Hogyan tudunk fókuszáltak maradni?

Mi a szerepe a fókusznak a sikered elérésében?

Ebben a blogbejegyzésben azt fogom körüljárni, hogyan tudunk fókuszáltak maradni a mindennapokban. Mivel a fókusz a siker egyik leges-leges legfontosabb hozzávalója.

Nemcsak a vállalkozásodon belül szuperfontos egy lézerfókusz, hanem az életed akármelyik területén. Legyen szó emberi kapcsolataidról, párkapcsolataidról, egészségedről, anyagi helyzetedről, általános boldogságodról és hogy milyen elégedett vagy az élettel, hogy szeretsz élni.

Amikor reggel felkelsz, azt gondolod, uram Isten még egy nap, jaj de jó, alig várom, hogy elkezdődjön. Vagy pedig azt gondolod, oh, atyaúristen, jaj, ne már megint reggel van. Ez a különbség, és ezért vagyok én most itt.

De előbb nézzük meg, valójában milyen hátrányaink származnak abból, hogyha állandóan elkalandozik a figyelmünk, nem tudunk fókuszáltak maradni napközben és tényleg a rossz dolgokra gondolunk egész nap.

Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de én régen előszeretettel töltöttem el kb. két órát internet-szörfözéssel és a rossz fajta internet-szörfözésről beszélek. Tehát nem önfejlesztő oldalakat tanulmányoztam, hanem bizony butaságokra költöttem ezt a nagyon-nagyon értékes időt.

Ezt azóta sikerült kiküszöbölnöm, és tényleg minimálisra szorítanom az internetes böngészést. Ma már csakis pozitív tartalmat böngészek, ami azt jelenti, hogy pl. néha esténként megnézek egy félórás sitcom komédiát, amin nevetek és tényleg pozitív energiával tölt el.

A híreket, azt pl. abszolút nem olvasom, nem hallom, nincs is tévém itthon be kell, hogy valljam, amin, furcsa módon sok ember meglepődik. Igazából soha nem volt tévém, otthon gyermekszobámban nem volt tévé, a kollégiumban nem volt tévé, nem is volt szabad.

Volt azt hiszem tévészoba a kollégiumban, de az mindig tele volt és általában buta sorozatokat néztek, amik engem igazából sosem érdekeltek. Majd az egyetemi évek alatt szintén nem volt tévém, ahol voltam a kollégiumba és miután külön költöztem akkor sem volt tévém. Tehát nekem úgy igazából sohasem hiányzott.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Most kicsit elkanyarodtam, de a hírekről szeretnék beszélni, méghozzá úgy igazából sosem értettem, hogy az emberek miért nézik a híreket. Amikor otthon vagyok a szüleimnél Szombathelyen, ott folyamatosan be van kapcsolva a tévé és a hétórás hírek. Az mindig fel van hangosítva és akkor azt nézni kell, hét vagy nyolc óra körül van, nem is tudom, hogy mikor. Engem mindig is érdekelt, hogy az emberek miért nézik ezeket a kis butaságokat.

Elkezdtem kérdezgetni az embereket, hogy miért fontos nekik az, hogy megnézzék a híreket reggel, este, délben. Általában azt a választ kapom az emberektől, hogy ők azért nézik a híreket, mert képben akarnak maradni, mert tudni akarják, hogy mi van a nagyvilágban, mert az mindig jó, ha informált vagy. És 99%-ban ezt a választ kapom.

Na, mármost nézzük meg, hogy a következő hírek nagyon-nagyon fontosak ahhoz, hogy te informált maradj a világban. Pl. most ezeket én találtam ki: Hol volt ma földrengés? Kit gyilkoltak meg a Kispál utcában tegnap és miért? Mit mondott Lady Gaga Donald Trump-nak tegnap előtt 7 óra 28 perckor?; Hol várható a terrortámadás?; Hány kilót hízott Britney Spears az elmúlt 24,24 órában?

híreket olvasnak a fókuszáltak?

Ezeket tényleg tudnunk kell, ahhoz, hogy fókuszáltak maradjunk a céljainkat illetően?!

Próbálj meg elgondolkodni azon is, hogy hogyan tolja el a Te pozitív életérzésedet negatív irányba. Ezek a valós hírek az internetről ma reggel: Kik fogyasztják a világon a legtöbb alkoholt? Szélsőjobboldali a robbantó?; Még durvább folytatása lesz a „wanna cry” zsarolóvírusnak? Így lesz tökéletes a hajszíned! 2700 magyar autós borult fejtetőre tavaly. Kamion elé hajtva akart öngyilkos lenni egy amerikai nő. Videóval!!! De még jó, hogy vizuálisan is be stresszelheted magadat kora reggel milyen szuper, igaz?

Tehát most abba is hagyom ezt, mert szerintem teljesen átjött a lényeg, tehát kb. ezeket a gondolatokat kapod meg Te a hírekből. És tedd fel magadnak a kérdést, hogy ezek tényleg hozzájárulnak e ahhoz, hogy te képben maradjál a világban történő dolgokról.

Tehát tényleg azt kell tudnod, hogy ki, kit, hol ölt meg és hol robbantgatott. Mert szerintem ez nem így van. Összeírtam neked azokat a híreket, amiket szerény véleményem szerint minden nap olvasgatnod kéne, illetve fókuszálni kéne.

Miközben olvasod ezeket a híreket, ugyanúgy gondolkodj el rajta, hogy ezek hogyan befolyásolják a fókuszodat, és hogy a pozitív beállítottságból merre tolják el úgymond az energiaszintedet, pozitív vagy negatív irányba. Jó? Tehát itt következnek, az általam kitalált hírek:

  • Hogyan javítsak párkapcsolatomon?
  • Hogyan működik a pénz?
  • Miért kell egészségesen táplálkozni?
  • Mire jó a hálaadás?
  • Hogyan fejlesszem vállalkozásom, és duplázzam meg bevételem?
  • Mit tanítsak kislányomnak, hogy erős és boldog felnőtté váljon?
  • Mit tehetek a társadalomért, a környezetemben élőkért, hogy senki se legyen kiközösítve, hovatartozása miatt?
  • Hogyan hozhatunk létre egy gyönyörű szép Magyar társadalmat?

Talán hogyha az ember ezeket a híreket hallaná egész nap, minden nap akkor a fókuszunkkal sem lenne olyan hatalmas nagy problémánk, mivel csak a hírek hallgatása közben, már valamit kapnánk és jobbá válna az életünk.

Az ilyen szenzációhajhászok, tényleg negatív hírek azt akarják csak, hogy vesztegesd el a legfontosabb tulajdonod ezen a világon, ami az időd. De viszont azt tanácsolom neked, hogy ne engedd, hogy ők irányítsák a Te fókuszod.

Vedd kezedbe az irányítást és tényleg azt engedd be a Te elmédbe, amit igazán akarsz, és amibe Te 100%-ig biztos vagy, hogy az segíti az előre léptetésedet, a fejlődésedet, a boldogságodat. Azt az információt engedd csak be, amitől fókuszált maradsz.

De ne legyünk ilyen önzők és ne állandóan csak magunkra gondoljuk, hanem gondoljunk a szeretteinkre is, hogy az ő életük is sokkal jobb legyen miáltalunk. De mégis mi a legrosszabb dolog, ami történhet velünk, hogyha kiesik az irányítás a kezünkből és nem tudjuk irányítani a fókuszunkat?

Tudtad pl., hogy ha valaminek a közepén vagy és megzavarnak, legyen az egy e-mail, vagy telefonhívás, vagy valaki hozzád szól, akkor kb. 10-15 percre van szükséged, amíg ismét vissza tudsz menni oda, ahol eredetileg voltál, ha egyáltalán vissza tudsz menni?

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

Ezt a tényt én rettentő érdekesnek tartom és való igaz, hogy amikor én fókuszálok, akkor nekem a telefonom nagyon-nagyon messze van valahol lenémítva. Amikor összeszedtem a témákat, amiket meg akarok szólítani ma, akkor elgondolkodtam azon, hogy mi a különbség a fókusz és a koncentráció között.

Most nézzük meg, mit tehetünk a mindennapokban, hogy fókuszáltak tudjunk maradni. A leges-legelső lépés, annak érdekében, hogy fókuszált maradj, a következő. Ki kell vágnod az összes figyelem elterelő dolgot. Uram Isten ez milyen fontos.

Ilyen lehet a már említett hírek, a felesleges internet-szörfözés, az e-maileknek a percenkénti megnyitása, a szomszéddal való pletykázás, a Facebook vagy más közösségi hálókon való képnézegetés, barátokkal csevegni a munkaidőben, online játékok, videojátékok és a jelentéktelen apróságok.

Majd, ha ezt megtettük, akkor a felszabadult 7 és fél órát naponta tényleg arra fektethetjük be, amire nekünk szükségünk van…

Az első pontban szeretném hozni a célkitűzést

Ez egy rettentő erőteljes eszköz arra, hogy Te fókuszált maradj a mindennapokba és ez annyira igaz.

Erre most szeretnék nektek egy rövid történetet hozni, ami Jim Rohn-nal, egy híres amerikai, milliomos, motivációs előadóval történt fiatal korában. Jim mondta, hogy a mentora tanította meg a célkitűzésre, akkor, amikor még csak 25 éves volt. Micsoda szívesség volt, emlékszik vissza Jim.

Egyik reggelinél, röviden megismerkedésünk után megszólalt a mentorom. Jim, hadd nézzem a mostani céljaid listáját. Menjünk rajta végig gyorsan, beszéljük át, talán ez a legjobb módja annak, hogy mentorálni tudjalak, hogy segíteni tudjalak, nézzük, meg milyen irányba haladsz.

Mire Jim megszólalt: Nincs lista. Hát kint van a kocsiban, vagy otthon valahol? Kérdezi a mentor. Jim válaszol: Nem uram, nincs listám, sehol. A mentor megszólal: Fiatal úr itt kell, akkor elkezdjük. Majd folytatta: most meg tudom mondani, hogy ha nincsen nálad a céllistád, akkor mennyi pénzed van a bankszámládon, ami pár száz dolláron belül mozog, maximum. Igaza volt, mondja Jim.

Ekkor a mentorom elnyerte a teljes figyelmemet, és megszólaltam. Úgy érti, hogy a bankszámla egyenlegem megváltozik, ha van egy listám a céljaimról? Drasztikusan, felelte a mentor. Ezen a napon a célkitűzés serény diákja lettem fejezi be Jim ezt a ragyogó történetet.

A célok fókuszáltnak tartanak minket. Nagyon fontos, hogy minden nap, igen minden nap olvassuk át céljaink, de a legjobb, ha naponta le is írjuk őket. Ha eddig nem tetted ezt a minimum feltételt ahhoz, hogy az életben sikeres legyél, akkor próbáld ki 7 napig és meg fogsz döbbenni, amiket tapasztalni fogsz e 7 nap alatt.

A következő tipp a sportolás

akaraterő

A sport egy ragyogó eszköz arra, hogy fókuszáltak maradjunk, plusz az egészségünknek is szuper. Igaz? Sport közben ugyanis olyan hormonokat termel a tested és olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek elősegítik a koncentrációs képességet és javítják a memóriádat is.

A következő pont lehet akár az olvasás is

Az olvasás alatt nem feltétlenül szépirodalmat, tehát horror könyveket, vagy romantikus drámákat értek, hanem szakkönyveket, amikből tanulni tudsz. Amikből képezni tudod magadat, és fejleszteni az agykapacitásodat.

Majd tovább menve nagyon sokan a megerősítéseket használják, ami szintén egy nagyon-nagyon erős eszköz ahhoz, hogy napközben fókuszált maradjál.

Régebben, azt csináltam, hogy kinyomtattam A/4-es papírra a következő kérdést:

Amit most csinálsz, az segít neked abban, hogy elérd a céljaidat?

Ezt kinyomtattam kb. 5-6 példányban és szét ragasztgattam az egész házban. Mivel itthonról dolgozom, ahogy megyek a konyhába vagy bármelyik szobába, út közben mindenhol ezt a kérdést látom. Nagyon-nagyon, effektív nagyon hatékonyan tud engem ez az egy kérdés fókuszálva tartani. Ez csak egy tipp tényleg tőlem.

De visszatérve a megerősítésekre. Nagyon sok guru és mentor azt tanácsolja, hogy nyomtass ki ilyen kérdéseket vagy a céljaidat egy 5X7 cm-es kis papírlapra. Majd rakd ki szanaszét a házban vagy pedig csúsztasd be őket a pénztárcádba és naponta többször vedd elő és olvasgasd át őket.

Ezek bizony segíteni fognak neked abba, hogy fókuszált maradjál. Még itt a megerősítéseknél nagyon szeretném azt is megjegyezni, hogy fontos, amikor megszerkeszted ezeket a kérdéseket. Ezek teljesen személyes kérdések, a Te életeddel és a Te érzelmeiddel vannak kapcsolatban.

Tehát amikor megszerkeszted őket, akkor nagyon nagy figyelmet fordíts arra, hogy vigyél bele érzelmeket is. Úgy lesz igazán hatalma ezeknek a megerősítéseknek feletted és a fókuszod felett.

A miérted

Az utolsó pont pedig szerintem a legfontosabb pont, amit hoztam el nektek, ami tényleg fókuszálva tud téged tartani egész nap, egész héten, egész hónapban és egész évben a következő:

A miérted, a víziód, de hívhatjuk a hivatásodnak is, maga az a dolog, amiért Te ezen a földön vagy. Ezt mindenkinek saját magának kell tudnia, hogy mi az. Mivel mindenki más céllal születik meg erre a földre.

Mi az amiért Te itt vagy közöttünk? Mit adsz Te a társadalomnak, mi az életcélod? Mégis mit akarsz pontosan elérni ebben az életben? Mi az, ami előre hajt Téged? Mi az életed műve? Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolásával nagy lendületet, de főleg fókuszt tudsz magadnak biztosítani. Ha van miért dolgozni, és ha van miért fókuszálni, akkor fogunk is. Igaz? Mik a Te okaid?

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru