Fókuszban a fejlődés: AZ ÖNFEJLESZTÉS 7 LÉPCSŐFOKA

Emlékszem a Dale Carnegie könyv után jégre tettem az önfejlesztést jó pár évig, de amikor újból elkezdtem, olyan érzés volt, mintha szárnyakat kaptam volna és végre hazatértem. Robert Kyiosaki, T. Harv Eker, Zig Ziglar, Tony Robbins, John Assaraf, Eckhart Tolle, Jack Canfield, Tim Ferris, Napoleon Hill, Brian Tracy, Norman Vincent Peale, Robert Greene, Wallace D. Wattles és még sorolhatnám a neveket, akik az első években meghatározták személyes fejlődésem és akikre támaszkodtam a fejlődés legelején.

Számomra a mai napig hihetetlen, hogy milyen új világot tártak fel a szemem előtt csupán pár hónap leforgása alatt. Amikor az első szinten vagy, minden új és csodálatosan motiváló a számodra.

Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogyan fejlesszék magukat a leghatékonyabban és mit ajánlok nekik.

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

Mindig azt mondom, hogy ez attól függ, hogy ki melyik szinten van. Ebből kifolyólag hadd mutassam be neked az önfejlesztés 7 szintjét.

1. A tudatlanság szintje

Az első lépcsőfokon az újoncok találhatóak, akiknek a legfontosabb először megérteni saját magukat. Mivel ezt a könyvet olvasod, ezért ezen a szinten minden bizonnyal már túlvagy, illetve már nagyon a végén tartasz. Ezen a szinten a félelem uralkodik felettünk és sokat törődünk a pénzkereséssel. Itt a folytonos elégedetlenség a jellemző. Fontos a következőkkel foglalkozni: Hova akarsz eljutni?

Mik az erősségeid és a gyengeségeid?

Itt a legtöbb ember még alszik, tudattalan állapotban éli életét anélkül, hogy tudná, hogy van választása és hogy van még az életben több is, mint amennyit ők elképzeltek.

2. A hasonlítgatás szintje

A második lépcsőfokon kikerültük a tudattalan állapotból és hirtelen nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy mennyi időt elvesztegettünk az első lépcsőfokon. Megnyílik előttünk egy vadonatúj világ és a lehetőségek tárháza. Itt az összehasonlítás veszi kezdetét. Habár mindannyian tudjuk, hogy a másokhoz való hasonlítgatás nem jó, mégis fontos, hogy jobb emberré tudjunk válni.

A legtöbbünk alapjában véve irigy azokra, akik sokat elértek az életben. Ezen a szinten viszont az összehasonlítás azért kezdődik meg, hogy tudjunk tanulni másoktól, mert meg akarjuk tudni ők hogyan csinálták és hogyan érték el azt, amire mi is vágyunk. Ő vajon hogyan csinálta?

Éppen ezért itt gyakran egyértelművé válnak rossz szokásaink, mint például túl sok valóságshow nézése a televízióban, rossz könyvek olvasása, alkohol eltúlzása, vagy éppen a rossz társaság megválasztása. Itt érezhetünk egy pici szégyenérzetet, viszont jó irányba haladunk, hiszen csak úgy tudunk változtatni rossz szokásainkon, hogyha felfedezzük és elfogadjuk őket.

Számomra ez a szint rendkívül érdekes volt, hiszen itt kezdtem el tanulni másoktól és ismertem meg a mentorálás valós fogalmát.

3. A visszahúzó erők felbukkannak

visszahúzás

A harmadik lépcsőfokon már megkezdjük az igazi változtatásokat, hiszen már ismerkedünk magunkkal, tudjuk milyen emberré kell váljunk ahhoz, hogy elérjük, amit akarunk.

De, ami a legfontosabb, hogy az előző szinten megnéztük, hogy másoknak minként sikerült. Éppen ezért ezen a szinten elkezdjük képességeinket fejleszteni és lendületesen megindul a haladás. Viszont abban a pillanatban, amikor úgy érzed sínen vagy és nekiállsz fénysebességgel fejlődni, megjelennek szeretteid és barátaid, akik gyakran nem örömujjongással fogadják választásod.

Univerzális törvényeknek megfelelően felbukkannak az első nagy úttorlaszok és ők csupa jóakarásból vissza akarnak rántani a tudattalan állapotodba, azaz az első szintre.

Valójában pedig csak rettegnek attól, hogy annyira megváltozol, hogy elveszítik a szereteted. Sajnos még akkor is próbálnak majd visszahúzni, amikor látják, hogy jobban élsz, boldogabb vagy, egészségesebb vagy.

Ezzel számomra nagyon nehéz volt megbirkózni és bizony jó pár embertől meg kellett válnom pályafutásom során, ami még a mai napig fájdalommal tölt el. Viszont, ha tehetném sem csinálnám vissza. Nem bántam meg és ezért téged is arra bíztatlak, hogy bízz és tekints mindig előre. Jön is a következő szint.

4. Az ítélkezés szintje

A negyedik lépcsőfokon rengeteg időt töltünk komfortzónánkon kívül és elkerülhetetlenül szembesülünk legnagyobb félelmeinkkel és a tudat alatti korlátozó hiedelmeinkkel. Ezen a szinten a legfontosabb szó: Türelem. Már tudjuk az alapokat, hajlandóak és képes vagyunk a félelmeink ellenére cselekedni és megértjük azokat.

Viszont elkezdődik az elkerülhetetlen ítélkezés. Ha barátaid elmennek megnézni a legújabb horrorfilmet a moziban, akkor te nem csatlakozol, mert úgy gondolod, hogy rossz hatással van a fejlődésedre. Ítélkezni fogsz felettük. Ha a munkahelyeden a tegnap esti valóságshow-ról beszélgetnek, akkor ítélkezni fogsz felettük, hiszen tudod, hogy az élet egyszerűen túl rövid ilyen kis butaságok nézéséhez, nemhogy még utána beszélni is róla.

Ez csak annyit jelent, hogy megértetted, hogy mi az, ami jó és mi az, ami rossz. Előfordulhat, hogy ezt mindenkivel a környezetedben tudatni akarod, miközben csak idegesíted őket, hiszen ők lehet még a tudattalan szinten vannak. Ez a szint kellemetlen neked és a körülötted lévőknek is, de hozzá tartozik a fejlődésedhez.

Vásárold meg a könyvet

 és sajátítsd el az önfejlesztés alapjait!

5. Az ellenállás szintje

Az ötödik lépcsőfokon beindul a komoly tervezés. Célokat tüzünk ki rövid és hosszú távon egyaránt. Továbbá felállítjuk az elsőbbségi sorrendet. Mi az, ami most fontos és sürgős és mi az, ami még várathat magára? A tervezés létfontossága itt kristályosodik ki igazán, hiszen az önfejlesztésben nélkülözhetetlen, hogy tudjuk a jó irányba haladunk-e.

Amivel viszont fontos tisztában lennünk, hogy folyamatosan ellenállásba fogunk ütközni. Számomra ez egy jel, hogy jó irányba tartok. Éppen ezért az ellenállás igazából nem is egy szint, hanem egy visszatérő jelenség.

Unalom, betegségek és kétségek fognak gyötörni minket. Ezek az élet tesztjei, hogy megérdemled-e a jutalmakat. Nem is olyan régen történt az egyik ismerősömmel, Ildikóval, egy kiemelkedő példa. Ildikó 48 évesen úgy döntött, hogy életmódot vált és már 2 éve készült rá lelkileg és mentálisan is. 2019 január elseje volt a nagy nap.

Fontos tudni, hogy akármilyen furcsán is hangzik, de Ildikónak életében nem volt magasabb láza, mint 38 fok. Mégis 2019 január 5-én, 5 nappal azután, hogy már az új életében meghatározott szabályokhoz tartotta magát, hirtelen lebetegedett és 39,5 Celsius fokot mutatott a hőmérő.

Ami még érdekesebb, hogy nagy meglepetésére se torokfájás, se nátha és semmilyen más tünet nem kísérte a lázat. 3 napig tartott az ijesztő betegség, mielőtt beadta volna a derekát és békén hagyta Ildikót, hiszen Ildikó eldöntötte, hogy halad előre és ebben senki és semmi nem állíthatja meg. Ha ragaszkodsz az önfejlesztéshez, akkor ezáltal te is folyamatosan erősebb leszel.

6. A teljes elkötelezettség szintje

A hatodik lépcsőfok az elkötelezettség szintje. Már tudjuk, hogy pontosan mit akarunk az életben elérni és azt is tudjuk, hogy mik kellenek hozzá és hogy mennyi időre lesz szükségünk elérésükhöz. Mivel már ismerjük a gyengeségeinket és tudjuk, hogy senki sem tökéletes, többé nem hibáztatjuk magunkat és elfogadjuk magunkat úgy, ahogy vagyunk és elkötelezzük magunkat egy jobb élet mellett. Továbbá elkötelezzük magunkat a folyamatos, élethosszig tartó fejlődés mellett. Számomra ez volt a legszebb szint, hiszen itt talált meg a megnyugvás és a kiegyensúlyozott élet az elégedettséggel együtt. Nagyon jó érzés eljutni erre a szintre, mert hitet és erőt ad a folytatáshoz.

7. A fejlődés utolsó szintje: Elfogadás

Elérkeztünk az utolsó szintre, a hetedik lépcsőfok maga az önfejlesztés maradandó állapota, ami életünk végéig elkísér minket. A teljes potenciánk elérése. A határ számunkra itt már csak a csillagos ég és időnk nagyrészét elégedettségben éljük meg. Rossz dolgok mindig is történni fognak velünk, viszont már nem töltünk el értékes időt negatív állapotban, hanem pár perc alatt képesek leszünk visszaállni az ideális állapotunkba, ahol valójában és igazából jól érezzük magunkat és boldogok vagyunk.

Már nem ítélkezünk, hanem elfogadjuk embertársaink olyannak, amilyenek és megértjük, hogy mindenkitől tanulhatunk valamit. Éppen ezért már nem akarunk mindenkit kioktatni és mindenkit megváltoztatni.

Itt már képesek vagyunk arra, hogy nem törődünk mások rosszalló véleményével, sőt, mi több, teljesen átlátjuk a helyzetet, megértjük és elfogadjuk őket. Másnéven ezen a szinten nemcsak saját magunkat fogadjuk el, hanem embertársainkat is. Egy új személlyé váltunk. A tanulás pedig folytatódik.

Függetlenül attól, hogy melyik szinten vagy jelenleg, arra biztatnálak, hogy élvezd a fejlődésed. Mind ahogy az életkornak, az önfejlesztésnek is megvannak a maga csodálatos szakaszai, egyedi örömei és természetesen szokásos kihívásai is.

Csatolakozz a Facebook oldalunkhoz:

Ajándék önfejlesztő eBook

KÉRD az AJÁNDÉK önfejlesztő eBook sorozatot INGYEN most:

Évek alatt összegyűjtött abszolút hihetetlen tippekkel és trükkökkel az önfejlesztés területéről, melyekkel garantáltan maradandó változást érsz el életedben. FOGADD NAGY SZERETETTEL.

Andrade Anita

A szerző

Andrade G. ANITA
Önfejlesztő tréner és EREDMÉNY COACH

További részletek >>

© Copyright  2020-2022   |   Andrade Anita by SikerGuru    |   Adatkezelési szabályzat    |   Általános felhasználási feltételek 
 Minden jog fenntartva   |   Email: anita@siker.guru