ki legalább egy könyvet. Hallgassunk hanganyagokat és képezzük magunkat állandóan. Járjunk el szemináriumokra és keressünk mentorokat magunk mellé. Megerősítés: Állandóan elkötelezetten fejlesztem magam.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru