7 tipp, hogyan maradjunk fókuszáltak

Hogyan maradjunk folyamatosan fókuszáltak? Ez a kérdés naponta foglalkoztat, de nemcsak engem, hanem minden vállalkozót a világon.

Egy saját vállalkozást én mindig egy egyetemhez hasonlítok, míg a munkavállalást egy főiskolához. A főiskolán minden nap meg kell jelenni és van egy „főnök”, aki ezt ellenőrzi. Ezzel szemben az egyetemen nagyobb szabadságot kapnak a diákok és az első pár évben, habár vannak előadások, nem kötelező bemenni. Ez az egyik oka annak, hogy az egyetemistáknak tovább tart a diploma megszerzése. Ezt a kifogást én is örömmel használtam.

Tehát igen, az egyetemistáktól magasabb önfegyelmet és fókuszt várnak el. Ez ugyan így van a munka világában. Miután az ember „kikerül” az egyetemről két döntése van. Alkalmazott vagy saját vállalkozásba kezdés?

Ha a saját vállalkozás mellett döntünk, akkor tisztába kell lenni a ténnyel, hogy a nehezebb utat választjuk. Viszont a kudarcok, a fájdalom, csalódás és a szenvedés mellett a sikerélmények mindenért kárpótolnak.

Ha saját vállalkozás mellett döntünk, akkor az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig maradjunk fókuszáltak. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az a fókusz, milyen szerepet játszik az életünkben, de ami a legfontosabb, hogyan maradjuk fókuszáltak?

Én az egyetem után az alkalmazotti életbe csaptam bele. Reggel bementem a munkahelyemre, ahol megmondták, hogy mit, mikor és hogyan csináljak. Ha megtettem, akkor mindenki elégedett volt velem. Nem sokáig bírtam. Én az a típus vagyok, aki nem szereti, ha megmondják neki mit, mikor és hogyan csináljon és ezért a saját vállalkozást választottam.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Kemény volt? Az nem kifejezés. A kezdet a legnehezebb. Még most is kemény. Minden nap. De picit már megedződtem. A tanulás és fejlődés folyamatos. De amiről itt most szó van, meg kellett tanulnom fókuszálni. A mai napig szenvedek vele és minden nap foglalkoztat a téma.

A fókuszálás soros kapcsolatban van a motivációval. A motiváció pedig az inspiráció egyik végtagja. Az inspiráció pedig csak akkor érhető el, ha valami olyat csinálunk, amiben nem csak az agyunk, de a szívünk is benn van. Tehát nincs más dolgunk, mint azzal foglalkozni, amit igazán szeretünk és akkor fókuszáltak maradunk egész nap, egész héten, egész évben?

Valójában erről sokkal többről van szó. Nézzünk meg pár főbb pontot, hogy TE hogy maradhatsz fókuszáltabb a céged építése közben:

1 Eredmény fókuszált

Számomra a leghatékonyabb módszer az eredményre való emlékeztetés. Miért is csinálom? Mi az, ami hajt engem? Mi fog történni, ha elérem a célom vagy részcélom? Miért csinálom én mindezt? Mire jó ez?

Itt lehet használni a vizualizációt. Minél több érzelmet kapcsolsz az eredményedhez, annál hatékonyabban fogod magad a fókuszálásra kényszeríteni. Amikor már nincs más lehetőség. Csinálni kell és kész. Amikor már nincsenek haverok, TV, Facebook vagy idióta világhírek. Ott kezdődik az igazi fókuszáltság.

2 Mi tereli el a figyelmed?

fókuszált munkavégzés

Figyelj oda. Ami eltereli a figyelmed iktasd ki mihamarabb. Az elején nehéz fókuszáltnak maradni. Főleg a mai világban. Facebook, E-mail, telefonhívások, whatsapp, sms. Igaz? Emellett ott van még az evés, haverok, család és esti TV nézés és a kis apróságok.

Velem gyakran van olyan, hogy mindent csinálok, csak azt nem amit kéne. Mindig találok valami hülyeséget, ami leköt. Veled is gyakran megesik ez? Így nem csoda, hogy nem tudunk fókuszáltak maradni.

Ki kell iktatni ezeket vagy legalábbis annyit, amennyit csak tudunk. Nekem például nincs TV-m. Ha felmegyek Facebookra és elkezdenék lefelé görgetni, azonnal bezárom az ablakot. Amikor dolgozom, a telefonom a másik szobában van lenémítva. Persze ezeket nem egyszerre vezettem be. Egyszerre csak egyet. Egyszerre csak egy dologra tudunk fókuszálni.

3 Célok

Igen. A célok fókuszáltá tesznek. Főleg, ha a szemed előtt vannak 24/7. Mik a főbb céljaid? Mi az a 3 dolog, amit mindenképp el kell, érj egy bizonyos időn belül a cégedben? Nyomtasd ki őket, ragaszd ki őket szanaszét az irodádban, a konyhádban, a WC-ben. Hidd el. Ha egész nap a céljaidat látod, fókuszált maradsz.

4 Reggeli rutin

Igazából ma már nem tudnám elképzelni az életem a szuper reggeli rutinom nélkül. A reggel arról szól, hogy rá állítsd magad az aznapi teendőkre és ráhangold magad.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

5 Félelem

A megszégyenüléstől való félelem a legtöbb emberben hatalmas, de a legtöbben sikeresen el tudják nyomni. A fájdalomtól (a mi esetünkben megszégyenülés) való menekülés bizony egész jól kordában tudja tartani figyelmünk és koncentrációnk.

Amikor nagy a tét, akkor jobban is odafigyelünk, igaz? Nincs más dolgunk, csak elhitetni agyunkkal, hogy a tét hatalmas. Tovább megyek – óriási és az életünk függ tőle. Miért? Mert valójában az is függ…

6 Más emberek

Személy szerint nálam a fókuszáltság már-már megszállottság. De nem csak magammal vagyok kemény, hanem másokkal is. Mindig is nagyon szorgalmas voltam. Na persze nem az iskoláról beszélek… hanem a való életről. Ha érdekelt valami, akkor azt kitartóan csináltam, míg be nem fejeztem. Viszont ha tudom, hogy a munkámtól más emberek is függnek, az aztán igazán feltüzel.

7 Számonkérés

Az is nagyon segít, hogyha valaki folyamatosan számon kér. Ezért is volt/van mindig egy személyi coachom. A számonkérés nagyon motivál és ezáltal jobban fókuszált maradsz a nap folyamán. Ha vállalkozó vagy akkor egy jó, hozzáértő business coach elengedhetetlen. Ez vitathatatlan.

Utolsó gondoltként engedjétek meg, hogy megosszam veletek személyes zárógondolataim:

Ha nincs fókusz, akkor megette a fene. Tervezhetsz, tanulhatsz, álmodozhatsz és beszélhetsz annyit, amennyit csak akarsz, de el fog jönni az a pillanat a cég fejlődése közben, amikor szinte megáll az idő és semmi mást nem kell csinálnod csak fókuszált tettek sorozatát. Ezen áll vagy bukik az egész történet. És ha nem tanulsz meg fókuszáltnak maradni, akkor sose fog sikerülni.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru