Megéri-e az önfegyelmet megtanulni és miért?

„Nem kell nagynak lenned, hogy elkezd, de el kell kezdened, hogy nagy legyél!”

Magyarország az elsők közt van nemzetközi szinten, több téren is. Jó értelemben is és rossz értelemben is. Most kiemelném a panaszkodást és a kritizálást. Azt mondják, ha tudni akarjuk, hogy hol hibádzik az üzleti tervünk, vagy egy előadásunk, akkor meséljük el egy magyarnak és 5 percen belül kapunk egy szuper építő kritikát. Aki igazán komolyan veszi az üzletét, az ki is használja ezt a csodás lehetőséget.

De jó mindig negatívnak lenni? Megfigyelted-e már magadon, ha egy ismerősöd elmeséli egyik üzleti ötletét, vagy csak egy mindennapos ötletet, hogy hogyan reagálsz? Én régebben rögtön lejátszottam a fejemben a „Miért nem fog működni?”, és a „Mi a baj vele?” programot. Persze negatív kérdésekre a válasz is negatív, amely negatív életvitelhez vezet, ergo a folyamatos panaszkodás és kritizálás nem jó.

Mi kell, hogy átfordítjuk a másik oldalára? Mi kell ahhoz, hogy az életben végre a kínálkozó lehetősségeket lássuk meg az akadályok helyett? Mit kell csinálnunk, ahhoz, hogy “szerencsések” legyünk?

szerencse vagy kitartás? -

Sokat keresgéltem a választ ezekre a kérdésekre. Azt gondoltam az elején, hogy egyszerű lesz. Azt gondoltam, ha elhiszem, hogy egyszerű, akkor az úgy is lesz, hisz én irányítom az életem és a gondolataim. Szóval kiolvastam pár híres könyvet, hogy megtaláljam a választ. Hogy lehetünk sikeresek és szerencsések az életben?

Miután könyvet könyvre halmoztam sok mindent megértettem. Voltak megegyezések és ellentmondások. Kezdtem valós képet kapni. Hozzáteszem, itt még mindig azt hittem, hogy könnyű lesz elérni mindazt, amit szeretnék. Azóta kiderült, hogy habár egyszerű, de nem könnyű, sőt nagyon is nehéz.

#1.Pozitív megerősítések

Voltak könyvek, filmet, hanganyagok, angolul, németül, magyarul, amik a pozitív megerősítésekre esküdtek. Napi háromszor mondd el 20-szor, hogy

„Napról napra ügyesebb és okosabb vagyok, napról napra jobbá válok”

és akkor minden rendben lesz. Csakhogy tettek nélkül semmit sem érnek. A „Titok” című filmben híressé vált pozitív megerősítések, a vonzás törvénye csak akkor működik (mert amúgy fantasztikusan működik), ha felemeljük a seggünk és megteszünk érte minden tőlünk telhetőt, nap, mint nap kiaknázva hatalmas potenciáinkat.

#2.Magabiztosság

Könyvek, amik arra esküdtek, ha felhozzuk a magabiztosságunk és az önbecsülésünk, akkor meg vannak oldva problémáink. Csakhogy az önbizalom „csak” egy alapfeltétel és nem a megoldás maga, akármennyire is kényelmesnek tűnne ez a megoldás.

#3.Felelősségvállalás – hozzáállás

El kell fogadni, hogy te vagy a felelős és akkor minden sínen van, ha ezt meg tudod csinálni. Az igazság az, hogy ez is „csak” egy alapfeltétel.

#4.Motiváció

A végén eljutottam oda, hogy megvolt az összes alapfeltétel, de nem voltak tettek. Zig Ziglar is említette, hogy a motiváció olyan, mint a fürdés. Minden nap szükségünk van rá. Aha! Megvan! Hát ez piszok könnyű lesz. Csak minden reggel motiválom magam, valamit hallgatok vagy olvasok, és minden rendben van. Még ez sem volt se könnyű, se hatásos.

Lassacskán elértem arra a pontra, hogy kezdtem megérteni a lényeget!

A titok az számomra a következő:

„A KULCS AZ ÖNFEGYELEM!”

Wow. Micsoda igazság! Lehetsz akármilyen magabiztos, jó beállítottságú, képzett, intelligens és motivált személy. Ha nincs önfegyelmed, akkor nem fogod leadni azt a plusz 10 kilót, akkor nem lesz jobb a párkapcsolatod, akkor nem fog fellendülni az üzleted.

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook-ot INGYEN most:

#5.Az önfegyelem

Hatalmas önfegyelemre van szükségünk méghozzá nap, mint nap és akkor könnyebb lesz a „nem könnyű”. A fegyelem nem egy olyan dolog, amit hétfőn „megszerezel” és kitart egész héten, egész hónapban. Az önfegyelmet, ugyan úgy, mint a motivációt minden nap el kell érni, és gyakorolni kell. Ez a nehéz része, amire csak kevesek hajlandóak, mert az a része nehéz!

#6.Önfegyelem, de miért?

Azt mondják, hogy szegénynek, elhízottnak, alul képzettnek lenni nagyon is egyszerű és könnyű. Majdnem, hogy semmifajta megerőltetésre nincs szükségünk és szinte minimális az időbefektetés. Legtöbb esetben még a komfort zónánkat sem kell elhagynunk, ami amúgy ebben az esetben elég picike.

Azt is mondják, hogy fittnek és egészségesnek, gazdagnak és sikeresnek, intelligensnek és műveltnek lenni pedig nagyon nehéz. Figyelem! Ami jó hír, hogy nem lehetetlen. CSAK nehéz!

Wow! Kérem szépen ez világi törvény. Megmásíthatatlan, örökérvényű törvény, amiről manapság sajnos egész kevesen beszélnek a való világ és a X-faktor mellett…

Mindamellett, hogy életünk kiegyensúlyozottabb és életszínvonalunk jobb lesz, még erényekre is tanít az önfegyelem.

Jó hír – a fegyelem egy idő után életed részévé fog válni, oly módon, hogy egy szuper szokássá alakul. Hurrá! Minél többet gyakorlod, annál jobban beépül a mindennapi életedbe és annál természetesebb lesz számunkra, hogy példának okáért nem eszünk 6 után édességet vagy rendszeresen sportolunk, esetleg nem nézünk annyi TV-t. A jutalom nem marad el és a siker íze, aki már belekóstolt, nagyon finom!

#7.Az önfegyelem is csak egy szokás!

Az embert szokásai teszik azzá, aki. Felejtsük ez azt, hogy 21 nap kell egy új szokás kialakításához illetve felvételéhez. Habár bevallom, néha működik ez  a varázsszám és az én életemben is sikerült egy két könnyű szokást 21 nap alatt felvennem, de aki már próbálta lerakni a cigarettát, az pontosan tudja, hogy oda nem elég 21 nap. Aki nem, nos, az időintervallum egy új szokást kialakítani nagyon változó. Lehet egy perc, de tarthat évekig is.

#8.Rossz szokás vs. jó szokás

Általában egy rossz szokást nagyon könnyű kialakítani és gyorsan, megerőltetés nélkül fel lehet venni. Jó szokást kialakítani viszont… és gondolom, itt tudunk tippelni… nagyon nehéz és sok időt, energiát és fegyelmet vesz igénybe. Nem hiszed?

Melyik az élvezetesebb:

  • TV-t nézni vagy szakirodalmat olvasni?
  • Pizzát enni fagyival – vagy reggel 5-kor felkelni, és kimenni futni?
  • Elmenni valakinek dolgozni – vagy felelősséget vállalni a saját vállalkozásodért?

Melyik hasznosabb? Melyik nehezebb? Melyikhez kell nagyobb önfegyelem?

Oké! Velem vagy?

Melyik élvezetesebb?

  • Szégyenkezni a strandon, mert olyan dagadtak vagyunk, hogy rossz ránk nézni – vagy venni egy dögös rucit vagy egy elegáns öltönyt, mert általában minden ruha úgy áll rajtunk, mintha csak ránk öntötték volna.
  • Beülni egy 25 éves Skodába vagy egy vadonatúj Ferrariba?
  • 65 évesen mindenfajta betegséggel küszködni és gyógyszereket reggelizni vagy pedig ejtőernyőzni menni az unokákkal?

Máshogy néz ki a kép egy picit? Remélem!

Kérdés felétek – a vita nyitott:

Megéri meghozni az az áldozatot és begyakorolni azt a bizonyos önfegyelmet, ami egy idő után könnyebb és könnyebb lesz, mígnem szokássá nem válik?

Vagy inkább nem törődni vele, és inkább élvezni ezt a pár évet, mert ki tudja, mit hoz a jövő és nem akarunk feleslegesen dolgozni, amikor lehet, hogy 10 év múlva mind meghalunk?

Kérek hozzászólásokat és véleményeket!

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru